Familie Duthieuw alomtegenwoordig binnen SC Zonnebeke: “Familietraditie hooghouden”

Als ooit de geschiedenis van SC Zonnebeke neergeschreven wordt, zullen er heel weinig seizoenen zijn zonder dat er een telg van de familie Duthieuw in voorkomt. Met Josiane, Koen, Arne en Jasim vormen ze momenteel een kwartet binnen de Zonnebeekse voetbalvereniging.

Josiane Duthieuw (76) is al vijf jaar voorzitter van SC Zonnebeke en maakt al een kleine veertig jaar deel uit van het bestuur. “Op heel jonge leeftijd trok ik al mee met mijn vader naar het terrein”, vertelt ze. “Hij was zelf ook ooit speler geweest, maar eerst ging ik kijken naar broer Donald, die later dan ook trainer werd. Vervolgens kwamen de twee jongere broers Koen en Peter en daarna mijn eigen zonen Nikolaas en Lodewijk er ook nog bij.”

“Ik kwam in het bestuur op vraag van Oswald Vandenweghe toen ze wilden starten met een jeugdbestuur”, vervolgt Josiane. “En van het jeugdbestuur ging het met drie maanden op proef naar het hoofdbestuur en vijf jaar geleden werd ik voorzitter. In de loop der jaren heb ik zo kunnen meewerken aan de uitbouw van de club. Niet alleen op sportief vlak, maar ook op het gebied van infrastructuur. Elk bestuurslid mag trots zijn op wat er in de voorbije jaren is gerealiseerd. Elke zondag ben ik op post en als voorzitter ga ik ook naar andere wedstrijden kijken zoals van de dames, beloften… Ik heb me altijd al thuis gevoeld op het voetbalveld. Als grootste realisatie van de laatste jaren opteer ik voor het kunstgrasveld. Het is een dossier geweest waar we lange tijd elke dag mee bezig waren, maar nu is het ons paradepaadje. Sportief gezien hebben we een totaal nieuwe ploeg samengesteld met heel wat jongeren. Hopelijk beleven we een zorgeloos seizoen.”

Jeugdwerking

De jeugdwerking van SC Zonnebeke is vermaard in de regio en daarin speelde huidig T2 Koen Duthieuw (61) een belangrijke rol. “Ik begon op elfjarige leeftijd bij de toenmalige kadetten en kwam als 16-jarige in het eerste elftal, waar ik nog wedstrijden speelde met de vermaarde trainer Gilberto Della Brida. Ik speelde meestal in de centrale as, tot mijn 37ste. Mijn grootste kwaliteiten waren mijn kopspel, traptechniek en aangeboren feeling voor positiespel, maar mijn grootste gebrek was het gebruik van mijn linkervoet”, vertelt Koen.

“Hopelijk beleeft onze jonge ploeg een zorgeloos seizoen”

“Nooit speelde ik voor een ander elftal. Na mijn eigen spelerscarrière werd ik trainer en behaalde de nodige diploma’s, werd jeugdtrainer en later nog jeugdcoördinator. Ik verliet Zonnebeke twee jaar geleden om T2 te zijn in Geluveld. Nu ben ik terug en voel ik me er na al die jaren goed thuis. Dit jaar zitten we met een heel jonge ploeg. Het voelt goed om samen met trainer Sebastien Leenknegt die groep te mogen begeleiden. Voetbal is een deel van mijn leven en zolang ik kan, wil ik mijn kennis doorgeven.”

Familietraditie

Dit seizoen wordt Koen op het veld ook herenigd met zijn zoon Arne (32), die voor het eerst in zijn loopbaan zal uitkomen voor het eerste elftal van SC Zonnebeke.

Arne, die leraar lichamelijke opvoeding is in de Sint-Michielsschool in Ieper en de vrije basisschool in Zillebeke, begon er destijds zijn jeugdopleiding op jonge leeftijd met vader Koen als trainer. Al vlug bleek dat hij aanleg had en van Zonnebeke vertrok Arne als miniem naar Cercle Brugge. Vader Koen onderbrak toen zijn trainerschap om zijn zoon te voeren en te begeleiden. Na zijn verblijf bij Cercle kwam Arne bij KVK Ieper terecht en volgden er nog tal van andere ploegen.

“Ik ben heel blij dat het er nu eindelijk van gekomen is en dat ik ook de blauw-witte kleuren van SC Zonnebeke kan verdedigen. Het voelt echt als thuiskomen. Ik kon me meteen inleven in de visie die de groep heeft en ben blij daaraan te mogen meewerken. We beschikken over een heel jonge ploeg en ik wil mijn ervaring met hen delen. Daarbij heb ik nu mijn goede vriend Sebastien Leenknegt als trainer. Samen waren we ooit jeugdtrainer bij SC Zonnebeke. Een voorkeursbehandeling zal ik echter niet krijgen en wil ik ook niet. Ik wil echter zolang mogelijk spelen”, vertelt Arne.

