Idee, Vooruit en N-VA trekken onder ‘Actie!’ naar de verkiezingen in Diksmuide

Met de nieuwe lijst Actie! trekken N-VA, Vooruit en Idee samen naar de gemeenteraadsverkiezingen in Diksmuide. Actie! van en voor Diksmuide luidt hun slogan.

De voorstelling van deze nieuwe partij vond plaats op zaterdag 20 januari in Lampernisse bij Diksmuide. “Donderdag werd door de besturen van N-VA, Idee en Vooruit beslist om samen naar de kiezer te trekken. We vormen een lijst die veel meer wil zijn dan de optelsom van drie verschillende partijen. We voorzien daarom ook ruimte voor nieuwe onafhankelijke mensen, zodat we alle inwoners van Diksmuide goed kunnen vertegenwoordigen. We kozen voor deze formule omwille van een aantal, voor ons, heel belangrijke redenen”, aldus Koen Coupillie (N-VA). “We willen breken met de tradities uit het verleden en willen geen afspraken meer voor de verkiezingen, maar we stellen op vandaag heel open en duidelijk ons project voor. Wij willen heel transparant en op een heel andere manier gaan communiceren daarover.”

Kurt Vanlerberghe (Vooruit) gaf daarop meer uitleg over het ontstaan van deze nieuwe partij. “Deze samenwerking is ontstaan tijdens persoonlijke gesprekken in de voorbije jaren, waarbij we vaststelden dat we vaak dezelfde problemen zagen en ook dezelfde oplossing. Daardoor is het vertrouwen gegroeid en is de wil tot samenwerking er gekomen. Dit is geen anticoalitie: we willen het goede in Diksmuide behouden, maar er zijn toch een aantal domeinen waar het beter moet. Zo staan we wel sterk op vlak van sportinfrastructuur en scholen, maar verliezen we onze pluimen op vlak van winkelgebeuren.”

Drugs en overlast aanpakken

“Hoewel we ons programma nog verder uitwerken in de komende maanden kunnen we alvast enkele speerpunten meegeven. Drugs en overlast moeten aangepakt worden door zwaar in te zetten op preventie, overleg met scholen en horeca, het aanpakken van de overlast aan het station en het inzetten van een grotere politionele capaciteit. De kinderopvang moet ondersteund worden door subsidiëring en facilitering, desnoods door eigen organisatie.”

“Het doel is om perspectief te bieden aan jonge ouders en tweeverdieners, wat Diksmuide dan weer aantrekkelijk maakt en iedereen toelaat om te werken. We willen als stad vertrouwen schenken aan de jeugdverenigingen en ondersteunen waar kan met daarbij de zorg voor goede lokalen. Een volgend punt is terug energie in de economie pompen door grootschalige kleinhandel en bedrijven aan te trekken. Ook naar energie toe moet Diksmuide naar een ander niveau. Zo gaf de huidige legislatuur een vergunning voor windmolens in Nieuwkapelle voor onbepaalde duur en er kwamen tien kleine windmolens bij. We liggen in een windrijk gebied, terwijl er ook nog heel wat daken van zonnepanelen kunnen voorzien worden, dit moet ons toelaten om samen massaal te investeren in de opwekking van groene én goedkope energie.”

Nu nog apart, later als één

Nog even meegeven dat de Actie!-fractie uit drie partijen bestaat die nationaal blijven bestaan en ook actief zullen zijn bij de Vlaamse en federale verkiezingen van juni. Deze legislatuur wordt dan ook nog apart uitgedaan. Vooruit en N-VA vanuit de oppositie, Idee Diksmuide houdt zich loyaal aan het bestuursakkoord. De bedoeling is lokaal één groep te worden en ook één fractie in de gemeenteraad: de Actie!-fractieé, besluit Kurt Vanlerberghe.

Het logo van Actie! bestaat uit drie golven onder elkaar met de kleuren geel, blauw en rood. De kleuren staan voor samenwerken op alle vlakken, van en voor Diksmuide.

The post Idee, Vooruit en N-VA trekken onder ‘Actie!’ naar de verkiezingen in Diksmuide is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nieuwe details duiken op: “Medisch team van de Paus werd ingevlogen voor operatie prinses Kate”

Er zijn nieuwe details opgedoken over de operatie van prinses Kate (42). Op 16 januari onderging de vrouw van prins William (41) een buikoperatie in Londen, waarna werd ontdekt dat ze aan kanker leed. Sindsdien ondergaat de prinses preventieve chemotherapie en blijft ze afwezig uit het koninklijke leven. Volgens het Italiaanse blad ‘Gente’ werd de operatie uitgevoerd door het medisch

Lees meer »

Investeer in onderzoek van hogescholen, dat brengt op

Nu de Vlaamse verkiezingsstrijd helemaal is losgebarsten, zijn de meeste debatfiches en programma’s op de partijhoofdkwartieren al opgemaakt. Maar misschien is er nog ruimte voor een extra onderwerp: investeer 20 miljoen euro extra in onderzoek van Vlaamse hogescholen.

