Antony uit Moorslede stapt voor zijn vrouw en MS-Liga de Dodentocht

Tweeënhalf jaar nadat er bij Daphné Vangheluwe MS werd vastgesteld, zet de enthousiaste Moorsleedse het letterlijk op een lopen. Daphné nam de voorbije maanden deel aan verschillende loopevenementen, volgende maand neemt ze deel aan de Color Run in Dadizele. Ondertussen bereidt haar man Antony zich voor op een grote wandeluitdaging. Deze zomer neemt hij ten voordele van de MS-Liga deel aan de Dodentocht.

Wat begon met pijn aan haar linkerarm resulteerde al snel in slecht nieuws. Tweeënhalf jaar geleden kreeg Daphné Vangheluwe te horen dat ze MS heeft. MS is een chronische aandoening van het centrale zenuwstelsel. In ons land zijn er 11.000 mensen met MS. “Momenteel is de ziekte bij mijn redelijk stabiel. Ik heb geen goede coördinatie meer en moet voortdurend oppassen dat ik niet val. Om de zes maanden moet ik naar het ziekenhuis om een baxter met medicatie. Het is inmiddels vijf maanden geleden dat ik er nog geweest ben en ik voel wel dat het nodig is dat ik binnenkort terugga”, aldus Daphné.

Color Run

Ondanks haar ziekte blijft Daphné niet bij de pakken zitten. “De dokters raden mensen die MS hebben aan om zoveel mogelijk te bewegen. Nog voor mijn diagnose was ik beginnen sporten en was ik serieus wat kilo’s kwijt. Ik droomde er van om ooit aan een loopevenement deel te nemen.” De coronacrisis en de diagnose van MS staken even stokken in de wielen, maar inmiddels speldde Daphné al enkele keren een borstnummer van een loopevenement op haar looptruitje. Zo nam ze deel aan de Poppies Run in Zonnebeke en bracht ze ook een wedstrijd in Nieuwpoort tot een goed einde. “Twee weken geleden liep ik nog acht kilometer tijdens een loopevenement in de Hoge Kempen. Die wedstrijd had ik wel onderschat. Door mijn ziekte was het niet zo gemakkelijk om door de glibberige modderstroken en op de hoge trappen te lopen.” Toch heeft Daphné de smaak van het lopen helemaal te pakken. Zo is ze ingeschreven voor de Color Run in Dadizele in april en zou ze ook graag deelnemen aan de REVA-run ten voordele van het MS-centrum in Pelt. Antony Van Waeleghem, de man van Daphné, is erg trots op zijn vrouw. “Al ben ik ook wel altijd erg blij dat ze zonder kleerscheuren de finish haalt. Het gevoel is echter niet anders dan op een normale werkdag. Ook dan vraag ik me bij het rijden naar mijn werk af of alles wel goed is met mijn vrouw.”

Dodentocht

Daphné is inmiddels ook vrijwilliger bij de MS-Liga waar ze meehelpt aan de opmaak van het tijdschrift dat MS-patiënten in de bus krijgen. “Hoewel MS geen gekende ziekte is, merken we dat de vereniging veel probeert te doen voor MS-patiënten en hun naasten”, aldus Antony. Samen met Daphné en een pak vrijwilligers organiseerde hij vorig jaar een MS-wandeling in Moorslede. Die leverde 2137 euro op voor de MS-Liga. “We beseffen echter dat we niet elk jaar die vrijwilligers kunnen aanspreken. We hopen in de toekomst nog iets te organiseren in Moorslede, maar dit jaar gooien we het over een andere boeg om geld in te zamelen voor de MS-Liga.” Het koppel is inmiddels gestart met een balpennenverkoop. Ondertussen is Antony volop aan het trainen voor de Dodentocht, het jaarlijkse wandelevenement in Bornem. “Ik zie elke dag wat MS met iemand doet en wil dan ook graag mijn steentje bijdragen. Daphné heeft me altijd gesteund tijdens mijn opleiding tot brandweerman. Met mijn deelname aan de Dodentocht wil ik nu graag iets voor haar en haar lotgenoten terug doen.” Antony is momenteel op zoek naar personen en bedrijven die hem willen sponsoren om zo terug een mooi bedrag te kunnen schenken aan de MS-Liga. Wie Antony en Daphné wil steunen kan contact opnemen via [email protected]. “Ik ben zelf eigenlijk geen wandelaar en besef maar al te goed dat de Dodentocht een serieuze opgave wordt.” Daphné trekt deze zomer alvast mee naar Bornem om haar man aan te moedigen tijdens de tocht. “Inmiddels besef ik maar al te goed dat dergelijke krachtmetingen niet meer mogelijk zijn voor mij, maar ik ben erg fier dat Antony dit wil doen ten voordele van de MS-Liga.”

