Minister Demir redt laatste stukje duinen in De Panne en garandeert herbestemming Zeeparkduinen

De Zeeparkduinen in De Panne waar zich tot 2016 camping Zeepark situeerde, waren al geruime tijd het onderwerp van een verhitte discussies. Bouwpromotoren willen er 200 vakantiewoningen bouwen. Die plannen staan haaks op de visie van natuur- en milieubeschermende organisaties. Ook politieke partijen richtten zich tot Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving en Toerisme in de hoop het stukje natuur te redden. De minister heeft nu de knoop doorgehakt in deze heikele kwestie.

De Zeeparkduinen zijn een gebied van tien hectare groot en een van de laatste stukken stukken duinen aan onze kust. Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir kondigde eerder al aan dat ze er alles aan zou doen om de duinen te behouden.

Vandaag voegt de Vlaamse regering de daad bij het woord. Demir verkreeg groen licht om de camping te herbestemmen naar natuur. De minister zal in de komende weken met een startnota komen om de procedure formeel op te starten.

Laatste duinen

Demir: “Het gaat hier over de laatste duinen aan onze kust. Deze mogen niet verdwijnen. De duinen zijn niet alleen belangrijk voor de open ruimte en de biodiversiteit, maar vormen ook een natuurlijke buffer tegen overstromingen. Ik ben vastberaden tot het uiterste gaan om deze duinen te beschermen en ben tevreden dat de regering dat steunt”.

Het stukje duinen van een 10-tal ha werd in 1976 aangeduid als gebied voor verblijfsrecreatie, wat er jarenlang was. Ook in 1993 kreeg ze geen bescherming in het kader van het Duinendecreet. Maar sinds 2016 is dat niet meer het geval en is de natuurwaarde en biodiversiteit in stijgende lijn. Bouwpromotoren werkten in het verleden diverse bouwprojecten uit voor die plek. Als het van de minister afhangt worden de resterende Zeeparkduinen in De Panne niet volgebouwd, kondigde ze eerder aan. Ze voegt nu de daad bij het woord.

Geen ontwikkeling meer

In het kader van het strategisch beleidsplan Kustvisie besliste de Vlaamse regering vandaag op voorstel van Demir om de locatie van de voormalige Camping Zeepark in De Panne, het gebied met natuurpotentie dat zwaar onder druk staat van ontwikkelaars, wordt opgenomen in het beschermingslint. Daarmee onderbouwt de Vlaamse overheid voor het eerst eenparig de visie om hier geen ontwikkelingen meer toe te laten gezien dit een belangrijke zone is voor kustverdediging én natuur.

Op voorstel van Demir ging de Vlaamse regering ermee akkoord dat Demir een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan zal maken om de camping te herbestemmen naar natuur. De komende weken zal ze met een startnota de formele procedure opstarten.

“Meer dan ooit is er het besef van de noodzaak voor het behoud en het herstel van de open ruimte en in het bijzonder van de kustduinen. De Zeeparkduinen liggen tussen het Noordzeestrand en de Kustbaan en vormen een natuurlijke bescherming tegen overstromingen in tijden van klimaatopwarming. Bovendien houdt het duinenmassief ook insijpelend neerslagwater vast waardoor een zoete grondwaterlens zich vormt die beschermt tegen verzilting. Bebouwing en verhardingen verminderen op alle vlakken de meerwaarde van het gebied”, aldus Demir.

Blue Deal

Eerder ijverde de minister ervoor om ook in de Blue Deal een specifiek luik rond Duinencomplexen op te nemen. Zo is het gebied Park 58 in Knokke-Heist officieel beschermd als natuurreservaat. Een deel van dat gebied werd naar aanleiding van de wereldexpo van 1958 aangesneden en ingericht als park, een ander deel bleef onaangeroerd. Naast sterke investeringen in natuurreservaat De Westhoek in De Panne of de voormalige ‘Sahara van De Panne’ werd er ook geïnvesteerd in vernatting van duinencomplexen, onder meer de Krakeelduinen in De Panne.

The post Minister Demir redt laatste stukje duinen in De Panne en garandeert herbestemming Zeeparkduinen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Lychee Garden opent de deuren in voormalig pand van ’t Vosken in Roeselare: “Geen traditioneel Chinees restaurant”

Vrijdagavond opent Lychee Garden de deuren langs de Meensesteenweg 578 in Roeselare. Sheng Long en Lidan Ju (allebei 46) vestigen zich met hun Chinees restaurant op een bekende locatie in Roeselare, namelijk het voormalige pand van restaurant ’t Vosken.
The post Lychee Garden opent de deuren in voormalig pand van ’t Vosken in Roeselare: “Geen traditioneel Chinees restaurant” appeared

Lees meer »

