Heraanleg omgeving Minister de Taeyelaan is van start gegaan

Nu de aanleg van riolering en het herstel van de wegenis ter hoogte van de op- en afrit R8 in de Visserskaai is afgerond, gaat fase twee van de heraanleg van de Minister de Taeyelaan en omgeving van start. Het doel van deze rioleringswerken door Aquafin is om regenwater van afvalwater te scheiden. Stad Kortrijk investeert mee in dit project om ineens de straten in de schoolomgeving veiliger en groener te maken.

Tot vandaag loopt het afval- en het regenwater gemengd naar een grote moerriool. Via een gescheiden rioleringsstelsel zal het afvalwater afgevoerd worden naar de RWZI in Harelbeke. Daar loopt het gezuiverde afvalwater in de Leie. Het propere regenwater wordt zo goed mogelijk ter plaatse gehouden om te hergebruiken, te laten infiltreren of te bufferen. Het teveel aan regenwater gaat in buizen rechtstreeks naar de waterloop.

“We benutten deze uitgebreide rioleringswerken om de buurt en schoolomgeving aanzienlijk te verfraaien en veiliger te maken. Er worden nieuwe, verhoogde fietspaden aangelegd, degelijke voetpaden en de kruispunten worden veiliger gemaakt. Daarnaast zetten we sterk in op het vergroenen van de omgeving en voorzien we parkeerstroken in waterinfiltrerend materiaal, waardoor het geheel niet alleen mooier, maar ook duurzamer wordt”, zegt Axel Weydts, schepen van Mobiliteit en Openbare Werken. Het ontwerp van Studiebureau Cnockaert uit Wervik voorziet ook fietsenstallingen voor fietsen en bakfietsen. De werken worden in zes fases uitgevoerd door aannemer NV Persyn uit Zwevegem en duren tot eind 2025.

Fase 3 loopt van juni tot oktober en omvat de aanleg van riolering en wegenis in de Goedendaglaan, inclusief de kruispunten met de Olmenlaan en de Waterleliestraat © Kortrijk

In fase twee, die nog loopt tot juni, volgt de aanleg van riolering en wegenis in de Olmenlaan (tot de Goedendaglaan) en het rondpunt met de Visserskaai. Eerst wordt de riolering ter hoogte van de Goedendaglaan 160 tot 168 vernieuwd. Daarna de riolering in de Olmenlaan. Aquafin begint in het deel weg van de rotonde, gevolgd door het gedeelte naar de rotonde. De toegang tot de rotonde blijft zo lang mogelijk behouden, tot ook op de rotonde een stuk riolering wordt aangelegd. Daarna gaat het project verder in de richting van de Goedendaglaan.

Meer informatie over het project en volgende fases op www.kortrijk.be/ministerdetaeyelaan.

The post Heraanleg omgeving Minister de Taeyelaan is van start gegaan is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Israëlische ambassadeur haalt VN-Handvest door versnipperaar als protest tegen Palestijns lidmaatschap

De Israëlische VN-ambassadeur Gilad Erdan heeft tijdens een toespraak een kopie van het Handvest van de Verenigde Naties door een versnipperaar gehaald. De opvallende stunt was een protestactie tegen de stemming over het Palestijnse VN-lidmaatschap. Eerder vandaag werd die resolutie met een grote meerderheid goedgekeurd. “Schaam jullie”, zegt Erdan tijdens zijn uithaal.

