De ene derby is de andere niet: waarom Club zo sukkelt en waarom Cercle zo verbaast

In hún tijd was het veelal anders, het kleine broertje Cercle was in de derby veelal een hapje voor Club. Maar vandaag staat Club pas zevende en is het danig op de sukkel. Daar weet Vital Borkelmans (Clubicoon en ex-Cercle) alles van. En waarom Cercletje vierde staat en iedereen verbaast, daar weet Lorenzo Staelens (ex-Club maar ook ex-Cerclecoach) alles van. Borkelmans en Staelens leggen vandaag de vijf grote verschillen tussen Brugs blauw en groen bloot.

Waarom sukkelt Club?: “Ze missen een spits die er 15 binnentrapt”

Hoe kan dat nu: zoveel kwaliteit (marktwaarde 149 miljoen euro) en zo weinig rendement?

Vital Borkelmans: “Ik zie toch momenteel niet veel kwaliteit bij Club. Dan moeten we het niet hebben over budgetten. Vorige week legden we ook al de marktwaarde van de spelersgroep van Club naast die van Union, dat was ook al het drievoudige. En het totale budget was vijf keer zo groot, geloof ik. Je moet spelers aantrekken die de groep aanvullen met de juiste profielen en passen in het systeem. Dat heeft Cercle wél en Club niét gedaan. Grote of dure namen aantrekken, dat wil niets zeggen. Ik zie al te weinig nieuwe spelers die echt een meerwaarde brengen. Of ze kopen in Polen een topspeler van 6 miljoen (Skoras, red.) die dan maar even mag invallen tegen Beerschot…”

Op Union had Club nog een ploeg van gemiddeld 28,2 jaar. Geen gebrek aan ervaring, toch?

“Voldoende ervaring in elk geval. Ik kan alleen maar vaststellen dat de zoveel jongere wolven van Cercle altijd honger tonen en knokken. Ook tegen Anderlecht lieten ze nooit het hoofd hangen.”

Ontbreekt het Club dus in eerste instantie aan mentaliteit?

“Ik was zondag gedegouteerd over de mentaliteit van Club. Futloos! Hoe Simon Mignolet, gelukkig dat ze die nog hebben, tekeerging tegen zijn ploegmaats, dat zegt alles. Ze stonden er allen op te kijken. Ze wisten niet wat ze moesten doen. Zonder grinta wordt er geen hoge druk gezet, zonder grinta komt er niets. Deila moet er in elk geval dringend weer vuur in krijgen of het loopt slecht af.”

“Ik weet één ding zeker: Club moét winnen, Cercle moet niéts” Vital BorkelmansWordt Ronny Deila terecht verweten te teren op de individuele kwaliteiten van Skov en co en geen wedstrijdplan te hebben?

“Tegen Antwerp was het ook al barslecht, op Beerschot kregen ze het ene cadeau na het andere en op Union was het dramatisch… Ik zie in elk geval veel meer een systeem bij Cercle dan bij Club. Cercle voetbalt altijd vrij vooruit. En mét een vaste ploeg. Wie al eens een mindere match speelt, blijft gewoon staan. Het ploegbelang primeert. Deila heeft ook wel een vast elftal, maar wel een vast elftal dat al weken, maanden sukkelt. Met spelers op een foute positie, zoals Zinckernagel. Nusa is op de linksbuiten met zijn acties vooruit toch tien keer beter? Ik zie ook geen pogingen om de pijnpunten te minimaliseren. Er is geen zes, geen enkele recuperatie op het middenveld, de afstand tussen de lijnen is veel te groot. De verdediging was tegen Union, Meijer voorop, schrijnend. Met amper één pass werden middenveld én verdediging zondag ontregeld. Er kan eens eentje minder zijn, maar alle vier?”

Thiago en Jutgla blijven twijfelgevallen. Ontbreekt het Club aan een vlot scorende spits?

