Onderzoekers maken eerste resultaten van aangespoelde orka Reveil bekend

Woensdagavond woonde een zestigtal aanwezigen de duolezing bij van Jan Haelters (KBIN) in het provinciaal bezoekerscentrum ‘Duinpanne’ in De Panne over de aangespoelde orka op het strand van De Panne. Dr. Leonard Dewaele (KBIN) gaf na de lezing van Jan Haelters een inkijk in de evolutie van walvisachtigen.

Dat de orka fascineert, was te merken aan de talrijke luisteraars die voor deze duolezing naar ‘Duinpanne’ waren gekomen. De orka wordt vaak verkeerdelijk als een echte walvis beschouwd. Carl Linnaeus had het in 1758 echter wel bij het rechte eind toen hij de soort publiceerde als Delphinus orca.

Eerste resultaten bekend, maar nog veel resultaten ontbreken

Ondertussen zijn een aantal resultaten van het onderzoek naar de doodsoorzaak van de aangespoelde orka bekend. Het was een jong mannelijk dier van 6.05 meter lang dat erg mager bleek.

Toch had de orka een gewicht van ongeveer 4.000 kg. De studies en het onderzoek werden uitgevoerd door wetenschappers van de universiteiten van Gent, Luik, Leuven en zelfs een instituut uit Frankrijk. De aangespoelde orka had heel wat uitwendige parasieten. Er werden ook wormeieren en een infectie van de lymfeknopen vastgesteld. De maag was leeg en er zaten heel wat kwalvlooien in. Om de juiste doodsoorzaak te weten, zal nog meer onderzoek nodig zijn. Om ook de juiste herkomst van de orka te kennen, moet er nog heel wat onderzoek worden uitgevoerd. Dit zijn dure onderzoeken naar het DNA-profiel en ook met stabiele isotopen kan men onderzoek doen naar de herkomst van het dier. De orka komt in alle oceanen voor, zowel in koude als in warmere wateren. Er zijn echter twee hoofdgroepen te onderscheiden: de residente orka’s en de zwervende soortgenoten. In welke soort het aangespoelde dier thuishoort, is nog niet bekend. Aanwijzingen zijn dikwijls de resten in de maag, maar omdat de maag leeg was, is dat een tegenvaller om de herkomst nader te bepalen.

Niet de eerste stranding van een orka

Uit de lezing van Jan Haelters bleek dat er in het verleden al een viertal bekende strandingen van orka’s zijn geweest aan onze Belgische kust. De eerste stranding dateert van 1832 op het strand van De Haan. Verder waren er nog strandingen in 1843 (Wenduine), in 1844 (Mariakerke) en in 1848 op het strand van Oostende. In de 20ste eeuw kwamen geen strandingen meer voor.

Orka ‘Reveil’ komt in het voorjaar naar het bezoekerscentrum ‘Duinpanne’

Emanuel Demey, centrumleider van Duinpanne en Julie De Weirdt, wetenschappelijke educator brachten onlangs een bezoek aan de onderzoeksgroep morfologie (faculteit dierengeneeskunde UGent). Daar konden ze de verschillende onderdelen van het skelet van orka Reveil bezichtigen. In het voorjaar komt dan het volledige opnieuw samengestelde geraamte naar ‘Duinpanne’, waar het zal te bezichtigen zijn. (JT)

The post Onderzoekers maken eerste resultaten van aangespoelde orka Reveil bekend is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Absolute nonsens”: Neuville niet te spreken over donuts draaien op asfalt van Portugal, krijgt hij straks rekening gepresenteerd?

Controverse in de rallywereld. Thierry Neuville (35) won dan wel de eerste klassementsrit in Portugal, hij was allerminst te spreken over de speciale openingsetappe. De WK-leider moest namelijk donuts draaien op een parking. Nota bene op (nu al afgematte) gravelbanden waarmee hij vandaag nog vier etappes moet afleggen. “Dit heeft geen zin en is eigenlijk een schande.”

Lees meer »

Ook Marian (38) kreeg riooldeksel op zijn vrachtwagen, op exact dezelfde plek als trucker die dodelijk geraakt werd: “Ik ben in shock”

De overleden vrachtwagenchauffeur Gheorghe Tibil (50) was niet het eerste slachtoffer dat ‘s nachts getroffen werd door een loodzwaar riooldeksel op de E42. Enkele jongeren gooiden twee dagen voor de moord op Gheorghe al een deksel op de vrachtwagen van Marian (38). Hij overleefde de aanslag maar nét. “Ik ben getraumatiseerd. Een half uur voor Gheorghe stierf, zag ik die

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Netanyahu bijt van zich af na dreigement Biden: “Indien nodig zullen we vechten met onze vingernagels”

Lees hier al het nieuws terug van donderdag 9 mei over de oorlog in Gaza en de politieke crisis in het Midden-Oosten. In Israël wordt verbijsterd gereageerd op de nieuwste zet van Joe Biden. De Amerikaanse president dreigde ermee om de wapenleveringen stop te zetten als het grondoffensief niet stopgezet wordt. “Dit kan onze operationele planning in de war sturen”,

Lees meer »

Leopold I-Esplanade wordt de place to be voor honden

Op zondag 26 mei wordt de Leopold-I-Esplanade weer omgetoverd tot een hondenparadijs. Voor alle hondenbaasjes en hun trouwe viervoeters wordt het Kwispelfestival een dag vol beweging en fun, met boeiende gratis demo’s en lezingen.
The post Leopold I-Esplanade wordt de place to be voor honden appeared first on KW.be.

Lees meer »

‘Bemoeizieke’ buurvrouw moet komen getuigen over vermeende koperdiefstallen

Een vrouw uit De Panne moet in de strafrechtbank van Veurne komen getuigen over vermeende koperdiefstallen in appartementen die afgebroken werden in De Panne. Het is V. die twee mannen aan de galg praatte maar veel andere bewijzen zijn er niet. Daarom wil de rechter de vrouw nu horen.
The post ‘Bemoeizieke’ buurvrouw moet komen getuigen over vermeende koperdiefstallen

Lees meer »

Vrouw veroordeeld omdat ze geld van vervalste overschrijvingen ontving

Een 37-jarige vrouw uit Wemmel heeft vier maanden cel met uitstel en 800 boete gekregen wegens oplichting. C.B. liet geld van overschrijvingen die uit brievenbussen uit Koksijde werden gestolen, en daarna vervalst werden, op haar rekening overschrijven, om dat geld dan aan een andere man te betalen.
The post Vrouw veroordeeld omdat ze geld van vervalste overschrijvingen ontving appeared

Lees meer »

Boeiende verhalen over Huwynsbossen/Ter Kerst in gids

Het Regionaal Landschap West-Vlaamse Hart bracht in samenwerking met onder andere de gemeenten Lichtervelde en Hooglede het boek ‘Gebiedsverkenning Huwynsbossen/Ter Kerst’ uit. Auteur van het boek is oud-Lichterveldenaar Marijn Follebout.
The post Boeiende verhalen over Huwynsbossen/Ter Kerst in gids appeared first on KW.be.

Lees meer »