“Al die negatieve reacties, gewoon omdat ik eerlijk ben”: Bert uit ‘Boer zkt vrouw’ verdedigt zich na kritiek

Slechts vier vrouwen schreven zich in voor de West-Vlaamse vlasboer Bert Vermeersch(28) in ‘Boer zkt vrouw’, maar toch nodigde hij maar twee kandidates uit op z’n erf. En enkele opmerkelijke uitspraken leverden hem ook meteen heel wat kritiek op. “Ik vind niet dat je iemand kwetst als je eerlijk bent”, verdedigt hij zich nu voor het eerst. Bert weet dat

Lees meer »

Rouwregister voor Brugs ereburgemeester Patrick Moenaert

Stad Brugge opent rouwregister voor ereburgemester Patrick Moenaert, die woensdagavond overleed, in het Stadhuis vanaf vrijdag 17 mei 2024 om 9 uur. Het publiek kan er een laatste groet brengen op vrijdag 24 mei.
The post Rouwregister voor Brugs ereburgemeester Patrick Moenaert appeared first on KW.be.

Lees meer »

Feest voor twaalf eerstecommunicanten in Madonna

Op zaterdag 11 mei was het feest voor twaalf eerstecommunicanten in de kerk van Madonna. Op de foto zien we Amy Bouckaert, Reinout Cappoen, Emilla Debruyne, Tiebo Depuydt, Lize De Rudder, Mathis De Sutter, Julie Dupon, Eléonore Noyelle, Tuur Schotte, Eli Vandenbroucke, Tibo Van Insberghe en Ellis Verbrugghe samen met de catechisten Heidi Desmedt en
The post Feest voor

Lees meer »

Open Vld wil dat Belgen ‘recht op vergissing’ krijgen: “Onbewuste fout in belastingaangifte niet langer straffen”

Burgers moeten het recht hebben om zich te vergissen, zo staat in het Nederlandse regeerakkoord dat gisteren is goedgekeurd. Mensen die per ongeluk een foutje maken als ze informatie aan de overheid doorgeven, mogen daar met andere woorden niet langer voor gestraft worden. Ook in ons land moet zoiets mogelijk zijn, vindt Open Vld. “Want vergissen is menselijk.”

Lees meer »

Hoe historisch correct zijn de outfits uit ‘Bridgerton’? “Dit spreekt uiteraard meer tot de verbeelding”

Extravagante jurken, enorme pruiken, korsetten waarin je nauwelijks kan ademen. Het eerste deel van het derde seizoen van ‘Bridgerton’ is vanaf donderdag te bingen op Netflix. In het populaire kostuumdrama zien we de meest hysterische outfits, maar wat klopt daar eigenlijk historisch van? Het Algemeen Dagblad laat een modeconservator aan het woord. “Dit is zeker niet bedoeld als een realistische

Lees meer »

Bestuurster komt om bij aanrijding met mug

Een vrouw uit Tongeren is dinsdagavond verongelukt op de Bilzersteenweg in Tongeren. De vrouw reed met haar auto de steenweg op en botste daar tegen een mug met zwaailichten. De mugarts raakte lichtgewond bij de klap.

Lees meer »

Kris en Thijs zijn Laureaat van de Arbeid

Kris Huysentruyt en Thijs Vermeersch werden in de bloemen gezet als Laureaat van de Arbeid. Burgemeester Ingrid Vandepitte mocht namens de bevoegde commissie de medailles opspelden. Kris Huysentruyt ontving de gouden medaille en werd voorgedragen door de politie en Civiele Veiligheidsdiensten, terwijl Thijs Vermeersch de bronzen medaille mocht ontvangen en voorgedragen werd door de sierteelt-
The post Kris en

Lees meer »

Slovaakse premier Robert Fico buiten levensgevaar na schietpartij, zoon van dader reageert: “Ik ben in shock”

Robert Fico (59), de premier van Slovakije, is neergeschoten na een ministerraad. Een reporter van dagblad ‘Denník N’ zag dat de eerste minister van de grond moest worden getild en werd weggereden. Volgens de Slovaakse regering “balanceert hij tussen leven en dood”. De aanval vond plaats voor een cultureel gemeenschapscentrum in de stad Handlova. De dader zou een 71-jarige dichter

Lees meer »

“Charkiv wordt van aardbodem geveegd en hij zingt liedjes”: Amerikaanse buitenlandminister onder vuur door gitaaroptreden in Kiev

Het gitaaroptreden dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken (62) eerder deze week gaf in een nachtclub in Kiev lijkt zijn doel volledig te hebben gemist. Hoewel Blinken een gevoelige snaar wou raken bij de Oekraïners, is het optreden bij velen in het verkeerde keelgat geschoten. “Charkiv wordt van de aardbodem geveegd en hij zingt liedjes”, klinkt het

Lees meer »