“Concerten verstoren broedseizoen”: ABS niet te spreken over toelating Blankaartsessies 4AD in Diksmuide

Joël Van Coppenolle, gemeenteraadslid en voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) Diksmuide, verzet zich tegen de Blankaartsessies van 4AD. “De concerten verstoren het broedseizoen.”

“Dagelijks kom ik in contact met hardwerkende landbouwers die aan tal van regels gebonden zijn. De regelgeving omvat ieder aspect van hun werkzaamheden, daarom was ik echt verbijsterd te vernemen dat 4AD in juni elke donderdag de Blankaartsessies mag organiseren”, start Joël.

Gebrek aan respect

“Dit getuigt van een gebrek aan respect voor de natuurlijke cyclus tijdens het broedseizoen en voor het kwetsbare evenwicht binnen onze lokale ecosystemen in natuurgebied De Blankaart! Dat terwijl de landbouwers dagelijks de enorme impact van strenge regels om onze natuur te beschermen ervaren. Als landbouwers beoordelen wij elke actie op de impact op het milieu, van bemestingsnormen tot sproeireglementen. Het is dan ook onbegrijpelijk dat men evenementen toelaat die potentieel schadelijk zijn voor de natuur terwijl wij ons dagelijks inzetten om onze landbouwactiviteiten in harmonie met de natuur te brengen”, vertelt een verontwaardigde Joël.

“Het broedseizoen is van heel groot belang voor veel vogelsoorten, denken we maar aan de zee-

arend. De vogels zijn afhankelijk van rust en veiligheid in de natuurgebieden om hun kuikens te laten groeien. Het organiseren van dergelijke verstorende concerten net op dat tijdstip en die locatie getuigt van weinig inzicht en respect voor de natuurlijke processen die de biodiversiteit in stand houden. Een kaakslag voor de boeren, die voor voedsel en behoud van het land zorgen, strenge regels moeten volgen om de natuur te beschermen en dan zien dat men met dergelijke initiatieven gewoon wegkomt.”

Europese zeearend

“De wetgeving die strenge straffen oplegt voor het verstoren van broedplaatsen van bedreigde diersoorten, zoals de Europese zeearend, benadrukt de ernst van dit onderwerp. Het is van vitaal belang dat we de habitat van deze majestueuze dieren respecteren en beschermen. We moeten ons bewust zijn van de verstrekkende gevolgen van dergelijke acties!”

Strikte decibellimiet

Van Coppenolle richt daarom een duidelijke vraag aan de organisatoren om de Blankaartsessies te herzien. “Ik vraag met aandrang aan 4AD om hun plannen te herzien en als ABS vragen wij ons af hoe de beheerders van De Blankaart hiervoor toestemming hebben kunnen geven.”

“De boeren moeten zich aan strenge regels houden maar dit wordt toegelaten. Onbegrijpelijk!” – Joël Van Coppenolle

Voor 4AD reageert Stijn Dangereau: “We schrikken van deze reactie. Wie eerder al naar de Blankaartsessies kwam, weet dat dit geen festival is, maar net een poging om cultuur, natuur en duurzaamheid met elkaar te verweven. De sessies ontstonden tijdens de coronacrisis, op vraag van de provincie, en zijn uitgegroeid tot een gewaardeerde formule die De Blankaart extra in de aandacht zet. De sessies vinden niet plaats in het natuurgebied, maar in het kasteelpark, vlak naast de Iepersesteenweg. We programmeren enkel soloartiesten of akoestische bands, volgen een strikte decibellimiet en houden ons aan één uur muziek per donderdag.”

“4AD is nationaal en internationaal een voorloper voor de muzieksector op vlak van duurzaamheid. Ook deze sessies zijn een voorbeeld van hoe je cultuur in openlucht kan brengen, zonder impact op de omgeving. We hopen dan ook dat iedereen die zich zorgen maakt langskomt op de sessies of naar 4AD afzakt om met ons te praten, we zijn een sociaal geëngageerd huis met een liefde voor natuur en cultuur.”

Reactie schepen

Ook schepen van Milieu Marc Deprez reageert: “De Blankaartsessies laten doorgaan tijdens het broedseizoen lijkt mij wat ongelukkig en stemt enigszins tot reflectie. Niet enkel de landbouwers en tuinbouwers hebben bedenkingen. Ook het bewonersplatform De Blankaartklok en natuurliefhebbers plaatsen hier vraagtekens bij. Tijdens het broedseizoen dient men inderdaad de rust en de sereniteit van de vogels en de kuikens te garanderen. Het aantal decibels bij dergelijke concerten is immers niet te onderschatten.”

