Louis Galle (14) is Kinderkrak van Wervik: “Mijn tweede boek wordt een vervolg op het eerste”

Louis Galle (14) uit de Grauwe Zusterstraat in Wervik is de Kinderkrak van Wervik. Met ‘De Gallekes op de vlucht’ bracht hij in juni vorig jaar zijn eerste kinderboek uit. Ondertussen zijn de teksten klaar voor een vervolg en dus een tweede boek. Allemaal in eigen regie en met hulp van vader Olivier en moeder Delphine Depuydt. Louis zit in het derde secundair van het Sint-Jozefscollege in de Koestraat in Wervik.

Onze nieuwe Kinderkrak heeft nog een broer Vic (11) die voetbalt bij FC Gullegem. Moeder Delphine geeft les in vrije basisschool De Graankorrel vestiging Magdalenastraat. Daar stond ook vader Olivier al jarenlang voor de klas. Hij gaat nu volledig voor zijn bedrijf Topspeelplaats. “Mijn eerste boek schreef ik toen ik in het zesde leerjaar zat en bevat dertien hoofdstukken (60 pagina’s, red)”, vertelt Louis. “Mijn tweede boek zal meer hoofdstukken tellen. Ik ben al klaar met de teksten. Eventueel doe ik er nog een hoofdstuk bij. Mijn neef Thibault zorgt opnieuw voor de tekeningen. Hij is de zoon van mijn oom Nicolas Galle. Neen, een titel voor mijn tweede boek heb ik nog niet.”

Derde druk

“Daarover ben ik nog aan het nadenken. Het tweede boek wordt een vervolg op het eerste. Ik heb tot nog toe ongeveer 160 boeken verkocht. Mijn vader stond vorig jaar op de beurs Tools4Schools in Kortrijk Xpo en ik had daar een stand. Ik stuurde mails rond met de aanbieding van mijn boek en we mochten er aan een paar scholen bezorgen. Er was ondertussen al een derde druk. Ik werk zonder drukkerij en gebruik een app op het internet. Zoals je bijvoorbeeld een fotoalbum samenstelt, zorg ik voor het boek. Werken met een uitgeverij-drukkerij zou veel te lang duren tegen dat ik weet of ze het zien zitten. Er bleken ook wachtrijen te zijn van pakweg 100 à 200 mensen. Mijn vader kwam op het idee van die app. Daardoor moest ik niet zo lang wachten totdat mijn boek klaar was.”

Opnieuw beginnen

“Mijn eerste boek draait rond avontuur en een klein stuk fantasie. Toen ik begon te schrijven, wist ik niet dat het uiteindelijk een boek zou worden. Ik schreef het eerst allemaal in een klein schriftje. Mijn opa Marc Depuydt typte het uit.” Schrijven is een gave bij Louis. Zoveel is duidelijk. Voor zichzelf legt hij de lat vrij hoog. “Ik heb veel dingen aangepast, soms was het opnieuw beginnen”, klinkt het. “Mijn moeder heeft de teksten voor mijn eerste boek wel tien keer nagelezen om fouten te vermijden en te zien of de zinsbouw klopt.”

Meester Renaat

Het schrijven van het eerste boek is begonnen in het zesde leerjaar bij meester Renaat Debouvere, die al een paar jaar geniet van zijn pensioen. Met dank ook aan een… gebroken knieschijf. “Ik was gevallen en bleef tijdens de speeltijd in de klas”, klinkt het. “Sommige hoofdstukken schreef ik in de klas. Meester Renaat zat vooraan te verbeteren en ik zat achteraan. Meester Renaat komt ook in het boek voor. Anoniem, weliswaar. De hoofdpersonages uit het boek bestaan echt, het verhaal zelf is verzonnen. Voor mijn neven en mijn broer was het een grote verrassing dat ze in het boek staan.”

