Veelbekeken VRT-serie zet schoonheid van De Haan in het zonnetje:“Juliet is onbetaalbare reclame”

Op zondag 7 april komt de voorlopig laatste aflevering van ‘Juliet’ op het scherm. Fans van de veelbekeken VRT-reeks hoeven dan echter nog niet meteen op hun honger te blijven zitten, want vanaf de paasvakantie kan je in De Haan ook een heuse ‘Juliet-route’ meepikken. Wij gingen alvast op prospectie bij enkele parels uit de reeks.

Politie-inspecteur Juliet Dumon, vertolkt door Charlotte De Bruyne, woont in de reeks samen met haar nichtje Chloë in het huis van haar recent overleden vader. Dat huis is Villa Ma Normandie, een van dé belle-époqueparels van De Haan met exclusieve ligging op de Zeedijk. De Normandische villa werd er eind jaren 20 van de vorige eeuw opgetrokken door de Brusselse ondernemer Georges Cousin.

“De villa was de eerste van de drie, die aan dit uiteinde van de zeedijk op een duin zijn gebouwd. Villa Namous en Auberge des Rois (het Beach Hotel, red.) zijn er pas gekomen in respectievelijk 1936 en 1937”, weet Georges’ achterkleinzoon Thibault Van Craen (42).

Ma Normandie is tot op vandaag altijd in dezelfde familie gebleven. “Het is een van dé symbolen van De Haan geworden, én een zeldzaam kusthuis ook in die stijl. Zeker op zo’n uitzonderlijke locatie. Als kind al zag ik er in de media geregeld foto’s van opduiken, die dan de Belgische kust moesten illustreren. Ook op oude postkaarten ben ik Villa Ma Normandie al veel tegengekomen.”

Lynn Wesenbeek

Charlotte De Bruyne speelt politie-inspecteur Juliet Dumon, die allerlei zware misdaden moet oplossen in De Haan. © Ilias Van Bambost

Het was trouwens niet voor het eerst dat er een filmploeg neerstreek: de VRT nam er begin jaren 90 een aantal afleveringen op van de sitcom R. I. P , in 2015 vonden er opnames plaats voor Professor T. en Lynn Wesenbeek nam er een tijdje haar intrek met Studio Saudade. “Ook France Télévisions is hier ooit komen draaien”, klinkt het.

Voor Juliet werd de villa zeven weken afgehuurd. “Ze haalden het hele huis leeg en staken de muren in een ander kleurtje”, zo vertelt Thibault. “Er werd met valse decors gewerkt: onze eetkamer deed in Juliet dienst als keuken, de eetkamer werd geïnstalleerd in de hal. Zelfs voor ons was het huis in de serie daardoor moeilijk herkenbaar. Alles werd nadien wel weer netjes op zijn plaats gezet en in de oorspronkelijke kleuren herschilderd. Al hebben we – ondanks de grondige fotoreportage vóór het filmen – achteraf toch ook nog een heleboel dingen zélf weer op de juiste plaats moeten zetten. De samenwerking met de crew van Juliet is al bij al wel goed verlopen, maar zoiets gaan we toch niet elk jaar toelaten”, glimlacht Thibault.

Burgemeester Wilfried Vandaele: “We hebben hier niets voor moeten betalen”

De dienst Toerisme onderhandelde bij de VRT de rechten voor de Juliet wandel- en fietsroute, die beschikbaar is vanaf de paasvakantie. Onderweg krijg je een beschrijving van de scènes die zich in de reeks afspelen. “Zelf hebben we daar trouwens niks voor moeten betalen. Wij gaven enkel logistieke ondersteuning”, zegt burgemeester Wilfried Vandaele (Open & N-VA). Zo moest op een nacht de openbare verlichting gedoofd worden voor de opnames, en figureerde het gemeentehuis als politiebureau. “Onbetaalbare reclame”, noemt burgemeester Wilfried Vandaele de reeks. “De beelden spreken voor zich, en ons badplaatsje wordt er ook veel expliciet in vernoemd. De Haan is toch prachtig, hé: al sinds de eerste aflevering hoor ik dat bijna elke dag.”

