De Toverlantaarn en vrijwilligers 4AD bekroond

Tweejaarlijks wordt in Diksmuide de Prijs voor Cultuurverdienste uitgereikt maar de vorige editie kon niet doorgaan door de coronapandemie. De Cultuurraad kwam dit jaar met een verrassing: er werden niet één maar twee winnaars verkozen.

“In 2021 moesten we noodgedwongen onze vierde editie uitstellen, dus nu wordt het niet de vijfde editie. Dat we met de Diks-muidse cultuurraad deze vierde cultuurprijs mogen uitreiken, maakt mij als voorzitter trots maar ik ben toch ook een beetje teleurgesteld. Vier kandidaten op een totaal van een honderdtal socio-culturele verenigingen en tal van andere cultuurminnende en cultuurbedrijvende mensen, dat is toch weinig. Vooral als men weet dat de geldprijs voor de laureaat, voor de meeste bij de cultuurraad aangeloten verenigingen, niet moet onderdoen voor of zelfs het bedrag overtreft dat zij jaarlijks krijgen vanuit stad Diksmuide”, speechte cultuurraadvoorzitter Didier Vercooren. “Er waren nooit minder kandidaten dan dit jaar.”

De genomineerden

Hein en Belle van de Lysterscheure behoorden tot de genomineerden. Zij toverden in Leke het schuurtje van hun boerderijtje om tot een fijne plek waar mensen samenkomen om te genieten en te luisteren naar muziek in een gezellig kader. Dit initiatief draait volledig op vrijwilligers. Ze zorgen voor tal van intieme optredens en bereiken een mooi publiek van in en om Diksmuide.

Tweede genomineerde was Paula Demolder van de Gezinsbond Pervijze. Paula doet al heel veel jaren vrijwilligerswerk. Samen met haar man Adelson woont ze in het hart van Pervijze, het dorp dat ze een warm hart toedraagt. Ze voert haar taak nog elke dag zeer gedreven en doelgericht uit. Ze is sinds 1969 lid van de Gezinsbond, dit voor nu al ruim 53 jaar. Sinds 1976 is ze bestuurslid. Al 43 jaar is ze secretaris en penningmeester. Dit startte ze in 1980.

Derde genomineerde was het Productieteam De Toverlantaarn. Het theatergezelschap De Toverlantaarn werd in 1996 in Diksmuide boven de doopvont gehouden en is intussen uitgegroeid tot een gevestigde waarde op de Diksmuide podia. De vereniging vormt een ambitieuze groep jonge en gedreven theatermakers, organiseert cursussen en opleidingen en brengt jaarlijks spraakmakende producties op de bühne. Theater De Toverlantaarn doet heel wat meer dan een jaarlijkse theaterproductie brengen. In de voorbije 27 jaar konden dankzij de inzet van een gedreven productieteam honderden jongeren kennismaken met theater, speltechnieken, improvisatie, musical… Hiervoor volgden ze verschillende cursussen en opleidingen bij eigen docenten of gastdocenten, waarbij al heel wat bekende namen de revue passeerden. Elk jaar krijgen de acteurs de mogelijkheid op theaterkamp te gaan. Een werking het hele jaar door dus waar Diksmuide trots op mag zijn. Ondertussen gaan enkele van de Toverlantaarn-acteurs met succes de professionele toer op.

Tot slot waren ook de 4AD vrijwilligers genomineerd. Zij zorgen voor tal van taken zoals het café runnen, de bar bedienen tijdens de concerten, koken voor de artiesten, de inkom verzorgen tijdens de concerten, promo voeren, flyeren, plaatjes draaien tussenin, helpen bij het uitvoeren van diverse klusjes in 4AD.

De laureaten

De Prijs voor Cultuurverdienste ging naar het Productieteam De Toverlantaarn en het 4AD vrijwilligersteam. Schepen van Cultuur Katleen Winne loofde de spirit van de cultuurraad : “Cultuur staat niet vast, ze wordt door mensen gemaakt en u bent hierin de motor ! Ik heb dan ook een groot respect voor jullie drijfkracht.”