Titel verklapt niet veel

Een goede titel voor een verhaal en zeker voor een boek is alvast niet simpel. “Mijn titel van mijn eerste kinderboek verklapt nog niet veel, maar vertelt voor een deel waarover het gaat”, zegt Louis. “Ik hoop dat mijn tweede boek in september volgend jaar af zal zijn. Met onze familie komen we elke zondag samen bij opa Philippe en oma Fernande in de Kouterstraat. Met mijn neef Thibault zitten we daar dan in een hangar en maken drie tekeningen.”

Verzamelaar

Opmerkelijk, Louis schrijft boeken, maar veel lezen doet hij dezer dagen niet. “Tot het vierde leerjaar las ik veel”, blikt hij terug. “Zoals alle boeken van Harry Potter. Ik heb een hele verzameling strips.” Naast een schrijftalent is hij ook een echte verzamelaar. “Ik verzamel ook veel vintage en vond veel op rommelmarkten”, zegt Louis. “Zoals view masters van weleer (een systeem voor stereofoto’s, red). Ik heb er een 20-tal. Ik verzamel ook kleine beeldjes en smurfen van de jaren 80. Dat staat allemaal op zolder in vitrinekasten.”

In de beste traditie van de vriendenboeken vroegen we onze Kinderkrak enkele vraagjes in te vullen:

Later word ik …

boekhouder.

Je mag me altijd wakker maken voor …

rommelmarkten.

Ik hou niet van …

chemie, fysica en biologie.

Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd:

Schrijven aan mijn boek.

Dit is mijn grootste wens:

Dat mijn boek ooit verfilmd wordt…

GKF48QO7T.2

The post Louis Galle (14) is Kinderkrak van Wervik: “Mijn tweede boek wordt een vervolg op het eerste” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVEBLOG GIRO. “Moet nog beslissen of ik voor klim wissel naar wegfiets”: Uijtdebroeks begint om 16u15 aan tijdrit

De renners krijgen vandaag een tijdrit van 40,6 kilometer voor de wielen geschoven. Na een vlakke aanloop volgt er in het slot een klimmetje van zes kilometer, waarvan vooral de eerste steil (10,7%) omhooggaat. Bouwt Tadej Pogacar zijn voorsprong in het klassement uit? En wat kan onze Cian Uijtdebroeks? Volg de aanloop naar de rit en natuurlijk de etappe in

Lees meer »

RECONSTRUCTIE. “Hij is meerdere keren lastiggevallen door die cameravrouw”: wat er gebeurde áchter de schermen van het Songfestival

Hoe kon het zo misgaan met Joost Klein (26)? De held van alle kinderen in Nederland en België leek op weg om te gaan scoren op het Songfestival, maar mocht uiteindelijk zelfs niet meedoen in de finale. Gediskwalificeerd na een ‘incident’ met een cameravrouw. Maar eerdere deze week was er al een incident, zo blijkt nu uit deze reconstructie.

Lees meer »

Zware domper: zieke Cian Uijtdebroeks stapt uit koers

Zware domper voor Cian Uijtdebroeks (21). Onze landgenoot, drager van de witte trui en vijfde in het algemene klassement, verlaat ziek de Giro. Hij vertelde gisteren na de tiende etappe, waar hij wat tijd verloor, dat hij te kampen had met keelpijn. Opnieuw iemand van Visma-Lease a Bike die moet opgeven. Volg het nieuws en de elfde etappe in onderstaande

Lees meer »

Hoe ziet de laatste rechte lijn richting de titel eruit? En wat met de Europese tickets na de bekerwinst van Union? Alles over de ontknoping van de play-offs

Club in de pole. Na zeven speeldagen in de Champions’ Play-offs is Club Brugge op en over zowel Anderlecht als Union gesprongen. Met nog twee thuismatchen (tegen Union en Cercle) is blauw-zwart nu ook op papier de favoriet om zich tot kampioen te kronen. Maar ook Anderlecht en Union geloven ongetwijfeld nog in hun kansen, want ze spelen beiden nog

Lees meer »