De Brugse senioren zijn ondervoed

Tegen 2030 zal één op drie Bruggelingen 65-plusser zijn, nu is het nog één op vier. De Stad ondervroeg deze zomer samen met de VUB 800 senioren. Uit die enquête blijkt dat steeds minder ouderen tevreden zijn over het openbaar vervoer en de voetpaden. Maar ook dat één op tien Brugse senioren ondervoed zijn.

Brugge vergrijst sneller dan België. Over zeven jaar zullen 22 procent van de Belgen 65-plusser zijn, in Brugge 33 procent. Onze stad telt nu al 24 100-plussers. Welzijnsschepen Pieter Marechal is al in verkiezingsmodus: “Het is mijn doel om in 2040 van Brugge de stad te maken met de meeste honderdjarigen van Vlaanderen!”

Kinderopvang

Hoe gelukkiger en gezonder onze senioren, hoe beter voor onze samenleving. Het Ouderen Behoeften Onderzoek brengt aan het licht dat een kwart van de Brugse 65-plussers vrijwilliger is. “Zonder die grootouders zitten we met een groot kinderopvangprobleem. Maar liefst 41,6 procent zorgt voor kleinkinderen”, stipt Pieter Marechal aan.

De Brugse senior is het voorbije decennium vitaler geworden. 17,7 procent krijgt hulp van thuisverpleging, in 2009, bij de vorige enquête, was dat 31,4 procent. 36 procent verplaatst zich geregeld met een elektrische fiets en maar liefst 74,1 te voet, het Vlaams gemiddelde is slechts 59 procent. Het stadsbestuur krijgt de boodschap mee dat Brugge moet blijven inzetten op het aanleggen van voetpaden: slechts 46 procent is daarover tevreden terwijl dat in 2009 nog 51,4 procent was.

Bussenplan

“De vele voetpaden die voor de zomer werden opengebroken, hebben duidelijk invloed gehad tijdens de bevraging”, bekent Pieter Marechal. Ook het aanbod van het openbaar vervoer scoort minder goed dan in 2009. Slechts 87,3 procent is tevreden, ten opzichte van 93,7 procent in 2009.

“De recente wijzigingen in het bussenplan hebben de oudsten in onze stad, die zich niet meer met de wagen verplaatsen, getroffen”, geeft Pieter Marechal toe. Hij belooft dat hij erover zal waken dat er nog wijzigingen komen: “We laten nu teveel senioren en mensen met een handicap in de kou.”

Gezonde maaltijden

Zorgwekkend is dat 10,4 procent van de ouderen aangeeft ondervoed te zijn. “We moeten meer aandacht schenken aan het belang van gezonde maaltijden en ondersteuning bieden. Mannen lopen een hoger risico op ondervoeding. Eens ze alleen wonen, schenken ze minder aandacht aan het koken van gezonde maaltijden”, legt de schepen uit.

Een andere uitdaging is de bestrijding van de eenzaamheid: 11,3 procent van de senioren geeft aan ernstige eenzaamheid te ervaren. “In eenzaamheid leven is slechter voor je gezondheid dan 15 sigaretten per dag roken”, stelt Pieter Marechal. Een van de oorzaken blijkt hardhorigheid te zijn: 15,3 procent van de senioren geeft aan slecht te horen, maar draagt geen hoorapparaat. Bij de 80-plussers die nog thuiswonen is dat zelfs 29,8 procent.

“Slecht horen kan niet alleen leiden tot eenzaamheid maar ook tot depressie en vervroegde dementie. We ondersteunen daarom op 25 oktober een infodag over gehoorproblemen, in samenwerking met dokters van het AZ Sint-Jan”, kondigt Pieter Marechal aan.

Onveiligheidsgevoel

Het verenigingsleven, dat mensen samenbrengt, staat onder druk: in 2009 was in onze stad 29,2 procent lid van een ouderenvereniging, nu is dat nog 17,3 procent. Gelukkig is het onveiligheidsgevoel sterk gedaald. In 2009 gaf nog 24,8 procent aan een ernstig onveiligheidsgevoel te ervaren. Nu is dat nog maar 14,8 procent. Ter info : het Vlaams gemiddelde is 26 procent.

Toch zien we dat 31,6 procent van de ondervraagde senioren aangeeft weinig kennissen te hebben in de wijk. Een van de redenen is dat ouderen in Brugge vaker verhuizen.

Geen kruidenier

24,8 procent verandert van omgeving omwille van de aanwezigheid van voorzieningen. Want daarover zijn ze niet altijd even tevreden. 42,7 procent van de senioren mist een bank, 25,4 procent mist een kruidenier, 20,1 procent mist een bakker en 18,8 procent een slager. Voldoende voorzieningen stimuleren in buurten, zeker in de binnenstad, blijft dus een aandachtspunt.

