Dit zijn de nieuwe buslijnen in regio Kortrijk

Op 1 juli ging de eerste fase van de uitrol van het decreet basisbereikbaarheid van start, met vele aanpassingen in het busnet van De Lijn tot gevolg. Op 6 januari start de volgende fase genaamd Hoppin. Hieronder vind je een overzicht van de wijzigingen in de vervoerregio Kortrijk.

Het hoofdprincipe bij de uitvoering van het decreet was dat de onbenutte lijnen worden afgeschaft en de overbevraagde versterkt. In de afgelopen maanden werden de genomen aanpassingen besproken en afgestemd met de lokale besturen, binnen de vervoerregioraden. De Lijn zal samen met de vervoerregioraad Kortrijk de veranderingen monitoren, evalueren en eventueel bijsturen waar nodig.

Zuidelijke (deel)gemeenten

Om het bos door de bomen te blijven zien, geven we hier mee welke lijnen erbij komen in de regio. De stadslijn 2 Kortrijk Station – Xpo – Hoog Kortrijk rijdt tijdens de spits op schooldagen om de 10 minuten naar Hoog Kortrijk. Deze nieuwe lijn zorgt er op zondagen voor dat studenten naar hun kot kunnen. Bussen rijden dan specifiek naar Hoog Kortrijk.

Ook Lijn 82 Kortrijk – Marke – Lauwe – Rekkem – Menen is nieuw. Deze bus rijdt om het half uur tussen Kortrijk, Marke en Lauwe. Deze lijn rijdt van Lauwe naar Menen om het uur en vanaf Menen station door naar Ons Dorp en Menen Begraafplaats. Dit zorgt voor een nieuwe avondbediening tussen Kortrijk en Lauwe en samen met Lijn 81 Wervik – Menen – Rekkem Paradijs – Moeskroen voor een bus om het half uur tussen Rekkem en Menen.

Drie Hofsteden, Soetens Molen en Lange Munte

De nieuwe Lijn 851 Kooigem – Spiere – Avelgem – Anzegem – Waregem zorgt in de spits voor de specifieke schoolritten. Deze nieuwe lijn rijdt tussen Spiere-Helkijn en Avelgem steeds via Sint-Denijs en Moen.

In de regio Drie Hofsteden, Soetens Molen en Lange Munte is er een volledig nieuw aanbod. Dit zijn de nieuwe lijnen:

– Stadslijn 3 Kortrijk Station – Lange Munte (elk halfuur en op zondag elk uur);

– Lijn 30 Kortrijk – Zwevegem – Heestert – Avelgem (elk halfuur op weekdagen en elk uur op zondag);

– Lijn 33 (Kortrijk –) Zwevegem –Sint-Denijs – Spiere (elk uur);

– Lijn 301 Kortrijk – Zwevegem – Vichte – Otegem – Avelgem (pendelstudenten);

– Lijn 302 Kortrijk – Zwevegem – Deerlijk – Nieuwenhove (scholieren).

Bissegem en Heule

De nieuwe stadslijn 4 Kortrijk Station – Bissegem Tientjesstraat rijdt vanaf Bissegem door als lijn 5 naar Heule en Kortrijk Station. Deze nieuwe lijn zorgt op week- en zaterdagen samen met de lijn 40 Kortrijk – Wevelgem – Menen voor betere verbindingen. Je hebt zo om de 15 minuten een bus tussen Kortrijk Station en Bissegem Plaats, en op zondagen is dat om het uur.

Nieuwe stadslijn

Ook richting Heule zijn er heel wat nieuwe lijnen. Vier nieuwe bussen zorgen er samen met lijn 60 voor dat jij op je bestemming raakt. De nieuwe stadslijn 5 en lijn 50a en -b brengen je samen vlot van en naar Heule. Dit zijn alle nieuwigheden richting Heule:

– Stadslijn 5 Kortrijk Station – Heule Zuidstraat (elk halfuur en op zondag elk uur);

– Lijn 50a Kortrijk – Moorsele – Ledegem (elk uur en op zondag elke 2 uur);

– Lijn 50b Kortrijk – Moorsele – Wevelgem;

– Lijn 502 Kortrijk – Heule – Gullegem – Sint-Eloois-Winkel – Lendelede – Izegem – Ardooie.

