“Concerten verstoren broedseizoen”: ABS niet te spreken over toelating Blankaartsessies 4AD in Diksmuide

Joël Van Coppenolle, gemeenteraadslid en voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) Diksmuide, verzet zich tegen de Blankaartsessies van 4AD. “De concerten verstoren het broedseizoen.”

“Dagelijks kom ik in contact met hardwerkende landbouwers die aan tal van regels gebonden zijn. De regelgeving omvat ieder aspect van hun werkzaamheden, daarom was ik echt verbijsterd te vernemen dat 4AD in juni elke donderdag de Blankaartsessies mag organiseren”, start Joël.

Gebrek aan respect

“Dit getuigt van een gebrek aan respect voor de natuurlijke cyclus tijdens het broedseizoen en voor het kwetsbare evenwicht binnen onze lokale ecosystemen in natuurgebied De Blankaart! Dat terwijl de landbouwers dagelijks de enorme impact van strenge regels om onze natuur te beschermen ervaren. Als landbouwers beoordelen wij elke actie op de impact op het milieu, van bemestingsnormen tot sproeireglementen. Het is dan ook onbegrijpelijk dat men evenementen toelaat die potentieel schadelijk zijn voor de natuur terwijl wij ons dagelijks inzetten om onze landbouwactiviteiten in harmonie met de natuur te brengen”, vertelt een verontwaardigde Joël.

“Het broedseizoen is van heel groot belang voor veel vogelsoorten, denken we maar aan de zee-

arend. De vogels zijn afhankelijk van rust en veiligheid in de natuurgebieden om hun kuikens te laten groeien. Het organiseren van dergelijke verstorende concerten net op dat tijdstip en die locatie getuigt van weinig inzicht en respect voor de natuurlijke processen die de biodiversiteit in stand houden. Een kaakslag voor de boeren, die voor voedsel en behoud van het land zorgen, strenge regels moeten volgen om de natuur te beschermen en dan zien dat men met dergelijke initiatieven gewoon wegkomt.”

Europese zeearend

“De wetgeving die strenge straffen oplegt voor het verstoren van broedplaatsen van bedreigde diersoorten, zoals de Europese zeearend, benadrukt de ernst van dit onderwerp. Het is van vitaal belang dat we de habitat van deze majestueuze dieren respecteren en beschermen. We moeten ons bewust zijn van de verstrekkende gevolgen van dergelijke acties!”

Strikte decibellimiet

Van Coppenolle richt daarom een duidelijke vraag aan de organisatoren om de Blankaartsessies te herzien. “Ik vraag met aandrang aan 4AD om hun plannen te herzien en als ABS vragen wij ons af hoe de beheerders van De Blankaart hiervoor toestemming hebben kunnen geven.”

“De boeren moeten zich aan strenge regels houden maar dit wordt toegelaten. Onbegrijpelijk!” – Joël Van Coppenolle

Voor 4AD reageert Stijn Dangereau: “We schrikken van deze reactie. Wie eerder al naar de Blankaartsessies kwam, weet dat dit geen festival is, maar net een poging om cultuur, natuur en duurzaamheid met elkaar te verweven. De sessies ontstonden tijdens de coronacrisis, op vraag van de provincie, en zijn uitgegroeid tot een gewaardeerde formule die De Blankaart extra in de aandacht zet. De sessies vinden niet plaats in het natuurgebied, maar in het kasteelpark, vlak naast de Iepersesteenweg. We programmeren enkel soloartiesten of akoestische bands, volgen een strikte decibellimiet en houden ons aan één uur muziek per donderdag.”

“4AD is nationaal en internationaal een voorloper voor de muzieksector op vlak van duurzaamheid. Ook deze sessies zijn een voorbeeld van hoe je cultuur in openlucht kan brengen, zonder impact op de omgeving. We hopen dan ook dat iedereen die zich zorgen maakt langskomt op de sessies of naar 4AD afzakt om met ons te praten, we zijn een sociaal geëngageerd huis met een liefde voor natuur en cultuur.”

Reactie schepen

Ook schepen van Milieu Marc Deprez reageert: “De Blankaartsessies laten doorgaan tijdens het broedseizoen lijkt mij wat ongelukkig en stemt enigszins tot reflectie. Niet enkel de landbouwers en tuinbouwers hebben bedenkingen. Ook het bewonersplatform De Blankaartklok en natuurliefhebbers plaatsen hier vraagtekens bij. Tijdens het broedseizoen dient men inderdaad de rust en de sereniteit van de vogels en de kuikens te garanderen. Het aantal decibels bij dergelijke concerten is immers niet te onderschatten.”

