Oostendse cijfers stadsmonitor doorgelicht: 22 procent heeft vertrouwen in stadsbestuur

De Vlaams overheid onderzocht de leefbaarheid in 13 Vlaamse centrumsteden. Aan de grote bevraging, die in de badstad in mei 2023 werd gevoerd, namen 2.500 Oostendenaars deel. Het stadsbestuur liet weten dat ‘de effecten van recentere acties niet altijd voelbaar zijn in de resultaten, aangezien de enquête in het voorjaar werd afgenomen’.

De Oostendse resultaten uit de gemeentescan worden vergeleken met 13 Vlaamse centrumsteden via 208 relevante indicatoren. Het rapport vergelijkt ook met de vorige bevraging (2020) in Oostende.

In de synthese staan tien hoofdcriteria. Voor geen enkele is er een stijging in vergelijking met drie jaar geleden, er is drie keer een status-quo (geluksgevoel, onveiligheidsgevoel, sociaal weefsel) en zeven criteria met een daling (met als uitschieter het criterium ‘vertrouwen in het gemeentebestuur’: daling van 30 procent naar 22 procent). De stadsmonitor peilde ook naar de tevredenheid op diverse deelcriteria en daar zijn er wel positieve evoluties te merken. We lichten er opvallende cijfers uit en vergelijken Oostende met de andere centrumsteden.

Minder tevreden

De ondervraagde Oostendenaar is minder tevreden over gezondheidsvoorzieningen (74 procent, tegenover 82 procent als gemiddelde van de centrumsteden). Ze zijn ook minder tevreden over de kinderopvang (49 procent), 6 procent lager dan de andere steden. De tevredenheid over huisvuilvoorzieningen (71) is beduidend lager dan de andere steden (79 procent). Ook de netheid in het centrum (64 procent) scoort lager (71 procent). Oostendenaars zijn ook minder tevreden over hun buurt (72 procent) dan de andere steden (75 procent) en over de gemeente (65 procent) tegenover andere steden (71 procent). Eén op drie ondervond in de maand van het onderzoek ook buurthinder tegenover 27 procent in de andere centrumsteden. 51 procent vindt ook dat er onvoldoende fietsstallingen zijn. De Oostendenaar is minder tevreden over de uitgaansgelegenheden en het aanbod aan activiteiten voor jongeren (in vergelijking met andere centrumsteden). Tegenover diversiteit staat 22 procent positief (in andere steden 35 procent).

Meer tevreden

Voor ouderenvoorzieningen (76 procent) is er een grotere tevredenheid dan in andere centrumsteden (70 procent). Grote tevredenheid is er over de staat van de voetpaden (57 procent), fietsinfrastructuur (56 procent) en straten en pleinen (65 procent) of tussen 5 en 7 procent beter dan andere steden. Ook inzake groenvoorzieningen (80 procent) scoort Oostende goed, evenals over de netheid van straten en voetpaden, het aanbod van fietspaden en het openbaar vervoer (80 procent), fietsveiligheid voor kinderen (47 procent). Slechts één op drie ondervindt verkeershinder (tegenover 38 procent in de andere steden). Oostendenaars verplaatsen zich ook meer te voet (79 procent) en ook de tevredenheid over sportvoorzieningen, shopping- en winkelmogelijkheden ligt telkens boven de 80 procent. Men vindt dat er ook voldoende ontmoetingsplaatsen zijn.

Zoals de andere

Voor een aantal criteria liggen de Oostendse cijfers in dezelfde lijn als of net gelijk aan het gemiddelde van de 13 centrumsteden. Dat is het geval voor de tevredenheid over onderwijsvoorzieningen (84 procent), de woning (84 procent), woonomgeving (84 procent), parkeerplaatsen (47 procent), autoluwe zones (43 procent); het veilig fietsen (53 procent). Oostendenaars zijn ook tevreden over de bib (90 procent), de culturele voorzieningen (83 procent) en jongerenvoorzieningen (53 procent). Ook over het contact met de buurt is men tevreden (72 procent).

Veiligheid

De Oostendenaar voelt zich onveiliger (20 procent) dan inwoners van andere centrumsteden (12 procent). Dat is opvallend, want het aantal feiten per 1.000 inwoners ligt lager dan in andere steden. Men ondervond minder hinder door zwerfvuil, meer door dieren en hondenpoep.

