“Op dromen staat geen leeftijd”: docent Hubert (73) begint dankzij Europees project nieuw leven als landbouwer

West-Vlaanderen is meer Europees dan je zou denken. Dat ondervond ook Hubert, een docent landmeten die een opmerkelijke carrièreswitch maakte. Hij kocht een vervallen boerderij en begon een nieuw leven als landbouwer. Mede dankzij het Europese project ‘Het Smaakt Naar Meer’ werd zijn bioboerderij een succes. “Je hoeft geen jonge snuiter te zijn om nog aan een droom te beginnen.”

Hubert Dewitte (73) was docent landmeten toen hij een burn-out kreeg. Hij besliste zijn leven over een andere boeg te gooien en kocht in 2004 een leegstaande boerderij in Lauwe, een deelgemeente van Menen. Met succes: twintig jaar later is ’t Goed ter Heule een goed draaiende bioboerderij en hoevewinkel. Om zijn droom te verwezenlijken, kon Hubert rekenen op het Europese project Het Smaakt Naar Meer, dat plattelandsregio’s aantrekkelijker wil maken.

Dit is zijn verhaal.

Ik kocht in 2004 een vervallen boerderij. Het zou bloed, zweet en tranen kosten om mijn plan te doen lukken, maar ik moest en zou een biologische boerderij uit de grond stampen. Er werd vaak met mij gelachen omdat ik dat op mijn leeftijd nog wou doen. Een oude boerderij opstarten, niemand geloofde erin, maar ik ben er toch aan begonnen. Het eerste jaar plantte ik in mijn eentje pompoenen, zo’n honderd soorten. Wroeten met mijn lintje en mijn meter op het veld. Dat waren lange dagen.”

De opstart verliep niet vlekkeloos. Ik had stress, tot op het ongezonde af. Daarbovenop kreeg ik een oogziekte. Voor ik het wist, belandde ik opnieuw in een burn-out. Ik sliep niet meer en had het voortdurend koud. Je bent slecht bezig, zei mijn dokter. Financieel had ik de nieuwe boerderij ook niet goed aangepakt. Eerlijk is eerlijk, ik was heel wankel begonnen aan mijn nieuwe avontuur.”

Kortom, de gebraden kippen vliegen niet zomaar je mond binnen. Ik heb afgezien en geleerd dat efficiëntie en hard werken belangrijk zijn. Gewoon doordoen. Niet opgeven. Boeren die elke dag klagen, houden de job niet vol.”

Biologische landbouw is gewoon niet simpel. Ik heb zelf heel veel moeten proberen wat wel of niet werkte. Niet alleen ik, maar de biologische landbouw zelf heeft ook al een serieus parcours afgelegd. Vroeger was er nog niet zoveel geweten. Gewassen besproeien gebeurde gewoon. Nu doen we dat met biopesticiden.”

Een biologische boerderij rendabel maken, is en blijft de grootste uitdaging. Inzetten op de korte keten is daarom cruciaal voor een klein bedrijf. Groothandelaren zoals grote supermarktketens willen een stabiele en continue levering. Als klein landbouwbedrijf is dat onhaalbaar. Eigenlijk zouden die grote landbouwbedrijven ook moeten inzetten op biologische landbouw. Op de korte keten. Dat draagt bij aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk.”

Nu gaat het echt goed. Onze boerderij is ondertussen een echt familiebedrijf geworden. Mijn dochter heeft de boerderij overgenomen met haar vriend. Ze zetten nu heel hard in op de hoevewinkel en op het cafeetje bij de boerderij. Ik woon er nog, geniet van het leven hier en hou me alleen nog bezig met het papierwerk. Ik ben nu eigenlijk voor de tweede keer met pensioen.” (lacht)

Ik deel mijn passie voor biologische landbouw wel nog met jongere generaties. Biologische landbouw is echt de toekomst, er is gewoon geen andere weg mogelijk. In mijn vrije tijd geef ik nog vaak gastcolleges in hogescholen in West- en Oost-Vlaanderen. Ik zeg tegen mijn studenten: durf de sprong te maken naar biologische landbouw, zelfs al gebeurt het in kleine stapjes. Het harde werk zal lonen.” Ik ben daar het perfecte voorbeeld van.” (door studente journalistiek Ine Staelens)

Wie is Ine?

Het mooie verhaal van Hubert werd opgetekend door Ine Staelens, studente journalistiek aan hogeschool Howest. Dit verhaal kadert in een schoolopdracht: de studenten moesten een portret schrijven van een West-Vlaming die dankzij Europa doet wat hij doet. Wij kozen er het artikel van Ine uit voor publicatie in onze krant.

“Ik heb mijn hart verloren aan de journalistiek”, vertelt de 20-jarige uit Heule bij Kortrijk. “Elke dag ben ik intensief bezig met het nieuws in de wereld en rondom mij. Naast mijn studies ben ik ook aan de slag als freelance journalist. Zo doe ik al ervaring op in het werkveld.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Howest en Europe Direct West-Vlaanderen.