The post Antony uit Moorslede stapt voor zijn vrouw en MS-Liga de Dodentocht is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Op de Mercator met pionier borstkliniek Kristien Paridaens: “Ook al heb je kanker, je mag de hoop niet opgeven”

De Stichting tegen Kanker bestaat 100 jaar en riep een ‘Team Hope’ in het leven, met daarin hulpverleners die de patiënten hoop geven. Een van de ambassadeurs is Kristien Paridaens (53), zorgconsulent senologie in het AZ Oostende. Kristien was de eerste borstverpleegkundige in Vlaanderen en is een pionier van de borstkliniek in Oostende. “Ik begeleid patiënten door hun hele behandeling

Lees meer »

“De goesting was er nog, maar ik moet luisteren naar het lichaam”: Lowie Devriendt (SV Wevelgem City B) neemt na meer dan 20 jaar afscheid als voetballer

Zondag won SV Wevelgem City B in de laatste ronde van de eindronde tegen Jong Anzegem. In deze laatste match van het seizoen nam de club ook afscheid van kapitein Lowie Devriendt. Hij zet door knieproblemen een punt achter zijn carrière.
The post “De goesting was er nog, maar ik moet luisteren naar het lichaam”: Lowie Devriendt (SV Wevelgem

Lees meer »

ANALYSE. “‘Als je wint heb je vrienden’, zong Herman Brood. Van Grieken vindt er geen”

“Met alleen maar een klinkende overwinning moet het Vlaams Belang zich weer vijf jaar beperken tot haar zweepfunctie vanaf de zijlijn. Tom Van Griekens uitgesproken ambitie is meebesturen, dus is een partner nodig”, schrijft politicoloog Carl Devos (UGent). Hij noemt het Nederlandse experiment inspirerend voor Belgische politici, om na 9 juni “langs onbetreden paden” een regering te vormen.

Lees meer »

NIEUW. Met 1 account inloggen op 5 nieuwsmerken

Sinds vandaag is jouw Nieuwsblad-account een Mediahuis-account. Dit betekent dat je voortaan met 1 e-mailadres en wachtwoord kan inloggen bij alle nieuwsmerken van Mediahuis: Gazet van Antwerpen, het Nieuwsblad, De Standaard, Het Belang van Limburg en De Gentenaar.

Lees meer »

Tim Merlier moet in Giro zege aan Jonathan Milan laten

Jonathan Milan heeft woensdag de elfde etappe in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. De Sloveen Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) beleefde een rustige dag en blijft leider.
The post Tim Merlier moet in Giro zege aan Jonathan Milan laten appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Je zag zo de teleurstelling in zijn ogen”: Senne (12) kan als enige van zijn klas niet terecht in school van zijn eerste keuze

Het zijn spannende dagen voor Senne De Smedt (12) en zijn familie uit Moorsel. De jongen kreeg te horen dat er voor hem geen plekje was in een secundaire school in Aalst. Uiteindelijk blijkt hij toch terecht te kunnen in de school van zijn tweede keuze, maar mama Emmy Segers stelt zich vragen bij het systeem van online inschrijven. “Heel

Lees meer »