Luchthaven Kortrijk-Wevelgem mikt op toekomst als dronehub

Internationale Luchthaven Kortrijk-Wevelgem (ILKW) zet verder in op een duurzame toekomst door volop de dronekaart te trekken. Eerste stap is de installatie van een gloednieuw dronedetectiesysteem om de veiligheid van het vliegverkeer op en rond de luchthaven te waarborgen.

West-Vlaanderen, topregio voor dronesector

POM West-Vlaanderen maakte de voorbije jaren duidelijk dat het West-Vlaanderen wil uitbouwen tot de regio voor drone-innovaties. Een volgende stap om onze provincie te ontwikkelen tot een topregio voor de ontluikende drone-industrie, is het activeren van de regionale luchthavens als toekomstige dronehubs. Maar die omschakeling gebeurt niet zomaar. “Om onbemand en bemand luchtverkeer met elkaar af te stemmen, moeten we eerst alle geautoriseerde en niet-geautoriseerde vluchten in en rond het West-Vlaams luchthavengebied in kaart brengen, veiligheid is primordiaal”, zegt Jean de Bethune. “Daarom gaven we SkeyDrone, dochterbedrijf van skeyes en Brussels Airport Company, gespecialiseerd in de implementatie van drones, de opdracht om de luchthaven van Kortrijk-Wevelgem uit te rusten met dronedetectie-apparatuur. Visualisatie van al het luchtverkeer is essentieel als we drones willen integreren. Ook de luchthaven van Oostende-Brugge wordt hiermee uitgerust.”

Talrijke toepassingsmogelijkheden voor drones

“We kunnen drones inschakelen voor de inspectie en bewaking van start- en landingsbanen en andere infrastructuur”, zegt Jean de Bethune. “Bovendien zien we vanuit Kortrijk-Wevelgem enorme opportuniteiten om ook met grotere cargodrones aan de slag te gaan. Het gebruik van dergelijke drones verhoogt de efficiëntie, veiligheid en operationele processen aanzienlijk. Concreet kunnen we hierbij bijvoorbeeld denken aan de distributie van de dringende reserve-onderdelen.”

“We ondersteunen de veilige integratie van economisch relevante onbemande luchtvaart en volgen daarom de opkomende dronesector op de voet. Met de installatie van het dronedetectiesysteem zetten we opnieuw een belangrijke stap voorwaarts voor de luchthaven Kortrijk-Wevelgem”, aldus Johan Decuyper, CEO van Skeyes. “Met onze dronetest bepalen we de ideale positie van de mast voor de digitale toren. Met ons centraal verkeersleidingscentrum maken we de trafiek op de luchthaven in de toekomst nog efficiënter en veiliger. Hiermee bewijst de luchthaven dat ze klaar is om met een duidelijke visie de uitdagingen van een moderne regionale luchthaven aan te gaan. En daar bouwt skeyes graag aan mee!”

The post Luchthaven Kortrijk-Wevelgem mikt op toekomst als dronehub is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

JazzStoria huldigt drummer in De Living: “Jean-Marc is een fenomeen”

Het wordt stilaan een jaarlijkse gewoonte bij Café De Living Lauwe om zijn trouwe liefhebbers van goede livemuziek in de watten te leggen met een aperitiefconcert. Oprichter en bezieler Bernard Joye stuurt opnieuw zijn JazzStoria Band richting ‘Arena’.
The post JazzStoria huldigt drummer in De Living: “Jean-Marc is een fenomeen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Izegems kunststraatje ‘t Kouterke met graffiti krijgt vorm; Art’iz-leerlingen mogen zich uitleven

Tijdens het Batjesweekend werd ‘t Kouterke omgetoverd tot een kunststraatje. “Er vonden workshops plaats waardoor jongeren met graffiti aan de slag gingen, maar het werk is nog niet af”, zegt schepen van Cultuur Kurt Himpe (N-VA).
The post Izegems kunststraatje ‘t Kouterke met graffiti krijgt vorm; Art’iz-leerlingen mogen zich uitleven appeared first on KW.be.

