Stadsvernieuwingsproject Collegesite wordt bijgestuurd met oog op indienen verkavelingsaanvraag: “Belangrijke nieuwe stap in dit dossier”

Twintig jaar nadat de Stad Tielt de gebouwen van het voormalige Sint-Jozefscollege kocht en tien jaar nadat het bestek uitgeschreven werd voor een groots stadsvernieuwingsproject, is de realisatie van de Collegesite weer een stapje dichterbij gekomen. Op de volgende gemeenteraad ligt een aanpassing aan de overeenkomst met de ontwikkelaar voor. Daarna kan de officiële verkavelingsaanvraag ingediend worden.

Bedoeling is en blijft om in het projectgebied, dat twee hectare omvat en in het hart van de stad ligt, op termijn een stadsvernieuwingsproject te realiseren met ruim tweehonderd nieuwe appartementen, een nieuw dienstencentrum, nieuwe handelsruimtes, een uitbreiding van het stadspark en een ruime ondergrondse parking. Alles samen goed voor fors prijskaartje van zowat 70 miljoen euro, al zou het project voor de stad budgetneutraal moeten zijn (de stad laat een private partner bouwen op haar gronden en krijgt daar een publieke parking en een aantrekkelijkere kern voor in ruil – red.).

In 2019 werden de plannen wat bijgestuurd, in 2020 werd het project gegund en in 2021 keurde de stad de publiek-private samenwerkingsovereenkomst goed met de ontwikkelaarscluster THV Kortrijkstraat. Intussen is er een archeologisch onderzoek uitgevoerd, terwijl de stad de huizenrij aan de kant van de Kortrijkstraat opkocht en liet slopen.

Uitbreiding projectzone met meer groen

Het dossier sleept al jaren aan, maar straks breekt een nieuwe fase aan. Al worden de plannen eerst opnieuw wat bijgestuurd. “Door een gewijzigde wetgeving en een nieuwe marktcontext na corona, is het noodzakelijk om enkele bepalingen van het ontwerp aan te passen”, verwoordt bevoegd schepen Vincent Byttebier (CD&V) het. “Zowel in het publieke deel als in het private gedeelte zijn er enkele aanpassingen. Zo wordt het projectgebied uitgebreid met een perceel van 1.838 vierkante meter (het gaat om het perceel aan de kant van de Ieperstraat, dat de Tieltse Bouwmaatschappij inmiddels verkocht aan de stad – red.). Daar komt de inrit van de ondergrondse parking, maar ook extra ruimte voor groen en voor waterbuffering. Het dienstencentrum wordt dan weer uitgebreid van 1.139 vierkante meter naar 1.718 vierkante meter, waardoor er twee volwaardige verdiepingen komen.”

Meer appartementen

Dat zijn lang niet de enige aanpassingen. De oppervlakte van de handelsruimten op de benedenverdiepingen wordt van 8.626 m² opgetrokken naar 10.110 m², onder meer omdat eventuele terrasruimte erbij gerekend werd. De ondergrondse parking wordt dan weer iets kleiner, waardoor er alles samen 310 publieke en 276 private parkeerplaatsen komen. Tot slot wordt het aantal appartementen opgetrokken van 212 naar 220. In het oorspronkelijke bestek stonden ook assistentieflats, maar omdat de vraag daarnaar fel gezakt is zijn die geschrapt. In het addendum dat op de gemeenteraad komt staan verder nog enkele technische aanpassingen, onder meer over de dikte van de muren van de parking en de hellingsgraad van de in- en uitrit.

Volgens Byttebier gaat het om een belangrijke nieuwe stap in het dossier. Hij kan zich niet uitspreken over een concrete timing, maar de eerste steen zal sowieso niet meer voor deze bestuursperiode zijn. “Na goedkeuring van dit addendum door de raad kunnen we de verkavelingsaanvraag indienen bij de provincie West-Vlaanderen (de provincie is in dit geval de vergunningsverlenende overheid – red.). Dan volgt een openbaar onderzoek, waarna we kunnen overgaan tot de aanvraag van de verschillende omgevingsvergunningen.”

In de komende maanden wil het stadsbestuur het project ook opnieuw voorstellen aan de inwoners. (SV)

The post Stadsvernieuwingsproject Collegesite wordt bijgestuurd met oog op indienen verkavelingsaanvraag: “Belangrijke nieuwe stap in dit dossier” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

De bizarre uitleg van Hans D. over de dood van zijn vrouw Annie De Poortere: “Ze was dood toen ik thuiskwam. En dan heb ik haar begraven, ja”

De uitleg van Hans D. (78) doet bij de speurders de wenkbrauwen fronsen. Want over wat er 30 jaar geleden in Sint-Martens-Latem met zijn vrouw Annie De Poortere is gebeurd, had hij dit te zeggen: “Ik heb haar begraven, ja. Maar ze was al dood toen ik thuiskwam.” Wat kunnen de speurders hiermee? En kan Hans D. nog wel veroordeeld

Lees meer »

Creatieve kinderen in BEN Dienstencentrum

De directie van BEN Dienstencentrum zette de grote zaal open om er een groep creatieve kinderen te ontvangen. Ook de kinderen van het Internaat Oost, verbonden aan het IHK en de Boomgaard waren er bij. Ze maakten er op speelse wijze vogeltjes en armbandjes in breiwol. Er werden mooie resultaten afgeleverd met tevreden gezichten tot
The post Creatieve kinderen

Lees meer »

Grote overstromingsramp aan de kust voorkomen: ex-sluismeester zou sluizen opzettelijk opengezet hebben

In Brugge is het proces begonnen tegen een ex-sluismeester die ervan verdacht wordt 2 jaar geleden verschillende sluizen te hebben opengezet. Daardoor zou het gebied tussen Zeebrugge en Bredene 2 meter onder water komen te staan. De toenmalige sluismeester – en neef van de verdachte – merkte de sabotage toevallig op en kon de ramp voorkomen. De ex-sluismeester geeft toe

Lees meer »

Jonge vrouw blijft aangehouden voor moord op pasgeboren baby in Brugge

De Brugse raadkamer heeft de aanhouding van een 24-jarige vrouw uit Brugge met twee maanden verlengd op verdenking van kindermoord en schuldig verzuim. Claudia D.C. blijft met klem ontkennen dat ze geweld gebruikte tegen haar pasgeboren baby.
The post Jonge vrouw blijft aangehouden voor moord op pasgeboren baby in Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Omwonenden Schipdonkkanaal Oost-Vlaanderen ongerust over belasting op meerwaarde van hun grond

Bewoners langs het Schipdonkkanaal zijn ongerust over een belasting die ze zouden moeten betalen op de meerwaarde van hun grond. Die grond was jarenlang gereserveerd om het kanaal te verbreden, maar die verbreding komt er niet. De Vlaamse overheid heft een belasting op gronden die een herbestemming krijgen en daardoor in waarde stijgen. Zo dreigen de bewoners langs het Schipdonkkanaal

Lees meer »

Ook als vijftigers blijven ‘super models’ Evangelista, Turlington, Crawford en Campbell stralen: unieke reünie

De legendarische groep supermodellen – bestaande uit Naomi Campbell (53), Cindy Crawford (58), Linda Evangelista (58) en Christy Turlington (55) – kwam op zondag 21 april in West Hollywood samen om hun documentaire ‘The Super Models’ op Apple TV+ in de kijker te zetten. “Deze serie is de viering van onze vriendschap, dromen en doorzettingsvermogen.”

Lees meer »