Nieuwe Kortrijkse vereniging moet beeldende kunst programmeren en tonen in de stad: “Kunst brengen die de mens nu raakt en goed doet”

Kortrijk Art Platform is een nieuwe vereniging van meer dan twintig organisaties, privé en publiek, die beeldende kunst programmeren en tonen in Kortrijk. Eind oktober organiseren ze het allereerste Kortrijk Art Weekend.

Kortrijk Art Weekend creëert extra aandacht voor hedendaagse kunst in Kortrijk. Het platform doet dat met een website en een opvallend logo, een ontwerp van Corbin Mahieu. “Een goed ontwerp heeft in mijn ogen altijd een bepaalde spanning, aandacht voor typografie en een vleugje mysterie. Net zoals bij kunst vraagt het ontwerp wat tijd en aandacht. Het duurt namelijk even vooraleer je inziet dat je naar drie verschillende letters aan het kijken bent, allemaal gemaakt uit de letter ‘K’”, duidt ontwerper Corbin Mahieu. “Het logo is bedoeld om te prikkelen en om duurzaam te zijn.”

Kortrijk Art Weekend

Op de website presenteert Kortrijk Art Platform het hele jaar door alle lopende tentoonstellingen en kunstmanifestaties in de stad. Je vindt er alle informatie over wat er op de dag van jouw bezoek in Kortrijk aan beeldende kunst te zien en te beleven is.

In het weekend van 27 tot 29 oktober organiseren ze bovendien het allereerste Kortrijk Art Weekend. Meer dan twintig Kortrijkse galeries, kunstinstellingen, musea en tijdelijke tentoonstellingen stellen hun deuren open voor een intense, driedaagse kunstmanifestatie.

Het Art Weekend creëert een moment met extra aandacht voor hedendaagse kunst in Kortrijk. Er zijn aangepaste openingsuren en extra activiteiten, zoals speciale tijdelijke tentoonstellingen, lezingen en performances. “De hedendaagse Kortrijkse kunstscene is gevarieerd: van musea, galeries en kunstencentra tot artist-in-residence, projectruimtes, jonge en opkomende initiatieven en pop-up tentoonstellingen”, aldus Gautier Platteau, voorzitter ad interim.

“Kortrijk Art is de missing link tussen de steeds groter wordende groep van initiatieven, privé en publiek, die beeldende kunst tonen in Kortrijk. De nieuwe website en het Art Weekend moeten bezoekers van overal helpen om al deze plekken te ontdekken.”

Inclusief platform

Alle organisaties die beeldende kunst brengen, hebben zich verenigd. “De kracht van Kortrijk Art Platform is dat het inclusief is. Dat is iets dat ons met rhizome_ heel nauw aan het hart ligt. We krijgen vaak de vraag ‘hoe selecteren jullie bij Kortrijk Art de deelnemers?’ Wel, dat doen wij niet. Het is niet aan ons om te zeggen wat wel of niet ‘goed genoeg’ is. Wij bieden een overzichtelijk platform aan de bezoeker om zelf te beslissen wat hij graag wil zien. Dit is nieuw en uniek in ons land. Elke organisatie, publiek of privé, blijft volledig autonoom. Kortrijk Art is de onderliggende wortel die ons met elkaar verbindt en waar nog heel veel mogelijke initiatieven uit kunnen groeien”, zegt Monia Warnez van rhizome_

“Wat kan de kracht van Kortrijk Art zijn? Niet per se willen doen wat de andere kunstcentra programmeren. Kunst brengen die de mens nu raakt en goed doet. Een gevoel van leven schenken aan de stad”, besluiten Paul Vandenbroeck en Pé Vermeersch van Salon Radical.

De deelnemende organisaties zijn 4N20, Abby, Academie Kortrijk, Art Church Rochus, Avee Gallery, Be-Part, Bolwerk/BAF!, Buda, Designregio Kortrijk, Elders Collectief, Kunst In Huis, Kunst in Publieke Ruimte, Kunstenhuis Harelbeke, Kunstwerkstede, LandmART, Liebaert Projects, LOF, Mast Gallery, Pand 00X, rhizome_, Salon Radical, The Wrong House, Wit.h.

The post Nieuwe Kortrijkse vereniging moet beeldende kunst programmeren en tonen in de stad: “Kunst brengen die de mens nu raakt en goed doet” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Drie meerderjarigen aangehouden voor gooien van riooldeksel van brug op vrachtwagen, twee minderjarigen naar jeugdinstelling en onder huisarrest

Er zijn zondag vijf personen opgepakt die betrokken zouden zijn bij het gooien van een riooldeksel op een vrachtwagen op de E42 nabij Andenne, waarbij een Roemeense truckchauffeur om het leven kwam. Dat bevestigt het parket van Namen. Drie meerderjarigen zijn inmiddels formeel aangehouden, twee minderjarigen werden ter beschikking van de jeugdrechter gesteld.

