Leven tussen de deadlines: “Aan alle studenten in de blok: goede moed en goed bezig!”

Jan Devriese leeft tussen deadlines. De Brugse stukjesschrijver maakte 45 jaar geleden zijn allereerste artikel, toevallig (of niet?) voor deze krant. Na een lange omzwerving is de cirkel rond en de pen weer thuis. Elke twee weken zal Jan hier wat woorden in een meer dan aanvaardbare volgorde zetten. Hij wisselt af met Laura Schuyesmans, die leeft met een deadline.

Je laatste examen is zelden je beste. Je hebt er een lange blok en examenperiode op zitten, waarin je door diepe dalen bent gestrompeld en uiterst moeizaam weer naar boven bent geklauterd, en houdt de blik al voorbij de eindmeet gericht. Dáár. Dáár ligt de verlossing. Voor het grijpen. Eindelijk. Eindelijk vakantie. Alleen nog dat ene dingetje, nu. Dat niemendalletje. Fluitje van een cent.

Ho maar. Niet onderschatten, brommen ze thuis. Bij de les blijven. Nog even doorbijten. Je hebt daarna nog tijd genoeg voor vakantie. Het zou zonde zijn om al die inspanningen nu verpest te zien door een zwakke afsluiter. Dus: niet denken dat je er al bent.

Ze bedoelen het natuurlijk goed, thuis, maar ze komen hopeloos te laat, met hun gebrom. Het virus heeft zich allang in je hoofd genesteld. Dat is nu eenmaal wat virussen doen. Ze komen niet met de fanfare voorop monter door het bos gewandeld. Nee, ze sluipen meesterlijk gecamoufleerd en als een volleerde ninja bij nachte naar binnen en schakelen daar geluidloos alle weerstand uit: je gezond verstand sneuvelt als eerste.

Het virus heeft zich allang in je hoofd genesteld. Dat is nu eenmaal wat virussen doen

En dus zit je, in aanloop naar dat laatste examen, vaker dan goed voor je is uit het raam te staren. Voor je geestesoog verschijnen taferelen vol liederlijk gedrag, nachtelijke schittering, eindeloze avonturen. Glimlachend zie je jezelf als een god door tijd en ruimte reizen, overal en altijd ben je erbij, van Blankenberge tot Bali, van Middelkerke tot Marokko, van Californië tot de Carrefour waar je ook dit jaar weer een vakantiejob hebt. En ook dit jaar weer heb je een vakantielief, waarmee je je op parelwitte stranden of in tropisch hete festivaltentjes hitsig verstrengelt. En glimlachend kijk je elkaar diep in de ogen. O zomers zoete zaligheid. Dan wordt er plots iets geroepen, aan je tent – oei, nee, aan je kamerdeur: of je een kopje thee wil om bij te pauzeren, vraagt moeder. Je schrikt en grabbelt naar een cursus. De verkeerde, maar dat merkt moeder niet, wanneer ze behoedzaam de deur van je kamer openduwt en achter een dienblad aan binnenkomt. Daarop staat een dampende kop groene thee – “goed voor de concentratie”, zegt ze goeiig — met een koekje erbij. Féést!

Aan alle studenten die aan hun blok bezig zijn, met één oog al op het examenschema aan de muur: goede moed en goed bezig. Aan alle studenten die nog niet aan hun blok begonnen zijn: goede moed en veel geluk, want dat zullen jullie nodig hebben. Aan alle voetbalclubs die dit weekend om de titel spelen: maak van dit laatste examen jullie beste.

The post Leven tussen de deadlines: “Aan alle studenten in de blok: goede moed en goed bezig!” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Wordt studeren voor sommige jongeren binnenkort onbetaalbaar? “Bewust beleid rond studiekosten is nodig”

Voor steeds meer studenten is het financieel moeilijk haalbaar om verder te studeren. Dat heeft de Vlaamse Onderwijsraad (VLOR) becijferd. De kosten van studenten werden de afgelopen 3 jaar ongeveer 20 procent duurder, maar de financiële tegemoetkomingen voor studenten die het moeilijk hebben, stegen niet even sterk mee. De VLOR geeft de volgende Vlaamse regering daarom een advies om de

Lees meer »

Nood aan kinderbegeleiders noopt kinderopvang tot minder openingsuren

Ook Blankenberge kampt met tekorten in de zorgsector. Het lokaal bestuur probeert via diverse tewerkstellingsmaatregelen de noden te lenigen en blijft voortdurend zoeken naar creatieve oplossingen. Deze en volgende week worden de openingsuren beperkt.
The post Nood aan kinderbegeleiders noopt kinderopvang tot minder openingsuren appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hoogtewerker van voegwerker gestolen in de Parklaan in Geluwe

In Geluwe is in de wijk Witte Poort in de Parklaan een hoogtewerker gestolen. Enkele weken geleden verdween al een bestelwagen van de firma Winfera met voor 50.000 euro werkmateriaal in de Geluwestraat in Wervik en vorige week werd in dezelfde gemeente een camionette met een laadbak van de APK Group in de Aststraat gestolen.
The post Hoogtewerker van

Lees meer »

Niemand wil aan Steven (38) en Melissa (37) en hun twaalf kinderen een huis verhuren: “We voelen ons gediscrimineerd”

Ze zijn met veertien, maar staan op 1 augustus mogelijk op straat. Steven (38) en Melissa (37) Van Gansbeke en hun twaalf kinderen slagen er niet in om een nieuwe woning te vinden. Want niemand ziet het zitten om aan hun kroostrijk gezin te verhuren. “Tientallen pogingen haalden niets uit. Op één plaats verdubbelde de huur zelfs voor ons”, zucht

Lees meer »

Stad Brugge lanceert digitale geboorteaangifte

Straks kunnen kersverse ouders in Brugge hun geboorteaangifte digitaal uitvoeren, via een digitale applicatie binnen Mijn Burgerprofiel. Schepen van Klantgerichte Dienstverlening Pieter Marechal en schepen van Burgerzaken Jasper Pillen lichtten dit maandag toe in de materniteit van het AZ Sint-Jan.
The post Stad Brugge lanceert digitale geboorteaangifte appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVEBLOG EK 2024. Geen Franse spionnen welkom: Oranje traint achter speciale gordijnen, elk kiertje afgesloten voor pottenkijkers

Het EK voetbal is in volle gang. Met een Koeman die geen risico’s wil nemen. Voor de clash tegen Frankrijk weert de bondscoach van Oranje eventuele pottenkijkers met speciale gordijnen, zodat niemand een glimp kan opvangen van de training achter gesloten deuren. Volg ál het nieuws rond het Europees Kampioenschap in de liveblog hieronder.

Lees meer »

In Iran vastgehouden VUB-professor Djalali richt zich in geluidsboodschap tot Zweedse premier: “U liet me hulpeloos achter”

De Iraans-Zweedse professor Ahmadreza Djalali, die gastprofessor was aan de VUB in Brussel, heeft zich in een geluidsboodschap gericht tot de Zweedse premier Ulf Kristersson. Dat schrijft de Zweedse openbare omroep SVT, dat het geluidsfragment in handen kreeg. “U liet me hier hulpeloos achter”, stelt Djalali die zich afvraagt waarom hij geen deel uitmaakte van de gevangenenruil tussen Zweden en

Lees meer »