“Hopen op Pasen en de Triënnale”: Brugse hotels zien opvallend minder gasten

De eerste drie maanden van het jaar bleken voor de toeristische sector in Brugge een pak zwakker dan vorig jaar. Hotels en jeugdlogies zagen hun bezettingsgraad gevoelig dalen. “We spreken over tien procent minder bezetting, en op een klein volume in deze doorgaans al rustigere periode is dat niet weinig”, zegt hoteluitbater en voorzitter van vzw Hotels Regio Brugge Dimitri Thirion. “Naar de paasvakantie toe verwachten we wel een kentering.”

Bij tal van actoren in de horeca en de toeristische sector in Brugge hoorden we de voorbije weken hetzelfde geluid: het toerisme komt dit jaar later en trager op gang. Daar waar valentijnsdag medio februari normaal gezien het seizoen terug op gang trekt, was daar dit jaar weinig van te merken. Er worden lage bezettingsgraden van de hotels gemeld. Ook de jeugdlogies noteren lagere cijfers. Organisatoren van zogenaamde ‘free tours’ gidsbeurten melden minder opkomst.

We kloppen aan bij Dimitri Thirion, uitbater van hotel Jan Brito nabij het Astridpark en voorzitter van vzw Hotels Regio Brugge. “We mogen zeker niet dramatiseren, maar het is inderdaad wel een pak rustiger dan vorig jaar. Dat kan ik bevestigen. De bezettingsgraad ligt duidelijk lager. Dat is toch bij mij het geval en is ook wat ik hoor bij collega’s”, zegt Thirion. “Momenteel zit ik met een gemiddelde op weekbasis van 50 procent bezetting van de kamers. In deze periode in maart zit ik daar meestal toch wel een stuk boven. We mogen wel spreken over tien procent minder bezetting. Op een laag volume – want in het eerste kwartaal van het jaar is het sowieso altijd rustiger – is dat toch niet weinig en zeker voelbaar.”

Boerenstakingen

“Of ik een idee heb van de oorzaken van deze neerwaartse trend? We hebben al erg veel slecht weer gehad, met vooral veel regen. Ook de onrust door de boerenstakingen kan meespelen. Zoiets zorgt voor onzekerheid bij reizigers”, gaat Thirion verder. “Je mag ook niet onderschatten dat Brugge een erg kunst- en cultuurminnend publiek aantrekt. Ik acht het dus zeker mogelijk dat een bepaald publiek de de start van de nieuwe Triënnale, op 13 april, afwacht. Wat mogelijk ook speelt, is dat we vorig jaar een eerste winter beleefden waarbij er geen enkele coronamaatregel meer van kracht was. Na al die beperkingen was de reislust extra groot en dat is nu wel wat weggevallen. Ik verwacht wel dat we naar Pasen toe een kentering zullen zien.”

Zuid-Amerikanen

Dat het momenteel op toeristisch vlak minder goed gaat dan gebruikelijk op toeristisch vlak erkent ook Karel Hessels, voormalig voorzitter van Horeca Brugge en, onder meer, uitbater van hostel Charlie Rockets. De bezettingscijfers ogen er nog een stuk slechter dan bij de hotels. “In de weekends hebben we een bezetting van zo’n 35 procent en in de week maar 10 procent”, zegt Hessels. “In andere normale jaren behalen in het weekend toch 75 procent en in de week zo’n 35 procent. Voor corona was het nog beter, want toen waren er in deze periode veel Zuid-Amerikanen en nu zeer weinig. Hopelijk is het de stilte voor de storm.” Andere hostels – Bauhaus en Lybeer – meldden ook een daling maar minder dramatische dan bij Charlie Rockets.

Eerder positieve geluiden horen we bij Eva Deschuyter en Niels Depuydt, het jonge koppel dat begin maart hotel Malleberg in de Hoogstraat, vlakbij de Burg, overnam van Frank Vienne en Darline Van Lersberghe. Na heel wat ervaring te hebben opgedaan in hotels in binnen- en buitenland waagde Eva samen met haar vriend, die tegelijk ook blijft werken in de IT-sector, dus de stap naar een eigen hotel.