De jongste Duthieuwtelg binnen SC Zonnebeke is Yasim. “Ik begon bij de jeugd van SC Zonnebeke en volgde mijn vader naar Geluveld, waar ik uitkwam bij de beloften. Dit jaar ben ik opnieuw belofte in Zonnebeke. Ik wil mijn uiterste best doen om de familietraditie hoog te houden”, besluit Yasim.

The post Familie Duthieuw alomtegenwoordig binnen SC Zonnebeke: “Familietraditie hooghouden” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Wim (59) sluit bekende vishandel Azuur: “Jeugd is niet meer geneigd om veel verse vis te kopen”

Na 33 jaar heeft Blankenbergenaar Wim Dewulf de deuren van zijn viswinkel Azuur definitief achter zich dichtgetrokken. Samen met zijn ouders bouwde hij dit succesverhaal uit nadat hij eerst zijn kinderdroom om visser te worden werkelijkheid zag worden. “De verkoop ging sneller dan we gedacht hadden”, reageert Wim.
The post Wim (59) sluit bekende vishandel Azuur: “Jeugd is niet

Lees meer »

De Kroatische vriendenclub die per toeval in Malmö belandde en met “een afdankertje” Europa verovert: het onwaarschijnlijke verhaal van ‘Baby Lasagna’

Een mix van Rammstein, balkan en James Cooke. Marko Puriši? schreef een liedje op zijn slaapkamer en raakte als ‘Baby Lasagna’ aanvankelijk niet door de voorrondes. Het lot zette die fout recht en de piraat zeilde met zijn broer op drums en zijn verloofde als regisseuse naar Malmö. Kroatië kwam als vriendenclub en zong van bij de eerste repetitie van

Lees meer »

KIJKRAPPORT. ‘Sing Again’: “Nooit gedacht dat mijn hart een sprongetje zou maken bij het terugzien van iemand als Dean”

Wat talentenjachten betreft spant VTM al 35 jaar de kroon, van ‘De Soundmixshow’ tot ‘Idool’ en ‘The Voice’. Het nieuwe ‘Sing Again’ brengt nu 22 deelnemers uit al die tv-wedstrijden terug naar het scherm. Een heerlijke trip down memory lane of even vervelend als een schoolreünie? Onze tv-recensent velt een oordeel nu er twee afleveringen de revue gepasseerd zijn.

Lees meer »

Roger en Agnes vieren briljant

Roger Vanderhaeghe (90) en Agnes Obin (91) vierden hun 65ste huwelijksverjaardag. Ze baatten tijdens hun beroepsloopbaan een gemengd landbouwbedrijf in de Rekestraat uit. “We hadden eerst een bedrijf in Menen, maar verhuisden na zes jaar naar Staden”, vertelt Roger. Het bedrijf werd door één van de kinderen overgenomen. Roger en Agnes werden een koppel door
The post Roger en

Lees meer »

Hoge Gezondheidsraad waarschuwt voor ernstige gezondheidsrisico’s door lawaai nachtvluchten: “Van depressies en obesitas tot hartfalen”

Depressie, angst, slaapverstoring, stress, leerachterstand, hoge bloeddruk, hartziekte, afwijkend geboortegewicht. De lijst van potentiële gezondheidsproblemen voor buren van Brussels Airport is zo lang, dat de Hoge Gezondheidsraad ervoor pleit om alle nachtvluchten te schrappen. Ook minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil dat ze verdwijnen. Professor Greet Schoeters (UAntwerpen) legt uit waarom die vluchten zo’n groot probleem zijn, en vraagt ook overdag

Lees meer »

ChatGPT verbruikt 25 keer meer energie dan Google: “We gebruiken het als manusje-van-alles, maar het is die enorme rekenkracht niet waard”

De energieconsumptie door Artificiële Intelligentie (AI) stijgt snel. Volgens sommige berekeningen zou AI tegen 2030 dubbel zoveel energie verbruiken als heel Frankrijk. Dat heeft niet alleen nu al een stevige klimaatimpact, het bemoeilijkt ook de strijd tegen de klimaatverandering. Al die extra vraag naar elektriciteit maakt het nog moeilijker om bijvoorbeeld het transport zo snel mogelijk te elektrificeren. De vraag

Lees meer »

Drie daders van seksueel misbruik kandidaat voor adviesraad aartsbisschop: “Een schande”

Op de kieslijst van de priesterraad, het orgaan dat aartsbisschop Luc Terlinden adviseert, staan verschillende bij de kerk bekende daders van seksueel misbruik. Zo schrijven de kranten van Mediahuis vandaag. Volgens priester Rik Devillé, de oprichter van de werkgroep mensenrechten in de kerk, gaat het om drie bekende daders die op de lijst staan voor de categorie 75-plus.

Lees meer »