Vastgoedmarkt slabakt, prijzen blijven stijgen: nergens is een appartement kopen zo duur als in West-Vlaanderen

De prijzen van verkochte huizen en appartementen in Vlaanderen zijn in de periode januari-maart blijven stijgen, met respectievelijk +2,4 procent en +1,2 procent, zo blijkt uit de jongste Notarisbarometer. Als ook de inflatie in rekening wordt gebracht, stabiliseerde de prijs van een woonhuis in Vlaanderen en werden appartementen iets goedkoper (-1,1 procent). Toch moet één provincie de duurste zijn en dat is West-Vlaanderen. Bij ons is de gemiddelde kostprijs zo’n 313.000 euro. Daarnaast worden er ook minder verkopen genoteerd. In onze provincie, waar aan de kust veel tweede verblijven zijn, bedroeg de daling 9 procent.

De gemiddelde prijs voor een huis in Vlaanderen ligt nu op 367.120 euro en 279.811 euro voor een appartement.

Appartement in West-Vlaanderen het duurst

De duurste Vlaamse provincie voor een huis is Vlaams-Brabant (gemiddeld 433.320 euro), de goedkoopste Limburg (gemiddeld 317.594 euro). Voor een appartement is West-Vlaanderen het duurst (gemiddeld 313.082 euro) en Limburg het goedkoopst (254.453 euro).

In Wallonië en Brussel daalden de prijzen van huizen wél in de eerste drie maanden, ook voor de inflatie. De prijs van een woonhuis zakte 0,3 procent in Wallonië en 3,1 procent in Brussel. Een appartement werd 3,4 procent goedkoper in Wallonië, in Brussel steeg de prijs van een appartement met 3 procent.

Minder verkopen

Tegelijk valt op dat de vastgoedmarkt blijft slabakken. In het eerste trimester werden er in Vlaanderen 8,8 procent minder verkopen genoteerd. Over heel het land gaat het om een daling met 7,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Ook in 2023 werd er al veel minder vastgoed verkocht, in Vlaanderen ging het toen om een daling met 17 procent tegenover het jaar voordien. Een van de verklaringen is de gestegen rente, waardoor kopers nu meer (interest) moeten afbetalen voor dezelfde geleende som. Daarenboven is ook de fiscaliteit voor het tweede verblijf sinds begin dit jaar gewijzigd.

Van alle Vlaamse provincies was de daling van het aantal verkopen het grootst in Antwerpen (-10,8 procent) en het kleinst in Oost-Vlaanderen (-6,4 procent). In West-Vlaanderen, waar aan de kust veel tweede verblijven zijn, bedroeg de daling 9 procent.

Gemiddelde leeftijd koper

Wie in de eerste drie maanden van dit jaar vastgoed kocht in ons land, was gemiddeld 39,6 jaar oud, zo blijkt nog uit de Notarisbarometer. In Vlaanderen was een koper gemiddeld 39,4 jaar oud. In West-Vlaanderen was een koper wat ouder: gemiddeld 41 jaar oud. Het aandeel jonge kopers (30 jaar of jonger) daalde in het eerste trimester tot 27,1 procent. Vorig jaar bedroeg hun aandeel nog 29,3 procent. Brussel telt het laagste aandeel jonge kopers (19 procent).

The post Vastgoedmarkt slabakt, prijzen blijven stijgen: nergens is een appartement kopen zo duur als in West-Vlaanderen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ruim 4 maanden rijverbod voor loonwerker na ongeval met wielertoeristen: “Hij zorgde voor een panische angst om nog te fietsen”

Een 41-jarige loonwerker uit Zonnebeke moet ruim 4 maanden zijn rijbewijs inleveren na een ongeval met vluchtmisdrijf in Wervik. Het kwam tot een aanrijding met 3 wielertoeristen terwijl hij 2,94 promille alcohol in het bloed had. “Stomme coureurs”, liet hij enkele uren later optekenen.
The post Ruim 4 maanden rijverbod voor loonwerker na ongeval met wielertoeristen: “Hij zorgde voor

Lees meer »

Nostalgie+ krijgt opnieuw boete voor te veel non-stopmuziek op radiozender

De Vlaamse Regulator voor de Media heeft SBS Media Belgium, een joint venture tussen mediabedrijven Mediahuis en Play Media, een boete van 7.500 euro opgelegd. Radiozender Nostalgie+ zendt te veel non-stopmuziek uit. De meerderheid van de programma’s bovendien bevat “nauwelijks presentatie of variatie” en is “grotendeels onderling inwisselbaar”, zegt de VRM. Nostalgie+ vervangt NRJ sinds 29 september op de FM-band.

Lees meer »

Leven tussen de deadlines: “Aan alle studenten in de blok: goede moed en goed bezig!”

Jan Devriese leeft tussen deadlines. De Brugse stukjesschrijver maakte 45 jaar geleden zijn allereerste artikel, toevallig (of niet?) voor deze krant. Na een lange omzwerving is de cirkel rond en de pen weer thuis. Elke twee weken zal Jan hier wat woorden in een meer dan aanvaardbare volgorde zetten. Hij wisselt af met Laura Schuyesmans, die leeft met een deadline.<br

Lees meer »

KIJK. De machtige jump van Nys en het moment dat Van Aert moet lossen: de hoogtepunten van de openingsrit

Thibau Nys, jawel. Nu ook winnaar van een Belgisch getinte openingsrit in de Ronde van Noorwegen. Op de stevige slotklim richting het skiresort Voss Resort was Nys (21) oppermachtig. Wout van Aert werd bij zijn wederoptreden 60ste. Hij bracht zijn ploegmaats in stelling in de laatste hellende kilometers en liet dan lopen. Bekijk in de video hieronder de hoogtepunten van

Lees meer »

Leven met een deadline: “Deze studentenprotesten zijn meer dan slechts een uiting van solidariteit”

Laura Schuyesmans (27) leeft met een deadline. De jonge West-Vlaamse lijdt aan een chronische ziekte waardoor ze wellicht maar tien jaar meer te gaan heeft. Laura werkt bij Oxfam, engageert zich als covoorzitster voor Jong Groen en maakt tweewekelijks een openhartige column voor deze krant. Ze wisselt af met Jan Devriese, de stukjesschrijver die leeft tussen deadlines.
The post

Lees meer »

KIJK. Veel schade en bloedsporen: zo ziet het Singapore Airlines-toestel eruit na turbulentie waarbij Britse man omkwam

Nadat een toestel van Singapore Airlines werd getroffen door hevige turbulentie filmt een passagier hoe het vliegtuig eraan toe is. En die beelden maken meteen duidelijk hoeveel schade de Boeing en de passagiers hebben opgelopen. Verschillende kasten zijn opengevallen of stuk gegaan en alles wat los stond, is alle kanten opgevlogen. Wat zeker opvalt, zijn de bloedsporen die achterblijven. Wie

Lees meer »