Arthur Defour (14) is de Kinderkrak van Brugge: “Bij de brandweer kan ik mensen helpen”

De toen 13-jarige Arthur Defour hielp in juni vorig jaar een brand blussen die uitbrak in een huis in de Veldstraat. “Ik trok mijn nieuwe hemd uit en schoot meteen in actie”, aldus de jongeman, die in opleiding is bij de jeugdbrandweer en later zowel metser als brandweerman wil worden.

Lees hier alle verhalen van de Kinderkrak.

Arthur, zoon van Olivier Defour en Barbara Verplancke, was op zondagavond 18 juni 2023 rond 18.15 uur op weg met zijn fiets toen hij plots een rookgeur waarnam. “Ik kwam van bij mijn grootouders en was op de terugweg naar huis. Ik rook iets verbrands en dacht meteen aan brand. Toen ik een rookpluim zag, ben ik er snel naartoe gefietst”, begint Arthur zijn relaas. “Ik zag dat de brandweer al bezig was en heb meteen gevraagd waar ik kon helpen. Ik had een nieuw hemd aan en heb dat eerst uitgetrokken. Het eerste wat ik mocht doen, was helpen de voeding aanleggen voor de pompwagen. De eerste twee putten gingen evenwel niet open. Daarna mocht ik helpen met allerhande klussen, al zat zelf blussen er uiteraard niet in voor mij. Om 22.15 uur ben ik naar huis gegaan. Ik wou nog langer blijven, maar ik mocht niet van mijn ouders, omdat ik ’s anderendaags naar school moest.”

Brandweer én bouw

De jongeman was heel blij dat hij een handje kon helpen. “Bij de brandweer kan ik mensen helpen en dat is een van de redenen waarom ik brandweerman wil worden. Al zou ik dat liefst combineren met een job als metser. Daarom studeer ik ook de richting bouw aan het VTI campus Zandstraat in Brugge. Nu zit ik in het tweede middelbaar. Mijn papa Olivier werkt ook in de bouw, vandaar mijn interesse om ook die weg op te gaan. Maar ook de brandweer zit in de familie. Onder meer mijn opa Patrick Defour, die 13 jaar geleden overleden is en die ik dus nooit gekend heb, was actief bij de brandweer. Zijn oude helm staat bij ons thuis op de schouw.”

De jonge Bruggeling volgt een opleiding bij de jeugdbrandweer. “Pas als je 13 jaar bent, kun je je aansluiten bij de jeugdbrandweer. Ongeveer om de twee weken krijgen we op zondagochtend opleiding bij de brandweer in Torhout. Ik doe het supergraag, alleen jammer dat ik dan niet kan uitslapen, want om 8 uur moeten we er zijn. We krijgen praktijkoefeningen en kregen ook al 32 uur beroepsdienst, maar op interventie mogen we uiteraard nog niet mee. Wat ik op die bewuste zondagavond meemaakte, was dan ook vrij uniek. De brand liet toch wel een diepe indruk bij mij na. Ik had medelijden met de bewoners van de woningbrand. Maar ik heb het ook aan de heer des huizes gezegd: jullie mogen blij zijn dat jullie er levend zijn uitgeraakt. Ik zou dan ook graag dit levensbelangrijk advies willen geven: als het brandt, breng dan enkel jezelf en je gezin in veiligheid en laat alle spullen liggen. Je weet nooit hoe snel een brand je kan overmeesteren.”

Grappig hemd

Arthur denkt vandaag niet of nauwelijks nog terug aan de brand. “En maar best ook, een echte brandweerman mag de problemen niet mee naar huis nemen. Ik heb na het artikel wel veel berichtjes en complimentjes gekregen. Sommigen vonden het ook grappig dat ik verteld had dat ik meteen mijn nieuwe hemd had uitgetrokken.” (lacht)

De veertienjarige praatvaar doet meer dan alleen naar school gaan en een opleiding volgen bij de jeugdbrandweer. “Klopt, ik voetbal ook bij Dosko Sint-Kruis. We trainen op dinsdag en donderdag. Op maandag train ik ook, samen met een andere trainer, de U6 van Dosko Sint-Kruis. Daarbovenop ga ik ook graag en vaak babysitten. Ik ben heel graag met kinderen bezig, maar het is ook de enige manier om een centje bij te verdienen, want ik ben nog te jong om al te gaan werken. Toch steek ik in mijn vrije tijd graag ook eens echt de handen uit de mouwen. Mijn goeie maat Lander Calleeuw woont op een boerderij, die hij later zal overnemen van zijn ouders. Ze hebben onlangs een nieuwe stal gezet en ik heb helpen metsen.”

Of hij met zijn drukke agenda eigenlijk nog tijd heeft om naar school te gaan? “Nauwelijks, maar we doen ons best. (lacht) Weet je, we hadden afgelopen week sportdag en daardoor vielen er praktijklessen weg. Dat vind ik echt zonde, want ik ben heel graag bezig met mijn handen. De theorievakken liggen mij minder, net als de les lichamelijke opvoeding. Maar we kunnen er niet van onderuit natuurlijk.”

In de beste traditie van de vriendenboeken vroegen we onze Kinderkrak enkele vraagjes in te vullen:

Later word ik …

brandweerman en metser.

Je mag me altijd wakker maken om …

te gaan metsen.

Ik hou niet van …

theorievakken op school, geef mij maar praktijk.

Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd:

Eens weggaan met vrienden, bijvoorbeeld gaan supporteren voor een match van Dosko Sint-Kruis. Het moet niet altijd werken zijn.

Dit is mijn grootste wens:

Ik droom ervan om later beroepsbrandweer te worden.

The post Arthur Defour (14) is de Kinderkrak van Brugge: “Bij de brandweer kan ik mensen helpen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Backstage Producties staat in de startblokken van de generale week van hun nieuwe komedie ‘De Schlagerij’

Theaterproductiehuis Backstage Producties nodigde de pers uit om aanwezig te zijn bij de open repetitie van hun nieuwste komedie, “De Schlagerij”. Ze kregen een exclusief kijkje achter de schermen om zo de voorbereidingen voor deze hilarische voorstelling van dichtbij te volgen.
The post Backstage Producties staat in de startblokken van de generale week van hun nieuwe komedie ‘De Schlagerij’

Lees meer »

Drie Spanjaarden en Afghaan gedood in Afghaanse stad Bamiyan

Drie buitenlandse toeristen en een Afghaan zijn vrijdagavond in Bamiyan, een toeristische stad in centraal-Afghanistan, gedood door geweervuur. Dat meldt een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. De buitenlandse slachtoffers hadden de Spaanse nationaliteit, deelt de regering in Madrid vrijdagavond mee.

Lees meer »

“Ik ben al van 23 baby’s ‘tante’”: Dina Tersago bezoekt boeren van voorbije 20 jaar in speciale editie van ‘Boer zkt vrouw’

Exact 20 jaar geleden hielp Dina Tersago (45) de allereerste tien boeren aan een lief in ‘Boer zkt vrouw’. Tijd om eens langs te gaan bij tientallen ex-deelnemers. Vanaf dinsdag 28 mei – net voor de grote ontknoping van het zestiende seizoen – onthullen de boeren in een speciale jubileumreeks hoe het nu met hen gaat. Tegelijk stelt Dina zeven

Lees meer »

Boho Village Experience pakt uit met openluchtzwembad en EK-matchen Rode Duivels op groot scherm

Op vrijdagavond 17 mei opent pop-upzomerbar Boho Village Experience voor de vierde keer de deuren in Blankenberge. Naast zwoele beats en voetbal op groot scherm, kan je er dit jaar voor het eerst ook genieten van een frisse plons in het openluchtzwembad. “Uniek aan onze kust.”
The post Boho Village Experience pakt uit met openluchtzwembad en EK-matchen Rode Duivels

Lees meer »

President Macron roept noodtoestand uit in Nieuw-Caledonië na dagenlang zware rellen

In het Franse overzeese gebied Nieuw-Caledonië, een eiland ten noordoosten van Australië, zijn zware rellen uitgebroken in de hoofdstad Nouméa. De rellen zijn het gevolg een uit de hand gelopen protest tegen een wetswijziging die meer Franse eilandbewoners stemrecht zou geven. Daarbij zijn al drie mensen om het leven gekomen. Er vielen ook honderden gewonden. Meer dan 130 mensen zijn

Lees meer »

OVERZICHT. Gastland Duitsland maakte EK-selectie bekend op ludieke wijze, Undav bij 27 namen, geen Goretzka en Gnabry

Het EK begint pas over een maand, maar mondjesmaat lopen de EK-selecties binnen. Hongarije maakte hun selectie dinsdag al bekend en nu mag ook Duitsland bijgeschreven worden op het lijstje. Het gastland loste de afgelopen dagen op ludieke wijze al enkele namen, nu is ook de volledige kern bekendgemaakt. Op de selectie van de Belgen is het nog wachten tot

Lees meer »

Zoveel heeft Nederland betaald om dan níét te mogen deelnemen: de grote geldmachine achter het Songfestival

De diskwalificatie van Joost Klein (26) op het Eurovisiesongfestival zadelt Nederland niet alleen op met een nationaal trauma, maar ook met een flinke financiële kater. Toch zeker bij de publieke omroep. Hoeveel hebben zij (en wij) betaald voor hun deelname aan de liedjeswedstrijd? Wat kost het om het festival als gaststad te organiseren? En hoe zit dat met die Israëlische

Lees meer »

Smakeloos of net heel trendy? ABBA verklapt waarom ze kozen voor extravagante podiumoutfits

Niet alleen de muziek van de Zweedse groep ABBA zit in het collectieve geheugen, ook hun opvallende podiumoutfits zijn legendarisch in popgeschiedenis. Waarom koos de band voor die opvallende kostuums op het podium? Daarop biedt de documentaire ‘ABBA Against The Odds’ een antwoord. Het is dit jaar exact vijftig jaar geleden dat ABBA het Eurovisiesongfestival won met ‘Waterloo’.

Lees meer »

Brugs ereburgemeester Patrick Moenaert overleden op 75-jarige leeftijd

De Brugse politicus Patrick Moenaert (CD&V) is woensdagavond op 75-jarige leeftijd overleden. In 1982 werd Moenaert voor de eerste keer gemeenteraadslid. Tussen 1988 en 1994 was hij voorzitter van het OCMW. En in 1995 werd de christendemocraat verkozen tot de jongste burgemeester uit de Brugse geschiedenis. Uiteindelijk zou hij 18 jaar op die stoel blijven zitten en werd hij één

Lees meer »