Gewezen Sint-Pauluskerk in Zwevegem maakt plaats voor acht woningen

Op de gemeenteraadzitting maandagavond werd de aanleg van de fietsdoorsteek goedgekeurd aan de verkaveling die komt waar de gewezen Sint-Pauluskerk staat. De wegenis van een andere verkaveling, op de plaats van de vroegere gemeenteschool in Heestert, werd eveneens goedgekeurd. Verder werd duidelijk dat de riolering in de Blokkestraat dringend dient vervangen te worden.

Eind oktober vorig jaar werd een omgevingsvergunningsaanvraag ingediend voor een verkaveling op de gronden waar de voormalige Sint-Pauluskerk en bijhorende parking is. “De aanvraag betreft het verkavelen van het perceel voor acht bouwloten en de aanleg van een fietsdoorsteek tussen de Italiëlaan en de Luxemburglaan. Momenteel is er reeds een doorsteek, maar deze is in private eigendom. Met de nieuwe verkaveling wordt de fietsdoorsteek opnieuw aangelegd en zal deze deel uitmaken van het openbaar domein”, zei burgemeester Doutreluingne (TB)

Vaccinatiecentrum

De Sint-Pauluskerk verloor al in 2007 haar kerkfunctie, maar werd wel nog gebruikt als polyvalente ruimte waar allerhande activiteiten werden georganiseerd. Als laatste functie deed het gebouw dienst als vaccinatiecentrum in de coronaperiode. De kwaliteit van het gebouw, eigendom van de Dekenij, ging er de laatste jaren snel op achteruit zodat het al een tijdje buiten gebruik is.

“Tussen de nieuwe weg en de bestaande fiets- en wandeldoorsteek wordt ook een groenzone voorzien”

Eveneens in het najaar 2023 werd een omgevingsvergunningsaanvraag ingediend. Het betrokken perceel is braakliggend en waar voorheen de gemeenteschool van Heestert stond. “De aanvraag betreft het bouwen van acht woningen met wegenis. Aan de zijde van de Vierkeerstraat worden drie woningen met carport of garage voorzien. Naast de bestaande fiets- en wandeldoorsteek naar de Remi Deprezstraat komt er nieuwe wegenis, die toegang zal geven tot vijf van de eengezinswoningen. De wegenis wordt voorzien in twee sporen beton met aan de zijkanten en in het midden grasdallen. Op het einde worden een keerzone en drie parkeerplaatsen voorzien. Tussen de nieuwe weg en de bestaande fiets- en wandeldoorsteek wordt ook een groenzone voorzien. Hier komt een draadafsluiting met klimop”, aldus de burgemeester.

Twee doelen

Schepen van openbare werken Dirk Desmet (CD&V) mocht het punt toelichten over het uitvoeren van wegen- en rioleringswerken ter realisatie van project ‘afkoppelen Blokkestraat – Otegemstraat’.

Dit project is gelegen in de Blokkestraat – Otegemstraat en omvat zowel wegenis- als rioleringswerken. Aquafin nv treedt op als opdrachtgever. “Het project heeft grofweg twee doelstellingen. In de Blokkestraat is de riolering in heel slechte staat. Er zijn zelfs de jongste jaren al twee zinkgaten opgetreden. Sommige buizen zijn volledig gecorrodeerd. Om verdere problemen in de toekomst te vermijden en gezien de Blokkestraat een belangrijke industriezone betreft met de firma’s Bekaert, Betafence en Laebens, dient de riolering zo snel mogelijk gerenoveerd te worden. Dit zal gebeuren door opbraak van de bestaande riolering en aanleg van een nieuw gescheiden stelsel waarbij afvalwater en regenwater gescheiden worden afgevoerd.”

Buizen in slechte staat

Daarnaast wordt op heden een belangrijk aandeel rioleringswater van de Otegemstraat doorheen de site van de firma Bekaert afgevoerd. “Ook hier zijn de buizen in slechte staat. Een incident zou ertoe leiden dat er geen afvoer meer kan optreden van het rioleringswater van de Otegemstraat en enkele zijstraten, met alle gevolgen van dien qua wateroverlast. In dit project wordt de afvoer doorheen de site van de firma Bekaert verlaten en wordt de afvoer van het rioleringswater doorgetrokken tot aan de Blokkestraat. Op die manier wordt het project dus afgebakend: deel Otegemstraat vanaf het fietspad en deel Blokkestraat tot aan de Deerlijkstraat.”, aldus de schepen.