Houtmarkt, Sint-Janswijk en Gentse Poort

Met de Lijn 70 en 709 reis je naar de omgeving van de Houtmarkt, Sint-Janswijk en de Gentse Poort. Lijn 70 Kortrijk – Stasegem – Harelbeke – Deerlijk – Waregem gaat om het halfuur tussen Kortrijk, Stasegem, Harelbeke en Deerlijk. Op zondagen is dat om het uur. Deze nieuwe lijn rijdt van Deerlijk verder naar Waregem om het uur. Deze nieuwe lijn zorgt in Harelbeke voor een aansluiting met de trein naar Gent en voor een betere bediening van Stasegem en Deerlijk.

Lijn 709 Kortrijk – Stasegem – Harelbeke – Vichte – Anzegem rijdt enkel in de spits in functie van de scholen. Deze nieuwe lijn rijdt volgens dezelfde reisweg als Lijn 70 tussen Kortrijk en Deerlijk en vanaf Deerlijk via Vichte naar het Sint-Vincentiusinstituut in Anzegem.

Overleie, Pius X en Kuurne

Naar Overleie, Pius X en Kuurne reis je met drie nieuwe lijnen:

– Lijn 21 Kortrijk – Kuurne – Harelbeke – Hulste (elk halfuur en op zondag elk uur);

– Lijn 22 Kortrijk – Kuurne – Ingelmunster – Tielt;

– Lijn 221 Kortrijk – Kuurne – Ooigem – Oostrozebeke – Wielsbeke.

Niet zonder slag of stoot

In Kortrijk zijn de aanpassingen voorlopig geen onbesproken zaak. Op 8 december hekelde schepen van Mobiliteit Axel Weydts (Vooruit) de tweede fase van basisbereikbaarheid op sociale media. Weydts was zelf betrokken bij de goedkeuring van het plan, maar betreurt toch dat het budget niet verhoogd werd en dat de bussen vooral de woonwijken niet langer voorzien. Hij benoemt vooral de wijk Sint-Jan en de Elisabethwijk als de blinde vlekken in het nieuwe net.

Net voor de gemeenteraad van 11 december voerde PVDA Kortrijk protest om aan te kaarten dat er bij de uitvoering van Hoppin in Kortrijk heel wat mensen in de kou worden gelaten. Vooral het schrappen van Lijn 2, van het station tot Lange Munte en Lijn 9 tot de Cederlaan, leidt tot frustratie. Zo zitten een aantal dichtbevolkte wijken met veel nieuwe sociale woningen en scholen met een verminderd aanbod, aldus de partij.

The post Dit zijn de nieuwe buslijnen in regio Kortrijk is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Derde editie Boerenmarkt Avelgem

Op zaterdag 18 mei wordt de Boerenmarkt georganiseerd in het centrum van Avelgem. De gemeente organiseert in het kader van de Week van de Korte Keten al voor de derde keer een duurzame markt, vol producten van lokale boeren en producenten.
The post Derde editie Boerenmarkt Avelgem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Boeiende verhalen over Huwynsbossen/Ter Kerst in gids

Het Regionaal Landschap West-Vlaamse Hart bracht in samenwerking met onder andere de gemeenten Lichtervelde en Hooglede het boek ‘Gebiedsverkenning Huwynsbossen/Ter Kerst’ uit. Auteur van het boek is oud-Lichterveldenaar Marijn Follebout.
The post Boeiende verhalen over Huwynsbossen/Ter Kerst in gids appeared first on KW.be.

