De Brugse senioren zijn ondervoed

Tegen 2030 zal één op drie Bruggelingen 65-plusser zijn, nu is het nog één op vier. De Stad ondervroeg deze zomer samen met de VUB 800 senioren. Uit die enquête blijkt dat steeds minder ouderen tevreden zijn over het openbaar vervoer en de voetpaden. Maar ook dat één op tien Brugse senioren ondervoed zijn.

Brugge vergrijst sneller dan België. Over zeven jaar zullen 22 procent van de Belgen 65-plusser zijn, in Brugge 33 procent. Onze stad telt nu al 24 100-plussers. Welzijnsschepen Pieter Marechal is al in verkiezingsmodus: “Het is mijn doel om in 2040 van Brugge de stad te maken met de meeste honderdjarigen van Vlaanderen!”

Kinderopvang

Hoe gelukkiger en gezonder onze senioren, hoe beter voor onze samenleving. Het Ouderen Behoeften Onderzoek brengt aan het licht dat een kwart van de Brugse 65-plussers vrijwilliger is. “Zonder die grootouders zitten we met een groot kinderopvangprobleem. Maar liefst 41,6 procent zorgt voor kleinkinderen”, stipt Pieter Marechal aan.

De Brugse senior is het voorbije decennium vitaler geworden. 17,7 procent krijgt hulp van thuisverpleging, in 2009, bij de vorige enquête, was dat 31,4 procent. 36 procent verplaatst zich geregeld met een elektrische fiets en maar liefst 74,1 te voet, het Vlaams gemiddelde is slechts 59 procent. Het stadsbestuur krijgt de boodschap mee dat Brugge moet blijven inzetten op het aanleggen van voetpaden: slechts 46 procent is daarover tevreden terwijl dat in 2009 nog 51,4 procent was.

Bussenplan

“De vele voetpaden die voor de zomer werden opengebroken, hebben duidelijk invloed gehad tijdens de bevraging”, bekent Pieter Marechal. Ook het aanbod van het openbaar vervoer scoort minder goed dan in 2009. Slechts 87,3 procent is tevreden, ten opzichte van 93,7 procent in 2009.

“De recente wijzigingen in het bussenplan hebben de oudsten in onze stad, die zich niet meer met de wagen verplaatsen, getroffen”, geeft Pieter Marechal toe. Hij belooft dat hij erover zal waken dat er nog wijzigingen komen: “We laten nu teveel senioren en mensen met een handicap in de kou.”

Gezonde maaltijden

Zorgwekkend is dat 10,4 procent van de ouderen aangeeft ondervoed te zijn. “We moeten meer aandacht schenken aan het belang van gezonde maaltijden en ondersteuning bieden. Mannen lopen een hoger risico op ondervoeding. Eens ze alleen wonen, schenken ze minder aandacht aan het koken van gezonde maaltijden”, legt de schepen uit.

Een andere uitdaging is de bestrijding van de eenzaamheid: 11,3 procent van de senioren geeft aan ernstige eenzaamheid te ervaren. “In eenzaamheid leven is slechter voor je gezondheid dan 15 sigaretten per dag roken”, stelt Pieter Marechal. Een van de oorzaken blijkt hardhorigheid te zijn: 15,3 procent van de senioren geeft aan slecht te horen, maar draagt geen hoorapparaat. Bij de 80-plussers die nog thuiswonen is dat zelfs 29,8 procent.

“Slecht horen kan niet alleen leiden tot eenzaamheid maar ook tot depressie en vervroegde dementie. We ondersteunen daarom op 25 oktober een infodag over gehoorproblemen, in samenwerking met dokters van het AZ Sint-Jan”, kondigt Pieter Marechal aan.

Onveiligheidsgevoel

Het verenigingsleven, dat mensen samenbrengt, staat onder druk: in 2009 was in onze stad 29,2 procent lid van een ouderenvereniging, nu is dat nog 17,3 procent. Gelukkig is het onveiligheidsgevoel sterk gedaald. In 2009 gaf nog 24,8 procent aan een ernstig onveiligheidsgevoel te ervaren. Nu is dat nog maar 14,8 procent. Ter info : het Vlaams gemiddelde is 26 procent.

Toch zien we dat 31,6 procent van de ondervraagde senioren aangeeft weinig kennissen te hebben in de wijk. Een van de redenen is dat ouderen in Brugge vaker verhuizen.

