Daphne Desseyn (15) is Kinderkrak van Ardooie: “Extra leuk om met mijn beste vriendin te trainen”

Daphne Desseyn werd in maart Belgisch kampioen kogelstoten indoor bij de cadetten “Ik verbrak die dag ook het Belgisch record”, zegt Daphne, die vorig jaar in Gentbrugge al de Belgische titel outdoor behaalde. “Nu wil ik de limiet halen voor het volgende European Youth Olympic Festival.”

Daphne deed voor het eerst atletiek toen ze in het eerste leerjaar zat. “Door mee te doen aan de schoolveldlopen”, zegt Daphne, uit de Lijsterstraat in Ardooie. “En door een klasgenootje dat lid was van Atletiekvereniging Roeselare (AVR). Door dat meisje ben ik ook bij die atletiekclub terechtgekomen. In 2016 liep ik er als benjamin met ons ploegje mijn eerste wedstrijd. We wonnen de crosscup relays die we trouwens nog twee jaar naeen wonnen. Op mijn 9de won ik het provinciaal kampioenschap veldlopen in Beernem en werd 4de in het Belgisch kampioenschap in Brussel. Met AVR behaalde ik nog successen op de 4 x 60 en 3 x 100 meter.”

Corona

Omwille van de moeilijke trainingsuren stapte Daphne over naar Flac Ieper waar ze met de ploeg de crosscup relay in Berlare won. “Corona gooide roet in het eten. Er waren geen trainingen en geen wedstrijden meer. Tot ik in 2021 eerste plaatsen behaalde op de 4 x 80 meter en in het speerwerpen.”

Daphne kon de atletiek niet meer loslaten. “Ik schakelde over op de meerkamp en werd in mei 2022 al meteen provinciaal kampioen. In 2023 trok ik naar Houtland AC. Omdat de afstand naar de trainingen in Ieper té ver was en ook omdat ik in Torhout studeer en drie keer in de week na school rechtstreeks naar de trainingen ga. Nadien komen mijn ouders me ophalen. Ik kan er ook alle onderdelen van de meerkamp beoefenen en werk er met drie trainers: Nick Rogiers voor de loop- en springnummers, Jordy Beernaert voor het kogelstoten en federaal trainer Marc van Mensel voor het speerwerpen. Op de piste had ik toen nog nooit meegedaan aan Vlaamse of Belgische kampioenschappen. Mijn trainers raadden me aan dat wel te doen om te leren omgaan met stress. En op 2 september van vorig jaar haalde ik mijn eerste Belgische titel kogel stoten.”

Meerkampen

Daphne doet het liefst meerkampen. “80 meter horden, 800 meter, hoogspringen, verspringen, speerwerpen en kogelstoten. Bij voorkeur outdoor. Maar de voorbije zomer kon ik jammer genoeg niet meedoen aan meerkampen omdat ik van mijn trainers eerst mijn techniek op horden, hoog en ver moest verbeteren. Op 2 maart van dit jaar deed ik dan mee aan het BK meerkamp indoor in Gent waar ik in het onderdeel kogelstoten Belgisch kampioen werd en ook nog een keer het Belgisch record verbrak.”

Gemotiveerd

“Daphne is een zeer veelzijdig talent in de atletiek”, zegt haar trainer Jordy Beernaert, ex-kogelstoter en discuswerper. “Ze kan, naast het kogelstoten, ook goed uit de voeten op andere disciplines en heeft volgens mij wel een kans om in de zevenkamp eveneens op hoog niveau te presteren. Het is volgens mij door het ‘meerkampgevoel’ dat ze vorige zomer op mijn training arriveerde. Dat ze nog geen jaar later een Belgisch record zou behalen bij de cadetten (U16) had ik toen niet verwacht. Op training moet ze eigenlijk nog haar plaatsje vinden binnen onze zeer heterogene groep. Ze is van het stille type, maar voelt er zich wel opgenomen. Dat is toch mijn gevoel. Maar ze heeft een enorm potentieel in het kogelstoten. Ze stootte dus deze winter bijna voorbij de limiet voor EK deelname voor meisjes die twee jaar ouder zijn. Daphne is een gemotiveerde, sterke, leergierige en zeer talentvolle kogelstoter.”

Mama Inge Coppens en papa Erwin waken er wel over dat Daphne niet te hard van stapel loopt. “Ik vind ons dochter eigenlijk nog iets te jong voor grote kampioenschappen”, zegt Inge. “Het moet nog altijd ontspannend blijven.”

