Retro Winkel Sport (2): Geert Cool kiest zijn ‘favoriete elf’ uit ruim 30 jaar en honderden spelers

Geert Cool stopt aan het eind van het seizoen als sponsor bij de ploeg waar hij begin jaren negentig voor de tweede keer neerstreek, om niet meer te vertrekken. “De spelers waren als mijn kinderen en ik heb ook altijd mijn beloftes waargemaakt”, klinkt het.

Als we langsgaan bij Geert Cool (73) in zijn bedrijf nv Defrancq dan hangt in de ruimte waar hij zijn ontbijt neemt een reuzegrote foto van de ploeg die in 2018-2019 kampioen speelde in tweede amateurklasse. “Dat was volgens mij het beste team, maar ook het duurste”, lacht hij. In de ruim 30 jaar onder de hoede van sponsor Geert Cool zijn van derde provinciale tot eerste nationale honderden spelers de revue gepasseerd. Hoewel veel spelers ook lang bij de club bleven, waren er ook die maar kortstondig aangesloten waren bij de club. “Als je transfers doet, dan zit je er ook soms naast. Op de tien zijn er zeker vier die niet brengen wat je ervan verwacht of van wat ze zelf beloven te presteren. Ik ben naar de Brugse derby geweest. Thiago heeft 37 miljoen gekost, hopelijk maakt hij het waar. Want het was er op paasmaandag niet aan te zien.”

Vijf trainers in 30 jaar

We hadden Geert Cool gecontacteerd met de vraag om eens zijn favoriete elf uit al die jaren samen te stellen. Niet de allerbeste spelers, anders zou je automatisch uitkomen op louter spelers van de laatste jaren waarin Winkel Sport op het hoogste amateurniveau acteerde. Maar spelers die zijn bijgebleven en hun stempel drukten. Als we beginnen met de trainer, dan houdt Geert het niet bij één iemand. Opvallend is dat in al die jaren slechts vijf hoofdtrainers op de bank zaten bij rood-zwart. “Ze hebben allemaal hun verdienste. Luc Messelis is de man die drie promoties wist af te dwingen. Met Etienne Vergote speelden we quasi altijd aan de top in bevordering, maar grepen vaak net naast de promotie. Fanny Schamp had de verdienste met jonge spelers te willen werken, hij vroeg weinig of geen budget. Maar toen het niet lukte, is Danny Lavens gekomen. Die heeft mijn droom waargemaakt en de promotie naar de eerste amateurklasse weten te verwezenlijken. Nu hebben we Jeffry Verhoeven als coach, tactisch erg goed, maar soms is hij te weinig knuffelbeer. Maar hij zorgt er mee voor dat we dit jaar weer een mooi seizoen draaien en dat ik op een mooie manier afscheid kan nemen.”

Scorende krijgers

Geen duidelijke keuze voor een trainer dus, maar qua spelers hakt Geert wel resoluut de knoop door. Heel wat keepers verdedigden de goal bij Winkel Sport van Luc Vandamme tot Nicaise Kudimbana. “Maar als je dé keeper uit al die jaren Winkel Sport wil noemen, dan kun je niet om Jannick Vandromme heen. Nadien is het wat verkeerd gelopen tussen ons, maar we kunnen niet rond zijn prestaties.” In de verdediging komt Geert uit op Rens Verhooghe en Peter Deprez als flankverdedigers. “Rens is al jaren bij ons, altijd op hoog niveau, nooit geblesseerd en altijd positief. Peter Deprez was ook een klasbak, hij is nu trainer van de B-ploeg. Maar hij groeide mee uit tweede provinciale en bewees ook een echte clubspeler te zijn.” Voor het centrale duo in de verdediging kiest Geert voor Chris Duquesne en Felix Reuse. “Twee gasten uit verschillende periodes, maar allebei krijgers waarmee je naar de oorlog kon. Ze pikten als verdediger ook vaak hun doelpuntjes mee.”

Veel spelers bleven de club jarenlang trouw

Het centrale duo op het middenveld wordt dan weer Christ Himpe en Andy Verhelst. “Christ werkt nog altijd voor ons, net als Chris Duquesne overigens. Ook hij kwam mee uit tweede provinciale en draaide twee reeksen hoger probleemloos mee. Andy Verhelst was een fenomeen. Vanuit het middenveld scoorde hij makkelijk meer dan 15 goals per seizoen. Ongezien.”

De flankaanvallers zijn twee mannen uit de regio. Bart Tyvaert had al zijn strepen verdiend bij SK Roeselare, Dominiek Bostyn kwam vanuit Aalter dichter bij huis spelen. “Bart Tyvaert was een gesel voor elke verdediging, hij scoorde ook regelmatig. Op de linkerkant was Bostyn wel een heel ander type, maar een gast met een enorme mentaliteit.”

