“Mooie vooruitgang geboekt”: De Haan werkte hard om klimaatdoelstellingen te halen

De voorbije jaren is in De Haan flink gewerkt om de klimaatdoelstellingen te halen. Vooral op het vlak van vergroening, verledding, ontharding en mobiliteit zijn al heel wat initiatieven genomen. “We zitten op schema”, zegt burgemeester Wilfried Vandaele.

In 2021 ondertekende het gemeentebestuur het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP). Een van de concrete doelstellingen daarin is om tegen eind 2030 één boom per inwoner bij te planten. “In ons rapport staat de teller nu op 840 nieuwe bomen, maar in werkelijkheid zijn dat er veel meer. Het rapport houdt immers geen rekening met bomen die in bosverband worden geplant. Bovendien ondersteunen we onze inwoners om ook meer te vergroenen, zoals met de actie Boom zoekt tuin”, stelt schepen voor Leefmilieu Hilde Dhont. Daarnaast werd ook 4.476 lopende meter nieuwe hagen geplant en kwamen er acht groenperken bij.

Elektrische laadpalen

Op het vlak van elektrische laadinfrastructuur werd een inhaalbeweging gemaakt. De ambitie om tegen eind 2030 minstens één laadpunt per honderd inwoners te hebben, zit volgens schepen Marleen De Soete ongeveer op dertig procent. “Het aantal elektrische laadpalen in onze gemeente is de voorbije legislatuur verdubbeld. Zo kwamen er op de markt van Wenduine, in de Kardinaal Mercierlaan, in Vosseslag en in de Wenduinesteenweg.” Ook bij de heraanleg van straten en parkings wordt aan laadpunten gedacht. De Manitobaparking en de vernieuwde parking aan Park Lange zijn daar voorbeelden van.

“Tegen 2028 is alle openbare verlichting omgezet naar ledverlichting”

Het gemeentebestuur investeerde deze legislatuur ook heel wat in fietspaden. Zo kunnen fietsers nu veilig van De Haan naar Zuienkerke, en kwamen er nieuwe fietspaden in Vosseslag en Wenduine. Ook de eerste twee fietsstraten zijn intussen een feit. Het gemeentebestuur haalde hiermee ruim 43 procent van de LEKP-doelstelling van één meter nieuw of structureel opgewaardeerd fietspad extra per inwoner tegen eind 2030. Op het vlak van autodelen zijn alvast de eerste stappen gezet.

Ontharding

Ook ontharding van de bodem is een belangrijk aandachtspunt in het LEKP. “De hogere overheid vraagt om tegen 2030 één vierkante meter per inwoner te ontharden. Voor onze gemeente is dat 1,3 hectare”, zegt schepen voor Leefmilieu Hilde Dhont. Naast het vermijden van nieuwe verharding probeerde het gemeentebestuur waar mogelijk de bestaande verharding om te vormen. Zo zijn op de begraafplaats van De Haan de paden tussen de graven vervangen door gras. “In totaal werd zo meer dan 800 vierkante meter bodem onthard, en ook het Kennedyplein in Vosseslag werd aangepakt. Op het plein werd een groot stuk van de bestaande verharding opgebroken en vervangen door een nieuwe groenzone. Zo werd nog eens 265 vierkante meter onthard”, aldus Hilde Dhont.

Ledverlichting

Voor een lager energieverbruik werd volgens burgemeester Wilfried Vandaele al ruim de helft van de openbare verlichting omgezet in zuinige ledverlichting. “Tegen 2028 moet dat 100 procent worden. Op de zeedijk in De Haan werden de oude verlichtingspalen vervangen door nieuwe ledlampen, die veel minder verbruiken en daarnaast ook dimbaar zijn, wat zorgt voor nog meer energiebesparing. Ook in het sport- en recreatiecentrum Haneveld werd geïnvesteerd in nieuwe, duurzame ledverlichting. Dat alles toont dat we goed op schema zitten om de doelstellingen te behalen”, besluit een tevreden burgemeester Vandaele.

The post “Mooie vooruitgang geboekt”: De Haan werkte hard om klimaatdoelstellingen te halen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVEBLOG LECCE-ATALANTA. Invaller De Ketelaere scoort meteen!

De Ketelaere & co nemen het op tegen middenmoter Lecce. Atalanta doet nog volop mee voor een Champions League-ticket en moet dus winnen op Lecce. De uitploeg kan rekenen op een sterke De Ketelaere, die zijn goede prestaties toonde in de vorige competitiewedstrijd tegen Roma. De Rode Duivel was goed voor twee doelpunten. Krijgen we dezelfde prestatie te zien? Volg

Lees meer »

ANALYSE. “‘Als je wint heb je vrienden’, zong Herman Brood. Van Grieken vindt er geen”

“Met alleen maar een klinkende overwinning moet het Vlaams Belang zich weer vijf jaar beperken tot haar zweepfunctie vanaf de zijlijn. Tom Van Griekens uitgesproken ambitie is meebesturen, dus is een partner nodig”, schrijft politicoloog Carl Devos (UGent). Hij noemt het Nederlandse experiment inspirerend voor Belgische politici, om na 9 juni “langs onbetreden paden” een regering te vormen.

