Hotel The Memlinc in Knokke sluit na 101 jaar de deuren: “Tijd voor nieuwe uitdagingen”

Knokke-Heist verliest binnenkort misschien wel hét bekendste hotel van de kust. Na 101 jaar sluit The Memlinc aan de Place m’as-tu vu de deuren. Voor uitbater Christophe Deklerck (64) een moeilijke, maar weloverwogen beslissing.

Wie nog een bezoekje wil brengen aan het legendarische hotel – het enige met frontaal zeezicht in Knokke – krijgt daar wel nog even de tijd voor. “We richten ons op andere projecten, zoals de uitbating van de golfclub”, zegt Christophe.

Generatie op generatie

The Memlinc een beeldbepalend monument noemen in het Zoute in Knokke? Neen, dat is absoluut niet overdreven. Het familiehotel bepaalt sinds 1 juli 1923 het uitzicht van het Albertplein, de befaamde Place m’as-tu vu. Alle stormen heeft het hotel doorstaan: de Tweede Wereldoorlog, de oliecrisis en recent nog corona.

“Het is een verhaal van generatie op generatie”, zegt Christophe Deklerck, die het hotel sinds de eeuwwisseling runt. Het is het enige gebouw dat nog doet denken aan de glorietijden van het befaamde plein en de vele gebouwen van destijds in de Anglo-Normandische stijl.

Diverse redenen

Maar aan alle mooie verhalen komt een einde en zo ook aan dat van The Memlinc. Want het hotel sluit eind maart 2025 de deuren, zo bevestigt Christophe. “Om diverse redenen”, legt hij uit.

“Eerst en vooral de leeftijd. Ik word 65 jaar en dat voel je natuurlijk. Naar opvolging toe binnen de familie werd het een moeilijk verhaal. Het is ook geen geheim dat de marges in de horeca steeds kleiner worden én dat het vinden en vooral houden van goed personeel er niet makkelijker op is geworden.”

Lxueuze appartementen

Dus wil Christophe eindigen in schoonheid. Het komende jaar zal de kwaliteit van het viersterrenhotel voorop blijven staan, maar vanaf april volgend jaar sluit The Memlinc definitief de deuren. Het hotel zal dan nét geen 102 jaar bestaan en dus afklokken op 101 jaar geschiedenis.

Omdat het om een beschermd gebouw gaat, zal de toekomstige invulling in principe weinig veranderen aan het uitzicht. Als de plannen doorgaan wordt het hotel omgetoverd tot luxueuze appartementen. De horecazaken beneden blijven gewoon bestaan.

“Het waren voornamelijk Britse toeristen die tijdens die eerste jaren naar hier kwamen” – Christophe Deklerck

Voor Knokke-Heist zal het hoe dan ook een verlies zijn. Het was Louis, de overgrootvader van Christophe, die ook lang burgemeester van Knokke was, die destijds de horecamicrobe te pakken kreeg met het Hôtel de Bruges aan het station.

Zijn enige zoon Emile verkocht dat pand later en liet een nieuw hotel bouwen in de duinen: Memlinc, met het latere Albertplein als voortuin. “Het waren voornamelijk Britse toeristen die tijdens die eerste jaren naar hier kwamen”, vertelt Christophe. “Vooral om te rusten of om golf te spelen.”

David Rockefeller

In 1930 kreeg Knokke-Heist zijn Casino en vanaf dan kende het hotel een enorme boost. Tal van bekende namen kozen voor The Memlinc als logeeradres: chansonniers Maurice Chevalier en Lucienne Boyer bijvoorbeeld, of acteur Ray Ventura.

De magie van Het Zoute kwam er tot leven en de jaren 50 en 60 waren legendarisch. Op het hoogtepunt telde Memlinc 86 kamers. Dat zijn er vandaag 74, waar zowel families, koppels als zakenmensen zich thuis voelen. Een beetje zoals het Carlton in Cannes ontving Le Memlinc in die gouden jaren tal van bekende gasten: de Franse president Valéry Giscard d’Estaing, bijvoorbeeld. Er is zelfs een zaal naar hem vernoemd. Prins Bernhard van Nederland, acteur Pierre Brasseur en bankier David Rockefeller waren er ook te gast.

