“Mijn moederland laat me niet los”: Sam (40) verkoopt Bopa-Gin voor arme bevolking in Sri Lanka

De uit Sri Lanka afkomstige Sijselenaar Sam Bopage, die in 2004 zijn land ontvluchtte na de verwoestende tsunami, verkoopt een zelf samengestelde gin om de arme bevolking in zijn moederland te steunen. “Binnenkort trek ik opnieuw met een groep naar daar om voedselpakketten te verdelen”, zegt Sam, die zich in Sijsele opwerkte tot succesvol zelfstandig loodgieter.

Sam (40) woont met zijn vrouw Nele Truyen (34) en hun kindjes in een fraaie woning niet ver van de dorpskern van Sijsele. Van daaruit runt hij een succesvol loodgietersbedrijf dat ook zonnepanelen en warmtepompen installeert. Het gaat de man dus voor de wind, maar dat is niet altijd zo geweest.

“Ik ben opgegroeid in Sri Lanka, in de hoofdstad Colombo. Daar reed ik rond met toeristenbusjes. Het was financieel niet zo eenvoudig. Mijn broer, zus en ik zagen onze ouders niet vaak doordat ze ver van huis gingen werken. We waren vaak op elkaar of op onszelf aangewezen.”

“Ik herinner me als de dag van gisteren het moment waarop de tsunami toesloeg, met een echt verwoestende kracht. Het water trok tot bijna drie kilometer het binnenland in en zorgde voor een enorm groot spoor van vernieling. Ik had die dag normaal gezien een rit met enkele Japanse toeristen gepland, maar gelukkig belde mijn baas met de melding dat die rit verplaatst werd. Anders zou ik gewoon weggespoeld zijn, net zoals zoveel anderen…”

Letterlijk op straat

“Rond die tijd had ik in Sri Lanka een Belgische toeriste leren kennen. We waren verliefd en besloten samen naar België te trekken”, gaat Sam verder. “Dat leek toen ook interessant omdat er in Sri Lanka voor mij nog weinig toekomst was. Ik trok dus bij haar in in Brugge. Maar de relatie hield geen stand en ik kwam letterlijk en figuurlijk op straat te staan. Toen heb ik een heel moeilijke periode gekend. Maar bij de pakken blijven zitten, dat is niets voor mij. Ik zette mijn lessen Nederlands verder en nam diverse jobs aan, onder meer bij een visverwerkend bedrijf, in een bakkerij, en in de horeca.”

Een belangrijke en veelbepalende ontmoeting voor Sam was die met de toenmalige directeur en onderdirecteur van de basisschool De Zonnetuin in Sint-Kruis, Carlos De Rock en Mathias Chlarie.

Heel dankbaar

“Ik ging bij die school solliciteren voor klusjesman en werd er gelukkig aanvaard. Die mensen zorgden voor een dak boven mijn hoofd en hielpen me aan een sociale woning. Ik ben hen nog altijd heel erg dankbaar”, vertelt Sam, die intussen de opleiding loodgieter volgde aan het VTI in Brugge.

Basisschool De Zonnetuin behoort tot dezelfde scholengroep als Vrije Basisschool Sint-Maarten, en zo kon Sam ook daar enkele uren aan de slag als klusjesman. Hij woonde intussen in Sijsele en maakte tijdens zijn werk op de school in 2009 kennis met Nele Truyen, die er haar stage voor onderwijzeres deed. Er groeide al snel iets moois. In 2013 stapten de twee in het huwelijksbootje, en hun gezin telt nu twee kindjes.

“Dertien jaar geleden begon ik dan in bijberoep als zelfstandig loodgieter. Ik had in het begin enkel een brommertje voor mijn verplaatsingen. Het bedrijfje groeide snel, ook wel omdat ik vlot contacten legde, en intussen is het al tien jaar mijn hoofdberoep”, zegt Sam, die zich intussen sterk engageerde in zijn omgeving en onder meer een wielerploeg sponsort.

Groepsreizen

“Nu maak ik het dus wel erg goed, maar ik heb er ook hard voor gewerkt. Toch laat mijn moederland, waar mijn zus en moeder nog wonen, me niet los. Via vrienden en bekenden zamel ik jaarlijks geld in om de arme bevolking in Sri Lanka te steunen. Ik organiseer ook groepsreizen naar het land, waarvan ik de opbrengst dan gebruik voor het aankopen van hulpgoederen. En nu kiezen we er dus voor om een gin, genaamd Bopa-Gin, waarin kruiden uit Sri Lanka verwerkt zitten, te verkopen. We hopen er een mooi bedrag mee in te zamelen om zoveel mogelijk mensen te helpen.”

Om de gin te bestellen, mail naar [email protected]

The post “Mijn moederland laat me niet los”: Sam (40) verkoopt Bopa-Gin voor arme bevolking in Sri Lanka is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

120 steken met een schroevendraaier dient campingdoder Carlos Van Deun (44) zijn Nancy (39) toe: “Nu word ik niet meer vernederd of verkracht”

Gruwelijk toegetakeld: zo vindt een 18-jarige jongeman zijn moeder Nancy Hendrickx (39) uit Deurne terug, op Camping Bergheide in Lichtaart. In blinde razernij heeft haar 44-jarige echtgenoot Carlos Van Deun uit Schilde haar gedood met een schroevendraaier. 120 steken krijgt de vrouw te verwerken. “Dwars door het oog tot in de hersenen, en door de neus waren dodelijk.” Zaak snel

Lees meer »

Project ‘Boterhamsters’ zorgt voor gezonde brooddozen in VABI Roeselare

Sinds januari 2024 slaan beweging.net West-Vlaanderen, Gezonde Buurt (CM-zone Midden-West-Vlaanderen) en Kotee (Thuiszorgdienst Motena) de handen in elkaar omtrent de lege brooddoos-problematiek, gericht naar middelbare scholieren.
The post Project ‘Boterhamsters’ zorgt voor gezonde brooddozen in VABI Roeselare appeared first on KW.be.

