Voor 1 euro een sigarettendoosje gevuld met kunst van lokale artiest in Gainsbar: “Kunst toegankelijker maken”

Uit een oude condoomautomaat op de eerste verdieping van de Gainsbar op de Vlasmarkt in Kortrijk haal je voor één euro een doosje kunst in huis. “Ik wil kunst toegankelijker maken en aan jonge artiesten een extra platform bieden”, zegt uitbater Alexander Cheyns (34). Wat je aankoopt, is steeds een verrassing.

Gainsbar installeerde enkele weken geleden een kunstautomaat op de eerste verdieping. Voor één euro krijg je een sigarettendoosje gevuld met een kunstwerk van een lokale artiest. De eerste lading werken is van BAF, een jong kunstencollectief met Bolwerk als uitvalbasis en met co-creatie als focus. Op het doosje – met de afmetingen van een sigarettenpakje – staat te lezen ‘Kunst zonder filter – Waarschuwing. Kunst zet aan tot denken, over onszelf en over de samenleving. Het draagt bij aan een betere gezondheid, betere omgangsvormen tussen mensen en beter begrip tussen culturen. Kan irriteren en leiden tot zelfreflectie!’.

“Het moet niet altijd kunst met een grote K zijn”

Het idee haalde Alexander vijf jaar geleden tijdens een reis in Rotterdam. “Zo’n pakje kunst uit een automaat bestaat al even. Je vindt het concept onder meer ook in Duitsland en in de jaren 80 was het populair in Amerika. In plaats van iets kankerverwekkend haal je uit oude sigarettenautomaten kunst.”

Zijn vriendin Lieselot Derveaux (32) werkt in Academie Harelbeke Anders. “Daar en in de bib van Harelbeke plaatsten we de eerste kunstautomaten. Een leuk laagdrempelig concept om het werk van de studenten te presenteren aan het brede publiek. Sinds vorige maand staat er hier ook één boven aan de trap. Het moet niet altijd kunst met een grote K zijn.”

“Er zijn geen regels, het kunstwerk moet er gewoon in kunnen en het mag niet brandbaar zijn (lacht)”

Intussen blijft het idee organisch groeien en hebben een tiental kunstenaars iets in de automaat zitten. “Sommigen steken een kleinere versie van hun werk erin zoals Lisa Debeerst met een briefje ‘het grote werk vind je bij mij’. Enkele artiesten beginnen ook het doosje zelf te versieren, bijvoorbeeld met aquarel. Er was zelfs een leeg doosje met de boodschap ‘helaas, er zit niets in’. Er zijn geen regels, het kunstwerk moet er gewoon in kunnen en het mag niet brandbaar zijn”, lacht Alexander.

Wil je meedoen aan dit project? Je kan de lege doosjes ophalen aan de toog.

The post Voor 1 euro een sigarettendoosje gevuld met kunst van lokale artiest in Gainsbar: “Kunst toegankelijker maken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVEBLOG FURY-USYK. Wat is hun vermogen en reikwijdte? De clash in cijfers – Ronaldo kijkt toe vanop eerste rij

Alle ogen op de megakamp. Later vandaag, rond middernacht Belgische tijd, nemen Tyson Fury (35) en Oleksandr Usyk (37) – beiden ongeslagen – het tegen elkaar op. Met als inzet alle vier de bokstitels bij de zwaargewichten. Wie wint en mag zich dus de ‘undisputed’ kampioen noemen? Tijdens de weging was er al behoorlijk wat animo tussen de twee titanen.

Lees meer »

“Pijnlijke voeten, geen tijd om te plassen, maar het allemaal waard”: zo beleefden onze collega’s Taylor Swift in Parijs

Meer dan 40.000 Swifties, zoals haar fans zich noemen, waren erbij afgelopen weekend in Parijs voor de aftrap van het Europese luik van ‘The Eras Tour’ van Taylor Swift (34). Onder hen ook vier medewerkers van deze krant. Hoeveel betaalden zij voor hun felbegeerde ticket? Hoe beleefden zij het magische concert? En welke tips hebben ze om de drukte te

Lees meer »

Gezamenlijk babyborrel in bibliotheek

Alle Diksmuidse gezinnen die het afgelopen jaar een baby mochten verwelkomen, werden onlangs in de bibliotheek uitgenodigd op een babyborrel. 22 gezinnen schreven in.
The post Gezamenlijk babyborrel in bibliotheek appeared first on KW.be.

