Koksijde en De Panne willen beide skelet van orka Reveil: “Staatssecretaris moet knoop doorhakken”

Op 29 oktober stierf een orka op het strand van De Panne. De kustgemeente wil het skelet graag in zijn bezoekerscentrum Duinpanne. Maar ook buurgemeente Koksijde is kandidaat en heeft plaats in zijn Navigo Visserijmuseum. Omdat de twee de knoop niet kunnen doorhakken, moet staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine het doen.

“We willen de orka graag onderbrengen in het bezoekerscentrum Duinpanne als onderdeel van de permanente expo ‘Sea Change’”, duidt burgemeester Bram Degrieck (Het Plan-b) van De Panne. “Daar komen jaarlijks 125.000 bezoekers langs die leren over de gevolgen van de klimaatwijziging en het leven in de Noordzee. Het skelet zou dus een grote meerwaarde hebben.”

Het was trouwens De Panne die het dier de naam Reveil gaf, verwijzend naar het gelijknamige evenement dat er toen plaatsvond als herinnering aan de dierbaren die we moeten missen.

Ook Koksijde kandidaat

Echter, ook het visserijmuseum Navigo uit buurgemeente Koksijde is kandidaat. “We vernieuwen momenteel dat museum. Het skelet van potvis Valentijn die in 1989 aanspoelde, zal daar al hangen. Het skelet van de orka zou daar perfect naast kunnen”, vindt burgemeester Marc Vanden Bussche (LB) van Koksijde.

“Een polemiek moeten we daar niet rond voeren, het is geen potje armworstelen”, besluit Degrieck. “Hoewel dat wel mooie beelden zou opleveren (lacht).”

Staatssecretaris Dermine beslist

Staatssecretaris Dermine zal uiteindelijk beslissen of het skelet zijn laatste rustplaats zal vinden in Koksijde of De Panne. Het zal sowieso nog maanden duren vooraleer het skelet klaargemaakt kan worden. (GUS)

The post Koksijde en De Panne willen beide skelet van orka Reveil: “Staatssecretaris moet knoop doorhakken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Stichter van Herman Parts in Lauwe is overleden

In het AZ Groeninge in Kortrijk is Johan Herman (72) uit Lauwe overleden. In 1982 richtte hij met zijn echtgenote Myriam Vander Stichele het bedrijf Herman Autoparts langs de Dronckaertstraat in Lauwe op. Het gaat om een regionale groothandel in auto-onderdelen. Het gamma differentieert zich van mechanische tot elektronische onderdelen.
The post Stichter van Herman Parts in Lauwe is

Lees meer »

75 jaar Cardoen: “Twee op de drie klanten moeten lening aangaan om auto te kopen”

Autohandelaar Cardoen bestaat 75 jaar. Het bedrijf dat in 1949 door Albert Cardoen in Antwerpen werd opgericht, heeft vandaag zestien vestigingen in België en stelt 360 mensen tewerk. De vrolijke triatleet Ivo Willems (63) uit Maria-ter-Heide (Brasschaat) leidt tegenwoordig het bedrijf. “Wie online schoenen koopt, kan die gratis terugsturen als ze niet goed zijn. Bij een online aankoop van een

Lees meer »

Marlin (24) belandt in water van haven waar het krioelt van de haaien: “Hadden nog gezegd dat het me je gedaan is als je daar invalt”

Marlin Wakeman (24) werkt al een tijdje op een boot en ging de ochtend van 26 april gezwind naar het werk. Maar toen hij aan boord wilde klimmen, zette hij een verkeerde stap en viel hij in het water van de haven. Water waar minstens twintig haaien rondzwommen. “Enkele dagen eerder hadden we onder collega’s nog zitten zeggen dat je

Lees meer »

KIJK. Vliegtuig maakt succesvolle noodlanding zonder landingsgestel

Een vliegtuigje met drie mensen aan boord is maandag zonder landingsgestel geland op de luchthaven van het Australische Newcastle. Om die landing veilig te laten verlopen moest het toestel eerst drie uur lang rondjes vliegen om brandstof te verbranden. Het vliegtuig steeg op ten noorden van Sydney, maar kreeg kort nadien “mechanische problemen”. Niemand geraakte gewond.

Lees meer »

55.000 toeschouwers voor 46ste Kattenstoet in Ieper: “Warm weer had gevolgen voor het tempo”

Volgens de politie waren er zondag 55.000 toeschouwers in Ieper voor 46ste editie van de Kattenstoet. Het warme weer zorgde wel voor problemen. Niet alleen moesten vijf toeschouwers afgevoerd worden naar het ziekenhuis, de stoet duurde ook meer dan een uur langer dan gepland. “Door de drinkpauze aan de stadsschouwburg waren er soms gaten”, erkent regisseur Bart Cafmeyer, die net

Lees meer »

Uitzonderlijk zware ochtendspits door regenweer: al 335 kilometer file op Vlaamse hoofdwegen

Door het natte weer verloopt het verkeer op de Vlaamse wegen donderdagochtend trager dan normaal, met als gevolg een drukke ochtendspits en een cijfer op de filebarometer dat boven de 300 kilometer uitstijgt. “Toch zijn er deze ochtend weinig incidenten of ongevallen gebeurd die het verkeer kunnen hinderen”, zegt Peter Bruyninckx, woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum.

Lees meer »

Veerle en Yvan openen buitenrestaurant ‘Zeer Lekker’

Veerle Cooman (56) en Yvan Naesen (62) zijn in de ruime omgeving van Ichtegem bekend voor de thuisbezorging van verse, zelfbereide maaltijden en feestschotels allerhande. Nu openen ze ook een ‘buitenrestaurant’ onder de naam ‘Zeer Lekker’ in hun grote tuin/weide in de Keibergstraat 9, schuin tegenover de beeldentuin van Irénée Duriez.
The post Veerle en Yvan openen buitenrestaurant ‘Zeer

Lees meer »