Lees meer »

Vrouw (82) komt om bij woningbrand in Bazel

Dinsdagnamiddag is een vrouw om het leven gekomen tijdens een uitslaande brand in een halfopen bebouwing in de Nieuwe Baan in Bazel. De mug kwam ter plaatse, maar voor de 82-jarige bewoonster kwam alle hulp kwam te laat. Dat wordt bevestigd aan onze redactie.

Lees meer »

“Bij zo’n drastische ingreep kan men zich geen fouten veroorloven”: voormalige EBU-topman reageert op chaos tijdens Songfestival

“Deze editie was zeer omstreden. De formule moet dringend worden bijgeschaafd.” Voormalig EBU-topman Jeroen Depraetere blikt verbaasd terug op de brokkeneditie, maar: “deze heisa betekent zeker niet het einde van het Eurovisiesongfestival.” Hij stelt wel enkele broodnodige aanpassingen voor. “Er zijn in het verleden wel meer pogingen tot inmenging geweest, maar nooit zo erg als nu.”

Lees meer »

Politiezone Vlas krijgt nieuw ingerichte Gemeentelijke Crisiscel en Commandopost Events

Stads- en veiligheidsdiensten ontplooiden een volledig nieuwe Gemeentelijke Crisiscel, kortweg GCC. Deze cel moet dienen om bij grote rampen en in grote noodsituaties – waarbij de burgemeester alle hulpdiensten rond zich nodig heeft – alles vlot en veilig te kunnen coördineren.
The post Politiezone Vlas krijgt nieuw ingerichte Gemeentelijke Crisiscel en Commandopost Events appeared first on KW.be.

Lees meer »

Clovis verhuist en houdt vanaf Sinksenweekend tot dan totale uitverkoop met mooie kortingen

Opnieuw een zaak die de Doorniksestraat verlaat. Na onder meer Cherubin, Standaard Boekhandel en Courcelles gaat ook damesboetiek Clovis op zoek naar een nieuwe locatie. “Gezien de pittige huurprijzen, hoge onroerende voorheffing, nakende werken naast de deur en steeds minder passage hebben we besloten te verhuizen”, zegt Hans Carrein (58).
The post Clovis verhuist en houdt vanaf Sinksenweekend tot

Lees meer »

Litouwse president en premier naar tweede ronde presidentsverkiezingen

De Litouwse president en de premier van het land zullen op 26 mei opnieuw tegenover elkaar komen te staan in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van de Baltische staat. De zittende president, Gitanas Nauseda, heeft op zondag de overwinning geclaimd in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen van het land, maar behaalde niet genoeg stemmen voor een algemene meerderheid.

Lees meer »

Gepland bezoek van Oekraïense president Zelenski aan ons land gaat niet door “vanwege situatie aan het front”

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zijn geplande bezoek aan ons land uitgesteld. Hij zou deze namiddag premier Alexander De Croo (Open VLD) ontmoeten, en daarna doorreizen naar Spanje en Portugal. Volgens Portugese media is het bezoek uitgesteld door de precaire toestand aan het front. "Het is niet het beste moment om Oekraïne te verlaten", zegt ook VRT NWS-journalist Marijn

Lees meer »

Ali (16) vlucht uit Afghanistan en speelt kampioen bij VK Langemark-Poelkapelle

Integratie via voetbal, Barakat Ali Noori (16) toont dat het kan. Na zijn vlucht uit Afghanistan werd hij kampioen met de U21 in Langemark, leerde er Nederlands en maakte vrienden in de regio. “We breiden deze succesformule nu uit naar andere lokale verenigingen”, aldus Fedasil.
The post Ali (16) vlucht uit Afghanistan en speelt kampioen bij VK Langemark-Poelkapelle appeared

Lees meer »

LIVEBLOG FURY-USYK. Ronaldo heeft z’n zitje op de eerste rij alvast gereserveerd – De Kerpel: “Als Fury neergaat, staat hij altijd weer recht”

Alle ogen op de megakamp. Later vandaag, rond middernacht Belgische tijd, nemen Tyson Fury (35) en Oleksandr Usyk (37) – beiden ongeslagen – het tegen elkaar op. Met als inzet alle vier de bokstitels bij de zwaargewichten. Wie wint en mag zich dus de ‘undisputed’ kampioen noemen? Na de erg korte persconferentie van gisteren was er vanavond al meer animo

Lees meer »