Transfo Zwevegem opent Transfo Energiek en bijhorende belevingsroute en is daarmee energieker dan ooit

Vrijdagavond werd het bezoekerscentrum Transfo Energiek en een bijhorende belevingsroute officieel geopend in Zwevegem. Beide zijn dagelijks te bezoeken.

Transfo zet volop in op beleving en educatie rond het thema ‘energie’ en dit voor een breed publiek. Een belevingsparcours dompelt de bezoeker op interactieve manier onder in de boeiende wereld van energie.

Verspreid over de Transfo-site zijn er vijf doe-installaties: een lichtschommel, een energiefiets, een energievloer, een interactief uitzichtpunt en een maquette. Tevens werd een bezoekerscentrum ‘Transfo Energiek’ ingericht. “Hier neemt men een kijkje achter de schermen. Men ontdekt wat elektriciteit precies is en hoe die wordt opgewekt en getransporteerd. Verder besteden we ook veel aandacht aan de overgang naar groene, duurzame energie en aan de pioniersrol die de Transfo-site daarin speelt”, zegt gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe.

Zonneparking

Transfo wil een uithangbord zijn voor energie en duurzaamheid, nu en in de toekomst. “Dat gebeurt door het bouwen van een future-proof energienetwerk dat de site via nieuwe duurzame energie-infrastructuur voorziet van energie op basis van gelijkstroom. Transfo wordt zo een van de energiehubs of living labs waar geëxperimenteerd wordt met hernieuwbare energie.”

Een zonneparking combineert vanaf eind dit jaar parkeerfaciliteiten voor de site met zonnepanelen en ook op de gebouwen van Transfo komen zonnepanelen. “De energie die overdag wordt geproduceerd wordt gestockeerd in een batterijopslag, waarbij gebruik wordt gemaakt van oude busbatterijen”, aldus Vanlerberghe.

Vrij te bezoeken

Het buitenparcours en het bezoekerscentrum van Transfo Energiek zijn vrij te bezoeken en zijn elke dag open van 9 uur tot 17 uur. Het bezoekerscentrum in groep bezoeken kan vanaf 2024 ook onder begeleiding van een gids.

Het belevingsparcours Transfo Energiek werd mede gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het programma Urban Innovative Actions.

The post Transfo Zwevegem opent Transfo Energiek en bijhorende belevingsroute en is daarmee energieker dan ooit is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

IN BEELD – Natalia in Schiervelde in Roeselare: “Ik mag geen stap verkeerd zetten, geen woord teveel zeggen, maar daar ben ik niet zo goed in”

Op het podium van Schiervelde in Roeselare stond Natalia in een organisatie van PMLE. De zaal was goed gevuld voor deze zangeres uit de Kempen, die 90 minuten op het podium stond én zo gelukkig was dat ze mocht optreden voor zo’n enthousiast publiek.
The post IN BEELD – Natalia in Schiervelde in Roeselare: “Ik mag geen stap verkeerd

Lees meer »

Celstraf voor vrouw die vriendjes pluimde met nepreisjes en Tomorrowland-tickets: “Ze pleegde zelfs feiten terwijl ze onder elektronisch toezicht stond”

Al sinds 2014 licht Kimberly C. (33) non-stop mensen op, onder andere via tweedehandswebsites. Na drie eerdere veroordelingen kreeg de Brugse maandag opnieuw 40 maanden cel omdat ze meerdere vriendjes en hun familie geld aftroggelde met luxereisjes en vip-tickets voor Tomorrowland. De Brugse rechtbank beval haar onmiddellijke aanhouding.

