De Panne kent uitzonderlijk twee cultuurprijzen toe: “Motivatie om verder te doen”

Dit jaar reikte het lokaal bestuur van De Panne uitzonderlijk twee cultuurprijzen uit. Die eer viel de Koninklijke Muziekmaatschappij Nu of Nooit en José Decoussemaeker te beurt. Ook het 30-jarige bestaan van het gemeentelijk adviesorgaan voor cultuur (GAC) werd gevierd.

De cultuurprijs is een eervolle onderscheiding die om de twee jaar wordt uitgereikt door het GAC aan een individuele inwoner of vereniging met zetel in De Panne. De laureaat heeft zich op een bijzondere manier ingezet voor cultuur of de gemeente De Panne in de regio op cultureel vlak op de kaart gezet.

Dit jaar werden uitzonderlijk twee cultuurprijzen uitgereikt: De Koninklijke Muziekmaatschappij Nu of Nooit mocht een kunstwerk (ter waarde van 2.000 euro) in ontvangst nemen van de gerenommeerde kunstenaar Eddy Walrave uit Adinkerke. Ook José Decoussemaeker werd in de bloemetjes gezet.

De Koninklijke Muziekmaatschappij Nu of Nooit werd in 1949 opgericht en viert dit jaar haar 75-jarig bestaan. Dit vond het lokaal bestuur het ideale moment om de vereniging, die ook bekend staat als ‘het pullemuziek’, in de bloemetjes te zetten en te bedanken voor de vele jaren enthousiaste inzet voor het culturele leven in De Panne.

José Decoussemaeker is een geboren Pannenaar die lange tijd natuur- en erfgoedgids was met een bijzondere liefde voor de Dumontwijk. Van Conscience wordt gezegd dat hij zijn volk leerde lezen, José leerde de Pannenaars en tweedeverblijvers om hun blik digitaal te verruimen.

Bliedemaeker

Dat doet hij nog altijd met zijn website ‘De Bliedemaeker’ waar hij – altijd op een positieve manier – nieuws brengt over actuele thema’s, politiek, natuur, cultuur, erfgoed en geschiedenis. In 2019 werd hij tot Krak van De Panne uitgeroepen. José is een ware ambassadeur van zijn gemeente die zeker en vast de cultuurprijs verdient.

Nicolas Luyssen, schepen van Cultuur en Erfgoed: “Zowel vereniging als figuur vielen in de prijzen als waardering voor de bijdrage tot de gemeenschap vanuit cultureel en erfgoedkundig standpunt. Een erkenning voor het vele werk en het engagement uit het verleden maar tevens een motivatie om verder te zetten naar de toekomst.”

Ook de 30ste verjaardag van het GAC werd gevierd. Dit orgaan adviseert het lokaal bestuur en brengt nieuwe ideeën aan rond culturele materies, op vraag van het lokaal bestuur of op eigen initiatief. Het GAC berekent daarnaast de jaarlijkse subsidies van de culturele en socioculturele verenigingen.

GAC-voorzitter Luc Vervliet: “Het GAC dankt alle betrokkenen voor de goede samenwerking en de positieve mentaliteit van die 30 jaar. Talrijk waren de verwezenlijkingen. Maar onze taak is niet af, we gaan verder!”

The post De Panne kent uitzonderlijk twee cultuurprijzen toe: “Motivatie om verder te doen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Strengste asielbeleid ooit” en 130 km/u op snelwegen in Nederlands regeerakkoord: “De zon gaat weer schijnen”

De Nederlandse regering wil met haar akkoord getiteld ‘Hoop, lef en trots’ een “stabiel Nederland” leiden. De vier partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB sloten kort na middernacht een definitief akkoord, waardoor het rechtse kabinet er nu officieel komt. De partijen willen onder meer een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur op de snelwegen toelaten. Daarnaast komt er een

Lees meer »

Leven met een deadline: “Deze studentenprotesten zijn meer dan slechts een uiting van solidariteit”

Laura Schuyesmans (27) leeft met een deadline. De jonge West-Vlaamse lijdt aan een chronische ziekte waardoor ze wellicht maar tien jaar meer te gaan heeft. Laura werkt bij Oxfam, engageert zich als covoorzitster voor Jong Groen en maakt tweewekelijks een openhartige column voor deze krant. Ze wisselt af met Jan Devriese, de stukjesschrijver die leeft tussen deadlines.
The post

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

Ontdek onze dagelijkse meme op de Facebookpagina van de Krant van West-Vlaanderen.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vlaanderen duidt toekomstige centra gespecialiseerde invasieve beroertezorg aan, waaronder az groeninge

Elk jaar, op de tweede dinsdag in mei, is het de Europese Dag van de Beroerte. Het tijdig herkennen van een beroerte – in de top 10 van belangrijkste aandoeningen in Vlaanderen – is ontzettend belangrijk, het organiseren van een kwaliteitsvol aanbod van beroertezorg is dat evenzeer. Vlaanderen neemt daarom acht ziekenhuizen op in haar planning voor centra invasieve beroertezorg,

Lees meer »

Fluxys worstelt met Russische lng

22:07 Op zijn aandeelhoudersvergadering heeft Fluxys Belgium zich moeten verdedigen tegen de kritiek dat het niets doet om de overslag van Russisch gas tegen te houden. Het gasbedrijf zegt dat het nu wettel…

Lees meer »

Billie Eilish heeft nieuw album klaar: “Typisch Billie en toch vernieuwend”

De Amerikaanse popster Billie Eilish heeft een nieuw album klaar dat om middernacht wereldwijd is uitgekomen: ‘Hit me hard and soft’. Studio Brussel liet het album in première gisteravond al horen aan de Belgische fans. Eilish heeft haar 10 nieuwe nummers zelf ook al exclusief voorgesteld tijdens een luisterparty in New York. MNM-presentatrice Cato Peeters was erbij. "Billie werd uitzinnig

Lees meer »