“Al zeker om kampioen te spelen, heb je altijd een spits nodig die er een stuk of vijftien maakt. Dat is al een hele tijd geleden bij Club, geloof ik. Nog van de tijd dat Vormer behalve voor veel goals ook nog voor veel assists zorgde. Ik zie ook niet meteen veel andere spelers die op stilstaande fases of met de juiste loopbewegingen voor de goals zorgen. Het is vooral rekenen op Skov Olsen en Hans Vanaken. Thiago scoorde in competitie vier keer en Jutgla twee keer, terwijl Denkey er bij Cercle al tien maakte. Maar ik ben niet zeker of ik ze zou willen omruilen. Denkey is sneller en heeft niet veel nodig, maar Jutgla komt wel terug uit blessure. Ik weet één ding zeker: Club moét winnen, Cercle moet niéts.”

Waarom verbaast Cercle? “Dankzij Denkey. Hij zou bij Club ook al 10 goals tellen”

Zoveel minder kwaliteit (marktwaarde 35 miljoen euro) maar zoveel meer rendement: hoe kan dat?

Lorenzo Staelens: “Cercle heeft best een goéde spelersgroep hoor. De kern is niet zo breed als die van Club, maar er steken evengoed jongens bovenuit, zoals Denkey. Daarnaast vind ik dat er bij Cercle meer evenwicht in het elftal zit dan bij Club. Cercle heeft meer collectieve kwaliteiten. Die zijn minstens even belangrijk. Individuen kunnen wel het verschil maken, maar als het moeilijk loopt, moeten ze kunnen terugvallen op de jongens rondom hen. En net die cohesie heeft Cercle meer dan Club.”

De jongste ploeg van 1A (tegen Anderlecht was de gemiddelde leeftijd jonger dan 22 jaar) en toch zeer matuur. Bizar toch?

“Leeftijd maakt op zich niet veel uit. Je zou denken dat een ervaren ploeg het tij gemakkelijker kan keren, maar bij Club is er blijkbaar niemand die de ploeg op sleeptouw kan nemen, terwijl het jonge geweld bij Cercle er altijd vol voor gaat en niet kijkt op een meter meer of minder. Ze rapen ook elkaars steken op, terwijl bij Club iedereen in zijn eigen cocon lijkt te voetballen. Maar met jonge voetballers is het wel altijd afwachten hoe ze gaan reageren als het eens minder loopt.”

Dat jonge geweld toont veel meer grinta, toch?

“Bij Cercle is het meer op karakter en op winnaarsmentaliteit te doen. Die winnaarsmentaliteit zit er bij Cercle echt ingeslepen, terwijl dat bij Club veel minder het geval lijkt. Met Muslic beschikt Cercle dan ook over een trainer die dat er echt instampt. Hij laat zijn spelers geloven in eigen kunnen en overtuigt hen ervan dat ze van alle ploegen kunnen winnen. En net dat lijkt bij Club op dit moment een beetje afwezig. Het lijkt alsof ploegen nu meer geloven dat ze kunnen winnen van Club, dan omgekeerd. Voor Cercle komt de derby alleszins op een goed moment. Club zit momenteel in een identiteitscrisis, terwijl ze bij Cercle ondanks de nederlaag tegen Anderlecht wat op wolken lopen.”

“Muslic stampt die winnaarsmentaliteit echt in zijn ploeg” Lorenzo StaelensMuslic geeft zijn team wél elke match een duidelijk en scherp wedstrijdplan mee?