Lees meer »

MULTILIVE PREMIER LEAGUE (17u). Basisspelers De Bruyne én Doku moeten City aan de titel helpen – Ook Trossard in de basiself

Wordt het Manchester City, of toch nog Arsenal? De Citizens zijn bij winst tegen West Ham altijd zeker van een vierde opeenvolgende landstitel. Arsenal staat voor de slotspeeldag op twee punten en moet dus rekenen op puntenverlies van De Bruyne en Doku en zelf winnen van Everton. Krijgen we een thriller in Engeland? Volg beide wedstrijden op de voet in

Lees meer »

Vredescomité Kortrijk maakt Stiltecirkels voor vrede in Gaza

Vredescomité Kortrijk zette woensdagavond zijn schouders onder het initiatief van Pax Christi Vlaanderen om de Nakba te herdenken via een aantal Stiltecirkels. Er waren zo’n 40 deelnemers.
The post Vredescomité Kortrijk maakt Stiltecirkels voor vrede in Gaza appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jaar cel voor dertiger die ‘met grote smile’ dronken man bewusteloos schopte in Brugse uitgaansbuurt

Een 30-jarige Zedelgemnaar heeft voor de Brugse rechtbank een jaar effectieve celstraf gekregen voor grof geweld in de Brugse uitgaansbuurt. Gillan W. sloeg en schopte een dronken man bewusteloos. “Hij schiep daar een duivels genoegen in”, aldus de procureur.
The post Jaar cel voor dertiger die ‘met grote smile’ dronken man bewusteloos schopte in Brugse uitgaansbuurt appeared first on

Lees meer »

To Lam aangesteld als nieuwe president Vietnam

De Vietnamese Communistische partij heeft minister van Openbare Veiligheid To Lam aangesteld als nieuwe president. Dat hebben de staatsmedia zaterdag gemeld. Zijn voorganger Vo Van Thuong moest in maart ontslag nemen na een groot anticorruptieonderzoek. Hij was een jaar eerder president geworden.

Lees meer »

KIJK. Joost Klein voor het eerst op podium na Songfestival-incident: “Je kunt me niet klein krijgen”

Het bleef spannend tot het allerlaatste moment, maar Joost Klein (26) stond zondagavond dan toch op het podium van het Freshtival in het Nederlandse Enschede. Hij sprak het publiek liefdevol toe: “Ik ben een beetje overweldigd, maar ik hou van deze mentaliteit.” Het was zijn eerste optreden sinds zijn diskwalificatie op het Eurovisiesongfestival in Zweden.

Lees meer »

Ophef na ontslag vakbondskandidaat ArgenX in Gent: “Directie maakt sociaal overleg onmogelijk”

Bij biotechbedrijf Argenx in Gent eisen vakbonden dat het ontslag van een vakbondskandidaat ongedaan wordt gemaakt. De werknemer was 1 van de 2 kandidaten om de vakbond te vertegenwoordigen. Volgens de vakbond is de werknemer ontslagen, omdat de directie zo geen sociaal overleg moet organiseren. Bij Argenx in Gent werken ongeveer 350 mensen. De directie was nog niet bereikbaar voor

Lees meer »

Speeddaten was een topper: “Je weet nooit dat je iets of iemand ontdekt”

In een van de Broeltorens kon je speeddaten in ‘Kelly en Tims relatiebureau’. Eline Vyncke is Kelly, een ervaringsgericht verbindingsexperte, Wouter Verdegem is Tim, een relationeel therapeut. Tim is 45 en Kelly is naar eigen zeggen ‘forever young’. Samen probeerden ze tijdens het speeddaten koppeltjes te maken. Ruim 44 kandidaten kwamen opdagen.
The post Speeddaten was een topper: “Je

Lees meer »

Markt ruimt vanaf 15 juni plaats voor Markttuin

De wekelijkse donderdagmarkt krijgt tot half september een iets andere opstelling. Vanaf 15 juni komt op het Marktplein immers een Markttuin. De kramen die op het parkeergebied van het Marktplein stonden, verhuizen tijdelijk naar de Vrijdomkaai.
The post Markt ruimt vanaf 15 juni plaats voor Markttuin appeared first on KW.be.

Lees meer »