Tieltse brouwerij De Poes maakt zich op voor jubileumjaar met nieuw biertje, meer productiecapaciteit en Poes-jenever

Stijn David van Brouwerij De Poes blikt nu al vooruit naar 2024, wanneer de Tieltse brouwerij tien kaarsjes uitblaast. Eind dit jaar komt er alvast een nieuwe ‘bierbrandy’ op de markt, terwijl er na de jaarwisseling met ‘De Poes 10’ straks ook een nieuwe telg aan de bierfamilie toegevoegd wordt.

Een halve eeuw nadat er voor het laatst bier op Tieltse bodem werd gemaakt, kreeg de Europastad in 2018 weer een eigen brouwerij dankzij Stijn David. Hij had vier jaar eerder De Poes Blond gelanceerd, al werd het bier bij de opstart uitsluitend bij brouwerij Deca in Woesten gebrouwen. “Het begon als een uit de hand gelopen hobby”, vertelt Stijn (46). “Ik heb voor bakker gestudeerd aan Ter Groene Poorte en volgde voeding- en dieetkunde. Ik kreeg het idee om zelf bier te brouwen, volgde een opleiding Brouwerij aan het CVO en zo is de bal aan het rollen gegaan.”

In de verf zetten

De Poes 10 wordt het nieuwe bier. © gf

Stijn is van plan om de tiende verjaardag van de brouwerij stevig in de verf te zetten. “Eerst en vooral lanceren we begin 2024 met De Poes 10 een nieuw bier. Het wordt een stevig blond degustatiebier van 10% alcohol, met extra hop en extra veel smaak. Het bier is voorzien als speciale editie voor het 10-jarig bestaan, maar bij succes zal het een vaste waarde binnen ons aanbod vormen. Voor de verzamelaars brengen we in diezelfde periode ook een nieuw emaillebord uit op honderd exemplaren ter ere van de tiende verjaardag.”

Nog nieuw is dat er een eenmalige ‘bierbrandy’ van De Poes komt. “De basis is De Poes bruin, afgestookt en zes maanden gerijpt op een eiken bourbonvat. Het gaat om het resultaat van een samenwerking van onze brouwerij met de jonge ambachtelijke stokerij Snoeck uit Eeklo. Het wordt een ode aan het ambachtelijke vakmanschap van brouwer en stoker. Er komen vierhonderd flessen van op de markt en de lancering staat gepland op 16 december. Die dag is er om 13 uur een uniek verkoopmoment in de brouwerij. Nog dankzij de samenwerking met stokerij Snoeck zal er in 2024 ook een Tieltse oude graanjenever in het aanbod van De Poes opgenomen worden. Een ambachtelijke jenever met als basis een uniek beslag dat gemaakt en vergist is bij de Tieltse brouwerij en afgewerkt in de stokerij. Een hartverwarmende ode aan de oude jenever én de terugkeer van een heerlijk streekproduct.”

Huiskat

Veel mensen vragen zich af waar het logo en de naam van het bier vandaan komt. Daar zit de huiskat van Stijn voor iets tussen. “Toen mijn vrouw en ik rond de tafel zaten om een passende naam te bedenken, zat Watje bij ons”, gaat Stijn verder. “Zij heeft toen model gestaan voor het enige echte logo. Onze Britse korthaar is ondertussen veertien jaar oud en heeft wat meer rust nodig dan vroeger.”

Sinds die dag aan de keukentafel zat de brouwerij waarvoor ze model stond echter niet stil. “We zijn sinds de opstart stevig gegroeid. De Poes Blond heeft er ondertussen al heel wat broertjes en zusjes bij, terwijl we ook een mooi palmares kunnen voorleggen (de bieren vielen al tientallen keren in de prijzen op bierfestivals, red.). En in de toekomst willen we op dat pad verder gaan.”

Die toekomst lijkt verzekerd, want in 2024 staat een capaciteitsuitbreiding op het programma. “We investeren in een extra kookketel en gistingsvat”, zegt Stijn. “Daardoor kan de brouwerij niet alleen efficiënter en energiezuiniger kunnen brouwen, het volume van de productie kan door deze ingrepen verhoogd worden met 35 procent. Zo hebben we ruimte om ook de komende jaren te blijven groeien.” (Sam Vanacker)

The post Tieltse brouwerij De Poes maakt zich op voor jubileumjaar met nieuw biertje, meer productiecapaciteit en Poes-jenever is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Bisschop Johan Bonny stopt als aanspreekpunt voor slachtoffers seksueel misbruik: “Dossiers wegen emotioneel erg zwaar op me”

Antwerps bisschop Johan Bonny, die afkomstig is uit Gistel, stopt als officieel aanspreekpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Kerk. Hij geeft die taak terug nadat de paus hem een hulpbisschop weigerde, schrijft Het Nieuwsblad donderdag.
The post Bisschop Johan Bonny stopt als aanspreekpunt voor slachtoffers seksueel misbruik: “Dossiers wegen emotioneel erg zwaar op me” appeared first on

Lees meer »

Trump zegt dat Kamala Harris “nog makkelijker te verslaan is” en dat “niemand gelooft dat Biden echt Covid had”: “Moeten campagnegeld terugbetalen wegens fraude”

Donald Trump heeft uitgebreid gereageerd op de terugtrekking van Joe Biden als presidentskandidaat. Hij zegt onder meer dat huidig vicepresident Kamala Harris “nog makkelijker te verslaan” is, en dat niemand gelooft dat Biden echt Covid-19 had. “Moet de Republikeinse Partij niet terugbetaald worden wegens fraude?”

