Stefans Pottery bestaat tien jaar: “Mijn vader werd begeleid voor zijn alcoholverslaving terwijl ik met de draaischijf leerde werken”

Stefans Pottery in Roesbrugge bestaat tien jaar en gaat voluit voor het doorgeven van de liefde voor het ambacht door het organiseren van driedaagse en tweedaagse workshops met mogelijkheid tot overnachten in Stefans Pottery B&B of bevriende B&B in de nabijheid.

“De Pottenbakkerij bestaat op woensdag 15 mei tien jaar. Oorspronkelijk was deze gevestigd in Ieper, maar sinds 2018 kan je Stefans Pottery vinden in een oude, gezellig ingerichte schuur in Roesbrugge aan de IJzer, Lindestraat 6”, vertelt Stefan Ferlin.

Stefan leerde de ambacht in 1982 aan Marcel Vanpoucke in Sueva in Zwevegem. “Elke zondagvoormiddag begeleidde hij mijn vader die van zijn alcoholverslaving probeerde af te geraken met een nieuwe hobby in de keramiek. Marcel gaf me de kans om de draaischijf ‘te gebruiken’ terwijl mijn vader boetseerde en vazen maakte. Het ambacht boeide me en werd een sluimerende hobby tot er tijd vrij gemaakt kon worden om met het pottenbakken iets meer te doen.”

Atelier

Al snel kwam Stefan tot de vaststelling dat men vooral geïnteresseerd was in het ‘eens zelf proberen’. “Al snel groeide het atelier uit tot een plek waar het ambacht kon geproefd worden – eerst in Ieper, daarna in de IJzervallei. Dat de schuur in Roesbrugge een atelier is waar hard gewerkt wordt, kan men al van buitenaf zien. Ik verzamelde er speciaal voor mijn tienjarig bestaan mijn demonstratiemateriaal in een kunstwerk aan de gevel en drie dakornamenten, op het dak en laat een handmade kruik zelfs het weer voorspellen.”

Het maakt de nietsvermoedende voorbijganger alvast nieuwsgierig naar de binnenkant en die is ingericht als educatief pottenbakkersatelier: je kan er als bezoeker de pottenbakker aan het werk zien en er tevens de dorst laven aan democratische self-service prijzen. Je kijkt uit op de velden, er zijn picknicktafels of je neust door de showroom met ambachtelijk gemaakte vazen, kommen, kopjes, potten…”

(Lees verder onder de foto.)

Stefans Pottery in Roesbrugge bestaat tien jaar. © gf

Stefans Pottery is een aanwinst voor de toeristische economie. “De acht draaitafels worden met plezier gevuld door de vele klei-liefhebbers uit eigen streek, de rest van Vlaanderen en zelfs Nederland met een mooie wisselwerking met B&B’s uit de buurt. De Pottery zorgt ook voor vertier onder de vorm van de ‘try-out’ op de pottenbakkersschijf. Een workshop die voor veel ‘all-weather’ plezier zorgt voor de bezoekers van de vele vakantiehuizen in de streek. En tijdens de zomermaanden is er voor de kunst- en kleiliefhebbers een arrangement: Kunst in Watou en Ambacht in Roesbrugge”, zegt Stefan.

Draaitafels

“Woon je in de buurt en kom je graag regelmatig eens langs om te draaien? Wekelijks kan je op de website zien hoeveel draaitafels nog ter beschikking zijn. Ik check en bewaar je stukken zodat je ze bij de volgende beurt verder kunt afwerken. Ik ben gespecialiseerd in het maken van steengoed gebruikskeramiek, bestellingen op maat voor de horeca en liefhebber van echte ambacht. Alle stukken worden volledig gemaakt met de hand volgens traditionele voorschriften in de pottenbakkerswereld. Ze zijn dus klaar voor dagelijks gebruik, ook in vaatwasser, microgolf…”

De vrouw van de pottenbakker focust op het ontwerpen van glazuren. “Dat is het gekleurd laagje glas dat de pot beschermt. Ze geeft daarover ook opleidingen. Af en toe organiseert zij ook andere workshops waarbij de nadruk ligt op versieren van keramiek. Er is dus heel wat te beleven in Stefans Pottery. Je kan alles online ontdekken en reserveren.

Info: www.stefanspottery.com en via Facebook, Instagram, Uit in Vlaanderen.

The post Stefans Pottery bestaat tien jaar: “Mijn vader werd begeleid voor zijn alcoholverslaving terwijl ik met de draaischijf leerde werken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“In de studio schelden politici elkaar uit, nadien lopen ze arm in arm naar buiten”: Stef Wauters en Caroline Fontenoy modereren ‘Het grote duel’ tussen De Wever en Magnette

Hoe de kiezer de kaarten ook zal schudden, de kans is groot dat Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) na 9 juni zullen moeten overeenkomen. En dus brengen tv-zenders VTM en RTL de twee tenoren nu al samen in ‘Het grote duel’. Moderatoren van dienst Stef Wauters en Caroline Fontenoy maken zich op voor spektakel én leggen uit

Lees meer »

Luchthaven Kortrijk-Wevelgem mikt op toekomst als dronehub

Internationale Luchthaven Kortrijk-Wevelgem (ILKW) zet verder in op een duurzame toekomst door volop de dronekaart te trekken. Eerste stap is de installatie van een gloednieuw dronedetectiesysteem om de veiligheid van het vliegverkeer op en rond de luchthaven te waarborgen.
The post Luchthaven Kortrijk-Wevelgem mikt op toekomst als dronehub appeared first on KW.be.

Lees meer »

Actievoerders UGent trekken houten constructie op, uitzetting “on hold” tijdens bemiddeling van imam Khalid Benhaddou  

Aan de UGent zijn nog steeds tientallen activisten aanwezig in het UFO-gebouw, ondanks de vraag van de universiteit om de bezetting stop te zetten. Een deel van de centrale hal is wel ontruimd. Tenten zijn verplaatst en met houten paletten is een kleine constructie opgetrokken. Ondertussen zijn gesprekken opgestart met imam Khalid Benhaddou als bemiddelaar. "Er is een context geboden

Lees meer »

LIVEBLOG TITELSTRIJD. Maffe beelden van uitzinnige fans Club Brugge wanneer ze spelersbus zien – Volg de slotspeeldag op HLN!

D-Day in de bijzonder spannende titelontknoping. Met Club Brugge dat met de beste kaarten aan de slotspeeldag begint. Met een punt tegen Cercle is het áltijd kampioen. Of gaat de trofee toch nog richting Brussel, naar Union of Anderlecht? Een héle dag zit u bij HLN aan het juiste adres. Voor het laatste nieuws, de beste sfeerbeelden voor en na

Lees meer »

President Nauseda herkozen in Litouwen

De aftredende president van Litouwen, Gitanas Nauseda, is zondag in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen herkozen. Dat blijkt uit officiële gedeeltelijke resultaten. Zijn tegenstreefster heeft haar nederlaag toegegeven.

Lees meer »

KIJK. Prins William trotseert regenachtig tuinfeest zonder vrouw Kate, maar krijgt steun van zijn nichten

Prins William (41) organiseerde dinsdag een tuinfeest in Buckingham Palace namens koning Charles (75). Zijn vader was er niet bij en ook prinses Kate (42) was afwezig. De prinses van Wales is in behandeling voor kanker en neemt momenteel geen deel aan officiële activiteiten van de Britse royals. Maar haar man kreeg steun van zijn familie. Zijn nichten, prinses Beatrice

Lees meer »