Ouders acteur Jan Hammenecker: “Jammer dat hij er in de eerste aflevering al uit lag”

Rita en Jozef zijn de ouders van acteur Jan Hammenecker. © WK

Leuk detail omtrent Juliet: acteur Jan Hammenecker groeide op in De Haan. “Met de feestdagen hebben we hier met de hele familie een villa afgehuurd in de Concessie”, zegt zijn moeder Rita Van Assche (78). “Jammer dat Jan er in de eerste aflevering van Juliet al meteen uit lag. Maar het is wat het is natuurlijk.” Haar man Jozef (78) schrok daar eigenlijk ook niet van. “Jan is al zo dikwijls doodgegaan op tv”, glimlacht hij. Jozef en Rita zijn trots op hun zoon, én fiere Hanenaars. “Als mensen ons vragen waar wij wonen, is het antwoord altijd: Oh, De Haan, daar is het prachtig! Da’s zo precies toch een eer om hier te mogen wonen. Onze zoon Jan draagt De Haan ook nog altijd in zijn hart.”

Nathalie en Dieter (ETC): “Het leek hier die week een Hollywoodstudio”

Wie aandachtig naar de laatste dubbelaflevering kijkt, zal misschien de Cosy Living wel herkennen. Het is de interieurzaak van Nathalie Janssens (47) en Dieter Dekeyzer (46) aan de Ringlaan. “Het deed hier al de ronde dat het gedaan was met ETC: ons logo werd voor de opnames van de gevel gehaald”, glimlacht Nathalie, die de winkel een hele week sloot voor de opnames. “Maar dat hadden we ervoor over. Als interieurzaak in zo’n veelbekeken tv-reeks komen, is een opportuniteit die je niet wil missen hé. En we vonden het ook een hele eer om tussen al die prachtige belle-époquevilla’s te mogen staan. Het leek hier die week wel een Hollywood-studio. Alles stond op zijn kop, maar het was leuk om eens mee te maken”, klinkt het.

Jan en Bertrand (Het Zonnehuis): “We hebben met grote spanning naar deze reeks uitgekeken”

Jan en Bertrand voor Het Zonnehuis. © WK

In de eerste aflevering van Juliet kwam ook Het Zonnehuis van Jan Vermast (64) en Bertrand Depry (47) al meteen prominent in beeld. De eigenaar was Koen Delrue, een handelaar in bouwmaterialen gespeeld door Piet De Praitere. “We hebben met spanning naar de reeks uitgekeken, want het was al een hele tijd geleden dat ze werd ingeblikt. Maar het resultaat mag er zeker zijn. De Haan komt heel mooi in beeld.” De villa in de Normandiëlaan, tegenwoordig een B&B, was ooit het zomerhuis van een Belgische generaal. “Hier zijn destijds wel wat notoire lieden over de vloer geweest”, weet Jan. “De Duitse admiraal Karl Dönitz, om er maar eentje te noemen. Maar dit was ook Einsteins kotee.”

Het Zonnehuis was eerder al te zien in Met Vier in Bed en de Franse tegenhanger daarvan. “En een paar jaar geleden zijn ze hier ook eens komen filmen voor een Frans-Duitse coproductie”, vertelt Bertrand. Sinds de reeks loopt, krijgt hij naar eigen zeggen beduidend meer boekingen binnen. “Onderschat nooit de impact van televisie”, glimlacht Jan. “De timing kon trouwens niet beter: mensen kunnen in de paasvakantie de Juliet-route combineren met een bezoekje aan de Beaufort-stoelen.” (lacht)

Dirk en Lieve (Chalet Les Chardons): “We nemen de hele reeks op, zodat we ze later nog eens rustig kunnen bekijken”

Van het ene sprookjeshuis naar het andere: Dirk Haems (75) woont in het statige Chalet Les Chardons, aan het begin van de vorige eeuw opgetrokken in opdracht van de Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen.

