Sep Vanmarcke wordt na abrupt wielerpensioen ploegleider bij oude ploeg: “Het voelde alsof ik m’n eigen begrafenis moest regelen”

Zondag wordt in Plouay de Bretagne Classic verreden. In 2019 was Sep Vanmarcke nog de beste in de Franse eendagswedstrijd. De afgelopen maanden moest de 35-jarige Anzegemnaar echter op zoek naar een ‘nieuw’ leven nadat zijn wielercarrière een abrupt einde kende. Maar kijk: vanaf volgend seizoen kan Vanmarcke aan de slag bij Israël-Premier Tech, de ploeg waar hij tot twee maanden geleden nog actief was als renners. Wij spraken Vanmarcke over de afgelopen periode en het lastige afscheid van het wielrennen.

“Samen met mijn overwinning in de Omloop Het Nieuwsblad was die zege in Plouay het hoogtepunt in mijn carrière”, blikt Vanmarcke terug. “Nochtans had ik veel pech in het begin. De eerste 70 kilometer heb ik waarschijnlijk zeven keer van fiets moeten wisselen. Van al dat terugkeren waren mijn benen dan al volledig afgesneden en echt veel moral had ik ook niet meer. Een ploegmaat heeft me dan echter aangemaand om het gewoon vooraan eens te gaan proberen. En zie: uiteindelijk belandde ik samen met Tiesj Benoot en Jack Haig voorop en kon ik solo winnen. Na een koers met zo’n 3.700 hoogtemeters dan nog.”

Vier jaar later ziet de wereld van Vanmarcke er evenwel compleet anders uit. Op het BK kreeg de kasseispecialist hartritmestoornissen, waarna na een MRI bleek dat Vanmarcke littekenweefsel op het hart heeft. Van de ene dag op de andere dag kwam er zo abrupt een einde aan zijn profcarrière.

Een vraag die je de laatste weken waarschijnlijk al ontelbare keren hebt gekregen: hoe is het met je, Sep?

“Nu vrij goed eigenlijk. De zomer is wel een rollercoaster geweest. Het verdict was een zware klap, maar meteen erna was ik heel strijdvaardig en wilde ik meteen mijn nieuw leven in handen pakken. Na een week of twee volgde echter een dipje. Als je zo’n nieuws hoort, ben je de eerste week altijd strijdvaardig, denk ik. De tweede week zijn we dan echter op reis geweest en toen we daarna weer thuis waren, werd ik plots weer geconfronteerd met de realiteit dat ik nog steeds niet moest gaan trainen en dat ik nog steeds voorzichtig moest zijn met fysieke inspanningen. Ik had op dat moment ook nog schrik bij alles wat ik deed. Die periode heb ik een paar slechte dagen gehad. Het voelde eigenlijk als een begrafenis regelen. Het is te zeggen: ik moest plots stoppen met koersen, wat voor mij voelde als een deeltje van mij dat gestorven was. Plots was mijn wielercarrière een herinnering. En terwijl je volop in de rouw bent, moet je wel alles gaan regelen en gaan uitvissen om alle instanties correct in te lichten. Dat was ook de periode waarin ik bij Wim Lybaert ben geweest voor Zomeravonden. Vandaar dat ik in die aflevering zo emotioneel was. (lacht) Vanaf augustus heb ik dan evenwel een soort van acceptatie gevonden en sindsdien gaat het wel beter. Ik probeer me nu heel bewust te focussen op de leuke dingen.”

Zoals?

“Daar vraag je zoiets. Veel van de leuke dingen die ik wilde doen na mijn carrière zijn nu onmogelijk geworden: een triatlon, een marathon, de Mont Blanc beklimmen… Dat mag ik allemaal niet meer doen. Ik moet nu op zoek naar meer relaxte dingen. Ik heb me bijvoorbeeld al geïnformeerd over bikepacking of paragliden. Met mijn vrouw heb ik onlangs ook een campervan gehuurd en zijn we gaan wildkamperen. Heel leuk. Als ik nu ook nog een nieuwe job kan vinden, hopelijk iets in de koers, zal het nog beter zijn, want dan heb ik ook weer een ritme in mijn leven. Nu zit ik immers thuis en dat is wel tof, maar het is niet hetgeen ik goed in ben. (lacht) Ik heb wel dingen te doen, maar doordat niets echt moet, haal je minder uit je dag.”

