Oostendse cijfers stadsmonitor doorgelicht: 22 procent heeft vertrouwen in stadsbestuur

De Vlaams overheid onderzocht de leefbaarheid in 13 Vlaamse centrumsteden. Aan de grote bevraging, die in de badstad in mei 2023 werd gevoerd, namen 2.500 Oostendenaars deel. Het stadsbestuur liet weten dat ‘de effecten van recentere acties niet altijd voelbaar zijn in de resultaten, aangezien de enquête in het voorjaar werd afgenomen’.

De Oostendse resultaten uit de gemeentescan worden vergeleken met 13 Vlaamse centrumsteden via 208 relevante indicatoren. Het rapport vergelijkt ook met de vorige bevraging (2020) in Oostende.

In de synthese staan tien hoofdcriteria. Voor geen enkele is er een stijging in vergelijking met drie jaar geleden, er is drie keer een status-quo (geluksgevoel, onveiligheidsgevoel, sociaal weefsel) en zeven criteria met een daling (met als uitschieter het criterium ‘vertrouwen in het gemeentebestuur’: daling van 30 procent naar 22 procent). De stadsmonitor peilde ook naar de tevredenheid op diverse deelcriteria en daar zijn er wel positieve evoluties te merken. We lichten er opvallende cijfers uit en vergelijken Oostende met de andere centrumsteden.

Minder tevreden

De ondervraagde Oostendenaar is minder tevreden over gezondheidsvoorzieningen (74 procent, tegenover 82 procent als gemiddelde van de centrumsteden). Ze zijn ook minder tevreden over de kinderopvang (49 procent), 6 procent lager dan de andere steden. De tevredenheid over huisvuilvoorzieningen (71) is beduidend lager dan de andere steden (79 procent). Ook de netheid in het centrum (64 procent) scoort lager (71 procent). Oostendenaars zijn ook minder tevreden over hun buurt (72 procent) dan de andere steden (75 procent) en over de gemeente (65 procent) tegenover andere steden (71 procent). Eén op drie ondervond in de maand van het onderzoek ook buurthinder tegenover 27 procent in de andere centrumsteden. 51 procent vindt ook dat er onvoldoende fietsstallingen zijn. De Oostendenaar is minder tevreden over de uitgaansgelegenheden en het aanbod aan activiteiten voor jongeren (in vergelijking met andere centrumsteden). Tegenover diversiteit staat 22 procent positief (in andere steden 35 procent).

Meer tevreden

Voor ouderenvoorzieningen (76 procent) is er een grotere tevredenheid dan in andere centrumsteden (70 procent). Grote tevredenheid is er over de staat van de voetpaden (57 procent), fietsinfrastructuur (56 procent) en straten en pleinen (65 procent) of tussen 5 en 7 procent beter dan andere steden. Ook inzake groenvoorzieningen (80 procent) scoort Oostende goed, evenals over de netheid van straten en voetpaden, het aanbod van fietspaden en het openbaar vervoer (80 procent), fietsveiligheid voor kinderen (47 procent). Slechts één op drie ondervindt verkeershinder (tegenover 38 procent in de andere steden). Oostendenaars verplaatsen zich ook meer te voet (79 procent) en ook de tevredenheid over sportvoorzieningen, shopping- en winkelmogelijkheden ligt telkens boven de 80 procent. Men vindt dat er ook voldoende ontmoetingsplaatsen zijn.

Zoals de andere

Voor een aantal criteria liggen de Oostendse cijfers in dezelfde lijn als of net gelijk aan het gemiddelde van de 13 centrumsteden. Dat is het geval voor de tevredenheid over onderwijsvoorzieningen (84 procent), de woning (84 procent), woonomgeving (84 procent), parkeerplaatsen (47 procent), autoluwe zones (43 procent); het veilig fietsen (53 procent). Oostendenaars zijn ook tevreden over de bib (90 procent), de culturele voorzieningen (83 procent) en jongerenvoorzieningen (53 procent). Ook over het contact met de buurt is men tevreden (72 procent).

Veiligheid

De Oostendenaar voelt zich onveiliger (20 procent) dan inwoners van andere centrumsteden (12 procent). Dat is opvallend, want het aantal feiten per 1.000 inwoners ligt lager dan in andere steden. Men ondervond minder hinder door zwerfvuil, meer door dieren en hondenpoep.

Dienstverlening

De Oostendenaar is tevreden over de digitale dienstverlening en loketvoorzieningen. Ze voelen zich minder geïnformeerd (46 procent) dan in andere steden en duiken daarmee voor het eerst sinds 2008 onder het gemiddelde. Ze zijn minder tevreden over de communicatie van het gemeentebestuur en voelend zich steeds minder geconsulteerd.