The post “Op dromen staat geen leeftijd”: docent Hubert (73) begint dankzij Europees project nieuw leven als landbouwer is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

(H)eerlijk Brugge zet duurzame voeding in de kijker

Tijdens het weekend van 25 en 26 mei vindt in het Koningin Astridpark de zevende editie plaats van (H)eerlijk Brugge, hét familiefestival rond duurzame voeding. Centraal staat het thema voedselresten.
The post (H)eerlijk Brugge zet duurzame voeding in de kijker appeared first on KW.be.

Lees meer »

Voor mooi weer moet je dit pinksterweekend in West-Vlaanderen zijn: “Vooral zondag en maandag veel ruimte voor zon”

Het KMI voorspelt dit pinksterweekend regen en onweersbuien in het hele land. West-Vlaanderen blijft echter gespaard. “Hoe verder richting het westen, hoe zonniger het wordt”, voorspelt Nicolas Roose van Noodweer Benelux.
The post Voor mooi weer moet je dit pinksterweekend in West-Vlaanderen zijn: “Vooral zondag en maandag veel ruimte voor zon” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Brugge krijgt tegen 2028 een nieuwe Kruispoortbrug: tafelbrug zorgt voor minder visuele hinder op beschermde Vesten

Brugge krijgt tegen 2028 een nieuwe tafelbrug aan de Kruispoort, op 90 meter van de huidige tijdelijke brug. De startnota is goedgekeurd, tegen 2026 zou de eerste spadesteek in de grond kunnen. Tegelijkertijd worden de kruispunten hertekend, in de toekomst zullen enkel nog voetgangers en fietsers door de historische Kruispoort mogen.
The post Brugge krijgt tegen 2028 een nieuwe

Lees meer »

EU-lidstaten keuren nieuwe asiel- en migratiepact definitief goed

De lidstaten van de Europese Unie hebben zonder discussie het licht op groen gezet voor het nieuwe asiel- en migratiepact. Het wetgevend pakket, zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor, “zal zorgen voor een beter functionerend systeem, met vlotte grensprocedures en werkende digitale systemen die over heel de EU met elkaar in verbinding staan”.

Lees meer »

Vredescomité Kortrijk maakt Stiltecirkels voor vrede in Gaza

Vredescomité Kortrijk zette woensdagavond zijn schouders onder het initiatief van Pax Christi Vlaanderen om de Nakba te herdenken via een aantal Stiltecirkels. Er waren zo’n 40 deelnemers.
The post Vredescomité Kortrijk maakt Stiltecirkels voor vrede in Gaza appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jozef (90) stopt met handboogschieten: “Ik heb mijn materiaal aan een jonge schutter geschonken”

Jozef Anseeuw uit Sint-Andries werd onlangs gevierd voor zijn vijftig jaar lidmaatschap bij de Koninklijke Handbooggilde Sint-Sebastiaan op het domein Koude Keuken in Sint-Andries. Sinds kort is de Bruggeling gestopt met handboogschieten, maar hij gaat er nog graag langs.
The post Jozef (90) stopt met handboogschieten: “Ik heb mijn materiaal aan een jonge schutter geschonken” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Drie lichamen van gijzelaars teruggevonden in Gaza, zegt Israëlische leger

Troepen van het Israëlische leger in Gaza zouden de lichamen van drie Israëlische gijzelaars gevonden hebben in Gaza. Dat kondigt het Israëlische Defensieleger (IDF) zelf aan op X. Volgens het leger werden de lichamen gevonden in een tunnel. De drie gijzelaars werden op 7 oktober ontvoerd door Hamas toen ze een muziekfestival bijwoonde vlak bij Gaza. Ze zouden al op

Lees meer »

“Ze hebben ons gastvrij ontvangen”: uitwisselingsproject tussen Veurns en Frans college doet meer dan alleen taalvaardigheid verbeteren

Leerkrachten en de eerstejaars van de flexklas 1AB en 1AA Taalatelier van Talent-Is Campus College Veurne blikken positief terug op het uitwisselingsproject met ‘le Collège du Moulin’ in het Franse Grande-Synthe (Duinkerke). Voor beide scholen werd het een grensoverschrijdende ontdekkingstocht naar de andere taal, naar de andere cultuur, naar de andere leefgewoonten.
The post “Ze hebben ons gastvrij ontvangen”:

Lees meer »

Zwangere vrouw (39) overleden bij familiedrama in Deurne, man (42) in levensgevaar: 10-jarig zoontje belde hulpdiensten

De politie is vandaag opgeroepen voor een incident in een woning aan de Te Boelaarlei in Deurne. Een man (42) heeft daar zijn zwangere vrouw (39) verwond en daarna zichzelf. “De vrouw is ter plaatse aan haar verwondingen overleden. De man is in levensgevaar naar het ziekenhuis gebracht en werd gearresteerd”, klinkt het bij Wouter Bruyns van Politiezone Antwerpen.

Lees meer »