Ex-speler Brecht Dejaegere ziet één groot verschil met KVK uit glorietijd: “Er zijn geen Vlaamse steunpilaren meer”

Brecht Dejaegere begon in februari aan zijn tweede seizoen bij Charlotte FC. In België brak ‘Brechtje’ als jeugdspeler door bij KVK, hij speelde er onder meer de bekerfinale tegen Lokeren, en speelde hij kampioen met KAA Gent. Dejaegere zag de voorbije jaren hoe KVK het niveau van weleer niet meer haalde en nu zelfs kan degraderen. “Maar zolang er mathematisch nog niets beslist is, is alles mogelijk. En zelfs degradatie is geen ramp voor de club. Om ten onder te gaan is KV Kortrijk te sterk.”

De ‘Kerels’ kunnen nog altijd op de steun rekenen van de middenvelder. Ondanks de kilometers en het tijdsverschil maakt hij graag tijd om naar de wedstrijden van zijn ex-ploeg te kijken. Als dat niet lukt, volgt hij wel online wat de tussenstand is.

Dejaegere vindt het dan ook zuur om de ploeg in deze moeilijkheden te zien: “Ik blijf de hoop erin houden. Zolang er mathematisch nog niets beslist is, is alles mogelijk in deze fase van de competitie. Als KVK straks gaat winnen op RWDM, wat zeker moet kunnen, ziet de wereld er alweer volledig anders uit. Zolang het doek niet definitief valt, blijf ik hopen en dat zou iedereen moeten doen, spelers, staff en supporters.”

De reden voor die sympathie komt natuurlijk voort uit wat Kortrijk voor hem heeft betekend. “Ik heb enorm goeie herinneringen aan Kortrijk”, zegt hij daarover.

“KVK liet me doorbreken bij de eerste ploeg, waar ik hen tot op vandaag dankbaar voor ben. Dan hebben we met de ploeg hoogdagen beleefd. Ik had het geluk om in Kortrijk te spelen tijdens hun glorieperiode. Hoogtepunten waren de bekerfinale, maar ook het halen van Play-off 1. Het mooie parcours daar maakte het alleen maar mooier. Thuis hebben we Club Brugge verslagen en in Anderlecht konden we winnen. Verder schopten we het ook nog eens tot de finale van de Beker van België. Het waren kortom drie fantastische jaren in rood en wit.”

Positieve fans

“Dan is het nog zoveel erger om hen nu in die moeilijkheden te zien”, gaat hij verder. “Ik leef mee met de fans. Zij verdienen dit niet. Ik heb altijd veel aan hen gehad. Zelfs nu heb ik met sommigen nog contact. De fans van Kortrijk staan ervoor bekend om altijd positief te zijn. Zeker nu komt dat in de verf te staan. Tegen RWDM vorige week zat de spionkop alweer tot in de nok gevuld. Ik verwacht niet dat daar verandering in zal komen de komende wedstrijden.”

“In mijn tijd bestond die ruggengraat, naast mij, uit: Sven Kums, Brecht Capon, Gertjan Demets, maar ook Davy De Beule, Thomas Matton en zeker ook Mo Messoudi”

Aanduiden wat er de laatste jaren precies fout liep, kan Brecht Dejaegere niet. Wel kan hij vergelijken met zijn periode: “Het grootste verschil is die Vlaamse verankering, denk ik. Kortrijk is een traditieclub, een club van het volk. En de ploeg trok zich altijd op aan die Vlaamse ankerpunten in de ploeg. Mannen van de streek waar de supporters zich mee konden vereenzelvigen. Daarrond werd de ploeg dan gebouwd. Het zorgde voor een perfecte mix van verschillende nationaliteiten en culturen, maar met een Vlaamse ruggengraat.”

Brecht Dejaegere in actie tijdens de bekerfinale tegen Lokeren in 213. (foto VDB) © VDB

“In mijn tijd bestond die ruggengraat, naast mij, uit: Sven Kums, Brecht Capon, Gertjan Demets, maar ook Davy De Beule, Thomas Matton en zeker ook Mo Messoudi. We waren toen nog allemaal jong en hongerig. Nu is dat minder het geval, volgens mij. Als ik naar de basisopstelling kijk, zie ik weinig mannen uit de streek die de club echt al van jongs af aan een warm hart toedragen of zelfs kennen. De kern bestaat nu vooral uit huurspelers die er maar een seizoen zitten, soms zelfs minder. Ik zeg niet dat het geen goede spelers zijn, maar het is moeilijker om daar een echte ploeg mee te bouwen.”

“Het is natuurlijk altijd koffiedik kijken hoe de club, de stad en de supporters op een degradatie zullen reageren. Bij de supporters zie ik het minste fout lopen”

De ex-speler kan dat probleem ook nuanceren: “Veel heeft te maken met die turbulente zomer. Het maakte het bijna onmogelijk voor de club om een sterke kern uit te bouwen. Dan zijn ze maar noodgedwongen gaan versterken in de winter. Dat heeft hen geholpen. Ik hoop oprecht dat het net genoeg zal zijn om te overleven.”