Stad ziet positieve evoluties

Het stadsbestuur vergeleek echter met de vorige stadsmonitor en communiceerde: “Bij veel thema’s is er een positieve evolutie merkbaar. De Oostendenaars maken vaker gebruik van elektrische fietsen, autodelen en fietsen. De tevredenheid over de autoluwe zones neemt sterk toe van 33 procent naar 52 procent. De tevredenheid over de loketwerking ligt hoger dan het gemiddelde. De Oostendenaar geeft zichzelf een gelukspercentage van 81 procent. Een mooi cijfer dat hopelijk nog kan toenemen in de toekomst.”

Het rapport is te raadplegen via https://gemeente-stadsmonitor.vlaanderen.be

The post Oostendse cijfers stadsmonitor doorgelicht: 22 procent heeft vertrouwen in stadsbestuur is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Jonge man aangehouden in Frankrijk voor beramen aanval op Spelen

De Franse politie heeft een man aangehouden die verdacht wordt van het plannen van een aanval tijdens de Olympische Spelen. Bronnen bij de veiligheidsdiensten bevestigen het nieuws tegenover persbureau ‘Reuters’ na berichtgeving van de krant ‘Le Parisien’. Volgens die krant gaat het om een 18-jarige man die geradicaliseerd zou zijn.

Lees meer »

KIJK. Zoon van prins Laurent blijkt even grote racefanaat als zijn vader: prins Aymeric racet op circuit in Frankrijk

Prins Aymeric (18) heeft een voorliefde voor snelle wagens. Dat blijkt uit zijn Instagram waar hij regelmatig foto’s plaatst van auto’s van topmerken zoals Bentley, Mercedes en Rimac. En nu deelt hij videobeelden vanop het circuit Paul Ricard in Frankrijk. De liefde voor wagens komt van zijn papa, prins Laurent. Die laatste scheurde in het verleden graag rond met snelle

Lees meer »

Vrachtschip zinkt voor de kust van Taiwan, negen opvarenden vermist

Een vrachtschip dat onder de Tanzaniaanse vlag voer, is ten zuiden van het eiland Taiwan gezonken. Negen bemanningsleden uit Myanmar zijn vermist. Dat heeft de brandweer van de eilandstaat donderdagochtend bekendgemaakt. Het schip zou in de problemen zijn geraakt door de hevige wind veroorzaakt door tyfoon Gaemi.

Lees meer »

Doek valt definitief over d’Oude Maalderij, uitbater Jef verkoopt inboedel brouwerij en eetcafé: “Wil deze bladzijde graag omdraaien”

De deuren van brouwerij d’Oude Maalderij en eetcafé The Mash in de Ardooisestraat in Izegem blijven definitief dicht. Uitbater Jef Pirens gooide omwille van een relatiebreuk de handdoek noodgedwongen in de ring en zocht nog naar overnemers, maar die zoektocht heeft niks opgeleverd. De inboedel van de brouwerij en horecazaak wordt nu openbaar verkocht en daar zitten heel wat memorabilia

Lees meer »

Isabelle (51) schrijft boek voor meer positiviteit en veerkracht: “Moeilijke thema’s bespreekbaar gemaakt”

Met haar boek ‘Intermezzo, een innerlijke reisgids’, schreef auteur Isabelle Scherrens (51) een wegwijzer voor iedereen die bewust en met veerkracht in het leven wil staan in een hectische maatschappij.
The post Isabelle (51) schrijft boek voor meer positiviteit en veerkracht: “Moeilijke thema’s bespreekbaar gemaakt” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jongeman (18) opgepakt die schoten lost met alarmpistool in Duffel

In Duffel is een jongeman (18) opgepakt die schoten heeft gelost met een alarmpistool. Dat bevestigen politie en parket. Intussen is de man opnieuw vrijgelaten. Het is nog niet duidelijk wat er precies aan de hand was. Op sociale media reageerden heel wat ongeruste buurtbewoners die de schoten hadden gehoord en een helikopter hadden zien overvliegen. Er vielen geen gewonden.

Lees meer »

Provinciedomein van Huizingen moet jong Brabants trekpaard Remi laten inslapen: “Als je een dier hebt, liggen verdriet en liefde vaak kort bij elkaar”

Het provinciedomein van Huizingen heeft een van zijn geliefde Brabantse trekpaarden verloren. Remi, die nog maar net 1 jaar oud was, liep al even mank. Toen de blessure veel erger bleek dan eerst gedacht, hebben de dierenverzorgers besloten het paard te laten inslapen. "We moesten van ons hart een steen maken", zegt dierenverzorger Sam Stylemans.

Lees meer »

? “En neen, Pogacar weet van geen ophouden”

Het doek valt over de Alpen. Tadej Pogacar heeft de puntjes op de ‘i’ gezet en zal morgen in Nice zijn derde eindzege in de Tour op zak steken. Jonas Vingegaard en Remco Evenepoel verdelen de overige twee podiumplaatsen nadat ze elkaar nog het vuur aan de schenen legden. “De gooi naar plek twee van Remco getuigde wel van lef”,

Lees meer »