Nieuwe uitbaters golfclub

Nog een jaar hard werken en dan is het dus definitief gedaan met een stukje geschiedenis. Al denkt Christophe zelf nog niet aan zijn definitief pensioen.

“Sinds januari zijn we de nieuwe uitbaters van de golfclub in het Zoute. En we zijn ook nog bezig met een horecaproject in Duinbergen waar we graag een groot deel van ons personeel mee naartoe zouden nemen”, besluit hij. (MM)

The post Hotel The Memlinc in Knokke sluit na 101 jaar de deuren: “Tijd voor nieuwe uitdagingen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Video toont ander incident met militaire paarden op zelfde dag in Londen, ruiter raakt gewond: “Wat is er aan de hand met de paarden vandaag?”

Er raakten woensdag enkele personen gewonden toen vijf militaire paarden op hol waren geslagen en door de straten van Londen galoppeerden. Drie paarden konden snel worden gestopt, de twee andere dieren liepen nog ruim twee uur door het Londense verkeer voor ze gevangen werden en zijn er erg aan toe. Het was ook niet het enige incident met militaire paarden

Lees meer »

LIVE MIDDEN-OOSTEN. VS starten bouw haven voor hulp aan Palestijnen – Media Israël: Gazanen ontvluchten massaal Rafah uit angst voor aanval

De VS en 17 andere landen roepen donderdag op tot de vrijlating van gijzelaars door Hamas en zeggen dat er een deal op tafel ligt die in ruil daarvoor een staakt-het-vuren biedt. Ondertussen ontvluchten Palestijnen de stad Rafah massaal door een dreigend Israëlisch offensief. Minstens 150.000 burgers zouden de afgelopen weken zijn vertrokken, aldus Israëlische media. In dezelfde stad zijn

Lees meer »

Amerikaans Huis van Afgevaardigden duwt Tiktok-ban door

Een gedwongen verkoop of een ban van Tiktok in de Verenigde Staten is een stuk dichterbij gekomen door een stemming zaterdag in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Daar werd aansluitend ook gestemd over steun voor Israël en over een gedwongen verkoop van Tiktok. Die drie wetsvoorstellen gaan dan samen naar de Senaat, wat haast garandeert dat ze vrij spoedig worden

Lees meer »

LIVEBLOG UNION-CLUB BRUGGE. Springt Union opnieuw naar de leidersplaats?

Union verloor vorig weekend de Brusselse derby tegen tien Anderlecht-spelers en is zo zijn leidersplek kwijt. Kunnen ze tegen ploeg-in-vorm Club Brugge wél winnen en zo terug een gooi doen naar die leidersplaats? Blessin wijzigt op drie plekken. Bij blauw-zwart verdwijnt Jutglá weer naar de bank. Volg de wedstrijd in onderstaande liveblog.

Lees meer »

N-VA wil groeinorm gezondheidszorg aanpassen aan economische realiteit: “Warme zorg met gezond verstand”

N-VA wil de komende vijf jaar een groeinorm voor het budget voor gezondheidszorg behouden, maar die moet wel worden afgestemd op de economische realiteit. De groeinorm stelt een limiet aan de begrotingsdoelstelling voor de verplichte ziekteverzekering. Zo toont het percentage aan met hoeveel procent het budget voor de gezondheidszorg jaarlijks mag stijgen bovenop de gezondheidsindex. Met dit standpunt, waarmee de

Lees meer »

Isabel Van Hecke stelt tentoon in eeuwenoude schuur in Ruiselede: “De ideale plaats om even te vertragen”

Wie SITE 25 zoekt, vindt een projectruimte voor beeldende kunst in een 100 jaar oude schuur aan de Smisseweg in Ruiselede. Initiatiefnemer is kunsthistorica Petja Gekiere, die graag kunst toont in een niet stedelijke context. Ditmaal stelt Isabel Van Hecke tentoon, een kunstenares uit Tielt.
The post Isabel Van Hecke stelt tentoon in eeuwenoude schuur in Ruiselede: “De ideale plaats

Lees meer »