“Slag in ons gezicht”: familie blijft ontgoocheld achter nadat bedrijf vrijuit gaat voor fatale val Geert (53) in sluizencomplex Ooigem

De Diksmuidse firma Vandezande is voor de Brugse rechtbank vrijgesproken voor de dodelijke valpartij van arbeider Geert Ramboer (53) nabij het sluizencomplex in Ooigem. Ruim drie jaar na het drama blijft de familie ontgoocheld achter. “Een zware straf moest er niet volgen”, zucht zoon Kevin Ramboer. “Maar dat alle schuld bij papa wordt gelegd doet pijn.” Het bedrijf riskeerde een geldboete van 24.000 euro.

Op 15 februari 2021 voerden arbeiders van de Diksmuidse firma Vandezande in opdracht van de Vlaamse Waterweg onderhoudswerken uit in het pompgebouw nabij het sluizencomplex in Ooigem. In dat gebouw staan vier kokers met pompen die het waterpeil van het kanaal Roeselare-Leie en de Leie op gelijke hoogte brengen zodat schepen verder kunnen varen. Uit een van die kokers werd een pomp gehaald om te reinigen.

Val van 8 meter

Kort na de middag liep het evenwel fout toen arbeider Geert Ramboer van op een ladder een zware dwarsbalk terug wou plaatsen boven de pompschacht. De ladder schoof weg in de modder, waardoor de 53-jarige Diksmuideling een acht meter diepe val maakte in de koker. De man, die al bijna dertig jaar werkte voor Vandezande, kwam in het water terecht en verdronk.

Na onderzoek werd Vandezande voor de rechtbank gedaagd wegens inbreuken op de welzijnswet. Volgens het arbeidsauditoraat droeg Vandezande de verantwoordelijkheid voor het ongeval. Ze vroeg een geldboete van 24.000 euro. “Het slachtoffer was zich onvoldoende bewust van de risico’s. Het onderhoudsdossier was hem niet bekend en bovendien had hij niet het gepaste materiaal om die werken uit te voeren. Die ladder was helemaal niet geschikt. Hij gebruikte ook geen valbescherming of een katrol. Maar een rolsteiger was sowieso veel veiliger geweest.”

Risico-analyse

De advocaat van Vandezande was het daar niet mee eens. “Er werd een last minute risico-analyse uitgevoerd en de adjunct-preventieadviseur had de resultaten ’s vrijdags telefonisch overgemaakt aan de arbeiders”, pleitte meester Tom Messiaen. “Ook de ochtend van de werken werd die nog eens overlopen. Geert kende het valgevaar, maar plaatste die loodzware balk op z’n eentje terug, terwijl zijn collega slijk aan het wegspuiten was. Ze hadden die balk nochtans met z’n tweeën verwijderd.”

Dat de ladder niet geschikt was, werd eveneens betwist. “Er was een systeem om die vast te zetten, maar spijtig genoeg besliste het slachtoffer om dit niet te gebruiken. Wellicht om sneller te werken? Anders had de ladder nooit kunnen wegschuiven. Bovendien had hij valbescherming en een katrol meegekregen, maar die heeft hij niet gebruikt”, aldus meester Messiaen.

Geen reden tot twijfel

Het onderzoek wees uit dat de pomp bij aanvang van de werken al op een onveilige manier uit de koker was gehaald. De adjunct-preventieadviseur had dit rond 10 uur zelf opgemerkt. Waarom hij dan niet ingreep? “Geert had al heel wat opleidingen gevolgd en had al een gelijkaardige opdracht uitgevoerd in Zwevegem. Er was geen reden om aan zijn kunde te twijfelen”, aldus nog meester Messiaen, die met succes de vrijspraak vroeg.

“We hadden wél gehoopt dat de rechtbank het bedrijf schuldig zou verklaren. We wilden enkel dat het bedrijf schuldbesef had”

Volgens de rechtbank treft het bedrijf geen schuld aan het ongeval. “Het slachtoffer had een loopbrug moeten gebruiken, in plaats van een ladder”, klonk het. “Bovendien had hij die balk niet alleen mogen terugplaatsen en moest hij de valbescherming gebruiken die hem ter beschikking was gesteld.”