The post “Concerten verstoren broedseizoen”: ABS niet te spreken over toelating Blankaartsessies 4AD in Diksmuide is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Voor zijn club zou hij alles doen”: Gery al voorzitter sinds ontstaan Badmintonclub Geluwe 40 jaar geleden

Badmintonclub Geluwe bestaat 40 jaar en telt momenteel 76 leden. “In 2020 waren dat er nog 115 maar corona had een enorme impact op het ledenaantal”, zegt voorzitter Gery Vercruysse (72). Opmerkelijk: hij is voorzitter van het eerste uur en denkt nog niet aan stoppen.
The post “Voor zijn club zou hij alles doen”: Gery al voorzitter sinds ontstaan

Lees meer »

Ruilwinkeltje van het Huis van het Kind in Oudenburg uitgebreid

Woensdag 24 april opende het ruilwinkeltje na een uitbreiding de deuren. Een goed jaar na de officiële opening kunnen kwetsbare gezinnen er nu terecht in een echte winkelruimte met toegang in de Castellumstraat.
The post Ruilwinkeltje van het Huis van het Kind in Oudenburg uitgebreid appeared first on KW.be.

Lees meer »

Koersbalclub huldigt zijn kampioenen

Voor het zesde jaar op rij mocht S-Plus Zwevezele de S-Plussers van andere afdelingen verwelkomen voor het jaarlijkse koersbaltornooi.
The post Koersbalclub huldigt zijn kampioenen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Stewardess onthult ‘gemeenste’ dingen die passagiers doen op vliegtuig: “En daarom zijn toiletrollen het meest walgelijke aan boord”

De Amerikaanse Cher maakt als stewardess heel wat bizarre en vervelende situaties mee. En daar kan ze op TikTok veel over vertellen. De stewardess ging recent zelfs viraal met een opsomming van de drie “meest gruwelijke en gemene” dingen die je volgens haar kan doen op een vliegtuig. “Er is een reden waarom ik altijd zeg dat toiletrollen het meest

Lees meer »

Hoe echt is eenzame retraite in ‘Door de bomen’? “Er is één cameravrouw die alle oogcontact met de gast mijdt”

‘Weg van alles, alleen met jezelf’, luidt de slagzin van ‘Door de bomen’. Maar hoe alleen zijn de bekende gasten écht? En hoe wordt dat allemaal in beeld gebracht? We spraken één van de bedenkers over een verhulde cameravrouw, een boodschappenlijstje op maat en een levensbelangrijke poes. “Stef Bos sleept nog steeds een stuk hout mee dat hij in het

Lees meer »

Britten slachten Tories af, maar Sunak wijkt niet

Hij was al aangeschoten wild en (voor zijn partij) desastreuze lokale verkiezingen maken de situatie voor de Britse premier Rishi Sunak alleen maar erger. Toch lijkt een opstand van de rechtervleugel van zijn Conservatieve partij nog niet aan de orde.

Lees meer »

Alcohol drinken op café zonder te betalen? Dan doe je wettelijk eigenlijk niets verkeerd: “Stop met tafelschuimers vrij spel te geven, het is diefstal”

Bizarre kronkel in de wetgeving. Wie op café enkel alcoholische drankjes nuttigt en daar niet voor betaalt, kan ook nadien niét door een rechter tot betalen veroordeeld worden. Die wel erg vreemde wet komt nu aan de oppervlakte nadat berucht tafelschuimer Bart V. blijft toeslaan, nu in Kortrijk. Cafébazen vinden het absurd, net zoals federaal parlementair en Kortrijks burgemeester Vincent

Lees meer »

Lisette en Jozef vieren hun diamanten huwelijksjubileum

Jozef Mareyt (geboren in Uitkerke op 19 augustus 1940) en Lisette Verstraete (geboren in Brugge op 11 mei 1938) uit de Parklaan in Sint-Michiels vierden hun diamanten huwelijksjubileum in de Brasserie De Kronemolen langs de Torhoutsesteenweg in Veldegem. Het koppel leerde elkaar kennen toen Jozef regelmatig met zijn bakfiets voorbijreed. De bakkerij was immers maar
The post Lisette en

Lees meer »