De werken worden geraamd op 2.842.196,46 euro incl. btw, waarvan 1.404.748,12 euro subsidieerbaar door VMM (75 %).

The post Gewezen Sint-Pauluskerk in Zwevegem maakt plaats voor acht woningen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Hij zal meer uit zijn carrière halen dan als hij wél had gezongen”: hoe Joost Klein de morele winnaar van het Eurovisiesongfestival werd

Veel kans dat je over een paar weken Nemo enkel nog kent als een kleurrijk visje, en niet meer als Zwitsere Eurovisiesongfestivalwinnaar. Maar de Nederlander die omwille van een nog steeds niet helemaal duidelijk incident werd gedekwalificeerd, vergeet je niet snel. “Joost Klein is de morele winnaar van dit songfestival.”

Lees meer »

Standard-CEO Locht nadat ultra’s match tegen Westerlo kapen: “Ze hebben de club gestraft, niet de aandeelhouders”

Geen voetbal op Sclessin gisteravond. Standard-supporters verhinderden de spelersbus van Standard om af te zakken naar het stadion, en dus kon de wedstrijd tegen Westerlo onmogelijk plaatsvinden. De fans zijn de onzekerheid rond Standard en de eigenaars beu. “Ik begrijp hun frustratie, maar dit was niet de juiste actie”, vindt Pierre Locht, CEO van de Rouches.

Lees meer »

Oeps: hond doet autoruit naar beneden tijdens carwash

Hondje Brooklyn uit Mexico heeft zijn baasje erg kwaad gemaakt woensdag. De viervoeter opende plots het autoraam toen de wagen gewassen werd in de carwash. Al het water en schuim kwam hierdoor naar binnen waardoor de binnenkant doorweekt was. En Brooklyn die durfde zijn baasje niet meer aan te kijken.

Lees meer »

Deskundige moet onderzoeken of man gehoorschade opliep na gevecht in Nieuwpoort

De strafrechter in Veurne heeft een deskundige aangesteld in de zaak van een 22-jarige man die twee ‘vrienden’ in elkaar sloeg in een hotelkamer in Nieuwpoort. Een van de slachtoffers stelt dat hij door de klappen gehoorschade heeft en dat moet de dokter nu onderzoeken.
The post Deskundige moet onderzoeken of man gehoorschade opliep na gevecht in Nieuwpoort appeared

Lees meer »

“Een trouwe bedrijfssoldaat, hij doet wat de organisatie verlangt”: dit is Jean Philip De Tender, de Belg aan de top van de EBU

Bakken kritiek en gebrekkige communicatie: geen mediabedrijf staat onder grotere druk dan Songfestival-organisator EBU. Mee kop van Jut: de Belg Jean Philip De Tender (59), die er al bijna tien jaar mediadirecteur is. Maar wie is de ex-VRT’er, tv-presentator en diplomaat die doorgaans in de schaduw blijft? Iemand die ongetwijfeld afziet van de situatie, “maar hij is niet de man

Lees meer »

Uitslagen eindrondes: SK Roeselare houdt sprankeltje hoop op promotie, ook pak extra stijgers uit provinciale reeksen

SK Roeselare moest de meerdere erkennen in Berg en Dal, maar mag nog de troostfinale spelen. KSV Rumbeke stoomt verder door in de interprovinciale eindronde, maar moet nog twee matchen winnen om zeker te zijn van promotie. En in de provinciale reeksen zijn ondertussen ook haast alle kaarten geschud. Wat de Roeselaarse clubs betreft is Club Roeselare nu al zeker

Lees meer »

Leven aan Belgische kust is écht gezonder. Onderzoeker somt voordelen (en belangrijk nadeel) op

De volkswijsheid klopt: leven aan zee is gezonder. Dat is nu voor het eerst wetenschappelijk aangetoond door een team van Belgische onderzoekers. “Kustbewoners hebben statistisch gezien minder kans op longkanker en astma”, zegt professor Maarten De Rijcke van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) aan HLN. Al is er ook één ziekte waarop het risico aan zee groter is.

Lees meer »