Lees meer »

Gewezen loonwerker Lionel Vanneste overleden

In het AZ Groeninge Kortrijk is Lionel Vanneste uit Wevelgem overleden op 75-jarige leeftijd. Lionel was een loonwerker in hart en nieren. Hij was een zeer bekende naam bij zowel loonwerkers als landbouwers.
The post Gewezen loonwerker Lionel Vanneste overleden appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kaaiman kiest keurig | In memoriam

06:00 Aangezien elk nadeel zijn voordeel hep, hep zelfs het Eurovisiesongfestival zijn voordeel: Andréke Vermeulen wordt vanonder het stof gehaald. Door de controverse over de deelname van Israël mocht hij …

Lees meer »

Ondanks inspanningen weer geen enkele nieuwe Wervikse deelnemer aan folkloristische Tabaksstoet: “Om diverse redenen geen interesse”

De grensoverschrijdende Tabaksstoet met start in Wervik en aankomst in Wervicq-Sud is een vaste traditie op Hemelvaart. Ondanks diverse inspanningen van het lokaal bestuur zijn er vanuit Wervik opnieuw geen nieuwe deelnemers. Integendeel. Door omstandigheden haakt KLJ Wervik-Geluwe af.
The post Ondanks inspanningen weer geen enkele nieuwe Wervikse deelnemer aan folkloristische Tabaksstoet: “Om diverse redenen geen interesse” appeared first

Lees meer »

“Een golfterrein in kunstgras? Onmogelijk!”: golfclub De Palingbeek speelt prominente rol in ‘Nonkels’

De Golfoorlog. Zo heet aflevering vier van ‘Nonkels’, waarin de vete tussen Willy Persyn en Christian Van Eden het kookpunt bereikt. Het decor is golfclub De Palingbeek in Ieper. Ook daar kunnen ze smakelijk lachen met de fratsen van de drie West-Vlaamse broers en hun entourage. “Maar een volledige golfbaan in kunstgras aanleggen, zoals Willy ambieert, is gewoon onmogelijk”, klinkt

Lees meer »

LIVEBLOG. Italiaanse media en ex-Rode Duivel waarschuwen voor Jan Breydel, Fiorentina niet type ploeg dat zich komt ingraven

Club Brugge staat voor dé match van de waarheid tegen Fiorentina. Blauw-zwart moet in de halve finale van de Conference League in het eigen Jan Breydel een 3-2-achterstand uit de heenmatch in Firenze goedmaken. Krijgen we eindelijk nog eens een Belgische club in een Europese finale? Aan de Brugse sfeergroep North Fanatics zal het niet gelegen hebben: zij staken vannacht

Lees meer »

Na winst in ‘Idool’ verdween Joeri Fransen weer in de anonimiteit: “Ik was een tijdje dokwerker”

Zijn carrière nam een blitzstart toen hij het tweede seizoen van ‘Idool’ won. Maar minstens even snel doofde de ster van Joeri Fransen (42) en keerde hij de showbizz ontgoocheld de rug toe. In ‘Dag Allemaal’ blikt hij terug op z’n woelige professionele carrière. Nu duikt hij opnieuw op in ‘Sing Again’, maar hij had wel een heel bijzondere voorwaarde

Lees meer »

Havenschool VTI Zeebrugge lanceert crowdfunding-campagne om leerlingen van de tweede graad een onvergetelijke schoolreis te bezorgen

In een tijd waarin kansarmoede steeds meer zichtbaar wordt, is het cruciaal om jongeren de kans te geven om zich te ontwikkelen, ongeacht hun financiële situatie. Met dit in gedachten organiseert Havenschool VTI Zeebrugge een crowdfunding-campagne om leerlingen van de tweede graad een onvergetelijke schoolreis te bezorgen.
The post Havenschool VTI Zeebrugge lanceert crowdfunding-campagne om leerlingen van de tweede

Lees meer »

Zulte Waregem staat voor metamorfose

Bij Zulte Waregem heeft de eerste ontgoocheling na de gemiste promotie plaatsgemaakt voor het pijnlijke besef dat er Essevee nog een jaar in het vagevuur wacht. Het belooft een boeiende zomer te worden aan de Gaverbeek.
The post Zulte Waregem staat voor metamorfose appeared first on KW.be.

Lees meer »

Buitenlandse Molenspurters presteren sterk

Bij de Molenspurters rijden dit seizoen enkele buitenlandse junioren. Roei Edinger uit Israël schonk het team een UCI-zege in Frankrijk. Zijn landgenoot Dvir Lavi werd tweede in de kermiskoers in Tielt. En Nikolas Klimavicius, een Litouwer, was de sterkste in Edewalle.
The post Buitenlandse Molenspurters presteren sterk appeared first on KW.be.

Lees meer »