Degradatie geen ramp

Mocht de club dan toch degraderen, ziet Dejaegere nog niet meteen een ramp gebeuren. “Het is natuurlijk altijd koffiedik kijken hoe de club, de stad en de supporters erop zullen reageren. Bij de supporters zie ik het minste fout lopen. Zij zullen hun ploeg steunen door dik en dun. Daar ben ik zeker van. Voor de rest zullen de betrokkenen vooral hun geduld niet mogen verliezen. Het is altijd moeilijk voor een ploeg om na een jaar al terug te keren naar eerste klasse. Kijk maar naar Zulte Waregem. Ook Beerschot komt nu pas terug na een aantal jaren in 1B. Ik geloof erin dat alles wel goed zal komen. Om ten onder te gaan is KV Kortrijk te sterk.”

(Jonas De Bosschere)

The post Ex-speler Brecht Dejaegere ziet één groot verschil met KVK uit glorietijd: “Er zijn geen Vlaamse steunpilaren meer” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Quiz – Hoe goed ken jij Bredene?

Hoe goed ben jij op de hoogte van het reilen en zeilen in Bredene? Weet je hoog de watertoren is? En wie Staf Versluys of Fritz Vincke waren? Waag dan je kans in deze op-en-top Bredense quiz. Veel succes!
The post Quiz – Hoe goed ken jij Bredene? appeared first on KW.be.

Lees meer »

De Panne kent uitzonderlijk twee cultuurprijzen toe: “Motivatie om verder te doen”

Dit jaar reikte het lokaal bestuur van De Panne uitzonderlijk twee cultuurprijzen uit. Die eer viel de Koninklijke Muziekmaatschappij Nu of Nooit en José Decoussemaeker te beurt. Ook het 30-jarige bestaan van het gemeentelijk adviesorgaan voor cultuur (GAC) werd gevierd.
The post De Panne kent uitzonderlijk twee cultuurprijzen toe: “Motivatie om verder te doen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kamping Kitsch Club maakt volledige line-up bekend: ontdek hier alle namen

Kamping Kitsch Club vervolledigt zijn line-up. Het grootste verkleedfestival van de Benelux nodigt op zaterdag 17 augustus ook Jean-Marie Pfaff, Peter Van de Veire, Xandee, Luc Steeno en Julie Vermeire uit in Kortrijk. Intussen verpulvert het anthem van dit jaar, ’t Kortste Eind’ van Jebroer, al meteen in de eerste week alle records.
The post Kamping Kitsch Club maakt

Lees meer »

Horta Kuurne-Dendauw steunt Think Pink met plantjesactie

Vanaf vandaag tot en met 12 mei hebben klanten van Horta Kuurne-Dendauw de kans om hun steun te tonen voor Think Pink tijdens hun bezoek aan de winkel. Horta Kuurne-Dendauw biedt vanaf vandaag plantjes te koop aan waarbij een bedrag van 1,5 euro wordt gedoneerd aan Think Pink, een Belgische organisatie die zich inzet voor borstkankerpreventie, -opsporing en -ondersteuning.

Lees meer »

Ontploffing op site van metaalbedrijf Umicore in Olen: bedrijfswagen rijdt tegen tankinstallatie met waterstof, vrouw zwaargewond

De hulpdiensten zijn woensdagavond omstreeks 22 uur massaal uitgerukt naar de Watertorenstraat in Olen op de site van Umicore. Daar is een auto tegen een tankinstallatie gereden. Een vrouw liep daarbij zware verwondingen op en is in levensgevaar overgebracht naar het ziekenhuis. Politie en parket zullen nu de precieze oorzaak van het ongeval onderzoeken. Het gevaar is wel geweken.

Lees meer »

Een ongeval is uitgesloten, maar wat gebeurde er dan met Laura en Marc op Tenerife? Politie houdt rekening met drie pistes

Gruwelijk vermoord door een crimineel, een femicide of een ‘zelfmoordpact’? Veertien dagen nadat vrienden het Vlaamse echtpaar Marc Olbrechts (71) en Laura Trappeniers (66) voor het laatst zagen op hun geliefde Tenerife, blijft het mysterie groot. De vrouw werd dood en verminkt teruggevonden, hun auto dook nu ook op, maar de man blijft onvindbaar.

Lees meer »

“Oekraïne moet tot 2025 geduld hebben voor tegenoffensief tegen Rusland” volgens inschatting Witte Huis

Het Russische leger zal in de “komende tijd” vooruitgang boeken, ook al komt er Amerikaanse militaire hulp aan voor Oekraïne, zo verklaarde Jake Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis. “Je kunt niet meteen alles omschakelen.” Dat betekent dat Oekraïne tot 2025 zal moeten wachten om een tegenoffensief tegen Rusland te kunnen starten, schat Sullivan in.

Lees meer »