Souvenirwinkel Minneke Poes stopt na bijna 55 jaar, maar Ieperse katjes krijgen nieuwe uitvalsbasis: “Traditie mag niet verloren gaan”

Patricia Lacour (59) trekt na de Kattenstoet definitief de deur dicht van Minneke Poes. De souvenirwinkel bij de Menenpoort is bekend van de kattenknuffels die van het belfort geworpen worden. Voor ‘haar’ katjes vond ze een overnemer vlakbij de deur. “Want deze traditie mag niet verloren gaan.”

Na elke Kattenstoet werpt de Ieperse stadsnar pluchen katjes van het belfort in een joelende mensenmassa. De katjes komen al jaren van Minneke Poes, een souvenirwinkel bij de Menenpoort. De winkel is genoemd naar de reuzin van de Kattenstoet. “Ik was amper acht jaar toen ik al katjes aan de man bracht op het voetpad voor de winkel”, vertelt uitbaatster Patricia Lacour. Ze nam de winkel over van haar ouders, die ermee begonnen op 1 oktober in 1969.

Slachtpartijen

“Ik weet nog dat ze tijdens vroegere edities van de Kattenstoet geldprijzen vasthingen aan de katjes”, aldus Patricia. “Dat leidde tot slachtpartijen: de ene had een poot, de andere de staart… Het ging om prijzen van vijfhonderd tot duizend frank. Bij het vangen van de katten ontstonden zelfs vechtpartijen. Als je geen katje wist te vangen, kan je bij ons nog altijd eentje kopen. Normaal verkopen we duizenden katjes in een Kattenstoetjaar. In plaats van de gebruikelijke drie jaar dateert de laatste stoet al van zes jaar geleden door corona. Het is moeilijk in te schatten wat het effect zal zijn op de katjesverkoop. Ik bied vijf modellen aan, waaronder de typische Ieperse kat die we al lange tijd verkopen. De rug is iets verhoogd en de staart staat recht.”

Hoofdleverancier

Met Minneke Poes is Patricia aan haar laatste Kattenstoet toe. “Op 12 mei passeert de stoet voor de deur, op 24 mei word ik 60 jaar en op 31 mei sluit de winkel voorgoed”, zegt ze. “Ik ben toe aan welverdiende rust na een carrière van 43 jaar. Maar de Ieperse katjes verdwijnen niet. Chez Marie, een paar panden verderop, wordt voortaan hoofdleverancier van de katjes in de stad. Het stemt me gelukkig dat de jongere generatie de katjesverkoop overneemt, want deze traditie mag niet verloren gaan.”

Streekproducten

“Mijn speciaalzaak in streekproducten bevindt zich al tien jaar in de stad en sinds vorig najaar in de Menenstraat”, aldus Mieke Merlevede (37), zaakvoerster van Chez Marie. “Ik verkocht de katjes van Patricia eerder al in de periode van de Kattenstoet. Patricia sprak mij aan om haar werk met de katjes verder te zetten en de knuffeltjes te leveren aan andere handelszaken en verkooppunten in Ieper. We verkopen er nu al, de sfeer van de Kattenstoet begint hé.”

Het pand van Minneke Poes wordt overgenomen door Klaas Segers. “Ik zal de ruimte gebruiken om mijn aanpalend café Øl uit te breiden”, zegt Klaas. (TP)

The post Souvenirwinkel Minneke Poes stopt na bijna 55 jaar, maar Ieperse katjes krijgen nieuwe uitvalsbasis: “Traditie mag niet verloren gaan” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVEBLOG DORTMUND-REAL. Courtois en co. zijn in Londen, wat wordt er gezegd op persconferenties?

De belangrijkste match van het seizoen wordt dit jaar gespeeld op Wembley. Courtois en zijn Real Madrid nemen het zaterdag op tegen Borussia Dortmund. Real kan voor de vijftiende keer in haar clubgeschiedenis de Beker met de Grote Oren winnen. Dortmund speelde elf jaar geleden al de finale in Wembley, maar verloor toen van Bayern München. Vandaag trainen beide ploegen

Lees meer »

“Hij deed me denken aan Beckenbauer”: hoe Kompany in Hamburg al indruk maakte op trainer Huub Stevens

Donderdag werd Vincent Kompany officieel aan de pers voorgesteld als de nieuwe trainer van Bayern München. Huub Stevens, die als trainer actief was bij onder meer Schalke 04, Hertha BSC en Stuttgart, kent de Bundesliga als zijn broekzak. De 70-jarige Nederlander had ook Kompany onder zijn hoede bij Hamburg. “Hoewel Vincent toen nog heel jong was, was hij toen al

Lees meer »

“Het is al moeilijk om op de werf te geraken”: liefst 100.000 bouwbedrijven kampen met maandenlange achterstand na overvloedige regen

De aanhoudende regen brengt de bouw goed in de problemen. Op verzopen werven kan er niet gewerkt worden. Sommige bouwplaatsen zijn zo modderig dat bouwvakkers er niet veilig aan de slag kunnen. Bouwbedrijven worstelen met achterstanden die oplopen tot twee à drie maanden. En het einde van de ellende is nog niet in zicht. “We vragen begrip van onze klanten.”

Lees meer »

Wie heeft verdachte brandstichinting Oostendse handelszaak gezien?

De federale politie is op zoek naar de verdachte van ene brandstichting. Op zondag 24 september 2023 omstreeks 12.40 uur stak een onbekende man de handelszaak “The Truth” in brand, gelegen in de Langestraat in Oostende. De verdachte werd gefilmd door de stadscamera’s.
The post Wie heeft verdachte brandstichinting Oostendse handelszaak gezien? appeared first on KW.be.

Lees meer »

Stad Diksmuide investeert verder in groene mobiliteit

Het wagenpark van het lokaal bestuur heeft er sinds vorige week twee elektrische voertuigen bij. Voor de voertuigen – die straks vooral de dienst Publieke Ruimte zullen ondersteunen – werd bewust gekozen voor groene mobiliteit.
The post Stad Diksmuide investeert verder in groene mobiliteit appeared first on KW.be.

Lees meer »