Orka Reveil krijgt laatste rustplaats in Bezoekerscentrum Duinpanne in De Panne, niet in NAVIGO-museum Koksijde

Het pleit is beslecht: staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine heeft beslist dat Bezoekerscentrum Duinpanne in De Panne de juiste keuze is als definitieve rustplaats voor het skelet van orka Reveil die eind oktober aanspoelde op het strand van Koksijde maar stierf op het strand van De Panne.

De situatie leidde tot een discussie tussen burgemeester Marc Vanden Bussche van Koksijde en burgemeester Bram Degrieck van De Panne. Allebei hadden ze plausibele argumenten om het skelet van orka Reveil op te eisen.

NAVIGO-museum

De Koksijdse burgemeester besloot al meteen een plek te reserveren in het vernieuwde NAVIGO-museum dat binnenkort de deuren weer opent. Daar zou de orka dan een tweede blikvanger worden naast potvis Valentijn, die in 1989 op het strand van Sint-André aanspoelde en destijds werd begraven op de site Ten Bogaerde.

Dertig jaar later werd hij opgegraven en werd zijn skelet ‘museumklaar’ gemaakt door de faculteit diergeneeskunde en de afdeling Morfologie van de UGent.

Permanente expo Sea Change

Omdat de overheid uiteindelijk de ‘eigenaar’ is van de onfortuinlijke orka, moest staatssecretaris Dermine, bevoegd voor Wetenschapsbeleid, de knoop doorhakken. Die beslechtte het pleit in het voordeel van gemeente De Panne. Orka Reveil zal de eyecatcher worden op de permanente expo Sea Change.

De argumenten van burgemeester Degrieck waren blijkbaar het meest overtuigend. “Orka Reveil is beslist een meerwaarde voor deze expo”, meent Bram Degrieck. “In deze expo staat de klimaatverandering centraal. Er worden diverse thema’s belicht, waaronder de vervuiling van de zee, de zeespiegel en zeebodem, de biodiversiteit. Daar kan worden uitgelegd waarom orka Reveil hier uiteindelijk niet moest belanden…”

Voorwaarden

Er zijn wel enkele voorwaarden verbonden aan deze toewijzing. Het skelet van de orka moet altijd toegankelijk zijn voor wetenschappelijk onderzoek. Het bezoekerscentrum moet de kosten voor de voorbereiding en de montage van het skelet voor zijn rekening nemen.

Wat ook meespeelde in de beslissing van de staatssecretaris: de kosten die De Panne heeft gedragen, gekoppeld aan het feit dat de orka op het strand van De Panne is aangespoeld en de assistentie die de gemeente bood aan het onderzoeksteam op het strand.

The post Orka Reveil krijgt laatste rustplaats in Bezoekerscentrum Duinpanne in De Panne, niet in NAVIGO-museum Koksijde is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nu ‘Thuis’ zwaar onder vuur ligt, reageert de hoofdscenarist: “Met juiste topics schetsen we tijdsgeest”

Soap moet drama en een vleugje passie bevatten, maar bij ‘Thuis’ lijkt het evenwicht toch zoek. Op kijkersforums wordt alsmaar meer geklaagd over de overdaad aan seks, geweld en drugs in de serie. Van wurgseks bij Waldek tot een bizarre ménage-à-trois met Frank en Simonne. “We lijken wel in Sodom en Gomorra beland”, klinkt het. Een duidelijke koerswijziging in de

Lees meer »

Leona Vuylsteke wint hoofdprijs Maand van de Markt

De wekelijkse markten spelen nog altijd een belangrijke rol voor de leefbaarheid in onze gemeenten. Bovendien is zo’n marktdag een ideaal ontmoetingsmoment voor jong en oud. In april werd de wekelijkse markt in de kijker geplaatst. Wie dan een aankoop deed, kreeg een deelnemingsformulier voor een wedstrijd. Digitaal werden er 764 kaarten ingediend, op papier
The post Leona Vuylsteke

Lees meer »

Slachtoffer van Nick Bril spreekt voor het eerst met politie: “Het was een leuk feestje. Meer herinner ik me eigenlijk niet meer”

Joe Claridge (37), de hulpkok die in januari werd overreden door sterrenchef Nick Bril (37), is verhoord door de politie. Nadat hij weken in coma lag en lange tijd amper kon spreken. Hij herinnert zich niets meer van het ongeval – dat hem zijn beide benen kostte. “Het restaurant zou enkele dagen sluiten, dus we dronken de restjes op. Ik

Lees meer »

Alle campussen Universiteit Amsterdam morgen en woensdag dicht na protesten

In Nederland blijven alle campussen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) de komende twee dagen dicht nadat er meerdere demonstraties zijn geweest, meldt de universiteit. Het College van Bestuur (CvB) kan momenteel "geen verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid" van de mensen op de locaties van de universiteit. Er vindt dinsdag en woensdag dus geen onderwijs plaats op de UvA.

Lees meer »

Finale Songfestival zonder Mustii en Joost Klein lokt nog 861.423 VRT-kijkers: “Organisator EBU moet fouten toegeven”

Gemiddeld 861.423 mensen hebben afgelopen zaterdag gekeken naar de finale van het Eurovisiesongfestival via VRT 1 en VRT MAX, zowel live als uitgesteld op de dag zelf. Dat zijn meer kijkers dan de laatste finale zonder Belgische inzending, maar een pak minder dan de finale van vorig jaar. "De EBU en het songfestival gaan sowieso opnieuw rechtkrabbelen, maar eerst even

Lees meer »

LIVEBLOG GIRO. Narvaez gaat solo, Merlier moet de rol lossen

Napels zien en dan sterven. De negende etappe van de Giro voert de renners naar de havenstad in het zuiden van Italië. Na een vlakke aanloop volgt er een golvende finale met enkele korte klimmetjes. Voor de rasechte sprinters wordt het naar alle waarschijnlijkheid iets te lastig. Wie pakt de ritzege in Napels? Volg de aanloop naar de rit en

Lees meer »

Twee doden bij ongeval in Doornik

Bij een verkeersongeval in Barry, een deelgemeente van Doornik, zijn 2 mensen om het leven gekomen. Bij het ongeval waren in totaal 7 mensen betrokken. Eén man en eén vrouw zijn overleden, hoe het met de andere betrokkenen is, is nog onduidelijk.

Lees meer »

Eerste steen van Scharphoutcomplex is gelegd in Lissewege

In Lissewege werd vanmorgen de eerste steen gelegd van de nieuwe Scharphoutsite die gebouwd wordt op de terreinen waar de Rijksschool vroeger stond, waarvan de lokalen lang gebruikt werden door tal van verenigingen. De materialen van de afbraak worden gebruikt voor de nieuwbouw.
The post Eerste steen van Scharphoutcomplex is gelegd in Lissewege appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVEBLOG GIRO. “Moet nog beslissen of ik voor klim wissel naar wegfiets”: Uijtdebroeks begint morgen om 16u15 aan tijdrit

De renners krijgen morgen een tijdrit van 40,6 kilometer voor de wielen geschoven. Na een vlakke aanloop volgt er in het slot een klimmetje van zes kilometer, waarvan vooral de eerste steil (10,7%) omhooggaat. Bouwt Tadej Pogacar zijn voorsprong in het klassement uit? En wat kan onze Cian Uijtdebroeks? Volg de aanloop naar de rit en natuurlijk de etappe in

Lees meer »