Jerome De Burghgraeve (11) is Kinderkrak van Kortemark: “Maaike Cafmeyer mag me altijd bellen voor een rol”

Geen podium is te hoog of te groot voor Jerome De Burghgraeve, want daar voelt hij zich in zijn sas. Hij speelde niet alleen mee in een prestigieuze Britse serie, maar vanaf volgende week schittert hij ook nog eens in de musical IJsmagie van Podium C in Lichtervelde. Overdag zit hij gewoon in de klas van juffrouw Karin in De Kreke.

“Op woensdagnamiddag volg ik musical in cultuurhuis De Keizer in Lichtervelde”, vertelt Jerome (11). Hij woont samen met zijn papa Carl De Burghgraeve, mama Emmy Deweerdt en broer Medard langs de Tuinwijk. “Ik ben daar al vijf jaar mee bezig en de microbe heeft me echt wel te pakken. Ik acteer en zing eigenlijk allebei even graag en die twee dingen kan je alleen maar combineren in een musical. Volgende week gaan we in première met het nieuwe stuk. Het is zo dat er acht voorstellingen zijn, maar doordat we een grote groep spelers hebben, zijn er een aantal rollen ontdubbeld, waardoor ik vier voorstellingen zing in het koor en de andere vier effectief meespeel. Er komt ook een beetje dans aan te pas, maar niet zo veel. We krijgen dan allemaal zo’n draadloos microfoontje, wat betekent dat je achter het podium steeds stil moet zijn, anders wordt het wel heel grappig voor het publiek”, knipoogt Jerome.

Reclamespotjes

“Iedereen heeft het altijd over die Britse serie waar ik in figureerde, maar eigenlijk stelt dat niet zoveel voor, hoor. Ik schreef me in bij In The Picture, een website waar je je kandidaat kan stellen voor rollen en figurantenopdrachten in series en films. Ik kreeg de kans om al een tweetal reclamespotjes te doen, maar ik werd ook geselecteerd voor The couple next door van de Vlaamse regisseur Bas Vos. Ik mocht een hele dag naar Antwerpen om er te figureren als leerling in een Engelse school. Daarvoor kregen we allemaal een lichtblauw schooluniform aangemeten. De serie wordt misschien ook nog uitgezonden op de Vlaamse televisie. Het was wel een leuke ervaring, maar geef mij toch maar musical. Vorig jaar speelde ik trouwens ook al mee in Lichtervelde in het stuk Oosterse nachten, en dit jaar luistert de musical naar de naam IJsmagie. Het verhaal gaat over een jongen met ijskrachten die met zijn drie vrienden op avontuur trekt.”

Repeteren op de step

“Ik speel de rol van één van die vrienden. Ik heb hiermee een serieuze tekstrol te pakken en ik mag veel zingen. Repeteren doen we op zondag en eigenlijk gaat dat best vlot. Elke speler heeft zijn eigen tekstboek, maar ik zit daar heus niet zoveel in te bladeren. Van mij gaan die zinnen redelijk rap mijn kopje in. Oefenen thuis doe ik meestal buiten op mijn step. Dan rij ik heen en weer in de tuin en ik herhaal alle zinnen in mijn hoofd”, vertelt Jerome.

“Van ons heeft hij die theatermicrobe zeker en vast niet mee”, weten papa Carl en mama Emmy te vertellen. “Zijn broer Medard, die acht jaar is, verkiest voetbal boven theater. Hij zal het wel meegekregen hebben van onze ouders of grootouders. Zijn oma speelde vroeger mee bij de plaatselijke toneelkring Claeverke Viere. Naast zijn musicalwerk maakt Jerome ook vaak filmpjes. Die neemt hij dan op met vrienden. Hij verzint een verhaal, regisseert en filmt alles, terwijl hij er ook nog eens in acteert.”

West-Vlaams

“Daarna bewerkt hij de beelden en zet er muziek op. Je merkt het, acteren is zijn lust en zijn leven. We hebben hem daarom ook al aangemeld in de stedelijke kunstschool in Brugge, want hij wil echt wel in die wereld terechtkomen.”

Als we hem vragen naar zijn idool, moet Jerome niet lang twijfelen. “Mijn allergrootste idool is Maaike Cafmeyer. Hoe zij haar rol neerzet in Chantal, daar kijk ik echt naar op. De allerbeste series zijn de series in het West-Vlaams. Ook Nonkels vind ik heel erg tof en grappig. Alleen, het is het algemeen Nederlands dat de voertaal is in onze musical. Nu en dan kan een grapje in het dialect wel eens, maar meer dan dat is het niet. Ik vind het wel leuk dat ik de Kinderkrak van Kortemark geworden ben, want dat had ik eigenlijk niet verwacht. Uiteindelijk doe ik alleen maar mijn hobby, maar het is wel fijn dat het eens in de picture komt. En Maaike Cafmeyer, die mag mij altijd eens bellen voor een rolletje”, besluit Jerome.

