De Kring zoekt kunstwerk: “Inwoners maken keuze uit vijf beeldende werken”

Stad Poperinge gaat op zoek naar een kunstwerk dat in de inkomhal van De Kring, het nieuwe Huis van de Verenigingen, zal hangen. Hierin wordt de mening van de Poperingenaars gevraagd.

Onze stad heeft een rijke geschiedenis, prachtige landschappen en een boeiende hop- en biercultuur. In het Hopmuseum leer je alles over hop en bier in de regio. Bij het stadsarchief snuister je in oude documenten, maar Poperinge beheert ook een brede kunst- en erfgoedcollectie”, zegt schepen van Cultuur Loes Vandromme (CD&V).

“Een stuurgroep werkt aan een collectieplan om die bredere kunst- en erfgoedcollectie te beheren. Het plan moet ervoor zorgen dat de voorwerpen goed beheerd en bewaard worden. Het beschrijft enerzijds hoe de collectie er nu uitziet, welke objecten er deel van uitmaken en wat de geschiedenis is van de collectie. Anderzijds kijkt de stuurgroep vooruit en wordt nagedacht over het beheer en de ontsluiting van de collectie. Wat is onze missie en visie? Welke objecten kunnen deel uitmaken van de collectie? Het collectieplan dient dus ook op deze toekomstvragen een antwoord te bieden.”

Collectieplan

De Poperingenaars kunnen de stuurgroep helpen om een antwoord te formuleren op deze toekomstvragen. “De kunst- en erfgoedcollectie van de stad moet het verhaal vertellen van de stad. Het doel is om te komen tot een volwaardig collectieplan voor de stad om op te treden als goede beheerder, maar vooral ook tot een plan dat gedragen is door de lokale gemeenschap”, verduidelijkt schepen Vandromme. De inwoners kunnen helpen bij de keuze voor een kunstwerk dat aan de inkom van de Kring zal komen. “De Poperingenaar kan kiezen uit vijf beeldende werken: Interieur O.L.V.-kerk van Jules Boudry, Vleterbeek bij stadhuis van Leopold Beun, Hoplandschap van André Vandevoorde, Hoppepluk van Adhémar Vandroemme en Hoppeveld van Roger Vansevenant. Zelf ben ik fan van Vandevoorde, maar ik vermoed dat De Vleterbeek bij stadhuis van Beun de meeste mensen zal bekoren”, legt Vandromme uit. “Er kan zowel online als offline gestemd worden. De som van de offline en online stemmen bepaalt het winnende kunstwerk. Dat werk krijgt vanaf de opening als eerste (tijdelijk) een plaats in de inkom van De Kring, het Huis van de Verenigingen.”

Opening

“Er is een zeer grote drukte in het gebouw van De Kring. Zowel binnen Bistro CIRK als in de rest van het gebouw wordt de laatste fase aangevat. De deadline is strak, maar aan dit tempo zou het moeten lukken. De opening is voorzien in het weekend van 28, 29 en 30 juni. Het wordt een feestelijke opening, met een uitgebreid en divers programma. Verenigingen zullen het beste van zichzelf geven tijdens een opendeur, er is een aperitiefconcert, rondleidingen, animatie voor jong en oud en een stevig muzikaal concert. Bistro CIRK opent al enkele weken vroeger om zo wat te kunnen proefdraaien.”

Offline stemmen kan van 1 tot 30 april in de bibliotheek. Online stemmen doe je via https://bouwmee.poperinge.be/kunst-de-kring

The post De Kring zoekt kunstwerk: “Inwoners maken keuze uit vijf beeldende werken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Duitse jongeren gebruiken lied van Gigi D’Agostino voor racistische teksten: “Niet onschuldig, kan impact hebben op business van artiest”

Volgens de Italiaanse dj Gigi d’Agostino gaat zijn feesthit ‘L’Amour Toujours’ over "liefde en verbinden". Toch duiken er filmpjes op van Duitsers die het nummer gebruiken voor racistische teksten. Het is niet de eerste keer dat een nummer ongewild aan een bepaalde groep of ideologie wordt gelinkt. Wat zijn de gevolgen? En hoe ga je hier als artiest of merk

Lees meer »

Overvloedige regenval zet samentuin in Beringen onder water: opentuindagen in Beringen en Leopoldsburg afgelast

De overvloedige regenval van de afgelopen tijd gooit roet in het eten van de tuiniers in de samentuinen van Beringen en Leopoldsburg. "De tuin staat eigenlijk al sinds januari blank", vertelt Rob Vandenbergh van VELT De Motten in Beringen. De opentuindagen die de non-profitorganisatie VELT in heel Limburg gepland had op 2 juni vallen op verschillende plekken in het water.

Lees meer »

REACTIES. “We drinken alles behalve bier, dat lusten we niet”: ‘papa’ Mechele en ‘zoon’ Spileers vieren vannacht samen

Club is kampioen en dat zal in Brugge stevig gevierd worden. Meteen na de wedstrijd reageerden Andreas Skov Olsen, Brandon Mechele en Michiel Jonckheere op het onwaarschijnlijke seizoenseinde. Ook Hans Vanaken, Maxime De Cuyper, Simon Mignolet en Jorne Spileers gaven interviews, de ene al wat meer lucide dan de andere. De meest nuchtere van hen allemaal was Nicky Hayen, zoals

Lees meer »

“Toen ik hen zag…”: Littler weet met emoties geen blijf na spectaculaire zege en heeft duidelijke boodschap na alle kritiek

Zijn eerste majortitel maakte wat los. Zeker omdat vriendin Eloise en z’n ouders vanop de eerste rij toekeken. Luke Littler werd emotioneel na zijn spectaculaire zege (11-7) in de finale van de Premier League darts, inclusief een geweldige ninedarter die de ganse O2 Arena in Londen deed ontploffen. Achteraf was het tranen verbijten en vol ongeloof voor zich uitstaren. Niet

Lees meer »

Koen Wauters doet minder toffe ontdekking bij ‘Sing again’-collega Julie Van den Steen: “Het hoeft niets te betekenen, maar het is raar”

Negen kandidaten konden na enkele spannende rondes doorstoten naar de finale van ‘Sing again’. De jury kende in de halve finale de drie duo’s Marjolein en Chris, Bert en Esther, en Luka en Justin al direct een ticket naar de finale toe. Voor de overige drie duo’s werd telkens één persoon gered door het publiek in de studio. Daardoor wisten

Lees meer »