Brugge krijgt tegen 2028 een nieuwe Kruispoortbrug: tafelbrug zorgt voor minder visuele hinder op beschermde Vesten

Brugge krijgt tegen 2028 een nieuwe tafelbrug aan de Kruispoort, op 90 meter van de huidige tijdelijke brug. De startnota is goedgekeurd, tegen 2026 zou de eerste spadesteek in de grond kunnen. Tegelijkertijd worden de kruispunten hertekend, in de toekomst zullen enkel nog voetgangers en fietsers door de historische Kruispoort mogen.

Tegen 2027 loopt de vergunning voor de gehuurde, tijdelijke zuidelijke Kruispoortbrug af. Die vervangbrug werd na een onherstelbaar defect door een aanvaring in 2017 geplaatst voor de duur van tien jaar. Ondertussen kon bij de Vlaamse Waterweg het studiewerk beginnen voor de bouw van een definitieve brug.

Verkeersknoop

“Die zal er nu komen 90 meter verder, parallel met de Maalse Steenweg in Sint-Kruis”, zegt Brugs burgemeester Dirk De fauw. Tegelijkertijd pakt het Agentschap Wegen en Verkeer de ingewikkelde verkeersknoop aan op die plek. “De plannen zullen niet alleen een veiliger verkeer genereren, maar ook het openbaar domein rondom de historische Kruispoort veel mooier maken”, stelt schepen Mercedes Van Volcem.

Zo ziet een tafelbrug eruit. © Vlaamse Waterweg

Lieven Dejonckheere, afdelingshoofd van de Vlaamse Waterweg, licht het goedgekeurde concept toe: “De nieuwe zuidelijke Kruispoortbrug zal op een grotere afstand van de middeleeuwse stadspoort gerealiseerd worden. Dat laat ons toe om tijdens de werken de tijdelijke brug te behouden. Maar die grotere afstand verbetert ook de vaarweg voor de 105 meter lange schepen van klasse IV. De wachttijden zullen verkorten.”

Tafelbrug

“Je moet ermee rekening houden dat jaarlijks binnenschepen 1,2 miljoen ton goederen via de Brugse Ringvaart transporteren. Elk binnenschip van die omvang betekent 150 vrachtwagens minder op de weg”, stelt Dirk De fauw.

Enkel fietsers en voetgangers zullen nog door de Kruispoort mogen. © Vlaamse Waterweg

“Om de visuele hinder te beperken kiezen we voor een tafelbrug, die met de modernste technieken aangedreven wordt”, vervolgt Lieven Dejonckheere. “Het 35 meter lange brugdek zal horizontaal gedragen worden door vier cilinders, die in gesloten toestand in de grond zakken. Zo’n tafelbrug heeft veel minder landschappelijke impact dan en basculebrug, die in geopende toestand hoog boven de stadspoort en de bomen op de beschermde vesten zou uittorenen en zou conflicteren met het Unesco Werelderfgoed.”

Groenzone

Humberto Van Nunen, afdelingshoofd van het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer, vult aan: “Enkel voetgangers en fietsers zullen toegelaten worden door de Kruispoort, de relatie tussen de Moerkerkse Steeenweg en de Langestraat wordt hersteld via een groenzone, die ook als buffer dient tussen de ring R30 en de bewoning in Sint-Kruis. Tegelijkertijd wordt die beschermde stadspoort opgewaardeerd.”

Er komt een groene buffer met de Brugse ring aan de Kruispoort. © Vlaamse Waterweg

“Het aantal rijvakken tussen Maalse en Moerkerkse Steenweg wordt flink gereduceerd. We moeten enkel nog in detail uitzoeken hoe de toekomstige lichtenregeling maximaal conflictvrij kan worden geregeld en waar de rioleringen en nutsleidingen moeten lopen.”

Timing

Hoe verloopt de timing? De projectnota moet begin 2025 afgerond worden, waarna een omgevingsvergunning kan worden aangevraagd en een aannemer aangesteld. “Bij het meest gunstige verloop kunnen de werken in 2026 beginnen”, aldus Lieven Dejonckheere.

Een doorsnede van de toekomstige situatie aan de Kruispoort met de nieuwe tafelbrug. © Vlaamse Waterweg

Met andere woorden, tegen 2028 krijgt Brugge een nieuwe Kruispoortbrug. De kostprijs wordt geraamd op 30 miljoen euro, waarvan Vlaanderen het leeuwendeel ophoest. Brugge moet amper 1 miljoen euro betalen. Naast de 32 miljoen euro voor de heraanleg van de Brugse stationsomgeving betekent dit project een gevoelige verbetering voor de verkeersveiligheid op de Brugse ring. Maar alle Brugse bruggenmiserie is nog niet verholpen….

