Bedrijf riskeert fikse boete na fatale val Geert (53): “’s Ochtends zond hij een bericht naar zijn jarige petekind, ’s middags was hij dood”

Drie jaar nadat arbeider Geert Ramboer (53) uit Diksmuide om het leven kwam bij een tragisch arbeidsongeval nabij het sluizencomplex in Ooigem is zijn werkgever voor de Brugse strafrechtbank verschenen. Het arbeidsauditoraat eist een geldboete van 24.000 euro, maar het bedrijf legt de schuld volledig bij het slachtoffer. “Dit maakt het leed alleen maar zwaarder”, zucht zus Els.

Op 15 februari 2021 voerden arbeiders van de Diksmuidse firma Vandezande in opdracht van de Vlaamse Waterweg onderhoudswerken uit in het pompgebouw nabij het sluizencomplex in Ooigem. In dat gebouw staan vier grote kokers met daarin pompen die het waterpeil van het kanaal Roeselare-Leie en de Leie op gelijke hoogte brengen zodat schepen verder kunnen varen. Uit een van die kokers werd een pomp gehaald om te reinigen.

Kort na de middag liep het evenwel fout toen arbeider Geert Ramboer van op een ladder een zware dwarsbalk terug wou plaatsen boven de pompschacht. De ladder schoof weg in de modder waarop de 53-jarige Diksmuideling een acht meter diepe val maakte in de koker. De man, die al bijna dertig jaar werkte voor Vandezande, kwam in het water terecht en verdronk.

Inbreuken op welzijnswet

Na onderzoek werd Vandezande voor de rechtbank gedaagd wegens inbreuken op de welzijnswet. Volgens het arbeidsauditoraat draagt Vandezande de verantwoordelijkheid voor het ongeval. Ze vroeg een geldboete van 24.000 euro. “Het slachtoffer was zich onvoldoende bewust van de risico’s”, stelde de arbeidsauditeur. “Het onderhoudsdossier was hem niet bekend en bovendien had hij niet het gepaste materiaal om die werken uit te voeren. Die ladder was helemaal niet geschikt. Hij gebruikte ook geen valbescherming of een katrol. Maar een rolsteiger was sowieso veel veiliger geweest.”

De advocaat van Vandezande was het daar niet mee eens.? “Er werd? een last minute risico-analyse uitgevoerd en de adjunct-preventieadviseur had de resultaten ’s vrijdags telefonisch overgemaakt aan de arbeiders”, pleitte meester Tom Messiaen. “Ook de ochtend van de werken werd die nog eens overlopen. Geert kende het valgevaar, maar plaatste die loodzware balk op z’n eentje terug, terwijl zijn collega slijk aan het wegspuiten was. Ze hadden die balk nochtans met z’n tweeën verwijderd.”

Dat de ladder niet geschikt was, werd eveneens betwist. “Er was een systeem om die vast te zetten, maar spijtig genoeg besliste het slachtoffer om dit niet te gebruiken. Wellicht om sneller te werken? Anders had de ladder nooit kunnen wegschuiven. Bovendien had hij valbescherming en een katrol meegekregen, maar die heeft hij niet gebruikt”, aldus meester Messiaen.

Het onderzoek wees uit dat de pomp bij aanvang van de werken al op een onveilige manier uit de koker was gehaald. De adjunct-preventieadviseur had dit rond 10 uur zelf opgemerkt. Waarom hij dan niet ingreep? “Geert had al heel wat opleidingen gevolgd en had al een gelijkaardige opdracht uitgevoerd in Zwevegem. Er was geen reden om aan zijn kunde te twijfelen”, aldus nog meester Missiaen, die de vrijspraak vroeg.

Petekind jarig

Kevin, Els en Heidi Ramboer, respectievelijk de zoon en zussen van Geert, kwamen het proces bijwonen. Ze stelden zich evenwel geen burgerlijke partij. “Dat brengt Geert niet terug”, zucht Els. “Het is onbegrijpelijk dat Geert op die manier kon werken en dat de werkzaamheden niet werden stilgelegd toen het al duidelijk was dat ze niet veilig bezig waren. Mocht het bedrijf hier schuld bekennen en zeggen dat het lessen trok uit het ongeval, zou dit het leed zoveel draaglijker maken. nu maakt dit ontkennen het enkele zwaarder.”