Lees meer »

Diesel tanken wordt donderdag duurder

Diesel tanken wordt vanaf donderdag opnieuw duurder, dat meldt de FOD Economie woensdagvoormiddag. De maximumprijs voor een liter diesel (B7) zal dan 1,831 euro bedragen, 4 eurocent meer dan vandaag.

Lees meer »

Bouw nieuwe Lysbrug in Ingelmunster kan starten: “De aannemer krijgt 330 werkdagen, de brug wordt midden 2026 in gebruik genomen”

De Vlaamse Waterweg nv kan na de zomer starten met de bouw van de nieuwe Lysbrug over het Kanaal Roeselare-Leie in Ingelmunster. De nieuwe stalen fietsers- en voetgangersbrug zal hoger zijn dan de vorige, die eind 2020 uit veiligheidsredenen werd verwijderd. De omgevingsvergunning voor de nieuwe brug werd recent afgeleverd. Het gaat om een investering van ongeveer 7 miljoen euro.<br

Lees meer »

Familie van Francis (16) voor het eerst oog in oog met bestuurder die hun zoon doodreed: “Je bent een moordenaar en een lafaard”

In de politierechtbank van Dendermonde is dinsdagochtend het proces gestart tegen Youri H. Hij reed op 1 augustus 2022 de 16-jarige Francis Aerts dood in het Oost-Vlaamse Temse en pleegde vervolgens vluchtmisdrijf. De familie van Francis reageerde bijzonder emotioneel bij de confrontatie met de bestuurder in de rechtbank. “Wij kregen levenslang omdat jij een moordenaar bent”, klonk het vandaag in

Lees meer »

‘Penalty Protest’ bij De Tank in Brugge hekelt ondermaatse vergoeding voor beginnende kunstenaars

Tien kunstenaars nemen op zondag 23 juni deel aan een unieke performatieve voetbalwedstrijd bij De Tank, Generaal Lemanlaan 145 in Assebroek. Met ‘Penalty Protest’ willen ze tijdens de EK-drukte aandacht vragen voor de ongelijkheid in vergoedingen tussen beginnende kunstenaars en amateurvoetballers.
The post ‘Penalty Protest’ bij De Tank in Brugge hekelt ondermaatse vergoeding voor beginnende kunstenaars appeared first on

Lees meer »

Etienne Verbeke start voor de derde keer in Ypres Rally: “Zolang het budgettair lukt, willen we daar graag een jaarlijkse traditie van maken”

Etienne Verbeke en Hervé Boussery komen in de Ypres Rally opnieuw uit voor SXM Competition, het team van Fréderic Miclotte. Na een intermezzo met een Ford Fiesta Rally2 gaan ze dit jaar weer met een Skoda Fabia Rally2 van start.
The post Etienne Verbeke start voor de derde keer in Ypres Rally: “Zolang het budgettair lukt, willen we daar

Lees meer »

KIJK. Parkouratleet beschadigt eeuwenoud gebouw in Italiaanse erfgoedstad: “Je moet verbannen worden uit Italië!”

De Londense parkourgroep ‘Team Phat’ staat bij hun 240.000 fans op Instagram bekend als waaghalzen die van dak tot dak springen, maar dat breekt hen nu zuur op. De groep, die eerder werd verbannen uit Venetië, bezocht de Italiaanse stad Matera om er een video op te nemen. Ze springen er van de eeuwenoude gebouwen, die als Unesco-Werelderfgoed werden opgenomen,

Lees meer »

Gregory Mortier gaat voortaan als meester-molenaar door het leven: “Ambacht dat geduld vraagt”

‘Meester-molenaar’ is hoe Gregory Mortier (39) uit Aartrijke zich van het Vlaams ministerie van Onroerend Erfgoed mag noemen. Na een gedegen opleiding met stage, mag hij voortaan zelfstandig windmolens laten draaien en malen. In vooral de molens van Kortemark leeft hij zich met hart en ziel uit in de eeuwenlange traditie van een nu merkwaardig ambacht.
The post Gregory

Lees meer »