“Ik ben tijdens mijn carrière drie keer door het oog van de naald gekropen. Na die diagnose heb ik dan ook niet getwijfeld”

Nochtans zijn de kindjes wel thuis. Het moet leuk zijn voor hen om de papa de hele vakantie thuis te hebben.

“Dat hoop ik toch. (lacht) Voor mij is het dubbel. Enerzijds zorgen ze ervoor dat mijn dag goed gevuld is, maar anderzijds is het wel moeilijker om rust te vinden als ik eens een slechte dag of een minder moment heb. De laatste jaren merkte ik evenwel dat ze goed beseften dat ik de hele tijd weg was, dus is het wel fijn dat we nu veel samen kunnen doen. Ze hebben deze zomer al veel meer aan mij gehad dan vroeger. Ook omdat ik vroeger als ik thuiskwam van een training vaak uitgeput was, terwijl ik nu de energie heb om veel meer met hen te spelen en bezig te zijn.”

Ze beseften dat je vaak weg was, maar beseffen ze ook waarom je nu zo vaak thuis bent?

“Ik dacht aanvankelijk dat ze niet echt beseften wat er mis was, maar ondertussen heb ik gemerkt dat ze het wel degelijk beseffen, maar er gewoon op een kindse manier mee omgaan. Zo zei de jongste, die vier jaar is, vorige week toen we naar de triatlon van mijn broer gingen kijken: papa, ik wil ook koersen. Maar als ik dan ook pijn heb aan mijn hartje, moet ik dan ook stoppen? Nochtans hadden mijn vrouw en ik al een tijdje niet meer over mijn hart gesproken. Daaraan merk je dat de kinderen wel degelijk beseffen wat er gebeurd is, maar gewoon op hun manier bepaalde linken leggen. Ik moet toegeven: het was ook wel een vraag die er even inhakte.”

“Als renner wilde ik vermijden dat ik niet meer was dan alleen coureur, maar toch werd ik in de afgelopen weken overvallen door vragen als: wat nu? Wie ben ik? Wat stel ik voor?” © JOKE COUVREUR

In ‘Zomeravonden’ had je het ook over je zoektocht naar een nieuwe identiteit.

“Dat is ook zo. Mijn leven heeft altijd rond de koers gedraaid, al van kleins af aan. Nu kwam daar abrupt een einde aan. Dat is een groot verschil met wanneer je zelf beslist om te stoppen. Dan weet je dat het genoeg geweest is en dat het tijd is voor iets anders. Bij mij was dat helemaal anders. Ik had nog tweeënhalf jaar contract, dus ik ging nog wel even doorgaan, maar van de ene dag op de andere werd dat van onder mijn voeten weggeveegd. Natuurlijk heb je dan wel nog je bestaan als persoon, als vader, als echtgenoot, maar hetgeen waarrond alles draaide – ook binnen ons gezin – viel plots weg. Als renner wilde ik vermijden dat ik niet meer was dan alleen coureur, maar toch werd ik in die periode overvallen door vragen als: wat nu? Wie ben ik? Wat stel ik voor?”

Heb je ooit ook maar één seconde getwijfeld om toch door te doen of op zijn minst een tweede opinie aan te vragen?

“Geen seconde. Ik wil verder met mijn gezin. Ik wil mijn kindjes zien opgroeien. Ik ben tijdens mijn carrière drie keer door het oog van de naald gekropen. De eerste keer in 2011, toen ik bij een val in een ravijn belandde, de tweede keer in 2018 toen ik bij een val net niet van een brug naar beneden tuimelde, en de derde keer twee maanden geleden toen ze op de MRI het littekenweefsel ontdekten.”

“Weet je: ik heb pech gehad. Pech dat een griepje of corona net bij mij op mijn hart geslagen is. En dan kan je in een hoekje kruipen en je afvragen waarom ik? of je kan doen zoals mijn ouders altijd zeggen: vooruit en voortdoen. Ik wil dat laatste doen. Net omdat ik evenzeer kan zeggen dat ik net heel veel geluk gehad heb dat ze dat littekenweefsel heel toevallig ontdekt hebben op die MRI. Wie weet wat er anders gebeurd was.”