Lees meer »

Binnenkijken bij kunstenaar Tarci

Kunstenaar Tarci De Witte stelde tijdens Atelier in Beeld zijn atelier op den Appelboom open voor het publiek.
The post Binnenkijken bij kunstenaar Tarci appeared first on KW.be.

Lees meer »

Picknicken bij de Sint-Karelsmolen in het weidse landschap van de Moeren

Op dinsdag 7 mei werd in de Moeren, op enkele honderden meter van de Sint-Karelsmolen, een nieuwe picknickplaats in gebruik genomen. De picknickplaats bevindt zich langs het fiets- en ruiterpad dat de Bewesterpoort-West verbindt met de Debarkestraat, en is gelegen langs de Ringsloot.
The post Picknicken bij de Sint-Karelsmolen in het weidse landschap van de Moeren appeared first on

Lees meer »

KLJ Kanegem viert 90-jarig bestaan met pikdorsercross als blikvanger tijdens feestweekend

KLJ Kanegem bestaat dit jaar 90 jaar en dat moet gevierd worden. In het pinksterweekend van 17 tot en met 20 mei vinden de festiviteiten plaats, verspreid over drie dagen. De pikdorsercross op maandag 20 mei moet de blikvanger worden, aldus voorzitter Emiel Declercq.
The post KLJ Kanegem viert 90-jarig bestaan met pikdorsercross als blikvanger tijdens feestweekend appeared first

Lees meer »

Harelbeke zoekt uitbater voor het café van CC Het Spoor

Vanaf 1 oktober dit jaar komt het Cultuurcafé van cultureel centrum Het Spoor vrij. De stad Harelbeke gaat dus op zoek naar een enthousiaste uitbater. Inschrijven kan tot en met 23 juni om 11 uur.
The post Harelbeke zoekt uitbater voor het café van CC Het Spoor appeared first on KW.be.

Lees meer »

ONS RAPPORT. “Hij was offensief een non-factor”: liefst vijf buizen bij Anderlecht, verschillende uitblinkers in het Brugse kamp

Club Brugge ging winnen op het veld van Anderlecht, dat na een povere prestatie in de levensbelangrijke wedstrijd liefst vijf buizen krijgt in ons rapport. “Hij maakte meer verkeerde beslissingen in één match dan in de hele play-offs.” In het winnende kamp betere noteringen: “Zou Club hem toch niet nog een contract voor één seizoen aanbieden?” Ontdek hieronder ons rapport.

Lees meer »

Definitief akkoord Nederlandse regeringsvorming: 130 per uur op snelwegen en besparingen bij openbare omroep

De komende Nederlandse regering wil besparen op de openbare omroep en wil een snelheid tot 130 kilometer per uur toelaten op de snelwegen. Dat blijkt woensdagavond uit de passages van het zogenoemde onderhandelaarsakkoord die gelekt zijn in de Nederlandse media. Kort na middernacht sloten de vier partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB een definitief akkoord, waardoor het rechtse kabinet

Lees meer »

75 jaar Cardoen: “Twee op de drie klanten moeten lening aangaan om auto te kopen”

Autohandelaar Cardoen bestaat 75 jaar. Het bedrijf dat in 1949 door Albert Cardoen in Antwerpen werd opgericht, heeft vandaag zestien vestigingen in België en stelt 360 mensen tewerk. De vrolijke triatleet Ivo Willems (63) uit Maria-ter-Heide (Brasschaat) leidt tegenwoordig het bedrijf. “Wie online schoenen koopt, kan die gratis terugsturen als ze niet goed zijn. Bij een online aankoop van een

Lees meer »

Directeur SMAK in Gent onder vuur na klachten over toxisch leiderschap

In Gent ligt Philippe Van Cauteren, de directeur van het museum SMAK onder vuur, na klachten over toxisch leiderschap. Uit een extern onderzoek bij alle werknemers blijkt dat er onder andere problemen zijn met de werkdruk, de werkomstandigheden en de werksfeer. Volgende week wordt het rapport aan de raad van bestuur voorgelegd. Van Cauteren blijft voorlopig wel op post als

Lees meer »