“De prognoses voor de komende periode zien er positief uit” – Mieke Hoste, schepen voor Toerisme

“Wij kunnen natuurlijk nog niet zo goed vergelijken, want we zijn net gestart. Maar wij zijn wel tevreden en halen in onze eerste weken in ons hotel met 9 kamers een bezettingsgraad tot wel een goeie 70 tot 80 procent”, zegt Eva Deschuyter. “We hebben ook veel zogenaamde walk-ins: mensen die niet op voorhand boeken maar gewoon ter plaatse komen vragen of er nog een kamer vrij is. Onze locatie, zo op een steenworp van De Burg en de Markt, is dan ook wel een troef in dat verband.”

“We merken nu wel al in onze boekingen dat het vanaf de paasvakantie nog een extra hoge vlucht neemt. Vanaf dan zijn we erg vaak volgeboekt.”

Min 10.000 verblijvers

Bij schepen voor Toerisme Mieke Hoste (Vooruit) krijgen we cijfers over januari en februari, over het nog niet afgelopen maand maart zijn er nog geen gegevens. “We verwelkomden in januari en februari van dit jaar afgerond 821.000 bezoekers in de stad. Dat zijn er 5.000 minder ten opzicht van 2023, toen er dat dus 816.000 waren.”

“Er zijn wel verschillen tussen dag- en verblijfstoerisme”, zegt schepen Hoste. “In dagtoerisme noteren we afgerond 697.000 bezoekers, wat er 15.000 of 2 procent méér zijn dan in 2023 en in verblijfstoerisme noteren we 124.000 aankomsten, zijnde een daling van 10.000 of 7,5 procent ten opzichte van 2023.”

“Deze cijfers zijn te lezen en te begrijpen in de context dat 2023 een absoluut recordjaar was, we in de afgelopen 24 maanden, 21 maanden met groei telden en 3 maanden met een lichte daling. De trend is dus eigenlijk positief over een langere termijn bekeken. De prognoses voor de komende periode zien er ook positief uit.”

The post “Hopen op Pasen en de Triënnale”: Brugse hotels zien opvallend minder gasten is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Christophe Vekeman en Kristien Hemmerechts over hun (her)bekering: “Katholieke geloof is niet superieur, maar wel het ware geloof”

Er ging een kleine schokgolf door literair Vlaanderen toen Christophe Vekeman (51) en Kristien Hemmerechts (68) op ongeveer hetzelfde moment een boek uitbrachten waarin ze getuigen over hun (her)bekering tot het katholieke geloof. Twee schrijvers met een grote mond die getransformeerd zijn tot brave gelovigen: hoe is het – in godsnaam – zover kunnen komen?

Lees meer »

Vaartstraat jaar na opening nog niet opgeleverd

De heraanleg van de Vaartstraat en stuk Sportstraat is officieel nog altijd niet opgeleverd. Klinkt bizar, omdat het verkeer al sinds juni vorig jaar gewoon de invalsweg kan gebruiken. Maar bij enkele drukproeven – dat zijn boringen in de onderfundering naar materiaalsterkte en draagkracht – bleken de wettelijke waarden niet te worden gehaald. Dat leidt
The post Vaartstraat jaar

Lees meer »

Van een ‘infantiel’ idee tot een reeks die 68 miljard opbracht: hoe ‘Star Wars’ uitgroeide tot een ongeziene kaskraker

In 1977 werd George Lucas nog uitgelachen om zijn ‘infantiele’ ideeën, maar zijn ‘Star Wars’ groeide uit tot een wereldwijd fenomeen. De sciencefiction-soap met lichtzwaarden, aaibare robots en een prinses met wokkelhaar veranderde de filmgeschiedenis voorgoed. Het Algemeen Dagblad zocht uit waarom. “Ik denk dat wij niet lang genoeg leven om de laatste ‘Star Wars’-film te zien.”