Spitsentrio

Er resten dus nog twee spitsen, maar daarvoor stelt Geert een trio voor waarmee hij kan roteren. “Dominique Museeuw, Philippe Braem en Antonio Munoz-Herrera waren ongetwijfeld de beste spitsen. Het waren ook stuk voor stuk echte goalgetters. Ik heb veel goede spelers gehad, maar vooral ook veel mooie mensen leren kennen.”

Geert Cool gaat volgend seizoen als sponsor naar SK Roeselare. “Het was een moeilijke beslissing, maar eentje die ik ooit moest nemen. In Winkel kunnen onze ambities jammer genoeg niet hoger. De publieke belangstelling is te laag en er is te weinig steun van andere industriëlen. Bij Roeselare is er een bestuur met veertigers dat hogerop wil, in Winkel hebben we de geruststelling dat de B-ploeg het ook goed doet.” Geert zegt een boek te kunnen schrijven over alle spelers die voor hem speelden. “Ik beschouwde hen altijd als mijn kinderen en iedereen is ook altijd correct betaald geweest. Er zijn andere ploegen en sponsors, die veel beloven, maar die beloftes niet nakomen. Maar ik zal tot het einde mijn engagement bij Winkel Sport blijven nakomen.”

The post Retro Winkel Sport (2): Geert Cool kiest zijn ‘favoriete elf’ uit ruim 30 jaar en honderden spelers is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Toshiba wil tot 4.000 banen schrappen in Japan

Toshiba wil tot 4.000 banen schrappen in Japan. Dat heeft het Japanse technologieconcern bekendgemaakt. “De beslissing was moeilijk voor de directie, maar we denken dat de maatregelen noodzakelijk zijn om Toshiba op de weg naar herstel en groei te zetten”, zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Lees meer »

‘The Voice’-winnares Lola krijgt tweede kans in ‘Sing Again’: “Eindelijk heb ik antwoord op de vragen die ik me toen stelde”

“Ik heb het gevoel dat de productie echt naar ons geluisterd heeft.” Acht jaar geleden won ze op 19-jarige leeftijd ‘The voice van Vlaanderen’ en nu waagt Lola Obasuyi Van Acker (26) opnieuw haar kans in ‘Sing Again’. Maar hoe blikt Lola nu terug op haar deelname? En hoe is het haar de afgelopen jaren vergaan? “Achteraf bekeken had ik

Lees meer »

Andenne in shock nadat lokale tieners trucker met rioolrooster doodden: “17-jarige daagde z’n vrienden uit”

De vijf tieners die een loodzwaar rioolrooster op de E42 gooiden waarbij een truckchauffeur overleed, waren onder invloed van drugs én alcohol. Een minderjarige daagde zijn vrienden uit om het rooster samen van de brug te gooien, al ontkent de jongen dat nu. De landelijke gemeente Andenne, waar de tieners wonen, reageert intussen geschokt. “Die gasten vormden eerder voor niemand

Lees meer »

“Belgische Staat wil boek over ‘de échte Ferry Bouman’ uit de handel laten halen”

De Belgische Staat wil het boek ‘Drugsbaron’ door middel van een kort geding uit de handel laten halen. Dat meldt ‘Crimesite.nl’. De zaak zou voor de rechtbank komen in Utrecht. Het boek vertelt het verhaal over drugscrimineel Janus Van Wesenbeeck (62). Die beweert dat het personage Ferry Bouman uit de Netflix-reeksen ‘Undercover’ en ‘Ferry’ op hem is gebaseerd.

Lees meer »

Verschillende provincies in Canada gaan over tot evacuaties door oprukkende bosbranden

In verschillende delen van Canada worden steden en gemeenten bedreigd door naderende bosbranden en moeten duizenden mensen worden geëvacueerd. Dat is onder meer het geval in de provincie Alberta, in het zuidwesten van het land, waar de autoriteiten dinsdag plaatselijke tijd voor vier buitenwijken van de stad Fort McMurray een evacuatiebevel uitvaardigden als gevolg van een verder oprukkende brand die

Lees meer »

Infomarkt over ontdubbeling drukke expresweg N58

In het GC Gilwe in de Wervikstraat in Geluwe organiseert het Agentschap Wegen en Verkeer vandaag, donderdag, van 17 tot 20 uur een infomarkt over de ontdubbeling van een deel van de drukke expresweg N58 in Geluwe. Aannemer wordt de NV Stadsbader uit Harelbeke. De werken zouden volgend jaar starten.
The post Infomarkt over ontdubbeling drukke expresweg N58 appeared

Lees meer »

KIJK. Dochter Rumer deelt hartverwarmende moment tussen Bruce Willis en kleindochter Louetta

Rumer Willis (35) heeft voor Moederdag een videomontage gedeeld van haar tweejarige dochter Louetta. En daarbij kan grootvader Bruce Willis (69)zeker ook niet ontbreken. Op bovenstaande beelden is de acteur te zien terwijl hij zijn kleindochter op zijn schoot heeft. Hij geniet duidelijk van het moment. Ook zijn ex-vrouw en de grootmoeder van Louetta, actrice Demi Moore (61), is op

Lees meer »