Lees meer »

Trump opent juridisch “bombardement” op Kamala Harris

Republikeins presidentskandidaat Donald Trump zet een meervoudige juridische aanval op Kamala Harris in. Centrale vraag daarbij: mag Harris het campagnegeld van Joe Biden wel gebruiken? En tegelijk proberen Trumps advocaten te verhinderen dat Amerikaanse staten op hun kiesbiljetten de naam Biden alsnog in die van Harris veranderen. Maar of het veel uithaalt?

Lees meer »

Tadej Pogacar troeft Philipsen af in Nederlands Natourcriterium, blik gaat nu volledig op het WK en niet op de Olympische Spelen

Het zijn drukke dagen voor Tadej Pogacar (UAE Team Emirates). Zondag kroonde de Sloveen zich nog met veel overmacht tot eindwinnaar in de Tour de France, twee dagen later kwam hij in actie tijdens het Natourcriterium in het Nederlandse Surhuisterveen. Pogacar won daar voor Jasper Philipsen. Morgen is er nog een huldiging in zijn thuisland, daarna is het tijd voor

Lees meer »

“Hij sloeg het beest met een metalen stang”: ook Oostenrijkse olympiër beschuldigd van fysieke mishandeling van paard

Het stof rond de zaak-Charlotte Dujardin, de Britse amazone die haar paard sloeg met een zweep, is nog niet gaan liggen of er duikt al een nieuw schandaal op in de paardensport. Ook de Oostenrijker Max Kühner (50), deelnemer aan de Olympische Spelen, is aangeklaagd voor het fysiek mishandelen van een paard. Kühner zou het beest geslaan hebben met een

Lees meer »

Kerk van de Brandhoek gaat na 64 jaar tegen de vlakte: “Ik verschiet ervan, we kennen dat gebouw al ons hele leven”

Een kraan brak maandag de kerk van de Brandhoek af, een gehucht tussen Vlamertinge en Poperinge. Verschillende Brandhazen hielden halt en bleven kijken aan de werfhekken. “Dat zie je niet elke dag, nooit eigenlijk.”
The post Kerk van de Brandhoek gaat na 64 jaar tegen de vlakte: “Ik verschiet ervan, we kennen dat gebouw al ons hele leven” appeared

Lees meer »

“Het water is ijskoud en vanaf dan gaat het snel”: hoe oud-scoutsleider Daan het leven liet na avondje stappen met vrienden

De 25-jarige Daan uit Leuven verdronk gisteren in het meer van Vielsalm, in de provincie Luxemburg, toen hij daar na een feestje naar huis wilde keren. “Ik weet niet of ze veel of weinig gedronken hadden, maar dan is dat water dubbel zo gevaarlijk”, vertelt boer Erwin die zijn kampterrein aan de scouts verhuurde. Reconstructie van wat een plezierige driedaagse

Lees meer »

Voetganger (37) kritiek na aanrijding door wagen in Brugge, slachtoffer lag wellicht al op straat

Een 37-jarige voetganger is in de nacht van dinsdag op woensdag in kritieke toestand afgevoerd bij een verkeersongeval langs de Dudzeelse Steenweg in Brugge. Het parket stelde een verkeersdeskundige aan. Volgens de eerste vaststellingen zou het slachtoffer al op straat gelegen hebben.
The post Voetganger (37) kritiek na aanrijding door wagen in Brugge, slachtoffer lag wellicht al op straat

Lees meer »

Brand in Wervik bij 82-jarige blijkt aangestoken

De woningbrand dinsdagavond in Koning Albertfonds in Wervik is opzettelijk aangestoken. Dat blijkt uit onderzoek. Het was de bewoonster (82) van het huis zelf die haar matras in brand stak. Ze kon door de brandweer uit haar rijwoning gered worden en verblijft in het AZ Delta in Rumbeke.
The post Brand in Wervik bij 82-jarige blijkt aangestoken appeared first

Lees meer »

Vooruit klaagt stadsbestuur Sint-Truiden aan voor gebruik van skybox bij STVV

Oppositiepartij Vooruit in Sint-Truiden heeft een klacht ingediend bij de Limburgse gouverneur tegen het stadsbestuur. Voor Vooruit is het bestuur niet transparant genoeg over het gebruik van een skybox, waar volgens hen meer dan 180.000 euro per jaar voor betaald wordt. Het stadsbestuur spreekt dat tegen en heeft het over een sponsor-overeenkomst die ook met andere sportclubs in de stad

Lees meer »