In de beste traditie van de vriendenboeken vroegen we onze Kinderkrak enkele vraagjes in te vullen:

Later word ik …

acteur, wat dacht je anders?

Je mag me altijd wakker maken voor …

een leuke rol in een film. Maar ook voor een uitstap naar Disneyland spring ik vlotjes uit mijn bed, hoor.

Ik hou niet van …

warme courgette, wiskunde en voetbal.

Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd:

Zingen en acteren.

Dit is mijn grootste wens:

Een grote rol in een film of een serie.

The post Jerome De Burghgraeve (11) is Kinderkrak van Kortemark: “Maaike Cafmeyer mag me altijd bellen voor een rol” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Debusschere Vastgoed staat voor persoonlijk verhaal: “Ik ga voor een individuele en vertrouwelijke aanpak”

Stijn Debusschere nam met zijn vastgoedkantoor in september 2023 zijn intrek in de Sint-Petrus en Paulusstraat 5 in Rumbeke. Met twaalf jaar ervaring in de ruime regio Roeselare-Kortrijk-Waregem, was het voor de Oekenaar een logische stap om zich in eigen streek te vestigen.
The post Debusschere Vastgoed staat voor persoonlijk verhaal: “Ik ga voor een individuele en vertrouwelijke aanpak”

Lees meer »

Zedelgemse cultuurprijzen en KATZ-expo met jeugdkunst: “De drempel laag houden en lesgeven op maat van talent”

De jaarlijkse cultuurprijzen reikte de cultuurraad uit aan twee unieke kunsttalenten van eigen bodem: architect Maarten Vanbelle en ambachtelijk hout- en metaalbewerker Simon Tanghe. ‘Beeld pakt uit’ toont tijdelijk kleurrijk werk van Zedelgemse kinderen die zich uitleven in de Kunstacademie Torhout-Zedelgem (KATZ).
The post Zedelgemse cultuurprijzen en KATZ-expo met jeugdkunst: “De drempel laag houden en lesgeven op maat van

Lees meer »

De Gulden Hert herrijstals café Dronken Ezel

Na een grondige renovatie van café De Gulden Hert is vorige vrijdag op het Marktplein café Dronken Ezel feestelijk geopend. Veronique Herman (53) staat achter de toog als uitbaatster, Arne Hellebuyck (33) is de eigenaar.
The post De Gulden Hert herrijstals café Dronken Ezel appeared first on KW.be.

Lees meer »

Regula Ysewijn: “Nog jarenlang heb ik de gezichten van mijn verongelukte vriendinnen gezien in menigtes. Omdat ik niet op hun begrafenissen was, zegt mijn psycholoog”

Kijk naar haar kleren en haar kapsel en je weet: Regula Ysewijn is anders. Een jaar geleden kreeg dat ‘anders zijn’ ook een vierletterige afkorting. ADHD. “M’n hele leven heb ik moeten horen dat het mijn eigen schuld was dat school niet lukte. Ik ben er 39 voor moeten worden om te weten: klopt niet.”

Lees meer »

‘Special forces’, ‘De expeditie’ en ‘Kamp Waes’: wat bezielt deelnemers om deel te nemen aan extreme programma’s?

“Het gevoel dat je gaat sterven, dat heb ik er niet voor over.” Dixit een emotionele Nora Gharib (30) na de eerste zwemproef in ‘Special Forces‘, waarna ze er de brui aan gaf. Eerder in het tv-seizoen zagen we kandidaten al tot het uiterste gaan in ‘Kamp Waes’ en ‘De expeditie: Groenland’. Flirten tv-makers in de strijd om de kijker

Lees meer »

Russische vissersschepen voorlopig niet langer welkom in Nederlandse Eemshaven wegens mogelijke spionage

Russische koelschepen met bevroren vis mogen de Eemshaven in Noord-Nederland niet langer bezoeken omdat ze mogelijk betrokken zijn bij spionage. Dat laat de Nederlandse Defensieminister Kajsa Ollongren weten. Of ook nog andere havens zullen volgen, wordt bekeken. De uitspraak is een reactie op het internationale onderzoek naar spionage op de Noordzee van het Nederlandse onderzoeksprogramma Pointer en de redactie van

Lees meer »