Lees meer »

ChatGPT verbruikt 25 keer meer energie dan Google: “We gebruiken het als manusje-van-alles, maar het is die enorme rekenkracht niet waard”

De energieconsumptie door Artificiële Intelligentie (AI) stijgt snel. Volgens sommige berekeningen zou AI tegen 2030 dubbel zoveel energie verbruiken als heel Frankrijk. Dat heeft niet alleen nu al een stevige klimaatimpact, het bemoeilijkt ook de strijd tegen de klimaatverandering. Al die extra vraag naar elektriciteit maakt het nog moeilijker om bijvoorbeeld het transport zo snel mogelijk te elektrificeren. De vraag

Lees meer »

Wat als Israël de overwinning zou behalen? “Dit kan het einde van het Songfesti­val betekenen”

De kritiek op de deelname van Israël aan het Eurovisiesongfestival zwelt nog steeds aan. Vanavond brengt zangeres Eden Golan (20) het nummer ‘Hurricane’ tijdens de tweede halve finale, maar de spanning zal ongetwijfeld nog oplopen. Want, wat als ze doorstoot naar de finale? En wat als ze de wedstrijd zelfs zou winnen? De Songfestival-organisatie houdt het hart vast.

Lees meer »

Deeltje Bruggestraat in Ingelmunster voor de tweede keer twee weken afgesloten

Van maandag 13 mei tot en met vrijdag 24 mei worden de woningen in de Bruggestraat 22, 24 en 26 in Ingelmunster afgebroken. Om dit veilig te laten verlopen, gelden er aangepaste verkeersmaatregelen. Enige tijd geleden werd dit deeltje van de Bruggestraat ook al meerdere dagen afgesloten.
The post Deeltje Bruggestraat in Ingelmunster voor de tweede keer twee weken

Lees meer »

De Watergroep moet grondwaterwinning in Heers stopzetten in 2029

De Watergroep moet in 2029 stoppen met het oppompen van drinkwater in Rukkelingen-Loon. Dat heeft Vlaams minister van Omgeving Demir (N-VA) beslist omdat de waterwinning erg omstreden is. Tientallen huizen in de buurt zijn beginnen scheuren, mogelijk omdat het grondwaterpeil in de buurt sterk gedaald is. Daarover lopen ook nog enkele rechtszaken tegen De Watergroep. Ook de vraag om een

Lees meer »

“Grootsheid is het doel”: Cristiano Ronaldo pompt z’n geld in het bedrijf achter het bandje rond de arm van Mathieu van der Poel

Tijdens het voorbije wielervoorjaar merkte u bij Mathieu van der Poel ongetwijfeld het opvallend wit bandje rond z’n linkerpols op. Als ambassadeur van Whoop draagt hij de activity tracker overal waar hij gaat en staat. ‘MVDP’ krijgt nu mooi gezelschap, want ook niemand minder dan Cristiano Ronaldo heeft zich als ambassadeur én zelfs investeerder aangesloten bij het bedrijf. “Om op

Lees meer »

Vader kan dochtertje net op tijd redden wanneer ze uit buggy valt

Een papa met geweldige reflexen heeft zaterdag zijn dochtertje net op tijd gevangen toen ze uit de buggy viel. De man was het anderhalf jaar oude meisje eten aan het geven toen ze plots haar evenwicht verloor. Door de snelle reactie van haar vader viel ze net niet op de grond én bleef zelfs haar eetkommetje heel.

Lees meer »

Knokke-Heist pakt uit met internationaal variétéspektakel ‘Grand Show: Folie Royale’ : “We brengen hier hedendaags variété van wereldniveau!”

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist, Marc Coucke en Ben Van den Keybus brengen deze zomer de grote dagen van Knokke-Heist opnieuw tot leven in het Grand Casino Knokke.
The post Knokke-Heist pakt uit met internationaal variétéspektakel ‘Grand Show: Folie Royale’ : “We brengen hier hedendaags variété van wereldniveau!” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Koopjesjagers opgelet: Drie dagen feest in Kuurne

Op vrijdag 31 mei, zaterdag 1 en zondag 2 juni kunnen koopjesjagers hun hart ophalen in de verkeersvrije centrumstraten van Kuurne. Drie dagen lang bieden lokale handelaars aantrekkelijke koopjes aan via hun stocksales en zijn er diverse standwerkers die hun handelswaar aanbieden. Op zondag worden de stocksales aangevuld met kunst, aangezien zo’n 60 kunstenaars aan het werk te zien zullen

Lees meer »