“Het gameplan van Cercle kan me zeker charmeren. Tegenwoordig moeten de ploegen bij wijze van spreken achterin zestien keer de bal rondgespeeld hebben vooraleer ze een aanval kunnen opzetten, maar bij Cercle is dat niet het geval. Zij spelen gewoon realistisch voetbal. Ze staan goed in de organisatie en eens ze de bal hebben, gaat het snel én efficiënt vooruit. En dat terwijl die omschakelingsmomenten bij veel andere ploegen, ook bij Club, minder efficiënt uitgevoerd worden. Het spel van Cercle is ook heel herkenbaar. Natuurlijk is er kwaliteitsverlies als er gewisseld moet worden, dat zag je bijvoorbeeld tegen Anderlecht, maar anderzijds weet elke speler wel perfect wat hij moet doen in het systeem. Dat maakt het voor een tegenstander heel moeilijk om Cercle uit verband te spelen. Als het moeilijk loopt, kan je als ploeg ook terugvallen op die duidelijke structuur.”

Cercle heeft wél een zekerheid in de spits: topscorer Kévin Denkey.

“Denkey is heel doelgericht en levensgevaarlijk in de zestien. Zo’n spits heeft Club niet. Het scheelt ook dat Denkey bij Cercle een vaste waarde is en dat hij daardoor met vertrouwen speelt. Of Denkey bij Club ook al tien goals zou hebben? Dat denk ik wel. Al spelen ze bij Cercle misschien wel meer in functie van Denkey dan dat ze dat bij Club zouden doen. Maar scorend vermogen heb je of heb je niet. Ik heb het meegemaakt met Josip Weber: hij scoorde ook overal waar hij speelde.”

The post De ene derby is de andere niet: waarom Club zo sukkelt en waarom Cercle zo verbaast is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Zo ziet Vlaams Belang de toekomst van de VRT: geen geld meer voor ‘Thuis’ en ‘FC De Kampioenen’

Als het van Vlaams Belang afhangt, hebben entertainmentprogramma’s zoals ‘Thuis’ of ‘FC De Kampioenen’ geen plaats op de openbare omroep. Dat heeft Vlaams parlementslid Chris Janssens, ondervoorzitter van Vlaams Belang, laten verstaan in ‘De Afspraak’. Vlaams Belang vindt dat de openbare omroep zich vooral moet focussen op duiding, informatieprogramma’s en cultuur.

Lees meer »

Twee verdachten aangehouden voor reeks inbraken in Deinze

De onderzoeksrechter heeft 2 verdachten aangehouden voor verschillende inbraken in het centrum van Deinze. Vorige vrijdag betrapte de politie ze tijdens een inbraakpoging. Ze vluchtten weg, maar werden even later in de buurt opgepakt. Na onderzoek konden ze gelinkt worden aan 3 andere inbraken in Deinze.

Lees meer »

“De gedroomde locatie”: Lamett opent showroom en hoofdkantoor in Deerlijk

In het kader van de Flanders Flooring Days opende Lamett deze week haar gloednieuwe showroom, hoofdkantoor en Lamett Product Center. “Onze showroom staat voor 650 vierkante meter inspiratie, innovatie en sfeer”, stelt ceo Bruno Descamps. “Een plaats van verbinding en van plannen maken, ideaal om mensen en ideeën samen te brengen en uitzonderlijke interieurs te creëren met de beste en

Lees meer »

Vlamingen werken vaker ’s avonds, op zondag en in ploegen

Werkenden in Vlaanderen zijn de voorbije jaren vaker avondwerk, nachtwerk en ploegenarbeid gaan verrichten, en kunnen ook vaker van thuis werken. Alleen zaterdagwerk is lichtjes afgenomen. Dat blijkt uit cijfers over “flexibele arbeidsvormen” op de website van Statistiek Vlaanderen.

Lees meer »

“Enkele tientallen” bussen van De Lijn staan aan de kant wegens faillissement Van Hool

De Vlaamse openbaarvervoersmaatschappij De Lijn heeft op dit moment “enkele tientallen” bussen aan de kant staan als gevolg van het faillissement van Van Hool, zo bevestigt een woordvoerder dinsdag. Naarmate de tijd vordert, verwacht het bedrijf dat dat aantal nog zal toenemen en dus is men “zeer bezorgd”. “Er is een bijzondere werkgroep opgericht die bekijkt welke acties we kunnen

Lees meer »