Actie tegen vergunning voor aanleg Kanterbos in Wevelgem, gemeentebestuur voelt zich onder druk gezet door kabinet-Demir

Boze boeren en buurtbewoners voerden donderdagavond in Wevelgem actie tegen het door het schepencollege afgeleverde bebossingsvergunning aan Natuurpunt voor de aanleg van het Kanterbos. Tijdens de gemeenteraad kwam Hendrik Vanhaverbeke (N-VA) tussen over de vergunning. Een dertigtal landbouwers en buurtbewoners uit de Artois- en Groenstraat woonden de gemeenteraad bij. “We werden op verschillende manieren zwaar onder druk gezet door het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA)”, reageert burgemeester Jan Seynhaeve.

Op een stuk bewerkte landbouwgrond palend aan wijk De Katerhoek komt er een bos. Artoisstraat. De omwonenden gaan hun weidse uitzicht op de Leievallei verliezen. Hendrik Vanhaverbeke verwijt het schepencollege een gebrek aan overleg. “Het schepencollege had beloofd rond de tafel te zitten met alle betrokkenen uit de buurt en de landbouwers.”

Rivierherstel

“Tot op vandaag hebben wij geen weet van betrokkenheid bij een bewuste vergadering. Wel werden de buurtbewoners ontvangen door de Dienst Omgeving van onze gemeente om wat uitleg te krijgen en werden de boeren ook ingelicht via schepen Stijn Tant. Hierbij rijst de vraag: wie is er dan wel betrokken geweest bij het overleg.”

“Het reeds melden van het verlenen van de bebossingsvergunning zonder overleg met de buurt en de landbouw is sowieso fout. Niet betrokken zijn bij verder overleg is fout. Onze fractie begrijpt er niets meer van. Het stuk landbouwgrond ligt in het RUP Leievallei Wervik-Deinze, dat zich uitstrekt over twee provincies, waarbij het rivierherstel centraal staat.”

Open gebied

“Er wordt gewerkt aan de beoogde 500 hectare natte terrestrische natuur. De gebiedsvisie vermeldt hier het behoud van de open landschapsgezichten. Vroeger werd het planten van een haag parallel met de Leie niet toegestaan, daar het indruist tegen het typische open Leielandschap.”

“Op 2,5 kilometer links bevindt zich het Leiebos (26 ha), op 2,5 kilometer rechts het Diefhondbos. De gebiedsvisie vermeldt een uitbreiding van de bestaande bossen, met ertussen een open gebied. Dichtbij is er ook het Preshoekbos (150 ha) en Bergelen (62 ha).”

Landbouwgebied

“We begrijpen de aanplanting van een klein geïsoleerd bos niet in dit open landschap van de Leievallei. De Leievallei is een groot landschapselement, met weide en meersen. Waarom blijft dit geen landbouwgebied?”

“We moeten onze agrarische industrie waarderen en steunen zodat we ons eigen voedsel kunnen produceren en niet afhankelijk worden van het buitenland. Kijk wat er in de omliggende landen gebeurt, wat hier gevraagd wordt is dus helemaal normaal. Tonen jullie tenminste gezond verstand en laat dit stuk land aan de boer zodat we morgen nog te eten hebben.”

Reactie burgemeester

“Ten gronde zou ik het debat liever niet aangaan”, reageert burgemeester Jan Seynhaeve (CD&V) enigszins verrassend. “Ik begrijp heel goed de bezorgdheden van de landbouwers en kan me perfect inbeelden dat dit geen aangenaam gevoel is. Het is geen grond van de gemeente, Natuurpunt is eigenaar.”

Het schepencollege keurde begin januari de aanvraag voor de bebossingsvergunning goed. “We hebben in eer en geweten gehandeld”, benadrukt de burgemeester.

Druk vanuit kabinet-Demir

“We werden op verschillende manieren zwaar onder druk gezet door het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Ik kreeg heel veel telefoons van het kabinet, zelfs deze namiddag nog. Ook uit andere hoek werden we zwaar onder druk gezet. Wat ik in mijn politieke carrière nooit heb meegemaakt.”

Dat de burgemeester verwees naar het kabinet Demir deed bij de fractie van haar partij uiteraard de wenkbrauwen fronsen… “Ik spreek de druk vanuit het kabinet Demir formeel tegen”, reageert fractieleider Filip Daem (N-VA). “Ik til hier zwaar aan van wat nu is gezegd. Persoonlijk kreeg ik van het kabinet Demir één telefoon, meer niet.”

Ook Hendrik Vanhaverbeke reageerde nog op de uitlatingen van de burgemeester en het verwijzen naar het kabinet Demir. “Hier in Wevelgem is het aan onze gemeente om te beslissen”, klinkt het. “Men had een andere keuze kunnen maken.”

Raad van State

De mondelinge vraag over het Kanterbos was het allerlaatste van de gemeenteraad die duurde tot 21.40 uur. De landbouwers en omwonenden moesten dus veel geduld hebben. Na het betoog van Hendrik Vanhaverbeke weerklonk vanuit het publiek applaus waardoor gemeenteraadsvoorzitter Jo Libeer moest ingrijpen.

Vraag is hoe het nu verder moet met dat omstreden dossier. De enige mogelijkheid in de procedure is naar de Raad van State stappen. De deputatie heeft geen bevoegdheid omdat het niet gaat om een omgevingsvergunning maar een bebossingsvergunning.