Lees meer »

Ex-verpleegkundigen voor rechter na ‘grap’ met aerosoltherapie op achterste van bewoner, ook oud-directeur vervolgd voor schuldig verzuim

Vijftien maanden nadat drie oud-medewerkers van woonzorgcentrum De Zathe in Nieuwpoort door de raadkamer werden doorverwezen, staat het drietal vandaag eindelijk voor een zetel van drie rechters in de rechtbank van Veurne. Het gaat om een toenmalige verpleegster en hoofdverpleegkundige: zij pasten ‘voor de grap’ aerosoltherapie toe op het achterste van een dementerende man. Ze worden vervolgd voor mensonterende behandeling.

Lees meer »

Duikclub Ieper Dives blaast leegstaand café nieuw leven in: “We behouden het mooie authentieke interieur”

De Ieperse duikers van Ieper Dives hebben in het leegstaand café De Kerselaar een nieuw clublokaal gevonden. Het is de bedoeling dat de herberg als vergaderruimte wordt gebruikt. Achteraan de site komt een opslagplaats voor het duikmateriaal. “Er is in Ieper een tekort aan plaatsen waar verenigingen kunnen vergaderen.”
The post Duikclub Ieper Dives blaast leegstaand café nieuw leven

Lees meer »

Terwijl basketsterren schitteren in ondergoed van Kim Kardashian, gaan vooral scherpe quotes over ‘wit’ toptalent over de tongen

De WNBA gaat deze week in stijl van start, want de vrouwelijke basketbalsterren zullen dit seizoen met bijzonder ondergoed spelen. SKIMS, een bedrijf opgericht door niemand minder dan Kim Kardashian, is namelijk de officiële ondergoedleverancier. Nieuwe sensatie Caitlin Clark schittert niet in de publiciteitscampagne, maar gaat om een heel andere reden over de tongen.

Lees meer »

Marie en Gilbert vormen diamanten paar

Marie Gryp (81) en Gilbert Feys (83) uit de Sint-Bertinuslaan vierden hun diamanten huwelijksjubileum, samen met de familie in Feestzaal De Vrede.
The post Marie en Gilbert vormen diamanten paar appeared first on KW.be.

Lees meer »

Socialistische vakbond ABVV voert actie aan station van Hasselt tegen hogere treintarieven voor jongeren en senioren

Aan het station in Hasselt heeft de socialistische vakbond ABVV vanochtend actie gevoerd tegen de verhoging van treintarieven voor jongeren, senioren en mensen met een verhoogde tegemoetkoming. De spoorwegmaatschappij NMBS heeft aangekondigd dat ze haar tarieven in 2025 zal wijzigen. Het ABVV vreest dat vooral kwetsbare mensen daarvan het slachtoffer zullen zijn.

Lees meer »

Meer dan 500 aanhangers van Gülenbeweging opgepakt in Turkije

In Turkije zijn 544 mensen opgepakt die worden verdacht van banden met prediker Fethullah Gülen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Ali Yerlikaya dinsdag laten weten op X. Gülen wordt door president Recep Tayyip Erdogan beschouwd als de aanstichter van de couppoging van juli 2016.

Lees meer »

Organisator EBU reageert voor het eerst op turbulente Songfestivaleditie: “Betreuren dat sommige delegaties zich niet aan regels houden”

De European Broadcasting Union, de organisator van het Songfestival, heeft voor het eerst gereageerd op de controversiële editie van dit jaar. Aan kranten The Mirror en Irish Independent vertelt EBU dat ze het betreuren dat sommige delegaties op het Songfestival in Zweden de regels niet hebben gerespecteerd. De organisatie zal het evenement wel evalueren.

Lees meer »

Respect stapt naar Grondwettelijk Hof: Allerlaatste kans om beslissing tot fusie te vernietigen nadat Raad van State en Vlaams Parlement forfait geven

De oppositiepartij Respect riep een halfuur vóór de gemeenteraad van donderdagavond de pers bijeen, om aan te kondigen dat ze een dossier indienen bij het Grondwettelijk Hof. “Dit is de laatste kans om de ondemocratische beslissing tot fusie te vernietigen”, zegt Respect-kopman Hannes Gyselbrecht.
The post Respect stapt naar Grondwettelijk Hof: Allerlaatste kans om beslissing tot fusie te vernietigen

Lees meer »

Wie 123 km/u rijdt op de snelweg zal het horen: nieuwe auto’s moeten piepen wanneer je te snel gaat

Knipperen, pingen of piepen. Vanaf juli moet elke nieuwe auto een waarschuwing geven wanneer de chauffeur het gaspedaal te diep indrukt. De verplichte Europese invoering stuit op veel weerstand, en dat begrijpt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. “De psychologische impact van zo’n systeem mag je niet onderschatten.” Hoe gaat het juist in z’n werk? En waarom deze ingrijpende maatregel?

Lees meer »