Gemeentebestuur wil 127 laadpalen in Zonnebeke

Het gemeentebestuur van Zonnebeke hoopt na de zomer te kunnen starten met de aanleg van een carpoolparking nabij de op- en afrit van de A19. Daar zouden ook 5 laadpalen komen voor elektrische auto’s. In totaal wordt gemikt op 127 laadpalen in de gemeente.

“De gemeente is al enkele jaren in overleg met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) om een carpoolparking te realiseren te Beselare”, aldus schepen van Mobiliteit Koen Meersseman (#Team8980). “Het openbaar onderzoek is lopende en bij een gunstig verloop hopen we na de zomer te kunnen starten met de werken. De carpoolparking komt langs de gewestweg N303 en in de onmiddellijke nabijheid van het op- en afrittencomplex van de A19 aan de afrit Zonnebeke-Beselare. De parking is ook een stuk lager gelegen dan de gewestweg zelf, waardoor geparkeerde auto’s niet opvallend in het zicht zullen staan. De omgevingsvergunning beoogt de aanleg van een carpoolparking van 40 plaatsen, waarvan 5 voorzien voor elektrisch laden, met inbegrip van het verbreden van de toegangsweg. Ook het plaatsen van een fietsenstalling en het plaatsen van een elektriciteitscabine langs de Wervikstraat op het grondgebied van de gemeente Beselare is voorzien.”

“Ons streefdoel is 127 laadpalen in Zonnebeke”, vervolgt schepen Koen Meersseman. “Momenteel beschikken we over een 35-tal laadpalen. De Vlaamse overheid wil dat er voor iedereen een publieke laadpaal beschikbaar is binnen de 250 meter van de woning. Burgers kunnen online gratis een publieke laadpaal aanvragen in hun directe omgeving. Dit systeem wordt ‘paal volgt wagen’ genoemd. Lokale overheden kunnen echter ook proactief voorstellen doen om laadpalen te plaatsen op strategische locaties. Er werden 17 locaties doorgegeven zoals in de Beselarestraat, de Langemarkstraat, de Passendalestraat, de Geluveldplaats, de Zandvoordeplaats, Tyne Cot Cemetery, Westrozbekestraat, Boudewijnpark, Spilstraat, Tuinwijk…”

Klimaatplan

In 2021 ondertekende het gemeentebestuur het burgemeestersconvenant voor klimaat en energie. Zo moet de gemeente beschikken over een klimaatplan 2030. Samen met de West-Vlaamse Intercommunale, burgers en de milieuraad werd een plan opgemaakt. Dit werd op de gemeenteraad voorgesteld door milieuschepen Johan Demonie (#Team8980). De oppositiepartij Voor Zonnebeke – de nieuwe naam van InSamenSpraak – maakte via raadslid Luk Hoflack brandhout van het plan. “Het is veel te weinig. Ik heb u jaren geleden al gewaarschuwd”, sprak hij tot schepen Demonie. “We hadden een financieel overzicht verwacht, maar niks daarvan is merkbaar. Het is weinig concreet en totaal niet haalbaar. Het is mooi op papier, maar vertoont nog veel hiaten.” Schepen Demonie antwoordde dat het gemeentebestuur zijn best zou doen om alle doelstellingen te halen.”

The post Gemeentebestuur wil 127 laadpalen in Zonnebeke is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Dodelijk ongeval op E40 in provincie Luik

Op de E40 ter hoogte van Remicourt, nabij Borgworm (Waremme) in de provincie Luik, is zaterdag de bestuurder van een wagen om het leven gekomen. Er was geen ander voertuig betrokken bij het ongeval, meldt brandweerzone Hesbaye.

Lees meer »

Natalia krijgt waarschuwing van mediawaakhond

De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM), de onafhankelijke toezichthouder voor de Vlaamse audiovisuele media, heeft zangeres Natalia (43) gewaarschuwd na inbreuken op het Mediadecreet. De VRM waakt over het naleven van de regels omtrent media, dus ook voor bekendheden en influencers.

Lees meer »

Daphne Desseyn (15) is Kinderkrak van Ardooie: “Extra leuk om met mijn beste vriendin te trainen”

Daphne Desseyn werd in maart Belgisch kampioen kogelstoten indoor bij de cadetten “Ik verbrak die dag ook het Belgisch record”, zegt Daphne, die vorig jaar in Gentbrugge al de Belgische titel outdoor behaalde. “Nu wil ik de limiet halen voor het volgende European Youth Olympic Festival.”
The post Daphne Desseyn (15) is Kinderkrak van Ardooie: “Extra leuk om met mijn

Lees meer »

TERUGLEZEN MIDDEN-OOSTEN. Hamas deelt nieuwe video van twee Israëlische gijzelaars

Hamas heeft het laatste Israëlische voorstel rond een wapenbestand in de Gazastrook en de vrijlating van gijzelaars ontvangen en gaat het naar eigen zeggen bestuderen. De terreurgroep heeft ook een nieuwe video verspreid van twee Israëlische gijzelaars, Keith Siegel en Omri Miran. Israël zou ondertussen dodelijke bombardementen uitvoeren in zones van de Gazastrook die het zelf als veilig heeft gemarkeerd.

Lees meer »

Spilindex overschreden: lonen zullen stijgen, inflatie stijgt naar 3,4%

De inflatie, het cijfer dat aangeeft hoe snel de prijzen stijgen, stijgt naar 3,4%. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau Statbel. We zien een kleine stijging tegenover vorige maand, toen het cijfer stabiliseerde op 3,18%. Het Federaal Planbureau verwachtte dat de inflatie zou stijgen naar 4,15%. Hoewel het cijfer dus minder toeneemt dan verwacht, is de spilindex toch overschreden en

Lees meer »