The post Actie tegen vergunning voor aanleg Kanterbos in Wevelgem, gemeentebestuur voelt zich onder druk gezet door kabinet-Demir is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Goud voor Daniel en Christine

Daniel Lammertijn en Christine Lannoo uit de Leegstraat vierden onlangs hun gouden huwelijksjubileum. Daniel is een geboren en getogen Oostrozebekenaar en zag het levenslicht op 11 mei 1949. Hij groeide op in een gezin van vijf kinderen waarvan er nog vier in leven zijn. Tijdens zijn actieve leven was Daniel aan de slag als automekanieker.
The post Goud voor

Lees meer »

Coach Steven Vanmedegael kan volgend seizoen bij Knack Volley rekenen op 14 spelers, onder wie drie jeugdspelers

Terwijl de meeste Knacksupporters nog in de feestroes leefden om de 15de landstitel en nationale triple werd binnen de sportieve cel het stramien van de ploeg voor volgend seizoen vastgelegd. Trainer-coach Steven Vanmedegael geeft tekst en uitleg.
The post Coach Steven Vanmedegael kan volgend seizoen bij Knack Volley rekenen op 14 spelers, onder wie drie jeugdspelers appeared first on

Lees meer »

Betogers voeren opnieuw actie voor sluiting Boudewijn Seapark

In het kader van de internationale campagne ‘Empty The Tanks’ werd ook bij het Boudewijn Seapark in Brugge actie gevoerd tegen het dolfinarium. “De Vlaamse codex Dierenwelzijn van minister Ben Weyts, waardoor het dolfinarium zeker tot 2037 mag blijven bestaan, op voorwaarde van het bouwen van een buitenbassin, is een gemiste kans”, zegt Anthe Lainé, woordvoerster van actiegroep Bite Back.<br

Lees meer »

Zo leefden de Nudge Stars van TVH naar de triatlon van Izegem toe

In Izegem vindt morgen donderdag de alomgekende TVH Triatlon & Aquabike plaats. In het Waregemse bedrijf TVH organiseerden ze een heuse teambuilding rond het event. Twintig collega’s zijn onder professionele sportbegeleiding van Energy Lab al maanden om de uitdaging samen tot een goed einde te brengen.
The post Zo leefden de Nudge Stars van TVH naar de triatlon van

Lees meer »

RECONSTRUCTIE. “Joost is meerdere keren lastiggevallen door die cameravrouw”: wat er gebeurde áchter de schermen van het Songfestival

Hoe kon het zo misgaan met Joost Klein (26)? De held van alle kinderen in Nederland en België leek op weg om te gaan scoren op het Songfestival, maar mocht uiteindelijk zelfs niet meedoen in de finale. Gediskwalificeerd na een ‘incident’ met een cameravrouw. Maar eerder deze week was er al een voorval, zo blijkt nu uit deze reconstructie. “Hij

Lees meer »

LIVEBLOG BEKERFINALE (do, 15u30). Alderweireld: “Onze focus lag al snel op deze wedstrijd” – Meesseman en Hendrickx reiken trofee uit

In volle titelstrijd moet de focus even richting Heizel. Donderdagmiddag omstreeks 15u30 strijden Royale Union Saint-Gilloise en Royal Antwerp FC om de Croky Cup. Redt ‘The Great Old’ zijn seizoen met een tweede beker op rij, of pakken de Brusselaars voor het eerst sinds 1935 een prijs? Via deze liveblog zit u op de eerste rij.

Lees meer »

Van rijbewijs tot attest kinderopvang samen in één digitale portefeuille: overheid lanceert app MyGov.be

De federale overheid heeft zijn nieuwe digitale portefeuille MyGov.be gelanceerd. De app kan vanaf vandaag door iedereen worden gedownload. Identiteitskaart, rijbewijs, zelfs je geboorteakte en diploma’s, samen in een digitale portefeuille op je telefoon: handig. Staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR) legt uit waartoe de app nog meer in staat is. “Via de app kunnen alle mogelijke documenten, attesten en

Lees meer »

LIVEBLOG GIRO. “Ik verwacht een Vingegaard in heel goeie vorm”: Pogacar, die op rustdag ijsje eet, zit al met Tour in achterhoofd

Geen koers vandaag in de Giro, wel een welverdiende eerste rustdag in Napoli. Tadej Pogacar en co kruipen vandaag slechts kort en rustig op de fiets en daarnaast zijn er ook de nodige persconferenties. “Natuurlijk zit ik al met de Tour in het achterhoofd. Met deze kloof kan ik defensiever gaan koersen”, vertelt Pogacar. In onderstaande liveblog blijft u op

Lees meer »

De Croo neemt het op voor Van der Straeten: “Alles is in volle transparantie gebeurd”

Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) neemt het op voor minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). “Alles is in volle transparantie gebeurd”, zegt hij. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez verklaarde eerder deze week dat er een onderzoekscommissie moet komen naar de manier waarop de verlenging van de kerncentrales is afgehandeld door Van der Straeten en de toenmalige CEO van

Lees meer »

Acht jaar cel voor spilfiguur in zaak-Sven Pichal: Benoit D. verspreidde beelden van kindermisbruik en verkrachtte twee minderjarigen

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Benoit D. veroordeeld tot 8 jaar effectieve gevangenisstraf en vijf jaar ter beschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank. De theatermedewerker, een van de mensen uit het dossier rond Sven Pichal, deelde niet alleen beelden van kindermisbruik, maar verkrachtte zelf ook twee minderjarigen.

Lees meer »