“Het klinkt stom, maar eigenlijk ben ik nu net een klein kind dat alles nog moet leren”

“Onlangs kreeg ik een brief toegestuurd van een vader en een moeder. Hun zoon was een wielertoerist, geboren op exact dezelfde dag als ik en net als ik een vader. Hij is tijdens een fietstocht ineengestuikt en gestorven. Achteraf bleek dat hij littekenweefsel had op zijn hart. Als je dat leest, kan je niet anders denken dan: ik heb geluk gehad. Want doe ik die MRI niet, lig ik misschien binnen twee of drie jaar ook ergens in de graskant. Dus ja: het is heel jammer dat ik moest stoppen, maar het positieve is dat ik hopelijk nog heel lang van mijn gezin kan genieten. Ik zou niet per se zeggen dat mijn kijk op het leven veranderd is, maar ik wil wel bewuster gaan genieten van de mooie en leuke dingen in het leven en de leuke dingen niet gaan uitstellen tot het te laat is, want je weet nooit hoe lang je hier nog zal zijn.”

Verzacht het de pijn dat je je carrière wel hebt kunnen afsluiten na een sterk voorjaar?

“Zeker weten. Had ik na vorig voorjaar moeten stoppen, wat echt een dramatisch voorjaar was, had ik met een heel slecht gevoel moeten stoppen. Nu ben ik kunnen eindigen met een podium in Gent-Wevelgem en reed ik ook in andere koersen goed mee vooraan. Dat gaf voldoening, want ik stond weer waar je me kon verwachten. De uitslagen waren misschien niet meer dezelfde als vroeger, maar dat kwam simpelweg omdat het algemeen niveau zoveel gestegen is. Dankzij dat podium in een van de grootste eendagskoersen van het jaar ben ik als goede coureur kunnen stoppen. In 2010 behaalde ik daar in mijn eerste jaar mijn eerste podiumplaats en nu haalde ik er in mijn laatste jaar ook mijn laatste podiumplaats. Dat maakt het ook wel symbolisch.”

Vanmarcke won in 2019 de Bretagne Classic in Plouay. Het was samen met zijn zege in de Omloop één van de hoogtepunten uit zijn carriière. (foto Getty) © Luc Claessen Getty Images

“Ik heb in mijn carrière niet heel vaak gewonnen, maar werd wel heel vaak tweede, derde of vierde. Ik was vaak bij de beteren, maar ik kon niet winnen. Vroeger was ik daar ontgoocheld over. Ook omdat ik daar vaak kritiek over kreeg en omdat ik de sticker van pechvogel kreeg, maar als ik nu terugkijk op mijn palmares, denk ik: amai, goed gedaan. Niet veel renners kunnen immers mijn palmares evenaren, ook al was ik zelf geen ultratopper. En daar ben ik heel trots op. Ik zou mijn lijst met dichte ereplaatsen niet willen wisselen voor een overwinning.”

Hoe kijk je nu naar de koers?

“Ik mis de koers, zeker als het koersen zijn waarin ik zou kunnen meedoen. Ik voel nog steeds die spanning en gedrevenheid. Dat toont me elke keer weer dat ik echt in die koers wil zitten. Ik hoop een job te vinden in het wielrennen, liefst als ploegleider. (En zo geschiedde: enkele dagen na dit interview raakte bekend dat Vanmarcke vanaf volgend seizoen ploegleider wordt bij Israël-Premier Tech, red.) Al lijkt analist zijn of co-commentator me ook heel tof. Ik wil vooral niet te gebonden zijn aan één iets. Ik zou graag de ruimte hebben om ook buiten het wielrennen nog dingen te gaan ontdekken, want ik heb zo lang met oogkleppen geleefd omdat ik het maximale uit mijn carrière wilde halen. Nu is het tijd om dingen te gaan ontdekken. Hoe ik zelf een pizza moet maken bijvoorbeeld. Deze zomer heb ik ook een betere barbecue gekocht. Ik had al een heel simpel dingske om eens een worst of een stuk kip op te leggen, maar nu heb ik een toestel gekocht om eens écht te leren barbecueën Het klinkt stom, maar eigenlijk ben ik nu net een klein kind dat alles nog moet leren.”

“Het klinkt stom, maar eigenlijk ben ik nu net een klein kind dat alles nog moet leren”

Hoe lukt het om af te stappen van het monnikenbestaan?