Hoopvol is dat 38,8 procent van de ouderen bereid is om aanpassingen te doen aan hun woning om langer thuis te blijven wonen. “Binnenkort zal ik samen met woonschepen Franky Demon ondersteuning lanceren om senioren op weg te helpen dit te doen”, besluit Pieter Marechal.

The post De Brugse senioren zijn ondervoed is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Diddy geeft na uitlekken beelden toch toe dat hij ex-vriendin mishandelde: “Walgelijk gedrag”

Rapper Sean Combs (54), beter bekend als Diddy, heeft zondag alsnog toegegeven dat hij zijn ex-vriendin Cassie Ventura (37) heeft mishandeld. Hij ontkende dat eerder met klem, maar vrijdag doken beveiligingsbeelden op waarin is te zien hoe hij in 2016 grof geweld tegen haar gebruikt in een hotel in Los Angeles. Het lokale Openbaar Ministerie noemt de beelden ‘extreem weerzinwekkend’

Lees meer »

LAGO Brugge Olympia en zeescouts De Boekaniers organiseren het allereerste Belgisch kampioenschap Wiggle Bridge

LAGO Brugge Olympia en zeescouts De Boekaniers organiseren op 1 en 2 juni het allereerste Belgisch kampioenschap Wiggle Bridge. De deelnemers moeten dan individueel of in groep zo snel mogelijk een uitdagend hindernissenparcours van 50 meter afleggen op het water. Brugs schepen van Jeugd Mathijs Goderis zal het startschot van het evenement geven. “Met dit plezant Belgisch kampioenschap, op een

Lees meer »

Reconstructie. Hoe BBC-podcast grootste mensensmokkelaar van Europa kliste: “Scorpion” kreeg 10 jaar cel en boete van 1 miljoen in ons land

Hij kreeg in ons land een celstraf van 10 jaar en een boete van net geen miljoen euro. Barzan M. (36) is al enkele jaren de meeste gezochte smokkelaar van Europa. Maar hij wist telkens de dans te ontspringen. Tot een BBC-reporter hem kon traceren in zijn thuisland Irak én zelfs een interview met hem had. “Ik heb misschien wel

Lees meer »

Leerlingen Ginsteschool vullen vijf zakken met zwerfvuil

Ondanks het barslechte herfstweer een tijdje terug, trokken de leerlingen van het vijfde leerjaar van de Vrije Basisschool De Ginste onder begeleiding van enkele vrijwilligers van de mina-raad op pad om het centrum en aanpalende straten weer zwerfvuil te maken. “De kinderen waren zeer moedig en ondanks de geregelde regen- en hagelbuien bleven ze de
The post Leerlingen Ginsteschool

Lees meer »

“Strengste asielbeleid ooit” en 130 km/u op snelwegen in Nederlands regeerakkoord: “De zon gaat weer schijnen”

De Nederlandse regering wil met haar akkoord getiteld ‘Hoop, lef en trots’ een “stabiel Nederland” leiden. De vier partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB sloten kort na middernacht een definitief akkoord, waardoor het rechtse kabinet er nu officieel komt. De partijen willen onder meer een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur op de snelwegen toelaten. Daarnaast komt er een

Lees meer »

Bedrijf riskeert alsnog veroordeling na fatale val Geert (53) in Ooigem: arbeidsauditoraat gaat in beroep

In het dossier rond de dodelijke valpartij van arbeider Geert Ramboer (53) nabij het sluizencomplex in Ooigem, is het doek dan toch nog niet gevallen. De Diksmuidse firma Vandezande werd voor de Brugse strafrechtbank vrijgesproken, maar het arbeidsauditoraat gaat in beroep.
The post Bedrijf riskeert alsnog veroordeling na fatale val Geert (53) in Ooigem: arbeidsauditoraat gaat in beroep appeared

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Lichamen van drie gijzelaars gevonden in tunnel in Gaza, onder wie Duitse festivalganger Shani Louk (22)

Volgens het Israëlische leger zijn de lichamen van drie vermiste gijzelaars teruggevonden in een tunnel in de Gazastrook. Het gaat onder meer om de Duitse vrouw Shani Louk (22). Zij werd 7 oktober ontvoerd op het Supernova-muziekfestival. België verhoogt de Palestijnse steun met vier miljoen euro. Minister Caroline Gennez (Vooruit) benadrukte het belang van deze bijdrage, vanwege de ernstige economische

Lees meer »