Transfo is energieker dan ooit: belevingsparcours en bezoekerscentrum rond de wereld van energie

Op de Transfosite werd het bezoekerscentrum Transfo Energiek en een bijhorende belevingsroute geopend. Daarnaast werden de nieuwste restauratiewerken voorgesteld. Daarmee is de Transfosite energieker dan ooit.

De voormalige elektriciteitscentrale Transfo zet volop in op beleving en educatie rond het thema energie en dit voor een breed publiek. Een belevingsparcours dompelt de bezoeker op een interactieve manier onder in de boeiende wereld van energie.

Verspreid over de Transfosite zijn er enkele doe-installaties zoals een lichtschommel, een energiefiets, een energievloer en een interactief uitzichtpunt. Ook werd een maquette onthuld waarbij het makkelijker is om zich te oriënteren. In het bezoekerscentrum Transfo Energiek neemt men een kijkje achter de schermen van energie. “Men ontdekt wat elektriciteit precies is en hoe die wordt opgewekt en getransporteerd. Verder gaat ook veel aandacht naar de overgang naar groene, duurzame energie”, zegt gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe.

Een zonneparking, overdekte parking met zonnepanelen, combineert vanaf eind dit jaar parkeerfaciliteiten voor de site met zonnepanelen. “Ook op de gebouwen van Transfo komen zonnepanelen. De energie die overdag wordt geproduceerd wordt gestockeerd in een batterijopslag, waarbij gebruik wordt gemaakt van oude busbatterijen”, aldus Jurgen Vanlerberghe.

Uitstraling

Sedert 2002 werken de publieke partners (Zwevegem, Provincie West-Vlaanderen en Leiedal) samen om Transfo te restaureren en een nieuwe invulling te geven. “De machinezaal, het ketelgebouw, de duiktank, het mekaniekersgebouw zijn belangrijke realisaties die de site nieuw leven inblazen. Deze renovatie maakt van de site Transfo een uniek ensemble met nationale en internationale uitstraling.

De recente erfgoedrenovaties op de site zijn gerealiseerd met steun van het Agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid en de gemeente Zwevegem, binnen een meerjarenovereenkomst.

“Eind 2006 zijn de installaties uit de oorspronkelijke pompenzaal weggenomen. Het gelijkvloers werd toen als feestzaal herbestemd. De ruimte erboven, de huidige pompenzaal, dient nu als annex bij de machinezaal op hetzelfde niveau. De muurcementering is hersteld met behoud van haar patine, een vloerafwerking in polierbeton is voorzien en metaalstructuren zijn herschilderd. Verder zijn ook brandwerende deuren voorzien”, vertelt Cleo Bouttens van de gemeente.

Kantoorruimte

De machinezaal is door de jaren heen uitgegroeid tot een populaire plek voor evenementen. In de monumentale ruimte zijn de originele turbines nog steeds in hun oorspronkelijke staat te vinden zijn. “De noodzaak om een evacuatieweg te maken werd door de architecten omgeturnd naar een unieke kans om een monumentale ingang te voorzien vanaf het jaagpad langs het kanaal Bossuit-Kortrijk, dwars door de ketelruimte. Een koker van beton en cortenstaal ontsluit binnen- en buitenruimte en maakt een unieke verbinding”, aldus Cleo Bouttens.

Ook aangepakt werd het Eliagebouw in het oosten van de site.” Hier is de buitenschil gerenoveerd: het buitenschrijnwerk, de gevel en het dak. Dit gebouw maakt deel uit van de site van het toekomstige Transfo Climbing.”

Het nieuwe Transfogebouw was de verwerkingseenheid die de geproduceerde stoom in uitgaande netspanning transformeerde. “Het nieuwe Transfogebouw vormt voortaan een uniek en bezielend kader voor ondernemen. De ruimtes worden door Intercommunale Leiedal en de gemeente Zwevegem per verdieping verkocht en variëren tussen de 300 en 375 vierkante meter.”

Erfgoedelementen

Het gebouw telt vijf verdiepingen, met een prachtige uitkijk op de omgeving en de site. Leiedal heeft voor elke verdieping een inspirerend voorbeeld van kantoorinrichting ontwikkeld, met behoud van talloze unieke erfgoedelementen.

Het buitenparcours en het bezoekerscentrum van Transfo Energiek zijn vrij te bezoeken, elke dag open van 9 tot 17 uur. Het bezoekerscentrum in groep bezoeken kan vanaf 2024 ook onder begeleiding van een gids.

