Werkgroep Beeldende Kunst stelt tentoon in voormalig Izegems borstelmuseum

Voor het oude borstelmuseum een nieuwe toekomst krijgt als onderdeel van een sociaal woonproject vindt er in het weekend van 4 en 5 mei nog een allerlaatste evenement plaats. De Werkgroep Beeldende Kunst van Izegem laat er elf beeldende kunstenaars onder de noemer ‘Atelier in Beeld – 2024’ exposeren.

Het oude borstelmuseum kent een rijke geschiedenis. Initieel was het gebouw bestemd als Nijverheidschool toen het in 1900 opgericht werd. De architect was Jules Vercoutere, die in de periode rond de eeuwwisseling één van de belangrijkste architecten van de stad was en er later de eerste directeur van zou worden. De school bleef in gebruik tot 1971. Tot 1983 was de gemeenteschool er gevestigd.

Van 1988 tot 2014 diende het gebouw als museum voor de borstelnijverheid en in 2017 verhuisde die collectie naar stadsmuseum Eperon d’Or. Een jaar later volgde een akkoord tussen de stad en de Izegemse Bouwmaatschappij om er in de toekomst een sociaal woonproject met meerdere flats van te maken.

Deelnemer van 96 jaar

“Maar voor het zover is, kunnen mensen er nog een laatste keer terecht om kunst op te snuiven”, zeggen Tilly Vandommele en Bernard Dejonckheere, twee van de kunstenaars die aan de expo mee werken. “Waarom het Borstelmuseum? Omdat er stilaan niet veel expositieruimte meer overschiet in Izegem”, klinkt het. “In ieder geval willen we de mensen graag nog even onderdompelen in onze kunstwerken.”

Tilly maakt olieverfschilderijen op doek onder de naam Tiva. Vaak zijn het figuratieve werken met portretten en tronies. Ook Bernard schildert. Hij ontdekt onderwerpen in zijn dagelijkse leven, zoals de menselijke figuur en emoties. Verder kan je er Mixed Media en schilderkunst van Ronny Pattijn bewonderen, die zijn werk omschrijft als een ritmisch kronkelend lijnenspel en kleurnuances die een uitlaatklep van het denken vormen.

Jan Devolder zoekt het dan weer in figuren en landschappen die hij krachtig en grof op doek zet. Jan Tousseyn brengt figuratief werk, vaak geschilderd met acryl- of olieverf.

Renate Blondeel schildert dan weer figuratief en abstract en haar werk getuigt van het bestuderen van de omgeving en een scherp oog voor detail. Djordy Rondelez beoefent dan weer de tekenkunst als geen ander, met uitermate veel zin voor detail en kleur. Magda Bonte probeert verschillende schilderkunsten uit en uit haar emoties in haar werk.

Els Vanhauwaert schildert met olieverf over acrylverf naar ei-tempera, maar ook kleurkrijtjes en aquarel durft ze aan. San Oosterlynck toont mooie keramiekwerken, de ene abstract de ander ludiek.

Tot slot brengt Raph Deschout mixed media, schilder- en tekenkunst. Met zijn 96 jaar is hij de oudste deelnemer. In het verleden maakte hij al nationaal en internationaal furore.

Atelier in Beeld is op zaterdag 4 en zondag 5 mei van 11 tot 18 uur te bezichtigen in het Oude Borstelmuseum in de Baron de Pélichystraat. Info: www.atelierinbeeld.be/nl/atelier/beeldende-kunst-izegem

The post Werkgroep Beeldende Kunst stelt tentoon in voormalig Izegems borstelmuseum is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Dan vindt een mens eens parking in het centrum van Kortrijk”: auto van Bart (36) aan schroot gereden, dader vlucht

Bart Follens (36) uit Kortrijk schrok zich zaterdagochtend een ongeluk, toen hij werd wakkergebeld door de politie. Zijn geparkeerde auto was door een aanrijder herleid tot schroot, maar van de dader was geen spoor. “Nu moet ik wéér op zoek naar een andere auto. Ik had deze nog maar twee jaar, nadat ik ook al door een ongeval een nieuwe

Lees meer »

LIVEBLOG GIRO. Italiaans trio krijgt weinig ruimte van het peloton, Merlier: “Zal geen rustige etappe worden door wind”