The post Brugge krijgt tegen 2028 een nieuwe Kruispoortbrug: tafelbrug zorgt voor minder visuele hinder op beschermde Vesten is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Beste vrouwelijke Britse olympiër 6 maanden geschorst na opduiken van video waarin ze paard mishandelt: “Een inschattingsfout”

Donkere wolken pakken zich samen boven paardrijdster en drievoudig olympisch kampioene Charlotte Dujardin (39). De Britse kondigde al aan niet deel te zullen nemen aan de Olympische Spelen nadat een oude, mysterieuze video was opgedoken. Op de beelden, die nog altijd niét circuleren op sociale media, zou te zien zijn dat Dujardin haar paard fysiek mishandelt. Ze wordt al zeker

Lees meer »

Achter de schermen op Tomorrowland, bij het testlab voor in beslag genomen drugs: “141 stalen getest, vooral XTC, cocaïne en ketamine”

Nieuw in de backstage van Tomorrowland: een testlab van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC). Alle in beslag genomen drugs tijdens het festival worden er getest op hun samenstelling: 141 stalen al op vrijdag. “Vooral stimulerende middelen, zoals XTC, cocaïne en ketamine, maar ook cannabis”, zegt het NICC aan VRT NWS. “Voorlopig hebben we festivalgangers nog niet rechtstreeks

Lees meer »

Tadej Pogacar troeft Philipsen af in Nederlands Natourcriterium, blik gaat nu volledig op WK (en niet op Olympische Spelen)

Het zijn drukke dagen voor Tadej Pogacar (UAE Team Emirates). Zondag kroonde de Sloveen zich nog met veel overmacht tot eindwinnaar in de Tour de France, twee dagen later kwam hij in actie tijdens het Natourcriterium in het Nederlandse Surhuisterveen. Pogacar won daar voor Jasper Philipsen. Woensdag is er nog een huldiging in zijn thuisland, daarna is het tijd voor

Lees meer »

Been van surfer aangespoeld na aanval door haai in Australië

Het afgerukte been van de surfer die dinsdagochtend lokale tijd door een haai aangevallen werd bij de Australische badplaats Port Macquarie , is aangespoeld op het strand. Dat heeft de politie gezegd. Het werd door buurtbewoners in ijs verpakt en vervolgens overgevlogen naar het ziekenhuis in Newcastle, waar de surfer wordt verzorgd.

Lees meer »

Grootouders van Stan (6) leggen fietstocht van 1.700 kilometer af om geld in te zamelen voor onderzoek naar zeldzame ziekte

Op 17 augustus vertrekken Luc Vandevyvere en zijn echtgenote Christine voor een fietstocht van maar liefst 1.700 kilometer rond Nederland. Niet zomaar, maar om geld in te zamelen voor het VUB Duchenne Fonds, dat opgericht werd dankzij Luc. Daarmee wordt onderzoek gedaan naar de ziekte van Duchenne, waar zijn kleinkind Stan aan lijdt (6).
The post Grootouders van Stan

Lees meer »

LIVE MIDDEN-OOSTEN. Harris belooft “niet te zwijgen” over leed in Gaza – Biden dringt bij Netanyahu aan op spoedig wapenbestand

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu opgeroepen om het akkoord over een wapenbestand in de Gazastrook te “finaliseren”. Dat meldt het Witte Huis na de ontmoeting. Netanyahu sprak ook met vicepresident Kamala Harris. Die beloofde “niet te zwijgen” over het leed in de Gazastrook. Tijdens zijn bezoek aan de VS oogst de Israëlische premier applaus

Lees meer »

Kamala Harris zoekt running mate die belichaamt wat ze zelf mist, 3 gouverneurs en oud-astronaut voorlopig grootste kanshebbers

Kamala Harris zoekt een running mate die belichaamt wat ze zelf niet voldoende heeft. Als vrouw van middelbare leeftijd met zwarte en Aziatische roots en bestuurservaring als procureur-generaal en vicepresident, tikt ze zelf al heel wat vakjes aan die haar kansen vergroten om verkozen te geraken. We wikken en wegen de strategische overwegingen en de kanshebbers om haar running mate

Lees meer »

Geen verbod op nachtelijk simracen voor Max Verstappen: “Ze hoeven mij niet te vertellen wat ik in mijn privétijd doe”

Max Verstappen (26) werd op de vingers getikt door zijn ploeg. De drievoudige Formule 1-kampioen zat voor de GP van Hongarije tot diep in de nacht achter het stuur van z’n simulator, wat ergernis opwekte na zijn vijfde plek. Tot een gameverbod komt het weliswaar niet: “Ik hoef hen ook niet te vertellen wat ze moeten doen in hun privétijd

Lees meer »

“We moeten ervoor zorgen dat dit nooit meer kan gebeuren”: dit weten we over de twee jongeren die omkwamen door elektrocutie

Een stevige portie durf liep voor twee jongeren uit het Brusselse Laken woensdagnacht fataal af. Toen Ibrahim M. (20) op een bovenleiding van een spoorweg klauterde, kreeg hij een schok van 3.000 volt door zijn lichaam. Zijn vriend Amin S. (19) werd vermoedelijk meegesleurd in de val. Volgens de oom van de jongste was het niet de eerste keer dat

Lees meer »

Middeleeuwse mottekastelen in Ter Posterie in Roeselare

Vanaf vrijdag 26 juli houdt de reizende tentoonstelling ‘Bult in zicht! Middeleeuwse mottekastelen in het landschap’ halt in Ter Posterie.De expo toont in primeur de resultaten van nieuw archeologisch onderzoek naar deze mottes.
The post Middeleeuwse mottekastelen in Ter Posterie in Roeselare appeared first on KW.be.

Lees meer »