Geen kruidenier

24,8 procent verandert van omgeving omwille van de aanwezigheid van voorzieningen. Want daarover zijn ze niet altijd even tevreden. 42,7 procent van de senioren mist een bank, 25,4 procent mist een kruidenier, 20,1 procent mist een bakker en 18,8 procent een slager. Voldoende voorzieningen stimuleren in buurten, zeker in de binnenstad, blijft dus een aandachtspunt.

Hoopvol is dat 38,8 procent van de ouderen bereid is om aanpassingen te doen aan hun woning om langer thuis te blijven wonen. “Binnenkort zal ik samen met woonschepen Franky Demon ondersteuning lanceren om senioren op weg te helpen dit te doen”, besluit Pieter Marechal.

The post De Brugse senioren zijn ondervoed is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Na moeilijk jaar is Kim Debrie klaar voor een drukke werkzomer: “Ik moet elke ochtend nog een pilletje nemen”

“Het was een kl*tejaar, met gesukkel aan de lopende band.” Kim Debrie (45) heeft op medisch vlak een moeilijke periode achter de rug, maar inmiddels staat de goedlachse Radio2-presentatrice er weer. En dat is maar goed ook, want er staat haar nog een drukke werkzomer te wachten. Een periode die haar in het verleden al zoveel moois bracht. “2 juli

Lees meer »

Asbestopruiming in Aalst gaat nog 3 weken duren: “Alle deeltjes worden verzameld, laten niets aan toeval over”

Het zal wellicht nog 3 weken duren voordat al het asbest is opgeruimd, dat vrijkwam na een grote brand vorige maandag in de Eugeen Bosteelsstraat in Aalst. Vorige week heeft de brandweer de straat en alle daken en gevels afgespoten, zodat de asbestdeeltjes zich niet verder zouden verspreiden. Maar dat was niet voldoende, op advies van experten is een gespecialiseerde

Lees meer »

Aanval op bases van internationale coalitie in Irak en Syrië

Op twee bases in Irak en Syrië waar zich troepen van de internationale coalitie bevinden, zijn donderdag en vrijdag raketten afgevuurd. Dat zeggen Iraakse en Amerikaanse veiligheidsverantwoordelijken en een ngo. Dergelijke aanvallen waren eerder frequent tijdens de vroege fasen van het conflict tussen Israël en de Palestijnse Hamas-militanten, maar zijn sindsdien afgenomen.

Lees meer »

“Bij de volgende overstroming willen we niet nog eens 30 jaar met verzakkingen zitten”: herstel van gevaarlijk jaagpad leidt tot onvrede

Buurtbewoners en lokale besturen luiden al jaren de alarmbel over de slechte staat van het jaagpad langs de IJzer in Poperinge en Alveringem. Nu de Vlaamse overheid wil starten met herstelwerken, staat niet iedereen te juichen. “Dit is water naar de zee dragen”, klinkt het in de buurt. Het stadsbestuur van Poperinge spreekt over “schandalige discriminatie” en tekent beroep aan.<br

Lees meer »

“Er werd gesproken over mogelijke represailles”: ‘klokkenluider’ was lange tijd bang om beelden van Charlotte Dujardin te delen

De ‘klokkenluider’ die de video maakte waarop drievoudig olympisch kampioene Charlotte Dujardin (39) een paard fysiek mishandelt, deed dat “om de sport te helpen”. Dat zegt de advocaat van de anonieme persoon. Het filmpje blijkt zelfs al een paar jaar oud, maar de maker bracht het alsnog naar buiten. “Omdat het niet goed zou voelen als Dujardin in Parijs weer

Lees meer »

LIVE GENTSE FEESTEN. Vlaspoppenworp voor kleine en grote kinderen en Urbanus heeft meteen heel Sint-Baafs mee: zo ging dag 3 eraan toe

Nacht nummer drie van de Gentse Feesten, zit erop! De KetnetBand en de Vlaspoppenworp zorgen voor een onvergetelijke dag voor het jonge volkje. Op de Korenmarkt dook plots Stijn Meuris op tijdens de set van Mixtape voor een duet. Isolde Lasoen betoverde het publiek van achter haar drumstel en Urbanus zette het Sint-Baafsplein in vuur en vlam. Mis niets van

Lees meer »