Na het ongeval werd een gedenkplaat voor Geert aangebracht op de plaats van het ongeval. “Een magere troost”, zegt Els. “Mijn broer was de peter van mijn oudste dochter, die net op de dag van het ongeval jarig was. Geert had haar ’s ochtends nog een berichtje gestuurd, maar enkele uren later was hij dood. Haar verjaardag zal nooit meer hetzelfde zijn.”

De rechtbank doet uitspraak op 22 maart. (AFr)

The post Bedrijf riskeert fikse boete na fatale val Geert (53): “’s Ochtends zond hij een bericht naar zijn jarige petekind, ’s middags was hij dood” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Hoogseizoen op Mount Everest eist eerste dode

De eerste dode van het hoogseizoen op de Mount Everest is vrijdag aangetroffen. Het gaat om een 53-jarige bergbeklimmer uit Mongolië die sinds vorig weekend vermist werd. Dat heeft een woordvoerder van de Nepalese toerisme-autoriteit vrijdag gemeld.

Lees meer »

België zakt naar derde plaats op Europese ranking van LGBTI+-rechten

België zakt opnieuw naar de derde plaats in de jaarlijkse Rainbow Map van ILGA-Europe, de koepel van Europese LGBTI+-organisaties. Staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Gendergelijkheid en Diversiteit Marie-Colline Leroy (Ecolo) prijst de Belgische plek in de top drie, maar onderstreept dat er nog hiaten zijn om op te vullen.

Lees meer »

Niet alleen Miss USA geeft er de brui aan: ook Miss Teen USA stapt uit het niets op

Een week nadat Miss USA Noelia Voigt (27) haar kroontje onverwachts ingeleverd heeft, heeft ook Miss Teen USA UmaSofia Srivastava (16) aangekondigd dat ze ermee stopt. Op sociale media gaf het jonge meisje aan dat haar “persoonlijke waarden niet meer passen bij de organisatie”. Voigt zelf liet weten dat ze deze “moeilijke beslissing” nam in het belang van haar mentale

Lees meer »

“Ik mis de adrenaline”: drie jaar na haar verplicht pensioen maakt politieke pitbull Linda De Win haar tv-comeback

In de zomer van 2021 werd Linda De Win (67) naar eigen zeggen ‘zonder argument aan de deur gezet bij de VRT’. Haar enige fout: ze werd 65 en moest daarom zeer tegen haar zin verplicht met pensioen. Binnenkort maakt de ex-‘Villa Politica’-journaliste haar tv-comeback op Play4 aan de zijde van Gert Verhulst. “Ik had me voorgenomen: als er in

Lees meer »

Vermiste ara Zazu terug bij gezin: “Tranen van geluk”

De vermiste blauw-gele ara Zazu die zaterdag ontsnapte bij haar gezin in Handzame bij Kortemark is terug thuis. Een opsporingsbericht werd meer dan 1.000 keer gedeeld en de vogel landde dinsdagavond plots spontaan bij haar baasjes toen ze in een andere tuin werd opgemerkt. “Ons gezin is terug compleet en er vloeiden tranen van geluk”, laat baasje Phoebé Vanderwee (26)

Lees meer »

“DNA- onderzoek zal uitwijzen wie het rooster heeft gegooid”: meerderjarige verdachten van dood trucker Gheorghe blijven in de cel

DNA-onderzoek moet uitwijzen wie van de opgepakte jongeren met een rioolrooster naar vrachtwagenchauffeur Gheorghe heeft gegooid. Volgens meerdere verklaringen zouden twee jongens van de vijfkoppige bende het bewuste rooster hebben laten vallen. “Maar ze schuiven hun verantwoordelijkheid af”, zegt een bron dicht bij het onderzoek. Drie meerderjarigen blijven een maand langer in voorhechtenis.

Lees meer »

Meer dan 1,2 miljoen Belgische gezinnen betalen tot 1.000 euro teveel voor energie, waarschuwt CREG

Meer dan 1.200.000 Belgische gezinnen betalen jaarlijks tot 1.000 euro teveel voor hun elektriciteits- en gasfactuur. Dat blijkt uit recente gegevens van de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en Gas (CREG), de federale energietoezichthouder. Volgens Kurt Hernot, adviseur bij de CREG, komt dit grotendeels doordat veel gebruikers onvoldoende geïnformeerd zijn over hun contract.

Lees meer »