The post Transfo is energieker dan ooit: belevingsparcours en bezoekerscentrum rond de wereld van energie is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Zelensky roept op om energie te besparen na Russische aanvallen op elektriciteitsnet

Het Westen is “met vuur aan het spelen” en dat zal “niet onbeantwoord blijven”. Dat heeft Moskou gezegd na de Oekraïense luchtaanvallen in de nacht van donderdag op vrijdag. Volgens Rusland werden daarbij westerse wapens gebruikt. Zowel Rusland als Oekraïne zien weinig in een wapenbestand tijdens de Olympische Spelen. De Franse president Emmanuel Macron had opgeroepen tot een wereldwijd staakt-het-vuren

Lees meer »

Ken jij al deze politieke termen? Wij zetten er een hele hoop op een rijtje

Cordon sanitaire, fracties, links – rechts, uitvoerende macht, opkomstplicht… . Nu de verkiezingen steeds dichterbij komen (9 juni is het zover), komt er steeds meer politiek jargon aan bod in artikels of zelfs gesprekken aan tafel met vrienden of collega’s. Dat je niet helemaal weet wat al die termen inhouden, is zeker niets om je voor te schamen. Om je

Lees meer »

Gratis Parkies-concerten komen deze zomer terug naar Knokke-Heist?

Van 1 juli tot en met 12 augustus kan je opnieuw zeven maandagavonden terecht in Tuin CC Scharpoord van Knokke-Heist voor de gratis Parkies-concerten. Op maandagavond 5 augustus is er opnieuw een Parkies XL-optreden.??
The post Gratis Parkies-concerten komen deze zomer terug naar Knokke-Heist? appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Deze race is dé ultieme test voor mens en machine”: Renzo en Valé Van der Donckt naar eiland Man voor gevaarlijkste motorrace ter wereld

Op het eiland Man wordt ieder jaar een van de spectaculairste, maar tegelijk ook een van de gevaarlijkste motorraces ter wereld georganiseerd. Tijdens de race scheuren de deelnemers gedurende 60 kilometer langs dorpjes en smalle straten. Kanegemnaar Renzo Van der Donckt (47) is een bekende naam in het wereldje. Hij nam in het verleden al een aantal keer individueel deel

Lees meer »

KLJ Kanegem viert 90-jarig bestaan met pikdorsercross als blikvanger tijdens feestweekend

KLJ Kanegem bestaat dit jaar 90 jaar en dat moet gevierd worden. In het pinksterweekend van 17 tot en met 20 mei vinden de festiviteiten plaats, verspreid over drie dagen. De pikdorsercross op maandag 20 mei moet de blikvanger worden, aldus voorzitter Emiel Declercq.
The post KLJ Kanegem viert 90-jarig bestaan met pikdorsercross als blikvanger tijdens feestweekend appeared first

Lees meer »

Wevelgem geeft startschot van ‘Geef om haar’ dat Think Pink steunt met verzamelen van haarlokken

Van eindeloos lange lokken, tot een snit net onder de schouders. In het Wevelgemse kapsalon Coup de Foudre werd het startsignaal gegeven, voor de lokale deelname aan de Think Pink actie. Lokken haar worden er op die manier verzameld, om pruiken te kunnen maken voor kankerpatiënten.
The post Wevelgem geeft startschot van ‘Geef om haar’ dat Think Pink steunt

Lees meer »

Mysterie van het vrouwelijk sporthart: waarom lezen we alleen over plotse dood bij mannelijke (top)sporters?

Christian Eriksen die ineenstuikt op het veld tijdens het EK voetbal in 2021, Sep Vanmarcke die een punt achter zijn carrière moest zetten door hartritmestoornissen of Sergio Agüero van FC Barcelona die noodgedwongen moest stoppen met voetballen door hartproblemen. Topsport blijkt niet zo onschuldig voor het hart. Maar geldt dat ook voor topsportsters? Uit onderzoek blijkt dat negen op tien

Lees meer »

Music for Charity zamelt op 5 oktober geld in

Music for Charity is ontstaan uit de Rock Night, een evenement dat zes jaar werd georganiseerd ten voordele van wielrenner Jari Vandenbussche. Het ingezamelde geld gaat naar twee goede doelen, één die de organisatie zelf kiest en één die het publiek mag voorstellen. Afspraak op 5 oktober in zaal De Zwaan.
The post Music for Charity zamelt op 5

Lees meer »

Wanneer stort de fiscus je te veel betaalde belastingen terug?

Heb je onlangs je aanslagbiljet voor de personenbelasting ontvangen via de post of in je eBox? Dan weet je of je moet bijbetalen of dat je geld terugkrijgt van de fiscus. Maar wanneer krijg je dat geld terug? Dat is eenvoudig te achterhalen. Controleer de onderstaande punten om ervoor te zorgen dat de betaling zonder problemen op je rekening terechtkomt.

Lees meer »