Lees meer »

De vormelingen van 2024 uit De Boomgaard

In de parochiekerk is het vormsel toegediend aan deze kinderen uit VBS De Boomgaard: Victor Denolf, Sarah Feys, Iselle Naeyaert, Lieze Ruysschaert, Lucie Fillieux, Eugénie Devos, Lena Machowska, Céleste Stroobant, Nanne Baelen, Thomas Naessens, Elisga Naessens, Ferre Depasse, Lander Dehullu, Lore Herman, Eloïse Vandevelde, Arthur Robbesyn, Noé Vindelinckx, Louis Vanwynsberghe, Luis Vanhauwaert, Trewis Bargo, Suzan
The post De vormelingen

Lees meer »

Google voegt AI toe aan zoekmachine in VS

Google rolt een nieuwe versie van zijn zoekmachine uit, waarbij de resultaten zullen verschijnen in de vorm van door artificiële intelligentie (AI) opgestelde antwoorden. Dat heeft Google dinsdag aangekondigd.

Lees meer »

Monument onthuld ter ere van geallieerde piloten in Wakken: “Mijn vader en ik waren destijds als eerste ter plaatse bij de gecrashte Spitfire”

In Wakken werd zondag een oorlogsmonument onthuld ter ere van de geallieerde piloten uit de Tweede Wereldoorlog. In een veld aan de Oostdreef stortte er in september 1944 namelijk een Brits Spitfire-vliegtuig neer. Mee dankzij de zorgen van de lokale bevolking overleefde de toen 18-jarige piloot Robert Wigley die crash. Jean Dendauw (96), die op een boogscheut van het veld

Lees meer »

Zeilschip wereldzeiler Staf Versluys komt voorlopig toch niet naar Bredene

De Tomidi, het zeilschip van wereldzeiler Staf Versluys, komt voorlopig toch niet naar Bredene. De gemeenteraad besliste in maart om de schenking van het zeiljacht te aanvaarden, maar de gouverneur vernietigde die beslissing op vraag van oppositiepartij Alternatief24.
The post Zeilschip wereldzeiler Staf Versluys komt voorlopig toch niet naar Bredene appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Vooruit wil dat dit kopstuk de nieuwe minister van Onderwijs wordt”: waarom socialisten gratis schoolmaaltijd eisen

Het plan om gratis gezonde maaltijden aan te bieden in alle scholen is voor Vooruit een absoluut breekpunt voor Vlaamse regeringsdeelname. Maar waarom komt de partij nu al met deze eis? Hoe haalbaar is die? En waarom claimt ze zoveel thema’s die met gezinnen te maken hebben? Carl Devos, politicoloog aan de UGent en politiek analist bij HLN, laat er

Lees meer »

Dwergvinvis die aanspoelde in Oostende kwam om door onderkoeling en verhongering: “Eens ze de moeder kwijtraken, zijn ze ten dode opgeschreven”

De jonge dwergvinvis die maandagmorgen in Oostende aangespoeld is, is volgens de autopsie door dierenartsen van de faculteit geneeskunde gestorven aan uitputting, onderkoeling en ondervoeding. “Onze vermoedens worden daarmee bevestigd”, zegt Jan Haelters van het Instituut voor Natuurwetenschappen.
The post Dwergvinvis die aanspoelde in Oostende kwam om door onderkoeling en verhongering: “Eens ze de moeder kwijtraken, zijn ze ten

Lees meer »

Man wil uit raam kruipen met laken en maakt dodelijke val op straat

Bij een bizar incident in Roeselare is een 48-jarige man om het leven gekomen. Hoogstwaarschijnlijk wilde de man het raam van zijn appartement op de vierde verdieping verlaten met aan elkaar geknoopte lakens, maar kwam hij daarbij ten val.
The post Man wil uit raam kruipen met laken en maakt dodelijke val op straat appeared first on KW.be.

Lees meer »

Extreme wateroverlast in Voeren: “Ergste overstromingen in geschiedenis”

De overstromingen die Voeren in de nacht van vrijdag op zaterdag hebben getroffen, zijn “de ergste in de geschiedenis” van de Limburgse gemeente. “Bij sommige inwoners kwam het water in hun huizen op borsthoogte te staan, verschrikkelijk om mee te maken”, aldus een aangeslagen burgemeester Joris Gaens. In de provincie Luik waarschuwt gouverneur Hervé Jamar voor een “zeer moeilijke” situatie

Lees meer »

Er mag ook gelachen worden in ‘Special forces’: ex-wielrenner Jan Bakelants geeft op eigen wijze coördinaten door

Dat het VTM-programma ‘Special forces’ een serieuze zaak is, werd de afgelopen weken al meerdere keren duidelijk, maar in de aflevering van maandag gaat het er even iets luchtiger aan toe. Ex-wielrenner Jan Bakelants blijkt zo zijn eigen manier te hebben om coördinaten door te geven. Gevolg? Zowel de overige rekruten als de chefs kunnen hun lach niet onderdrukken.

Lees meer »

“‘Denis, wat is er gaande?’, plaagde iedereen me al”: matchwinnaar Odoi geeft steek terug – Riemer: “Teleurstelling enorm”

Club Brugge in de pole. Dankzij zowaar Denis Odoi (35), in 2013 nog weggestuurd bij Anderlecht. Maar blauw-zwart weet dat het nog niet helemaal binnen is, tegen net de buren van Cercle volgende zondag. Anderlecht likt zijn wonden en blijft vooral na de tegengoal op stilstaande fase gefrustreerd achter. Stroeykens: “Wie Odoi moest dekken? Ik ga geen namen noemen.”

Lees meer »