Dienstverlening

De Oostendenaar is tevreden over de digitale dienstverlening en loketvoorzieningen. Ze voelen zich minder geïnformeerd (46 procent) dan in andere steden en duiken daarmee voor het eerst sinds 2008 onder het gemiddelde. Ze zijn minder tevreden over de communicatie van het gemeentebestuur en voelend zich steeds minder geconsulteerd.

Stad ziet positieve evoluties

Het stadsbestuur vergeleek echter met de vorige stadsmonitor en communiceerde: “Bij veel thema’s is er een positieve evolutie merkbaar. De Oostendenaars maken vaker gebruik van elektrische fietsen, autodelen en fietsen. De tevredenheid over de autoluwe zones neemt sterk toe van 33 procent naar 52 procent. De tevredenheid over de loketwerking ligt hoger dan het gemiddelde. De Oostendenaar geeft zichzelf een gelukspercentage van 81 procent. Een mooi cijfer dat hopelijk nog kan toenemen in de toekomst.”

Het rapport is te raadplegen via https://gemeente-stadsmonitor.vlaanderen.be

The post Oostendse cijfers stadsmonitor doorgelicht: 22 procent heeft vertrouwen in stadsbestuur is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ilse hing wagen aan ‘semipublieke’ laadpaal tijdens shoppen, maar schrok van de factuur. En ze is lang niet de enige

Wie zijn wagen oplaadt aan een semipubliek laadpunt, kijkt maar beter uit. De tarieven kunnen immers veel hoger liggen dan wat gangbaar is. Dat ondervond ook Ilse Steels tijdens een namiddagje shoppen in Nieuwpoort: zij kreeg plots een factuur van 98 euro. “Lesje geleerd, hoor!” Maar ze is lang niet de enige. Wat zijn de valkuilen en hoe vermijd je

Lees meer »

Grote problemen met noodknop voor slachtoffers huiselijk geweld: wie stalkingsalarm gebruikt, belandt in wachtrij

Het mobiele stalkingsalarm, het digitale schild in de strijd tegen huiselijk geweld, stuit op barrières. De ‘snelle en discrete’ knop om de politie te verwittigen, blijkt verre van perfect te werken: slachtoffers belanden zelfs in de wachtrij als ze de politie willen contacteren. En dat is niet het enige pijnpunt. “Dit kan verwoestende gevolgen hebben.”

Lees meer »

Ernest Wijnboutique neemt nieuwe start in historisch hart van Kortrijk: “Genieten in een gezellige en ontspannen sfeer”

Na tien jaar aan de Grote Markt viert Ernest Wijnboutique tijdens het officiële openingsweekend hun nieuwe locatie in de Begijnhofstraat 17. “Iedereen krijgt een welkomstdrankje en kan de sfeer van onze vernieuwde zaak opsnuiven en nieuwe mensen ontmoeten”, zegt zaakvoerder Roy Veracx. De capaciteit is dubbel zo groot met zicht op de vernieuwde Guldensporengracht en de Onze-Lieve-Vrouwekerk.
The post

Lees meer »

“That f***er Courtois”: zelfs bij z’n afscheid spookt uppercut door Belg “met twaalf handen” nog door het hoofd van Klopp

Jürgen Klopp neemt zondag na negen jaar afscheid van Liverpool. En dus is het met positieve heimwee tijd om te reflecteren en terug te blikken op al dat moois. Al blijft één specifieke match toch nog steeds nazinderen in zijn hoofd. Die Champions League-finale in 2022 waar Liverpool maar niet voorbij een muur, genaamd Courtois, raakte. “Hij had die avond

Lees meer »

Gepland bezoek van Oekraïense president Zelenski aan ons land gaat niet door “vanwege situatie aan het front”

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zijn geplande bezoek aan ons land uitgesteld. Hij zou deze namiddag premier Alexander De Croo (Open VLD) ontmoeten, en daarna doorreizen naar Spanje en Portugal. Volgens Portugese media is het bezoek uitgesteld door de precaire toestand aan het front. "Het is niet het beste moment om Oekraïne te verlaten", zegt ook VRT NWS-journalist Marijn

Lees meer »

Duitse voetbalbond komt met ‘originele’ bekendmaking EK-selectie, maar zet zo ook deur open voor ‘fake news’

Een droge opsomming van de EK-kern? Niet zo bij Duitsland. De geselecteerde spelers worden dezer dagen namelijk op originele wijze bekendgemaakt: op de ochtendradio of zelfs via een 93-jarige oma. Máár de Duitse bond zet met de actie ook de deur op een kier voor ‘fake news’. Vraag dat maar aan voormalig Union-spits Deniz Undav (27) en Mats Hummels (35).

Lees meer »