Lees meer »

Xavier (22) opent strandbar Bar B’O aan strandpost 2 in Bredene: “Mensen kunnen hier genieten van de rust”

Strandbar Bar B’O is geopend in Bredene. De nieuwe hippe strandbar wil mensen in een rustige sfeer laten genieten van de unieke omgeving tussen strand en duinen en koos bewust om het terras te verharden zodat jong en oud hier iets kunnen komen drinken of eten. Xavier Boey (22), van de gelijknamige bekende bouwfamilie in Bredene, staat samen met mama

Lees meer »

Michiel Vandeweert zou amper 12 worden, maar is intussen al 25: “De meisjes die ‘gewoon vrienden’ willen blijven, ik kan het ze niet kwalijk nemen”

Zijn lijf is stokoud – het kraakt, het hapert en het doet pijn – maar in zijn hoofd is hij precies de leeftijd die hij is: 25 jaar. Michiel Vandeweert is een medisch mirakel. Hij zou twaalf worden en is er intussen bijna 26, maar hoe ouder hij wordt, hoe meer zijn jonge geest clasht met de limieten van zijn

Lees meer »

Wie is de echte stalker? Was er een verkrachting? Insiders onthullen wat verzonnen is in ‘Baby Reindeer’ en wat niet

Er is al heel wat inkt gevloeid over de spraakmakende Netflixreeks ‘Baby Reindeer’, die gebaseerd is op een waargebeurd verhaal over een kwetsbare jongeman en zijn stalker. Opvallend genoeg speelt acteur Richard Gadd zichélf in de serie, waardoor we de feiten uit eerste hand te horen krijgen. Maar volgens de stalker in kwestie, klopt zijn versie niet. Wat zijn nu

Lees meer »

Vermiste ara Zazu is weer terug bij zijn maatje Ace (3): “Er vloeiden tranen van geluk, ons gezin is weer compleet”

De vermiste blauw-gele ara Zazu die zaterdag ontsnapte bij haar gezin in Handzame (Kortemark) is terug thuis. Een opsporingsbericht werd meer dan duizend keer gedeeld en de vogel landde dinsdagavond plots spontaan bij haar baasjes toen ze in een andere tuin werd opgemerkt. “Ons gezin is weer compleet en er vloeiden tranen van geluk”, laat baasje Phoebé Vanderwee (26) weten.

Lees meer »

Van belastingbrief tot verkeersboete in één digitale portefeuille: wat kan je ermee en hoe veilig is de nieuwe app MyGov.be?

Vandaag is de nieuwe digitale portefeuille MyGov.be gelanceerd. De app kan door iedereen worden gedownload. Identiteitskaart, doktersbriefjes, zelfs je geboorteakte en diploma’s, samen op één plek in je smartphone. Staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR) legt uit hoe de app een belangrijke rol zal spelen in je dagelijkse leven. “Via de app kunnen alle mogelijke documenten, attesten en bewijzen worden

Lees meer »

Geen uren aanschuiven voor de parking en niemand die Bob moet zijn: steeds meer festivalgangers kiezen voor de luxebus

De vaak hobbelige rit om vandaag met Koning Auto tot bij een festival of concert te raken, doet autocarbedrijven het stuur overnemen van feestvierders. Privé-busbedrijf Keolis is marktleider in het muzikale eventvervoer in ons land en hoopt dit jaar 100.000 muziekfans naar het podium te brengen. Hoe geraak je aan zo’n busticket naar pakweg Extrama Outdoor en hoeveel kost dat

Lees meer »

Sean ‘Diddy’ Combs niet vervolgd voor gewelddadig incident op bewakingsvideo

Sean ‘Diddy’ Combs zal niet vervolgd worden voor een gewelddadig incident dat te zien is op beveiligingsbeelden uit 2016, die CNN vrijdag publiceerde. Volgens het Openbaar Ministerie in Los Angeles is er naar aanleiding van de beelden geen zaak tegen Combs mogelijk omdat de gebeurtenis buiten de verjaringstermijn van vijf jaar valt, schrijft onder meer het Amerikaanse Vanity Fair.

Lees meer »