“Qua eten zal het er deels wel blijven inzitten, ik hoef niet meer scherp te staan en er is ook al een aantal kilo bij, maar ik wil nu ook niet te veel verzwaren. Al houdt me dat niet tegen om nu wel chips te eten als er op tafel staan of toch nog een extra stuk taart te eten. Wat alcohol betreft zal het altijd wel beperkt blijven. Als we nu ergens gaan eten, bestel ik telkens een andere aperitief om ze allemaal eens te leren kennen. Niet dat een coureur dat niet weet, maar ik heb me daar nooit voor opengesteld. Mijn favoriet tot nu toe is cuba libre, al wist ik eerst zelfs niet wat dat was. Daarnaast drink ik ook graag de zoete dingen zoals amaretto en baileys. Er zijn renners die na hun carrière messcherp willen blijven, maar dat hoeft voor mij niet. Meer zelfs, ik scheer ook mijn benen niet meer. Als ik niet meer snel mag fietsen, ga ik ook mijn beenhaar niet meer afscheren!” (lacht)

Wat mogen we jou nog toewensen voor de toekomst?

“Een lang en gelukkig leven met mijn vrouw en mijn kindjes. Dat is het voornaamste. En voor de rest weet ik het nog niet goed. Ik moet echt mijn weg nog zoeken en ontdekken welke richting ik uit wil met mijn leven, vooral naast de koers dan. Het is nog te vroeg om nieuwe doelen of wensen uit te spreken, want mijn nieuwe leven is nog maar pas begonnen. Laat me mezelf dus eerst nog maar even herontdekken en dan zien we daarna wel.”

The post Sep Vanmarcke wordt na abrupt wielerpensioen ploegleider bij oude ploeg: “Het voelde alsof ik m’n eigen begrafenis moest regelen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Kroongetuige Michael Cohen getuigt tweede dag op rij op proces tegen Trump: “Ik bleef voor hem liegen, omdat hij me beschermde”

De kroongetuige in het proces tegen Donald Trump in New York, zijn gewezen advocaat Michael Cohen, is dinsdag voor de tweede dag op een rij aan het woord. Cohen zei maandag al van Trump de opdracht gekregen hebben om het zwijggeld aan pornoster Stormy Daniels te betalen, en voegde een dag later nog meer details toe aan zijn getuigenis. Trump

Lees meer »

EXCLUSIEF – Het West-Vlaams moordrapport van de politie: Elke 43 dagen wordthier iemand vermoord

Voor het eerst heeft de federale politie van West-Vlaanderen een analyse gemaakt van alle moorden en feiten van doodslag in onze provincie over een periode van tien jaar. En wat blijkt? Mei is de maand waarin de meeste slachtoffers vallen. Speurder David Roelant ziet daar niet meteen een logische verklaring voor, maar doet wel een opvallende oproep. “Het aantal autopsies

Lees meer »

Nieuwe details duiken op: “Medisch team van de Paus werd ingevlogen voor operatie prinses Kate”

Er zijn nieuwe details opgedoken over de operatie van prinses Kate (42). Op 16 januari onderging de vrouw van prins William (41) een buikoperatie in Londen, waarna werd ontdekt dat ze aan kanker leed. Sindsdien ondergaat de prinses preventieve chemotherapie en blijft ze afwezig uit het koninklijke leven. Volgens het Italiaanse blad ‘Gente’ werd de operatie uitgevoerd door het medisch

Lees meer »

Kleine superheld Lowie (6) verliest strijd tegen kanker: “Mijn lief ventje, wij houden zielsveel van je”

Kleine superheld Lowie uit Zoersel is niet meer. Zestien maanden nadat er bij de jongen een agressieve hersentumor werd vastgesteld, stopte zijn leventje. Uitgerekend op Moederdag. Maar één ding is zeker: zijn ouders en zusje bezorgden hem in zijn palliatieve maanden de mooiste momenten van zijn leven. “We maken de prachtigste herinneringen en ik geloof dat ik momenteel intenser met

Lees meer »

Kwellemolenstraat afgesloten door wateroverlast

In de hoofdgemeente Alveringem heeft het deze ochtend vroeg fel geregend. Inwoners spreken van 25 liter. Dat, bovenop de 18 liter die er gisteren zijn gevallen, heeft ervoor gezorgd dat enkele straten sinds deze voormiddag op hun laagst gelegen punten zijn ondergelopen. Dat is zo voor de Kwellemolenstraat nabij de Westover, de Wijdouwbeekstraat en – in mindere mate de Sint-Rijkerstraat