“Dit was vroeger de conciërgewoning voor de bijhorende kazerneringswoonstjes waar het binnenlandse personeel van de kusttram verbleef. Mijn vrouw en ik stonden in voor het onderhoud en onthaal, en toen het gastenverblijf later plaats ruimde voor het onderstation, mochten we hier blijven. We zien dat nog altijd als een voorrecht”, vertelt Dirk. Ondertussen woont hij er al meer dan veertig jaar. “Het deed dan ook raar toen er in de reeks een andere man de voordeur opendeed”, glimlacht zijn vrouw Lieve Viaene (79). Die andere man is Gene Vermeire (gespeeld door Jan Hammenecker, red.), die zichzelf in de eerste aflevering vergast in hun garage. “Dat was toch wel even schrikken”, grijnst Lieve. “We nemen de hele reeks op, zodat we ze later nog eens kunnen herbekijken. De Haan wordt echt schitterend in beeld gebracht.”

Juliet had voor Dirk en Lieve nog een andere verrassing in petto. “Plots kregen we telefoon van familie die we al jaren niet meer gehoord hadden: We hebben jullie huis gezien op tv!” lacht Dirk.

Silvy Melody

Ook Les Chardons was overigens al eerder te zien op tv. “Ze zijn hier ooit eens komen filmen van RTL en dat kindsterretje Silvy Melody is hier nog geweest. Al was ze toen al iets ouder”, vertelt Dirk. Waarvoor dat toen was, weet hij niet meer juist. “Maar ik zie haar hier buiten nog die stenen staptreden komen afgewandeld. We hebben het altijd leuk gevonden om televisieploegen te mogen ontvangen, alleen jammer dat ze nooit van hun woord zijn. Ze beloven ons altijd de beelden, maar dan horen we er niets meer van.”

Het huis staat er volgens Dirk al bijna 120 jaar. “Ik loop mij er dikwijls over te verwonderen dat het na al die tijd nog volledig waterpas staat. We zitten hier per slot van rekening midden in de duinen, hé. Die architect moet een goeie geweest zijn.”

Sebastiaan Candaele (Villa Clair Matin): “Hopelijk geen tweede Knokke”

Sebastiaan Candaele voor Villa Clair Matin. © WK

In de Cellinilaan spreken we met Sebastiaan Candaele (30), die vermoedt dat Villa Clair Matin gebouwd werd in 1921. “Mijn grootouders kochten de villa in 1964 van een Brusselse advocaat, en sindsdien is ze altijd in de familie gebleven”, zegt hij. Aanvankelijk was het volgens Sebastiaan eigenlijk de bedoeling dat dit de hoofdlocatie uit Juliet zou worden. “Maar dan zijn ze op Villa Ma Normandie gebotst.” De Clair Matin wordt nu verhuurd als vakantiewoonst. “We hebben gasten, die hier al meer dan veertig jaar komen en ons altijd een kerstkaartje toesturen”, zegt Sebastiaan. Wat deze belle-époquevilla volgens hem zo bijzonder maakt, is dat ze wat apart staat van de rest. “Dat maakt haar extra gegeerd: als we in de tuin zitten, krijgen we geregeld de vraag of we haar niet willen verkopen”, klinkt het. Elke villa heeft hier volgens Sebastiaan wel een verhaal. “De oma van mijn vriendin werkte destijds bij vishandel Chez Maria en is hier nog aan huis komen leveren”, glimlacht hij. Wat hij vindt van Juliet? “De Haan is in de reeks een personage op zichzelf. Hopelijk wordt het nu geen tweede Knokke.”

Magalie Casteleyn (Boutique Hotel Joli Bois): “Juliet en Chloë hebben hier overnacht”

Aan de andere kant van de Potinière ligt Boutique Hotel Joli Bois, gebouwd in 1929 door de Britse piloot Sir Edwards. Konden de muren maar spreken, er zouden zeker mooie verhalen te vertellen zijn, staat op het infobord voor het hotel te lezen.

Begingeneriek

“Onze authentieke voorgevel duikt al in de eerste seconden van de begingeneriek van Juliet op”, zegt uitbaatster Magalie Casteleyn (45). “Juliet zelf, actrice Charlotte De Bruyne, overnachtte hier tijdens de opnames. Net als haar nichtje Chloë (Ambert Naert, red.), die in ons hotel haar haren verfde voor de reeks”, zegt Magalie. “Charlotte is mij, toen ze haar West-Vlaams aan het oefenen was, ook een paar keer om advies komen vragen. Het ging er best gemoedelijk aan toe.”