Lees meer »

Na diskwalificatie Joost Klein: hoe zal de finale van het Songfestival nu praktisch verlopen?

Dat Nederland niet langer mag deelnemen aan de finale van het Eurovisiesongfestival, dwingt de organisatie tot tal van praktische, last minute-wijzigingen. Wat gebeurt er nu met de punten van de vakjury voor Nederland? Mag een ander land de plaats van Nederland innemen? Mogen Nederlanders nog stemmen? In welke volgorde zullen de landen optreden? Een overzicht van de meest prangende vragen

Lees meer »

LIVE GAZA. Leger Israël roept op tot evacuatie van meer burgers Oost-Rafah – Israël heeft mogelijk oorlogsrecht geschonden, zegt rapport VS

De beslissing van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties om de rol van de Palestijnen binnen de VN te versterken, wordt fors bekritiseerd door de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz. “De VN-lidstaten hebben een willekeurige, absurde en onsamenhangende beslissing genomen die de moordenaars van Hamas beloont”, schrijft hij op de sociaalnetwerksite X. Volg alle ontwikkelingen in onze

Lees meer »

EXCLUSIEF. Onze reporter Romina Van Camp volgt getuigenis Stormy Daniels tegen Donald Trump: “Zij is ad rem en zelfzeker, hij luistert onderuitgezakt”

Stormy Daniels nam gisteren voor een tweede keer plaats in de getuigenbank in de rechtbank in New York. Deze keer voor een stevig kruisverhoor door de advocaten van Donald Trump. Onze Amerika-correspondente Romina Van Camp volgde de getuigenis van Stormy Daniels exclusief van in de rechtszaal. De strategie van de verdediging was duidelijk: Daniels portretteren als een gekke, onbetrouwbare en

Lees meer »

“Ze deelde in totaal 51 miljoen euro aan bonussen uit”: achter de schermen van ‘The Eras Tour’ van Taylor Swift

Na een pauze van twee maanden trapt Taylor Swift (34) het Europese luik van haar ‘The Eras Tour’ donderdag af in Parijs. De popster slaat ons land over, en dus reizen duizenden Belgische fans de komende weken naar steden als Amsterdam en Londen om hun grote idool aan het werk te zien. Waaraan mogen zij zich verwachten? Hoeveel verdient Taylor

Lees meer »

Minstens 30 huurwoningen Streuvelswijk moeten tegen de vlakte: bewoners in shock

Er heerst grote ongerustheid in de Streuvelswijk in Vlamertinge nu de sociale woonmaatschappij Ons Onderdak liet weten dat er huurhuizen tegen de vlakte moeten. Dat gebeurt omdat tegen 2050 alle woningen ‘klimaatneutraal’ moeten zijn. Bij de getroffen bewoners kwam het nieuws binnen als een bom. “Ik begrijp dat er renovaties moeten gebeuren, maar moet dit nu echt op zo’n drastische

Lees meer »

Wie is Bambie Thug, de Ierse ‘heks’ in het Songfestival? “Mijn deelname is een wraakactie op mijn verkrachter”

Dé verrassing tijdens de eerste halve finale van het Songfestival, en volgens velen een outsider voor de eindwinst: Bambie Thug. De non-binaire deelnemer zette met een krachtige show zichzelf op de kaart, en lijkt daarmee de banvloek van Ierland tijdens Eurovisie eindelijk om te keren. Niet slecht voor een artiest die aanvankelijk droomde van een balletcarrière, maar na een blessure

Lees meer »

Twee studenten ontwikkelen afhaalsysteem voor lokale handelaars: “Wachten is verleden tijd”

Waregemnaar Jasper Falepin (23) en Gil Feys (23) uit Zulte stellen een gloednieuw afhaalsysteem voor. De twee studenten Handelsingenieur willen er met hun ‘Versbox’ voor zorgen dat klanten van bijvoorbeeld bakkers en slagers op elk moment van de dag hun bestelling kunnen ophalen. “Velen verkiezen de kwaliteit van een lokale handelaar, maar niet ten koste van hun tijd.”
The

Lees meer »

Leopold I-Esplanade wordt de place to be voor honden

Op zondag 26 mei wordt de Leopold-I-Esplanade weer omgetoverd tot een hondenparadijs. Voor alle hondenbaasjes en hun trouwe viervoeters wordt het Kwispelfestival een dag vol beweging en fun, met boeiende gratis demo’s en lezingen.
The post Leopold I-Esplanade wordt de place to be voor honden appeared first on KW.be.

Lees meer »

REISVERSLAG. Koppel met MS zet laatste wereldcruise verder: “Beste artsen, twijfel niet aan onze keuze voor euthanasie”

Hun wereldreis van 245 dagen zit er bijna op. Binnenkort nemen de Antwerpse MS-patiënten Chris Aerts (56) en Patrick Speliers (55) samen, door middel van euthanasie, afscheid van het leven. Via zijn maandelijks reisverslag nam Patrick de lezers van deze krant acht maanden mee op cruise. Binnenkort eindigen ze hun reis in de natuurpracht van het hoge noorden. Op 25

Lees meer »