Prijs van landbouwgronden in West-Vlaanderen daalt, maar we blijven de duurste in Vlaanderen

De prijs van de landbouwgronden in West-Vlaanderen zijn het afgelopen half jaar gedaald met 1,2 procent. Maar ondanks die daling blijft de landbouwgrond in onze provincie het duurste met een gemiddelde kostprijs van 75.300 euro per hectare. Maar in de eerste helft van 2023 werden de West-Vlaamse percelen wel gemiddeld 19,6 procent kleiner. Dat blijkt uit de nieuwe Landbouwbarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot).

De eerste zes maanden van 2023 is de gemiddelde prijs van landbouwgrond per hectare in Vlaanderen met drie procent gestegen in vergelijking met 2022. Maar in West-Vlaanderen is dat net met 1,2 procent gedaald. “De periode van de grote prijsstijgingen lijkt achter de rug te zijn, want in West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant daalt het opnieuw lichtjes”, legt notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be uit.

West-Vlaanderen nog altijd duurste

Maar ondanks die prijsdaling blijven de landbouwgronden in West-Vlaanderen bij de duurste. Een hectare kost je gemiddeld 75.300 euro. In Limburg ligt de gemiddelde kostprijs per hectare bijna 25.000 lager op 53.747 euro.

“Gronden die niet meer of nog maar kort verpacht worden, zijn veel meer waard dan gronden waarvan de pacht nog lang loopt”

Maar de exacte prijs van landbouwgrond per hectare kan sterk verschillen per provincie of gemeente. “De landbouwgrond is een specifieke markt. Zo is niet verpachte grond veel meer waard dan pachtgrond waarvan de pacht nog lang loopt. De lokale vastgoedspecialist kan je telkens meer zeggen over de precieze prijsbepaling. Zo kan bijvoorbeeld een notaris uit de regio een schatting maken van de prijs voor het specifieke type grond dat een koper op het oog heeft”, besluit Bart.

Kleinere oppervlaktes

In 2023 bleef niet alleen de algemene prijs voor landbouwgronden in Vlaanderen stijgen, maar daartegenover krompde gemiddelde oppervlakte van een perceel landbouwgrond nog eens met 16,5 procent. Nu is een perceel landbouwgrond in Vlaanderen gemiddeld 0,9 hectare groot.

In West-Vlaanderen is dat net iets groter dan de rest van Vlaanderen met 1,6 hectare. De kleinste percelen liggen opnieuw in Limburg en Vlaams-Brabant. Maar ook in onze provincie werden de gemiddelde landbouwpercelen in zes maanden tijd een stuk kleiner dan in 2022 met een daling van zelfs 19,6 procent.

The post Prijs van landbouwgronden in West-Vlaanderen daalt, maar we blijven de duurste in Vlaanderen is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Werkgelegenheidsgraad kent op jaarbasis lichte daling

In het eerste kwartaal van dit jaar was 71,9 procent van de Belgische 20- tot 64-jarigen aan het werk. Een jaar eerder lag de werkgelegenheidsgraad met 72,1 procent net iets hoger. Het is voor het eerst sinds het hoogtepunt van de coronacrisis, in het eerste kwartaal van 2021, dat er op jaarbasis een daling wordt opgetekend. Toen was het verschil

Lees meer »

BEKIJK Tot 1 centimeter hagel in Brugge: “Felle bui trekt verder landinwaarts”

In Brugge is er dinsdagvoormiddag een felle gepasseerd, die gepaard ging met hagel. Er viel ongeveer een centimeter aan de winterse neerslag. “Het weer is licht wisselvallig, maar blijft voorlopig aan de koele kant. Door de klimaatverandering krijgen we veel langer periodes van droger weer, maar dus ook veel langere periodes van het nattere weer dat we nu al maandenlang

Lees meer »

Nieuw Kermiscomité Langemark smeedt al volop plannen voor september: “Nieuwe mensen, nieuwe ideeën”

Er waait een nieuwe wind door Kermiscomité Langemark. Marleen Soete en Doris Dereyne stapten op en Kaat Ghyselen, Claudine Muylle, Sam Lanckriet en Elisabeth Scholaert kwamen erbij als versterking. Tijdens het kermisweekend van 20, 21 en 22 september grijpen ze terug naar de klassieke recepten, maar de toekomst gaan ze ambitieus tegemoet.
The post Nieuw Kermiscomité Langemark smeedt al

Lees meer »

“In haar ogen brengt ze orde in de chaos”: pyromane (40) die wagens van foutparkeerders in brand stak in Hoboken, riskeert vandaag 8 jaar cel

“De kleinste ergernis laat haar overgaan tot daden die mensenlevens kunnen kosten.” Een goede beurt maakte Sengül A. (40), de ‘pyromane van Hoboken’, tot dusver niet in de rechtbank. Meerdere wagens vielen door haar ten prooi aan de vlammen, in een poging om ‘een wereld die naar de vaantjes is te corrigeren’. Maar toen de rechter besloot dat hier nog

Lees meer »

Van zijn cabine bleef weinig over, maar 21-jarige trucker is slechts lichtgewond na klapband: “Ik kan me er weinig van herinneren”

Op de Noord-Zuidverbinding in het Limburgse Pelt is een vrachtwagenchauffeur donderdagvoormiddag van de weg geraakt en tegen een boom gebotst. Hoewel er van de cabine weinig overblijft, komt de trucker er grotendeels met de schrik vanaf. “Ik heb wonder boven wonder enkel schaafwonden en lichte kwetsuren overgehouden aan het ongeval”, zegt de 21-jarige jongeman uit Eksel.

Lees meer »

Hoe ‘gevallen God’ Conner Rousseau nu nog beter scoort dan in 2019

Als een kind dat overdonderd wordt, zo stond Conner Rousseau op het podium voor de militanten van Vooruit. Het gejuich was luid, maar hij leek helemaal in zichzelf te keren. Zelden zag een winnaar er zo verloren uit. “Het is een zwaar jaar geweest”, zei hij achteraf aan onze reporter. Naast hem straalde Melissa Depraetere. Aan haar lichaamstaal kon je

Lees meer »