Dit was 2023: kustburgemeesters claimen skelet van orka Reveil

Net voor de mannetjesorka op 29 oktober op het strand van De Panne stierf, was hij nog levend maar zieltogend gespot op het strand van Sint-Idesbald in Koksijde. De pogingen van Kelle Moreau van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en de reddingsdiensten om de orka te ontmoedigen om dichter bij het strand te zwemmen, mochten niet baten.

Zodra het nieuws zich verspreidde, trokken massa’s kijklustigen naar het strand. Ramptoeristen trotseerden de onaangename lijkgeur en de bloederige werkzaamheden van de autopsie. Het is dan ook uitzonderlijk dat er een orka te zien is aan de Belgische kust. Sinds 1900 zouden er slechts vier zijn waargenomen aan onze kust. De dode orka kreeg de naam Reveil, aansluitend bij het rouw- en herdenkingsevenement op 1 november.

Burgemeesters

Orka Reveil haalde opnieuw het nieuws toen zowel de burgemeester van De Panne als die van Koksijde het skelet claimden. Allebei hadden ze goede argumenten. Orka Reveil verdient volgens burgemeester Degrieck een plaats in de permanente expo Sea Change in bezoekerscentrum Duinpanne. De expo belicht 6 actuele thema’s waaronder de vervuiling van onze zeeën, de zeespiegel en de biodiversiteit. Jaarlijks telt de expo meer dan 100.000 bezoekers. Het skelet van de orka zou uiteraard voor een meerwaarde zorgen.

“Een gestrande orka aan de Belgische kust is heel zeldzaam”

Burgemeester Vanden Bussche van Koksijde reserveerde meteen een plaats in het vernieuwde NAVIGO-museum naast potvis Valentijn, die in 1989 aanspoelde op het strand van Sint-André en na 30 jaar weer werd opgedolven. Het skelet van Valentijn is onder handen genomen door de faculteit Diergeneeskunde en de vakgroep Morfologie van de UGent en zal in een aparte ruimte van de nieuwe museumvleugel worden opgehangen. Twee bijzondere skeletten zouden ook voor het NAVIGO-museum, dat de deuren zal openen op Valentijnsdag 2024, een extra troef en een publiekstrekker zijn.

Overheid

Het is echter de overheid die als eigenaar van de potvis beslist waar het skelet zijn definitieve plek krijgt. Staatssecretaris Thomas Dermine, die ook instaat voor wetenschapsbeleid, zal de knoop doorhakken.

The post Dit was 2023: kustburgemeesters claimen skelet van orka Reveil is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Van mails samenvatten tot je verloren bril zoeken: Google versterkt al zijn producten met AI

Google gaat zowat al z’n producten uitrusten met artificiële intelligentie. Dat is vanavond bekendgemaakt op een conferentie van het bedrijf. Wie een zoekopdracht ingeeft in Google, zal binnenkort antwoorden krijgen van het AI-systeem. Google belooft ook veel meer een slimme assistent te worden, die je mails en online vergaderingen kan samenvatten, een weekmenu kan opstellen en zelfs je verloren bril

Lees meer »

Hoe (on)veilig is Kortrijk na tweede melding van groepsverkrachting in paar dagen? “Aan alle slachtoffers van seksueel geweld, we horen u”

Wat is er aan de hand in Kortrijk? Nadat dit weekend een meisje van 17 door drie mannen werd verkracht in het Astridpark, kwam vandaag aan het licht dat enkele weken eerder ook in het ‘Kabouterbos’ een groepsverkrachting plaatsvond. Het roept bij steeds meer inwoners de vraag op waar het heen gaat met de veiligheid in hun stad. We gaan

Lees meer »

Israël kreeg van Belgische publiek 12 punten: hoe N-VA en Vlaams Belang de stemming een flinke duw gaven

“And twelve points go to… Israël!” Net als in dertien andere landen gaf het Belgische publiek tijdens het Songfestival het maximum van de punten aan Eden Golan, hoewel de deelname van de Israëlische erg gecontesteerd was. Professor Europese politiek Hendrik Vos legt uit hoe N-VA en Vlaams Belang daar voor iets tussen zitten. “Dit resultaat doet uitschijnen dat Israël een

Lees meer »

Dorp Andenne in shock nadat vijf lokale tieners trucker met rioolrooster doodden: “Ze hebben hun leven verbrand”

De vijf tieners die een loodzwaar rioolrooster op de E42 gooiden waarbij een truckchauffeur overleed, waren onder invloed van drugs én alcohol. Een minderjarige daagde zijn vrienden uit om het rooster samen van de brug te gooien, al ontkent de jongen dat nu. De landelijke gemeente Andenne, waar de tieners wonen, reageert intussen geschokt. “Die gasten vormden eerder voor niemand

Lees meer »

Gilles is derde generatie kapper in zelfde pand: “Ik kon amper lopen toen ik al zei dat ik het haar van de mensen zou wassen”

Bijna zeventig jaar nadat zijn grootvader Roger en oma Jacqueline er al het haar van mensen knipten, heeft barbier Gilles Vanoverbeke (30) op dezelfde locatie in de Markegemstraat in Wakken zijn kapsalon geopend, nadat ook zijn moeder er al kapster was. Daarmee is hij de derde generatie die hetzelfde vak op die plek uitoefent. Verschillende memorabilia in Studio Morpho, die

Lees meer »

Club Brugge grijpt tegen Fiorentina naast Europese finale in Conference League

Competitieleider Club Brugge heeft zich niet kunnen plaatsen voor de finale van de Conference League. Nadat de heenwedstrijd vorige week met 3-2 verloren werd in Firenze, raakte Club in de terugwedstrijd van de halve finales niet verder dan een 1-1-gelijkspel.
The post Club Brugge grijpt tegen Fiorentina naast Europese finale in Conference League appeared first on KW.be.

Lees meer »