The post De Toverlantaarn en vrijwilligers 4AD bekroond is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Wat een kanontijd! Filippo Ganna blaast tegenstand weg in tweede tijdrit, leider Pogacar tweede en deelt klein tikje uit aan concurrenten

De veertiende etappe in de Giro was een grotendeels vlakke tijdrit van 31,2 kilometer. Al snel zette Filippo Ganna een eerste kanontijd neer. Geen enkele renner kwam ook maar in de buurt van de tijd. Maar dat was buiten leider Tadej Pogacar gerekend. De Sloveen zorgde voor een heuse nagelbijter. Echter trok de Italiaan aan het langste eind. Pogacar verstevigde

Lees meer »

Jean-Pierre en Magda vieren hun gouden huwelijksjubileum

Jean-Pierre Vanmarcke en Magda Vlieghe zijn vorige maand in het gemeentehuis in Ledegem ontvangen. Het koppel uit de Terschuerenlaan in Sint-Eloois-Winkel is vijftig jaar getrouwd.
The post Jean-Pierre en Magda vieren hun gouden huwelijksjubileum appeared first on KW.be.

Lees meer »

INTERVIEW. Anderlecht-icoon Paul Van Himst over de titelstrijd van paars-wit: “De mensen ‘zèn’ terug zot van de ploeg”

Anderlecht-icoon Paul Van Himst (80) praat honderduit over de wedergeboorte van ‘zijn’ paars-wit. “Mooi voetbal? Je moet kúnnen winnen ook.” En hij kijkt uit naar de potentiële titelwedstrijd tegen Club Brugge. “Awel, ik vraag me af wat Riemer gaat doen. Kunt ‘ge’ in zo’n thuismatch voor 25.000 man verdedigend spelen?”

Lees meer »

FlixBus op weg naar de beurs

17:34 De succesvolste speler in het geliberaliseerde Europese openbaar vervoer wil begin juni naar de beurs Flix mikt daarbij op een waardering van ongeveer 4 miljard euro.

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Netanyahu tegen soldaten: “Strijd om Rafah is beslissend” – Spanje weigert schip met explosief materiaal voor Israël toegang

Israël zal extra troepen inzetten bij het grondoffensief in Rafah. Dat heeft de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant donderdag verklaard. De gevechten zullen er ook “intenser” worden. De slag om Rafah is “beslissend voor Israël”, vatte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu wat later samen tijdens een toespraak voor soldaten. “Het is een strijd die veel dingen zal beslissen in

Lees meer »

Sinksen verwelkomt derde minifestival FUN K-Town op Kortrijk weide: “Het wordt een ervaring die al je zintuigen zal prikkelen”

Joran Vanhoenacker (34) keert tijdens Sinksen terug naar Kortrijk Weide met zijn concept FUN K-Town, een gratis minifestival met twee podia en 50 dj’s. “Stap binnen in de magie van FUN K-Town, waar we ons derde jaar vieren met nog meer passie en energie dan ooit tevoren. Het wordt een ervaring die al je zintuigen prikkelt.”
The post Sinksen

Lees meer »

“Doorsnee Belgisch huishouden heeft vermogen van 249.301 euro”

Het vermogen van een doorsnee Belgisch huishouden ligt op 249.301 euro. Dat is aanzienlijk hoger dan de Europese mediaan van 123.500 euro, zo blijkt donderdag uit het eerste vermogensrapport van Keytrade Bank en de Universiteit Gent. Het gaat om het nettovermogen, dus het totaal aan bezittingen verminderd met de schulden. De Belgische gezinnen hebben sinds 2021 wel op koopkracht moeten

Lees meer »

“Strengste asielbeleid ooit” en 130 km/u op snelwegen in Nederlands regeerakkoord: “De zon gaat weer schijnen in ons land”

De Nederlandse regering wil met haar akkoord getiteld ‘Hoop, lef en trots’ een “stabiel Nederland” leiden. De vier partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB sloten kort na middernacht een definitief akkoord, waardoor het rechtse kabinet er nu officieel komt. De partijen willen onder meer een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur op de snelwegen toelaten. Daarnaast komt er een

Lees meer »

In pand van Boudoir Boutique wordt nu chocolade verkocht

Home Sweet Home, de bekende chocoladehandel met eigen productie in Brugge van Christiaan Contant en Barbara Roelens, heeft onlangs een ruime nieuwe winkel in de Wollestraat geopend.
The post In pand van Boudoir Boutique wordt nu chocolade verkocht appeared first on KW.be.

Lees meer »