De reeks is ook volgens Magalie uitstekende reclame. “Dit zal vast veel dagjestoeristen lokken. Onze gasten maken soms ook wel eens reclame, zeggen ze, maar niet te veel, anders wordt het hier te druk. (lacht) Onze Duitse stamgasten zagen de reeks trouwens al onder de titel Tod in den Dünen.”

The post Veelbekeken VRT-serie zet schoonheid van De Haan in het zonnetje:“Juliet is onbetaalbare reclame” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Op zondag 19 mei hijst Doomkerke eigen vlag tijdens zijn tweede Nationale Feestdag: “Door de werken kom je liefst met de fiets”

Vorig jaar vonden honderden bezoekers vlot de weg naar het Disveld tijdens de eerste Nationale Feestdag in Doomkerke en de organisatoren hopen dat dit op zondag 19 mei niet anders zal zijn. De huidige wegenwerken maken de toegang tot het Disveld extra moeilijk, maar feestcomité-woordvoerder Arne Naessens ziet geen probleem. “De hoofdstraat ligt al open sinds september 2022. We raden

Lees meer »

Zal felbesproken Rwandawet aantal transmigranten voor onze kust terugdringen? “Het zal net erger worden nu Noord-Frankrijk de kampen ontruimt voor de Olympische Spelen”

“Het is dweilen met de kraan open. We zullen net versterking nodig hebben de komende maanden.” In West-Vlaanderen wordt er bijzonder lauw gereageerd op de in het Verenigd Koninkrijk goedgekeurde Rwandawet. Transmigranten zonder verblijfsrecht zullen er overgevlogen worden naar Rwanda en zo hoopt de Britse premier Sunak de mensensmokkel een halt toe te roepen. Mensenrechtenorganisaties staan op hun achterste poten,

Lees meer »

“Hij trok mijn bikinibroekje uit en toen viel ik flauw van de pijn”: meisje (19) eist flinke schadevergoeding na verkrachting op partyboot

Het is bijna drie jaar geleden, maar het slachtoffer, toen 17 jaar oud, lijdt nog enorm onder wat haar overkwam tijdens een vakantie op het Griekse eiland Kos. Een 20-jarige man uit Itegem nam haar mee naar het toilet, deed de deur op slot en verkrachtte haar. “Ze was dronken en kon dus nooit toestemming geven”, motiveerde haar advocaat Ine

Lees meer »

“Het gevoel dat ik bij Anderlecht heb, is anders dan mijn gevoel bij Club. Maar het zijn de Champions’ Play-offs…”

Marc Degryse kreeg een antwoord op de vraag of Union nog meedoet voor de titel. “Antwerp daarentegen, dat is een mysterie”, zegt onze huisanalist. En het meeste onder de indruk blijft hij van Club Brugge. “De goals komen van overal. Niemand heeft die weelde. En het vormpeil van Vanaken is al een tijdje bijzonder hoog.” Dat zorgt voor een opwellende

Lees meer »

INTERVIEW. Bondscoach Vanthourenhout laat in zijn kaarten kijken voor Spelen (en WK en EK): “Ik wil Philipsen en Vermeersch tegen zichzelf beschermen”

Mic drop. Het doek over het (klassieke) voorjaar is gevallen. Tijd, tussen alle koersgeweld door, voor een spelletje pingpong met bondscoach Sven Vanthourenhout, zwoegend op zijn olympisch huiswerk. Waarbij de bal plots met topspin lijkt te worden geraakt. Want hey, hebben we daar niet hèt kwartet voor Parijs beet? “Geen commentaar. (lacht) Ik heb zeven namen in mijn hoofd zitten.”

Lees meer »

“Mijn moederland laat me niet los”: Sam (40) verkoopt Bopa-Gin voor arme bevolking in Sri Lanka

De uit Sri Lanka afkomstige Sijselenaar Sam Bopage, die in 2004 zijn land ontvluchtte na de verwoestende tsunami, verkoopt een zelf samengestelde gin om de arme bevolking in zijn moederland te steunen. “Binnenkort trek ik opnieuw met een groep naar daar om voedselpakketten te verdelen”, zegt Sam, die zich in Sijsele opwerkte tot succesvol zelfstandig loodgieter.
The post “Mijn moederland

Lees meer »