The post “Concerten verstoren broedseizoen”: ABS niet te spreken over toelating Blankaartsessies 4AD in Diksmuide is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Visma-Lease a Bike had nog grote plannen met Uijtdebroeks, die ploegmaats zelfs geen hand mocht geven: “Zo moeten vertrekken is extra lastig”

Geen Cian Uijtdebroeks (21) meer in de Giro. De jonge Belg kwam woensdag niet meer aan de start: ziek en koorts. “Omwille van het besmettingsgevaar was zelfs een handdruk met z’n ploegmaats niet meer mogelijk”, aldus zijn ploeg. De Ronde van Italië eindigt zo in mineur, maar de voorbije twaalf dagen waren niet voor niks: Uijtdebroeks maakte een prima beurt

Lees meer »

Kleine Lowie (6) verliest strijd tegen hersentumor: “Je koos Moederkesdag om de vrijheid te nemen die je zo hard hebt verdiend”

Kleine superheld Lowie uit Zoersel is niet meer. Zestien maanden nadat er bij de jongen een agressieve hersentumor werd vastgesteld, stopte zijn leventje. Uitgerekend op Moederdag. Maar één ding is zeker: zijn ouders en zusje bezorgden hem in zijn palliatieve maanden de mooiste momenten van zijn leven. “We maken de prachtigste herinneringen en ik geloof dat ik momenteel intenser met

Lees meer »

ONZE OPINIE. “Dat politici durven tonen dat ze soms een bloedhekel hebben aan elkaar, maakt van hen net mensen van vlees en bloed”

“Dit keer gaan Donald Trump en Joe Biden niet met elkaar in debat voor de presidentsverkiezingen. Ze gaan een weekend samen in een kasteel doorbrengen, laten zich filmen en koken samen spaghetti bolognese.” Wat in de VS ondenkbaar zou zijn, gebeurt in Vlaanderen wel voor het VTM-programma ‘Het conclaaf’. “Politiek is in dit land veel menselijker dan het cliché ons

Lees meer »

Zwemclub ROSC is succesvol op eigen Speedomeeting: “We zitten op het goede spoor”

De Royal Ostend Swimming Club organiseerde zijn jaarlijkse Speedomeeting in het stedelijk zwembad Brigitte Becue. “Bijna iedereen heeft voor een persoonlijke besttijd gezorgd en we hebben heel veel medailles behaald. We zitten weer op het goede spoor”, vindt hoofdcoach Brian Ryckeman.
The post Zwemclub ROSC is succesvol op eigen Speedomeeting: “We zitten op het goede spoor” appeared first on

Lees meer »

Bezoek archeologische opgravingen Sint-Laurentiuskerk

Naar aanleiding van de vernieuwing van de verwarmingsinstallatie in de Sint-Laurentiuskerk in Zedelgem, loopt een archeologisch onderzoek op de plaatsen die voor deze werken moeten worden vrijgemaakt.
The post Bezoek archeologische opgravingen Sint-Laurentiuskerk appeared first on KW.be.

Lees meer »

Blankenbergse trompettist Yves Fernandez op Brugs stadsfestival Mirage: “Muziek is mijn vitamine”

Op donderdag 23 mei opent de Blankenbergse trompettist Yves Fernandez het stadsfestival Mirage langs de Kruisvest in Brugge. Hij maakt al twintig jaar deel uit van de bigband van Lady Lynn en wil met zijn nieuwe groep Whoopie jazz toegankelijk maken voor kinderen.
The post Blankenbergse trompettist Yves Fernandez op Brugs stadsfestival Mirage: “Muziek is mijn vitamine” appeared first

Lees meer »

Muziekvereniging Eendracht en Vrijheid bestaat 140 jaar: “Jong talent aantrekken”

De Koninklijke Muziekvereniging Eendracht en Vrijheid werd opgericht in 1884 en is daarmee een van de oudste muziekverenigingen in Vlaanderen. Ze gaven al vroeg concerten en namen deel aan festivals, stapconcerten, processies en het opluisteren van feesten. Dit tot begin de jaren 1950 toen de vereniging Koninklijk werd en er een kentering kwam.
The post Muziekvereniging Eendracht en Vrijheid

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Meerdere doden bij bombardement op recreatiezone in Charkiv: “Russen namen dezelfde plek als doelwit 20 minuten na aankomst van hulpverleners”

Russische troepen rukken op in het oosten van Oekraïne. President Vladimir Poetin wil van de regio rond de Oekraïense stad Charkiv een bufferzone maken. Ondertussen raken de Oekraïense strijdmachten uitgeput. Zondag vielen bij Russische bombardementen in de regio van Charkiv zeker tien doden. Er vielen ook nog 25 gewonden. Lees hier de ontwikkelingen van zondag 19 mei terug.

Lees meer »

Oostenrijkse politie arresteert 14-jarig meisje voor plannen terreuraanslag op “ongelovigen”

Speurders hebben volgens Oostenrijkse media mogelijk een terroristische aanslag van een 14-jarige meisje uit Montenegro verijdeld. De tiener wordt ervan verdacht een mesaanval te willen plegen bij de Jakominiplatz in de stad Graz. Bij een huiszoeking werd onder andere een mes, bijl en kleding in beslag genomen. De aanval zou gericht zijn tegen “ongelovigen”, meldt de Oostenrijkse politie.

Lees meer »