Daphne, die nog een broer Darko heeft en sportwetenschappen volgt aan het Sint-Jozefscollege van de Scholengroep Sint-Rembert in Torhout, gaat graag naar de trainingen. “Omdat er een klik is met de andere meisjes van de groep en vooral met mijn beste vriendin Merel Deramoudt. Dat maakt het extra leuk om naar de trainingen te gaan.”

In de beste traditie van de vriendenboeken vroegen we onze Kinderkrak enkele vraagjes in te vullen:

Later word ik …

profatleet.

Je mag me altijd wakker maken voor …

een stukje pizza, atletiektrainingen en -wedstrijden en een portie lekkere pasta.

Ik hou niet van …

een al te drukke agenda en drukte in het algemeen.

Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd:

Een toertje fietsen of gaan sporten met de vriendinnen.

Dit is mijn grootste wens:

Geen blessures oplopen en gezond blijven.

The post Daphne Desseyn (15) is Kinderkrak van Ardooie: “Extra leuk om met mijn beste vriendin te trainen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Beweging.net viert bedankt Eric Delzeyne voor zijn jarenlange inzet

Op donderdag 9 juni verzamelde beweging.net Roeselare voor de jaarlijkse Rerum Novarumviering. Tijdens de viering werd onder meer Eric Delzeyne in de bloemetjes gezet, voor zijn engagement van meer dan 60 jaar bij beweging.net.
The post Beweging.net viert bedankt Eric Delzeyne voor zijn jarenlange inzet appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hilde Vautmans reageert op aantijgingen in Knack-artikel: “Het ging er soms hard aan toe, maar ik heb iedereen rechtvaardig proberen te behandelen”

Een uitgebreid artikel in Knack verwijt Europarlementslid en lijsttrekker Hilde Vautmans (Open Vld) toxisch leiderschap en het foutief aanwenden van Europese middelen. “Ik kan alle aantijgingen tegenspreken met documenten”, reageert de Truiense politica. En over dat toxisch leiderschap: “Het ging er soms hard aan toe, maar ik heb iedereen rechtvaardig proberen te behandelen.”

Lees meer »

Goud voor Daniel en Christine

Daniel Lammertijn en Christine Lannoo uit de Leegstraat vierden onlangs hun gouden huwelijksjubileum. Daniel is een geboren en getogen Oostrozebekenaar en zag het levenslicht op 11 mei 1949. Hij groeide op in een gezin van vijf kinderen waarvan er nog vier in leven zijn. Tijdens zijn actieve leven was Daniel aan de slag als automekanieker.
The post Goud voor

Lees meer »

LIVEBLOG AA GENT-OHL (13u30). Beide coaches schuiven ploegen door elkaar: Kums opnieuw op het Gentse middenveld

Zondagmiddag speelt AA Gent zijn achtste wedstrijd in Play-Off 2 tegen Oud-Heverlee Leuven. Vorige week behaalde Gent de eindwinst met een overwinning op KV Mechelen. De Buffalo’s kunnen zich nu perfect voorbereiden op de barragematch tegen de vierde of vijfde uit Play-Off 1. Kan OHL verrassen en een tweede overwinning boeken tegen Gent? Volg het hier op de voet.

Lees meer »

Kaaiman kiest keurig | Pete Carpenter

06:01 Pieter Timmermans, de VBO-CEO, slaapt niet meer. ‘Hij heeft nochtans veel geslapen’, hebben wij een bevriend entrepreneur ooit horen zuchten, maar nu dus niet meer. VBO-CEO betekent: gedelegeerd bestu…

Lees meer »

“En wat als Joost Klein onschuldig is?”: Songfestivalkenners beantwoorden jouw meest gestelde vragen over uitsluiting Nederlandse inzending

Dat Joost Klein niet meer mag meedoen aan het Eurovisiesongfestival, komt voor veel fans en kenners als een schok. Onze redactie kreeg al 300 vragen binnen over zijn diskwalificatie. Wat is er precies gebeurd? Is dit geen te zware sanctie? Gaan andere landen uit de wedstrijd stappen? En is dit nu het begin van het einde voor het Songfestival? Songfestivalkenners

Lees meer »

LIVEBLOG GIRO. “Ik denk dat Vingegaard de Tour in heel goeie vorm zal rijden”: Pogacar koerst rond met tweestrijd in achterhoofd

Geen koers vandaag in de Giro, wel een welverdiende eerste rustdag in Napoli. Tadej Pogacar en co kruipen vandaag slechts kort en rustig op de fiets en daarnaast zijn er ook de nodige persconferenties. “Natuurlijk zit ik al met de Tour in het achterhoofd. Met deze kloof kan ik defensiever gaan koersen”, vertelt Pogacar. In onderstaande liveblog blijft u op

Lees meer »