Lees meer »

Tientallen obussen worden uit de ringvaart gehaald in Brugge

In Brugge worden deze voormiddag enkele tientallen obussen uit de Ringvaart gehaald, in de buurt van de Kazernevest. Duikers van de brandweer ontdekten ze eind vorige maand bij toeval tijdens een oefening en brachten er 2 naar boven. Maar omdat het er zo veel zijn, komt vandaag ook de ontmijningsdienst DOVO ter plaatse. Het gaat om obussen uit de Eerste

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Geen humanitaire catastrofe” in Rafah, beweert Netanyahu – Hezbollah claimt succesvolle droneaanval ‘ver’ in Israël

Er voltrekt zich geen humanitaire catastrofe in de stad Rafah, beweert de Israëlische premier Benjamin Netanyahu woensdag. Volgens Netanyahu heeft Israël dat vermeden door “bijna een half miljoen mensen uit de gevechtszone in Rafah te evacueren”. Het Israëlische leger voert er momenteel een bloedig grondoffensief uit. Lees hier de ontwikkelingen van woensdag 15 mei terug.

Lees meer »

Litouwse president en premier naar tweede ronde presidentsverkiezingen

De Litouwse president en de premier van het land zullen op 26 mei opnieuw tegenover elkaar komen te staan in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van de Baltische staat. De zittende president, Gitanas Nauseda, heeft op zondag de overwinning geclaimd in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen van het land, maar behaalde niet genoeg stemmen voor een algemene meerderheid.

Lees meer »

KIJK. Vliegtuig maakt succesvolle noodlanding zonder landingsgestel

Een vliegtuigje met drie mensen aan boord is maandag zonder landingsgestel geland op de luchthaven van het Australische Newcastle. Om die landing veilig te laten verlopen moest het toestel eerst drie uur lang rondjes vliegen om brandstof te verbranden. Het vliegtuig steeg op ten noorden van Sydney, maar kreeg kort nadien “mechanische problemen”. Niemand geraakte gewond.

Lees meer »

Van Noorwegen en Egypte tot Kenia en de VS: de uitzonderlijke (leef)wereld van kroonprinses Elisabeth

Kroonprinses Elisabeth (22) verhuist naar de Verenigde Staten: ze gaat voortstuderen aan de prestigieuze universiteit van Harvard. Daarmee kan ze op de wereldkaart een nieuw land prikken dat haar leven heeft veranderd. Van haar vroegere kostschool in Wales en haar vaste zomervakanties op een Frans eiland tot haar historische reis naar Egypte: dit is ‘de wereld van Elisabeth’.

Lees meer »

Gezamenlijk babyborrel in bibliotheek

Alle Diksmuidse gezinnen die het afgelopen jaar een baby mochten verwelkomen, werden onlangs in de bibliotheek uitgenodigd op een babyborrel. 22 gezinnen schreven in.
The post Gezamenlijk babyborrel in bibliotheek appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuwe Zorgcampus krijgt nieuwe naam: ’t Huis

De nieuwe campus van Zorg Kortrijk aan de Condédreef nadert zijn voltooiing. Een nieuwe campus verdient een nieuwe naam. De keuze is gevallen op ’t Huis. “Daarmee zet de stad het concept van de zorgcampus nog eens extra in de verf: het moet een open huis worden waar iedereen welkom is”, zegt Philippe De Coene, schepen van Zorg.
The

Lees meer »

Petitie voor fietspad langs Britse militaire begraafplaats in Dranouter

De leerlingen van de dorpsschool De Zafant in Dranouter steunen de petitie van de gemeente voor een fietspad in de Dikkebusstraat. Dat fietspad moet onder meer passeren langs een Britse begraafplaats van soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Het Vlaams agentschap Onroerend Erfgoed vindt een fietspad storend voor het zicht op de begraafplaats.

Lees meer »

Zware domper: zieke Cian Uijtdebroeks stapt uit koers

Zware domper voor Cian Uijtdebroeks (21). Onze landgenoot, drager van de witte trui en vijfde in het algemene klassement, verlaat ziek de Giro. Hij vertelde gisteren na de tiende etappe, waar hij wat tijd verloor, dat hij te kampen had met keelpijn. Opnieuw iemand van Visma-Lease a Bike die moet opgeven. Volg het nieuws en de elfde etappe in onderstaande

Lees meer »