Kevin, Heidi en en Els Ramboer, respectievelijk de zoon en zussen van Geert, kwamen de uitspraak volgen. Ze reageren ontgoocheld. “Een slag in ons gezicht”, zucht zoon Kevin. “Dit is enorm teleurstellend. En dat alle schuld bij pa wordt gelegd, doet pijn. Voor ons moest er zeker geen zware straf opgelegd worden, want dat brengt pa niet terug. Een halve euro boete was al voldoende bij wijze van spraken. Maar we hadden wél gehoopt dat de rechtbank het bedrijf schuldig zou verklaren. We wilden enkel dat het bedrijf schuldbesef had.”

Groot gemis

Geert wordt nog elke dag hard gemist. “Pa was een harde werker, een echte familiemens die altijd klaar stond om te helpen. Hij kon je ook echt aan het lachen brengen. Zijn dood is een groot gemis voor iedereen van de familie.” (AFr)

The post “Slag in ons gezicht”: familie blijft ontgoocheld achter nadat bedrijf vrijuit gaat voor fatale val Geert (53) in sluizencomplex Ooigem is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Knip Schaapdreef naar Saspark in Wielsbeke verdwijnt

De oplossing van de verkeersproblematiek rond de Peter Benoitstraat, Schaapdreef en Saspark zorgt voor discussie. Op de jongste gemeenteraad werd beslist om de knip in de Schaapdreef ongedaan te maken.
The post Knip Schaapdreef naar Saspark in Wielsbeke verdwijnt appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ivan Leko is soft geworden, ik tolereer te veel”: groepsgesprek van meer dan een uur in Standard-kleedkamer na nederlaag in OHL

Ivan Leko en Standard zijn een teleurstelling rijker. De Rouches verloren aan Den Dreef met 3-1. Standard blijft achter met 5 op 21 en kon nog geen match winnen in de Europe Play-offs. Na de wedstrijd volgde een groepsgesprek van meer dan een uur in de Luikse kleedkamer: “Mensen zeggen misschien dat Ivan Leko streng en hard is. Neen, Ivan

Lees meer »

“Mooie vooruitgang geboekt”: De Haan werkte hard om klimaatdoelstellingen te halen

De voorbije jaren is in De Haan flink gewerkt om de klimaatdoelstellingen te halen. Vooral op het vlak van vergroening, verledding, ontharding en mobiliteit zijn al heel wat initiatieven genomen. “We zitten op schema”, zegt burgemeester Wilfried Vandaele.
The post “Mooie vooruitgang geboekt”: De Haan werkte hard om klimaatdoelstellingen te halen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Win een exclusieve Europa-trip in West-Vlaanderen

Op maandag 10 juni verken je het Europese karakter van West-Vlaanderen. Je bezoekt verschillende Europese projecten waaronder Bluebridge, VLIZ en Drone Dock. ’s Middags lunch je samen met professor dr. Hendrik Vos van de Universiteit Gent. Dé kans om te discussiëren en inzichten te delen. Na de lunch trek je richting Brugge om deel te …
The post Win

Lees meer »

“Dit succes zal mijn persoonlijkheid niet veranderen”: het eerste grote interview van Nicky Hayen als T1 ad interim van Club

“Maniakaal? Gepassioneerd is een beter woord.” Na jarenlang wroeten in binnen- en buitenland zit de carrière van Nicky Hayen eindelijk op het juiste spoor. Op dezelfde geruisloze manier waarop de T1 ad interim de kleedkamer van Club 1 is binnengestapt, zo schuift hij tussen Genk en Fiorentina aan voor zijn eerste grote interview, waarin hij zich blootgeeft: “Dit succes zal

Lees meer »

Ex-koppel samen voor rechter voor drugshandel: minimumopbrengst van 137.500 euro

Een intussen ex-koppel dealde op grote schaal drugs in de regio rond Kortrijk en Menen. De man kocht speed per kilo. Het parket vroeg om ruim 130.000 euro aan drugswinsten verbeurd te verklaren. Man en vrouw riskeren respectievelijk 30 en 24 maanden cel en 8.000 euro boete.
The post Ex-koppel samen voor rechter voor drugshandel: minimumopbrengst van 137.500 euro

Lees meer »