Voor het in de Giro enkele dagen aan de klassementsmannen is, krijgen de sprinters nog een keer de mogelijkheid om zich te tonen. De dertiende etappe van Riccione naar Cento is namelijk haast volledig vlak. Kan Tim Merlier de frustraties van z’n declassering van woensdag van zich af sprinten en een tweede ritzege pakken? Volg het op de voet in

Lees meer »

Aron organiseert tweede Contrast Festival op 26-27 juli: “Je moet op het terrein je vrienden kunnen verliezen”

Na de voorzichtige eerste editie van vorig jaar, breidt het Contrast Festival stevig uit. Zo zullen er op 26 en 27 juli meer dan dertig deejays afzakken naar de Leopold I Esplanade, verspreid over drie podia. “We willen de feestvierders een echt festivalgevoel bezorgen”, zegt organisator Aron Sirjacobs.
The post Aron organiseert tweede Contrast Festival op 26-27 juli: “Je

Lees meer »

Powerlifter Ricardo Kimpe over zijn recent parcours: “Europees kampioen, maar wat teleurgesteld”

Hij kreeg af te rekenen met een Moldavisch professioneel team dat enkel tevreden was met de titel, maar daar stak hij een stokje voor: Ricardo Kimpe uit Diksmuide won in april in zijn gewichtscategorie een Europese titel powerlifting. Daarbij verbeterde hij een Belgisch record, maar niet het record dat hij voor ogen had. “Ik was een beetje teleurgesteld.”
The

Lees meer »

Beoogde Nederlandse premier Ronald Plasterk biedt in open brief excuses aan Pieter Omtzigt aan

Ronald Plasterk, die vaak genoemd wordt als premier van de toekomstige rechtse regering in Nederland, heeft vrijdag in een open brief in de krant De Telegraaf zijn excuses aangeboden aan Pieter Omtzigt, de leider van de coalitiepartij Nieuw Sociaal Contract (NSC). De twee mannen hebben in een eerdere fase van de regeringsvorming, toen Plasterk informateur was, nog een aanvaring gehad.

Lees meer »

Nationale finales Jeugdcup in Izegem met twee teams van Mandel United én RSC Anderlecht dat het tegen FC Gullegem opneemt

Eerder organiseerde Mandel United in de Skyline Arena al de provinciale finales van de Jeugdcup. En komende zondag 19 mei mag het nu ook als gastheer fungeren voor de nationale finales.
The post Nationale finales Jeugdcup in Izegem met twee teams van Mandel United én RSC Anderlecht dat het tegen FC Gullegem opneemt appeared first on KW.be.

Lees meer »

Israëlische man (64) betrokken bij twee gewelddadige incidenten in Brugs station

“Mijn kaak is gebroken en ik ben een week werkonbekwaam.” Het zijn de woorden van een 64-jarige Israëlische man uit De Haan die maandagavond betrokken raakte bij twee opeenvolgende incidenten in het station van Brugge. Zijn dochter zag alles gebeuren en filmde de tweede confrontatie waarbij rake klappen vielen. Die beelden gingen ondertussen viraal, tot in Israël toe. Bij de

Lees meer »

Jozef (90) stopt met handboogschieten: “Ik heb mijn materiaal aan een jonge schutter geschonken”

Jozef Anseeuw uit Sint-Andries werd onlangs gevierd voor zijn vijftig jaar lidmaatschap bij de Koninklijke Handbooggilde Sint-Sebastiaan op het domein Koude Keuken in Sint-Andries. Sinds kort is de Bruggeling gestopt met handboogschieten, maar hij gaat er nog graag langs.
The post Jozef (90) stopt met handboogschieten: “Ik heb mijn materiaal aan een jonge schutter geschonken” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Toestand Slovaakse premier Robert Fico (59) uren na schietpartij nog onduidelijk: “Aanvaller had politiek motief”

Robert Fico (59), de premier van Slovakije, is neergeschoten na een ministerraad. Een reporter van dagblad ‘Denník N’ zag dat de eerste minister van de grond moest worden getild en werd weggereden. Volgens de Slovaakse regering “balanceert hij tussen leven en dood”. De aanval vond plaats voor een cultureel gemeenschapscentrum in de stad Handlova. De dader zou een 71-jarige dichter

Lees meer »